Drnčení strun
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Drnčení strun
Ano, přesně jak říkáš. Menší tah strun, krk se víc srovnal a začalo ti to drnčet.
Podle mě to stačí jen správně seřídit. I když u levných kytar může být problém s funkčností výztuhy a třeba to úplně nepůjde.
Šroub se nastavuje tak, že uděláš např. půl otáčky a pak to necháš, aby si to sedlo. Pak zkontroluješ a pokud stále není krk dle tvých představ, pokračuješ další půl otáčku. Rozhodně s tím nekruť tam a zpět.
Podle mě to stačí jen správně seřídit. I když u levných kytar může být problém s funkčností výztuhy a třeba to úplně nepůjde.
Šroub se nastavuje tak, že uděláš např. půl otáčky a pak to necháš, aby si to sedlo. Pak zkontroluješ a pokud stále není krk dle tvých představ, pokračuješ další půl otáčku. Rozhodně s tím nekruť tam a zpět.
To´s měl napsat hned že jsi měnil za jinou tloušťku. 010 okamžitě sundej, na akustiku patří 012, natáhni a zmizí všechny tvoje problémy, nebude to drnčet bude to znít, prsty si zvyknou, 010 jsem nepoužíval ani na elektrickou kytaru.recmi píše:Měl jsem na mysli .010 ale asi jsi to pochopil, tedy moc měkké ? Takže to teoreticky může být i tím že pokud tam dal výrobce .011 a já tam nasadil slabší tak to drnčí je to tak ?
Jinak jsem už bezradný, s tím šroubem si hraju půl dne a výsledek žádný....a nebo jen já jsem takové jelito....
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Jojo to jsem tady už pročítal a zkoušel jak radíš, ale stále žádná změna.....Hendrek píše:Šroub se nastavuje tak, že uděláš např. půl otáčky a pak to necháš, aby si to sedlo. Pak zkontroluješ a pokud stále není krk dle tvých představ, pokračuješ další půl otáčku. Rozhodně s tím nekruť tam a zpět.
No já nevím jaká tloušťka byla původní, to je ten problém, proto jsem si řekl že by to mohli být 010, ale asi jsem to netrefil. Ale pokud mi to někdo zjistí nebo poradí tak budu ráddžetro píše:To´s měl napsat hned že jsi měnil za jinou tloušťku. 010 okamžitě sundej, na akustiku patří 012, natáhni a zmizí všechny tvoje problémy, nebude to drnčet bude to znít, prsty si zvyknou, 010 jsem nepoužíval ani na elektrickou kytaru.recmi píše:Měl jsem na mysli .010 ale asi jsi to pochopil, tedy moc měkké ? Takže to teoreticky může být i tím že pokud tam dal výrobce .011 a já tam nasadil slabší tak to drnčí je to tak ?
Jinak jsem už bezradný, s tím šroubem si hraju půl dne a výsledek žádný....a nebo jen já jsem takové jelito....
PS. V obchodě mi taky moc neporadili jaké struny na to natáhnout, to jsem si vybíral dle sebe tak jsem koupil 010 D'Addario bronz. jak říkám ovládám jen základy jako vyměnit struny atd. Jaký průměr na to natáhnout atd, v tomhle jsem už laik. Staré struny mám ještě doma pokud se to dá nějak zjistit
Takže co radíte pánové ? S krkem jsem si hrál ale moc ovoce to nepřineslo....místama je to lepší ale né takové když jsem ji kupoval....ale jak jsem řekl, s výztuhou si hraju poprvé a možná je chyba jen ve mě.
Jinak děkuju za názory a pomoc
Chyba je v tloušťce strun, prodávám kytary a většinou jsou na akustikách továrně natažené 012, pokud dáš 010 stane se ti to co se stalo. Funguje to tak že struny tahem prohnou krk a tou výztuhou se to seřídí tak jak jsem popisoval. Struny 010 mají malý tah a neprohnou krk navíc mají velký kmit takže budou drnčet ať děláš co děláš. Kup si 012 struny (jak už jsem psal) a máš vyřešeno. 
