Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zhodnoťte naše výtvory...

Příspěvek od pavlii »

Berme to s rezervou i díky YT případné konverzi:

- bicí moc vzadu a utopenější
- jako celek moc "suché" - myslím, že by to uvítalo víc reverbu a v pár místech se mi v makovici honila i ozvěna/delay apod.
- přiostřil bych kytary (EQ, případně plus kompresor)

Na špuntech víc psát nechci. Šlape mi to pěkně a i na takhle vykleštěným poslechu mi nic zásadního nechybí. Písnička se mi líbí, jestli kluci jedou takhle dobře rytmicky i naživo, tak to je fajn a radost točit ;-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
DJ Murano
Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam

Příspěvek od DJ Murano »

Když koukám na tu zvukovku, bicí jsou nahrávaný do osmi stop, že? Určitě by se na zvuku bicích dalo ještě hodně pracovat, ale na to, že jedna z tvých prvních nahrávek a s nulovými zkušenostmi, jak říkáš, tak je to oslňující výkon! :) Je vidět, že když je do toho člověk zapálenej a chce to dokázat, a má k tomu to správný vybavení, že to jde 8)
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Koukáš špatně - neměl bys sledovat zvukovku, ale popis nahrávání ;-) 6 mikrofonů na bicí bylo (pokud se autor teda nepřepsal).

P.

martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Za mne: mírně utopené, nevýrazné bicí, mimo zpěvu je to trošku koule, ze které nicmoc nevyčnívá, nástroje nejsou moc odlišené (což může být záměr, nic proti), zpěv moc pěkný, ale možná trošíííínku mnoho sykavek (hlásky c, č, s, ž, t), zbytečně. A opět, mi to příjemné je, je to možná součást zpěvákovy individulity. Zpěvák má krásný chlapecký hlas a zpívá čistě, závidím.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

pavlii píše:Koukáš špatně - neměl bys sledovat zvukovku, ale popis nahrávání ;-) 6 mikrofonů na bicí bylo (pokud se autor teda nepřepsal).

P.
oops, moje chyba :mrgreen: každopádně mluvil jsem hlavně o virblu a overheadech, takže problém přetrvává

Určitě si myslim že by všemu prospělo víc komprese, ale zas to nepřehnat, poslechl jsem si i tu druhou nahrávku (Kde se sejdou), a tam je to zas už přehnaný, takže hledat zlatou střední cestu, je to všechno pokus-omyl, zkoušet, zkoušet, zkoušet a jednou se k tomu dopracuješ :wink:
Určitě bych se zaměřil na bicí, to ostatní už je tak nějak jedno, ale od bicích a vokálů se odvíjí celkovej zvuk nahrávky
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pohoda ;-) k virblu - dost se obávám, že mu chybí víc "těla", což jest absencí spodního mikrofonu.

P.

toymaster

Příspěvek od toymaster »

Bicí byly na 6 mikrofonů :)

K reverbu a kompresorům, zatím nemám moc kladnej vztah, vždy když aplikuji kompresor na celou nahrávku příjde mi to bez "koulí". Asi s tím neumím. :D No a s reverbem asi taky neumím, nebo mám nějaký špatný pluginy v cubase, moc se mi tam ten reverb nelíbí. :)

Co se týče ekvalizace nástrojů, je to zatím, jak už bylo zmíněno "pokus - omyl", a proto je to za zpěvem trochu koule, ale líp se mi to zatím nepodařilo nazvučit.

Sykavky - s tím jsem bojoval a asi budu pořád, nevím jestli to je zase nepříliš dobrou ekvalizací zpěvu, nebo mikrofonem (Rode nt1000), nebo čímkoliv jiným, ale plugin De esser se na to použít nedá. Pak zpěvák zněl jak kdyby si šlapal na jazyk. Tak jsem to musel nechat syčet.

Dynamika nahrávky - to je taky boj, když vyexportuju mix z cubase, tak je to plochost sama. V masteringovém režimu to sice vždycky trochu oživím, ale pořád to není tak, jak bych si představoval. Ale osobně si myslím, že je to zase tou ekvalizací...nevím.

Taky musím ten mix držet hodně zkrátka na outputu, nevím jestli je to tak dobře, ale když chci mít Stereo out na 0db, tak v tom praská jako blázen, protože to klipuje/limituje.

