Prošel jsem si tady fóru celkem dost témat, ve kterých bych se mohl dozvědět více, ale nějak to moc nepomohlo. Vlastním starší klasickou akustickou kytaru, kterou jsem úplně zbrousil vibrační bruskou až na dřevo. Měla celkem pěkný zvuk, ale byla dosti omlácená a to se mi prostě nelíbí a rád bych jí dal nějaký nový vzhled. Momentálně je připravená na namoření, ale cca na 2 z 10 stránkách jsem se dočetl, že např. lihové mořidlo není moc vhodné pro akustické nástroje. Prosím tedy o radu, jaký typ mořidla případně použít a zda po namoření kytaru opět jemně přebrousit a opět namořit (kvůli "chloupkům"). Dále bych chtěl přední desku natřít (nastříkat) olivovou zelenou a napadlo mě použít spray pro plastikové modeláře od firmy Tamiya, který je ovšem akrylový (nevím, jak by se to snášelo s namořeným podkladem a jestli by to neovlivnilo nějak výrazně zvuk). Důležitým faktorem je samozřejmě i zvuk a z toho, co jsem četl, jsem tak nějak pobral, že vrstvy laku, barvy atd. nesmí být na akustice nikterak tvrdé, aby to neovlivnilo zvuk... No jsem z toho jelen a potřeboval bych názor někoho zkušeného
Barva pro akustickou kytaru + lak
Barva pro akustickou kytaru + lak
Zdravím kolegové
Prošel jsem si tady fóru celkem dost témat, ve kterých bych se mohl dozvědět více, ale nějak to moc nepomohlo. Vlastním starší klasickou akustickou kytaru, kterou jsem úplně zbrousil vibrační bruskou až na dřevo. Měla celkem pěkný zvuk, ale byla dosti omlácená a to se mi prostě nelíbí a rád bych jí dal nějaký nový vzhled. Momentálně je připravená na namoření, ale cca na 2 z 10 stránkách jsem se dočetl, že např. lihové mořidlo není moc vhodné pro akustické nástroje. Prosím tedy o radu, jaký typ mořidla případně použít a zda po namoření kytaru opět jemně přebrousit a opět namořit (kvůli "chloupkům"). Dále bych chtěl přední desku natřít (nastříkat) olivovou zelenou a napadlo mě použít spray pro plastikové modeláře od firmy Tamiya, který je ovšem akrylový (nevím, jak by se to snášelo s namořeným podkladem a jestli by to neovlivnilo nějak výrazně zvuk). Důležitým faktorem je samozřejmě i zvuk a z toho, co jsem četl, jsem tak nějak pobral, že vrstvy laku, barvy atd. nesmí být na akustice nikterak tvrdé, aby to neovlivnilo zvuk... No jsem z toho jelen a potřeboval bych názor někoho zkušeného
... Každopádně mi moc nepomohou názory typu: Měl jsi jí nechat jak byla, když se ti líbil zvuk atd... Prostě to tak je a já bych jí rád nabarvil tak, aby to co nejméně ovlivnilo zvuk a naopak to hezky vypadalo. Díky za reakce
Kytara-Vintage V8
Kombo-Line6 SpiderIII 30W
Re: Barva pro akustickou kytaru + lak
Moc nechápu, proč ji chceš mořit a pak ještě stříkat barvou. Buďto ji namoř, radši vodou ředitelným mořidlem, a stříkni bezbarvým PU nebo nitro lakem a nebo ji zrovna stříkni lakem obarveným vhodným barvítkem do laku. Lihový mořidlo může obzvlášť při lakování nitrem "krvácet" do laku. Jinak tvrdý lak na akustice nevadí (řekl bych, že je vhodnější než měkký), spíš jde o to, aby ho tam byla pokud možno, co nejmenší vrstva. Akrylový spreje apod. bych na akustiku nedával.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Díky za reakci. Barvou bude jenom přední deska těla a zbytek namořený
Takže tu barvu taky třeba syntetickej spray?