- jeleniste
Hm, tak já léta používal (na cremoňáckym "dreadnoughtu") Martinky markýzy desítky a vyhovovaly mě, nic nedrnčelo, zvuk hezkej. Teď jsem dal adárka EJ 16, což jsou dvanáctky a zvuk je hnusně plechovej a kolem tý kobylky se to celý vyboulilo. Takže přemejšlim, jestli je tam nechám a budu na ně hrát, nebo jestli je rovnou vyměnim. No, každopádně nesouhlasim s tim, že desítky jsou na akustiku moc měký, jde o to, jakej zvuk chceš aby to mělo, když to má bejt basovější, zvonivej konkrétní zvuk jednotlivejch strun, tak tlustější, když jemnej, tlumenej, v beglajtu víc perkusivní zvuk, tak měkčí struny.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Tady vidíš jak je ta cremona vyrobená, dreadnought je primárně stavěný na kovové tvrdší struny aby se do toho dalo trochu uhodit, chceš li desítky kup si folkovou kytaru a hraj prstama. Já hraju fingerstyle a 10 bych prstovým hraním utrhul za jednu skladbu i na elektrické kytaře jsem používal 11ky. Myslím že je škoda o otm zbytečně diskutovat na 010 se musí výztuha dotáhnout na druhou stranu (je oboustraná) což je nucené prohnutí krku pak bude recmi psát že má vysoký dohmat, jak to vyřešit.
Připomíná mi to jednoho slavného folkaře který má na celomasívním superjumbu 010 a neumí kytaru i přes kvalitní elektroniku nazvučit, hučí to v basech, na elektronice je naplno protože to není slyšet a jednoduché řešení by byly tvrdší struny.
Připomíná mi to jednoho slavného folkaře který má na celomasívním superjumbu 010 a neumí kytaru i přes kvalitní elektroniku nazvučit, hučí to v basech, na elektronice je naplno protože to není slyšet a jednoduché řešení by byly tvrdší struny.
- jeleniste
co je to "folková kytara"? A jakej je rozdíl mezi hranim prstama a fingerstyle?
Jinak, krk mam prakticky rovnej, vejška nad hmatníkem je daná kobylkou.
Vono je to tady furt to samý. Krk si musí sednout, dřevo nemůže reagovat tak rychle na každou změnu tloušťky strun. A nejde jen o tloušťku, jde i o materiál strun, ten také s sebou nese jiný tah strun (byť na ten samý tón).
Jojo, ve 14 letech jsem se také divil, jak španělka bez výztuhy krku reaguje (dost blbě) na mé pokusy být flamenco hráčem, jazzmanem, klasickým kytaristou či rockerem.
Holt si člověk vybere značku a provedení strun, tloušťku a už to moc nemění. Ono i na prsty a styl hraní ty změny nejsou kdovíco.
Lepší je mít pět kytar než na jedné měnit pět druhů strun.
Jojo, ve 14 letech jsem se také divil, jak španělka bez výztuhy krku reaguje (dost blbě) na mé pokusy být flamenco hráčem, jazzmanem, klasickým kytaristou či rockerem.
Holt si člověk vybere značku a provedení strun, tloušťku a už to moc nemění. Ono i na prsty a styl hraní ty změny nejsou kdovíco.
Lepší je mít pět kytar než na jedné měnit pět druhů strun.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Drnčení strun
http://www.thomann.de/cz/folkove_kytary.htmljeleniste píše:co je to "folková kytara"? A jakej je rozdíl mezi hranim prstama a fingerstyle?
Rozdíl mezi fingerstyle a hraním prsty není žádný ani jsem o žádném nepsal.
Koupit si kytaru s obrovským tělem a pak na ni cpát 010 struny mi přijde blbost. Nenajdeš jediného výrobce který by továrně na kytaru dával 010 (výjimka Martin některé kytary dělá speciálně pro určitou tloušťku s lehčím žebrováním, vždy je to v kytaře napsané)
- jeleniste
Tak to jsem neznal, myslim ty folkový kytary, díky za tip, jsem se zase něco dozvěděl. Sakryš a jsou to samý krásný kytary.