Kde se sejdou - To byla úplně první nahrávka, ta se mi tolik nelíbí, hlavně zpěv a celkově jsem to asi nezvládl dobře smíchat.

Pokud by někdo věděl o nějakým dobrý pluginu, nebo programu na mastering -> sem s ním! :) Jinak díky za ohlasy :)
Gibson Standard Traditional Gold top
Mesa boogie rectifier single solo head
Audix i5
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

já používám výhradně pluginy od Cubasu, pak sady GVST a ještě jednu která má mnoho názvů (KVR, TBT, TLs, a já nevim co ještě, ale našel jsem to kdysi všechno na jednom místě) - oboje free - dokonale si s tim vystačim :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

toymaster píše:...K reverbu a kompresorům, zatím nemám moc kladnej vztah, vždy když aplikuji kompresor na celou nahrávku příjde mi to bez "koulí". Asi s tím neumím...
Kompresory je v základu třeba aplikovat na dílčí stopy, pak eventuelně na skupiny (group) a na celý mix pak až případně při masteringu nějaký limiter.
toymaster píše: :D No a s reverbem asi taky neumím, nebo mám nějaký špatný pluginy v cubase, moc se mi tam ten reverb nelíbí. :)
Neříkám, že je výborný, ale zase není úplně nepoužitelný, chce to trochu "kroutit".
toymaster píše:...Sykavky - s tím jsem bojoval a asi budu pořád, nevím jestli to je zase nepříliš dobrou ekvalizací zpěvu, nebo mikrofonem (Rode nt1000), nebo čímkoliv jiným, ale plugin De esser se na to použít nedá. Pak zpěvák zněl jak kdyby si šlapal na jazyk. Tak jsem to musel nechat syčet.
To i to, pak použitý pop-filtr třeba a v neposlední řadě třeba ne-úplně-dobře-fungující a/nebo nastavený De-esser. Možností je víc...
toymaster píše:...Dynamika nahrávky - to je taky boj, když vyexportuju mix z cubase, tak je to plochost sama. V masteringovém režimu to sice vždycky trochu oživím, ale pořád to není tak, jak bych si představoval. Ale osobně si myslím, že je to zase tou ekvalizací...nevím.
Mhm...něco je špatně. Jednak "..plochost sama.." znamená docela zprasený mix, co se dynamiky týče - a prakticky to jediné, co v masteringovém řetězci neuděláš, je "..trochu to oživím.." 8) Ekvalizací to rozhodně není; tohle dělaj kompresory/limitery - ale vzhledem k tomu, cos o kompresorech napsal, tak bude chyba někde jinde.
toymaster píše:Taky musím ten mix držet hodně zkrátka na outputu, nevím jestli je to tak dobře, ale když chci mít Stereo out na 0db, tak v tom praská jako blázen, protože to klipuje/limituje.
Opět zřejmě špatné vyjadřování. Je-li výstup na 0 dBFS max. peak, tak nemá co klipovat (a tedy i praskat). Pokud se tak nicméně děje, tak buď není výstup na 0 dBFS, ale víc a nebo je chyba jinde.
toymaster píše:Pokud by někdo věděl o nějakým dobrý pluginu, nebo programu na mastering -> sem s ním! :) Jinak díky za ohlasy :)
Za stávajících okolností nedoporučuji, jak jsem už někde tady vedla psal, dělat v "masteringovém" kroku nic víc, než zařazení maximizeru pro eventuelní zesílení nahrávky vzhledem k ostatním skladbám. Pokud je nahrávka ukazovaná někde sólo, bez skurpulí bych se i na tenhle jednoduchý krok s čistým svědomím vyprdnul - není to nic, co by při poslechu chybělo 8)

P.

toymaster

Příspěvek od toymaster »

No tak dělám špatně asi všechno :D

output mám třeba -10dbfs ?! - proto aby to nepraskalo a nahrávka se nevlnila a byla ve stejný hlasitosti.

v mixu to mám zesílený, že mi to sem tam vyletí do červenejch, to asi taky není ok co?

Jak jsem psal, to co jste měli možnost slyšet je do této podoby vyhnáno přes kompresory a různy tlačící pluginy v mastering modu. Jinak to zní docela jinak.