Kytara-Vintage V8
Můj názor (dřeváka - to je ten, co dřevem živí) je ten, že to je v tvém případě fuk. Ouplně fuk. Namoř si to a stříni, čím chceš. Nic nezískáš a nic neztratíš.
Kdyby ´s stavěl celomasiv jazzovou lubovku, tak asi jen a jen nitro nebo šelaková tinktura. Ale ty máš asi obyčejnou kytaru, kde nejni co řešit.
Kdyby ´s stavěl celomasiv jazzovou lubovku, tak asi jen a jen nitro nebo šelaková tinktura. Ale ty máš asi obyčejnou kytaru, kde nejni co řešit.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Barva pro akustickou kytaru + lak
Martina72: Není co řešit? Ba naopak!
Dimitri: Známej se kdysi o něco podobného pokoušel a tu kytaru tím zabil (už nehrála tak pěkně, jako před tím).
Tón na kytaře vzniká tak, že se rozvibruje přední deska a zadní deska odrazí zpět zvukové vlny skrze ozvučný otvor... z tohoto důvodu bych při lakování dal (hlavně na přední desku) co nejmenší vrstvu laku. Na druhou stranu, šelak, vosk a podobné machrovinky jsou už zase zbytečným luxusem...
Osobně bych lakoval slabou vrstvou kvalitního PU laku (na levnějších kytarách je hojně použit, dobře se s ním pracuje a je poměrně odolný). Nevýhodou je, že méně kvalitní PU laky neskutečně dlouho tvrdnou (což může mít negativní vliv na zvuk).
Dimitri: Známej se kdysi o něco podobného pokoušel a tu kytaru tím zabil (už nehrála tak pěkně, jako před tím).
Tón na kytaře vzniká tak, že se rozvibruje přední deska a zadní deska odrazí zpět zvukové vlny skrze ozvučný otvor... z tohoto důvodu bych při lakování dal (hlavně na přední desku) co nejmenší vrstvu laku. Na druhou stranu, šelak, vosk a podobné machrovinky jsou už zase zbytečným luxusem...
Osobně bych lakoval slabou vrstvou kvalitního PU laku (na levnějších kytarách je hojně použit, dobře se s ním pracuje a je poměrně odolný). Nevýhodou je, že méně kvalitní PU laky neskutečně dlouho tvrdnou (což může mít negativní vliv na zvuk).
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Myslím, že dimitri jasně pozná rozdíl mezi radou poskytnutou J.J.em a martinou72Pikus píše:Martina72: Není co řešit? Ba naopak!
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Lehce OT:
Proč sis vybral zrovna olivovou? Mně se barvené kytary nelíbí (ať už je to nějaké transparentní, nebo normální barva), ale olivovou jsem nikdy neviděl, a myslím, že to bude vypadat hrozně.
PS Abychom se pochopili - já ti to nerozmlouvám, já jen chci vědět proč!
Proč sis vybral zrovna olivovou? Mně se barvené kytary nelíbí (ať už je to nějaké transparentní, nebo normální barva), ale olivovou jsem nikdy neviděl, a myslím, že to bude vypadat hrozně.
PS Abychom se pochopili - já ti to nerozmlouvám, já jen chci vědět proč!
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Díky moc za rady a připomínky !
martina22: Vliv na zvuk to určitě nějaký mít bude, sám jsem si tím jistý a proto jsem se ptal, jak to nejlépe udělat tak, aby ten vliv byl minimální.
píkus: na přední desku právě ještě přijde pod lak ta barva, tak aby to třeba nezabila ta barva (myslím, jako další vrstva). Přímo s barvou náhodou zkušenosti nemáš ? Rozmýšlím se, zda použít syntetiku, nebo akryl. Jinak toho laku tam bude opravdu co nejméně. Asi použiji ten PU lak. Někde na youtube jsem viděl, jak kytaráři nanášejí laky houbičkou, nebo smotanou plátěnou "bambulí". Tím se možná docílí ještě menší vrstvy. No a poté to přebrušovali jemným smirkem a opět vetřeli lak. Myslíš, že by to samé šlo i s PU lakem?