No, teď jsem zjistil, že se mi rozlepilo spravovaný x žebro, což asi dost úzce souvisí s tim, že se to boulí a hnusně to hraje, necham si to spravit a pak poreferuju.
Do jaký míry je to komoušnickej dreadnought podobnej pravýmu dreadnoughtu si netroufám odhadovat, ale na to jak je to velký je to podle mě lehounká kytara. Mě právě vyhovoval ten mírně chrastivej zvuk, jakej to mělo s těma desítkama. Hrál jsem na to takhle léta. Nemělo to moc basy, ale to mi nevadilo. Přišlo mi, že to má příjemně vyvážený alikvoty, teď s těma dvanáctkama ty tóny zněj disharmonicky a plechově. Ale to nejspíš dělá to žebro.
============================================
No ty krávo, tohle je fakt nádherná kytara. Škoda, že kombo a snímače na nějakou dobu vyčerpaly muj rozpočet.
No, teď jsem zjistil, že se mi rozlepilo spravovaný x žebro, což asi dost úzce souvisí s tim, že se to boulí a hnusně to hraje, necham si to spravit a pak poreferuju.
Do jaký míry je to komoušnickej dreadnought podobnej pravýmu dreadnoughtu si netroufám odhadovat, ale na to jak je to velký je to podle mě lehounká kytara. Mě právě vyhovoval ten mírně chrastivej zvuk, jakej to mělo s těma desítkama. Hrál jsem na to takhle léta. Nemělo to moc basy, ale to mi nevadilo. Přišlo mi, že to má příjemně vyvážený alikvoty, teď s těma dvanáctkama ty tóny zněj disharmonicky a plechově. Ale to nejspíš dělá to žebro.
============================================
No ty krávo, tohle je fakt nádherná kytara. Škoda, že kombo a snímače na nějakou dobu vyčerpaly muj rozpočet.
Jen pro zajímavost. Je to ten, hrající na "kníratýho" Gibsona" s gumou v díředžetro píše:... Připomíná mi to jednoho slavného folkaře který má na celomasívním superjumbu 010 a neumí kytaru i přes kvalitní elektroniku nazvučit, hučí to v basech, na elektronice je naplno protože to není slyšet a jednoduché řešení by byly tvrdší struny.
Nejbiker píše:Jen pro zajímavost. Je to ten, hrající na "kníratýho" Gibsona" s gumou v díředžetro píše:... Připomíná mi to jednoho slavného folkaře který má na celomasívním superjumbu 010 a neumí kytaru i přes kvalitní elektroniku nazvučit, hučí to v basech, na elektronice je naplno protože to není slyšet a jednoduché řešení by byly tvrdší struny.?
- jeleniste
Hm, tak jsem to řešil teď s kytarářem a ten mě řikal, že na tuhle kytaru mam dávat maximálně desítky, jinak to urvu (ale jak řikam, do jaký míry tahle kytara odpovídá pravejm dreadnoughtum těžko soudit, takže nezpochybňuju tvrzení, že na drednauta maj přijít tvrdší struny). No, tak dvanáctky asi pudou na weisenborna a sem si dam jiný. Otázka je, do jaký míry těm strunám uškodilo natažení na tuhle delší menzuru, jestli je nemam rovnou zahodit (ale zase struny za dvě kila...).
No nedá mi to, nechce se mi věřit, že by něco takovýho
bylo možný zahrát na dvanáctky
No nedá mi to, nechce se mi věřit, že by něco takovýho
bylo možný zahrát na dvanáctky
Ladění má C# G# E F# B D# takže podlaďuje, určitě tam nemá 010 
Děkuju za rady
Tak jsem tam dal 012 a praskly mi nervy
U kytaráře mi řekli že mám krk do vrtule, ale že uvidí co s tím pujde udělat