shooter: Dobrá otázka. Kytara bude ve stylu nábojové schránky z druhé světové. Ty byly olivové a tudíž proto ta barva. Na přední desce budou ještě jemně žlutou stříknutá označení pro 50. cal... Všechno je vymyšlený, šablona hotová a teď tady právě slídím informace, abych něco nepos*al
... No a proč zrovna tohle téma? Historie WW2 je můj druhý koníček hned po kytaře, takže jsem to chtěl nějak elegantně spojit s trochou originality 
martina22: Vliv na zvuk to určitě nějaký mít bude, sám jsem si tím jistý a proto jsem se ptal, jak to nejlépe udělat tak, aby ten vliv byl minimální.
píkus: na přední desku právě ještě přijde pod lak ta barva, tak aby to třeba nezabila ta barva (myslím, jako další vrstva). Přímo s barvou náhodou zkušenosti nemáš ? Rozmýšlím se, zda použít syntetiku, nebo akryl. Jinak toho laku tam bude opravdu co nejméně. Asi použiji ten PU lak. Někde na youtube jsem viděl, jak kytaráři nanášejí laky houbičkou, nebo smotanou plátěnou "bambulí". Tím se možná docílí ještě menší vrstvy. No a poté to přebrušovali jemným smirkem a opět vetřeli lak. Myslíš, že by to samé šlo i s PU lakem?
shooter: Dobrá otázka. Kytara bude ve stylu nábojové schránky z druhé světové. Ty byly olivové a tudíž proto ta barva. Na přední desce budou ještě jemně žlutou stříknutá označení pro 50. cal... Všechno je vymyšlený, šablona hotová a teď tady právě slídím informace, abych něco nepos*al
Kytara-Vintage V8
Myslel jsem si to, ale nevěřil jsem tomuDimitri píše: shooter: Dobrá otázka. Kytara bude ve stylu nábojové schránky z druhé světové. Ty byly olivové a tudíž proto ta barva. Na přední desce budou ještě jemně žlutou stříknutá označení pro 50. cal... Všechno je vymyšlený, šablona hotová a teď tady právě slídím informace, abych něco nepos*al... No a proč zrovna tohle téma? Historie WW2 je můj druhý koníček hned po kytaře, takže jsem to chtěl nějak elegantně spojit s trochou originality
Stejně to ale bude hrozné. Pořád to je hudební nástroj.
A mimochodem, co je to za ráži ta .50 - neznám moc historické zbraně, a jediné z čeho občas střílím je .50 AE
http://en.wikipedia.org/wiki/.50_Action_Express
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
No, pokud chceš mermomocí obarvit tu přední desku... co obarvit přímo ten lak? Vím, že se na to dělají přípravky, ale osobní zkušenost s nima nemám. Myslím ale, že by to byla asi nejšetrnější varianta, co se zvuku týče.
shooter: klasickej "půlpalcák" v U.S. army je používají dodnes
http://en.wikipedia.org/wiki/M2_Browning
pikus: Asi to tedy jenom namořím a přes to dám jemnou vrstvu laku. Koukal jsem, že prodávají i zabarvená mořidla do olivové. Ale chtěl jsem tím namořit právě jenom strany, aby ta deska byla výraznější
... Ale pokud by to mělo takový vliv na zvuk, tak to nebudu hrotit.
pikus: Asi to tedy jenom namořím a přes to dám jemnou vrstvu laku. Koukal jsem, že prodávají i zabarvená mořidla do olivové. Ale chtěl jsem tím namořit právě jenom strany, aby ta deska byla výraznější
Kytara-Vintage V8