Problém je, že nevím jak to spravit. Když vyexportuju nahrávku bez nějakýho křečovitýho zesilování aby všechny šavle hrály "do zelenejch" a output nechám lehce pod nulou, tak je to potichu a totál bez dynamiky.
Audix i5
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2toymaster:
Za prvé: zcela základní náběr BEZ kompresorů je de-facto ta nejdynamičtější verze, kterou můžeš mít. A tohle platí BEZ ohledu na výstupní úroveň; ta jenom říká, jak moc nahlas je nejhlasitější místo ve skladbě (neurčuje v žádném případě míru "rozvlněnosti" skladby!). Ergo není možné, abys měl "totál bez dynamiky" a "rovnost samu" mix, kde jsi nepoužil žádný z dynamických kompresorů - to prostě nejde. Leda bys měl výstupní šavli zesílenou natolik, že ti většinu materiálu prostě clipem ořeže; ale to bys jaksi v průběhu míchání slyšel a rozhodně bys to nepustil ven. Tolik teorie, podle které funguje praxe.

Chce to prostě ještě krapet teoretického studia proloženého praxí. Literatury a vůbec informačních zdrojů je v dnešní době víc než dost; zhusta dokonce až moc ve smyslu, aby ses nenechal zdržovat/ovlivňovat balastem, kterého je na internetu požehnaně 8)

Když teď píšeš takhle o kompresorech a podobně (byť v "mastering" módu - příšernej termín teda!), tak opakuji: na tenhle způsob použití kompresoru zapomeň do té doby, než budeš schopen bez mrknutí oka udělat poslouchatelný mix. Používej kompresory na samostatné stopy - zejména kopák, virbl. Uč se pracovat s EQ - dotvarovat ten audiosignál na příslušné stopě podle tvého záměru (jedna věc) a udělat místo/zasadit do správné frekvenční pozice, aby byl mix kompaktní, bylo všechno slyšet a nedocházelo k zahlcování některých frekvenčních pásem.

Výslednou hlasitostí si nelam hlavu; prostě při přehrávání zesil kolečkem Volume na přehrávači/mixu/zesilovači - od toho to kolečko jaksi bylo navrženo 8)

Máš před sebou dlouhou cestu a jen, pokud k ní hned od začátku přistoupíš správně (tj. nesnažit se udělat všechno naráz, ale prostě začít od lesa a dojít až k řece), ti zaručí nejen radost z práce, ale hlavně hezký výsledek - a o to tu jde!

P.

toymaster

Příspěvek od toymaster »

Díky za radu :)

Budu na své odbornosti pracovat.

Ono se dnes dá díky Youtube odkoukat kde co, takže materiálu je dost :)
Audix i5
bobrmetalista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bobrmetalista »

Zdravím :)

včera jsem si po půl roce poslechl můj mix co jsem dělal do soutěže Adama Getgooda a fakt se to nedalo poslouchat :D Takže jsem se dnes činil a celý to za dvě hoďky předělal :D

Co myslíte?
Carvin CT6(M22s pickups) Fokus-H LP standart 2(R.M. F4 Neck and Bridge), No name Telecaster, Cort MR 710F ; ADA MP-1 3Tube Mod preamp, Rockwell Red Trip, Harley Benton 2x12 V30, Boss-ME33, Digitech Bad Monkey; Audix OM-11
skupina: Lucifer http://bandzone.cz/lucifer
http://theluciferblack.bandcamp.com/alb ... horos-demo
skupina: Hoody's Goons http://bandzone.cz/_75512
https://hoodysgoons.bandcamp.com/
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Zpěv je celkově strašně potichu oproti kytarám, stejně tak kopák a virbl. Tyhle dvě části bicích bych viděl jako jedinej zvukovej nedostatek. Já osobně bych teda kopák nechal kopat na daleko nižších frekvencích, ať to vytváří tlak, takovejch 50-80 Hz a s virblem si ještě pohrát jak s kompresorem tak ekvalizérem, dát mu trochu šťávy a ataku :wink: jinak jako nahrávka super, poslouchat se to bez problémů dá :)
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

http://www.tarquam.ic.cz/blues+vocal.mp3

Po dlouhé době přidávám rozepsaný nápad a žádám pár rad jak dovést toto prozatimní dílo k dokonalosti :)

Po přečtení topicu o Nightwish jsem se dozvěděl, že se taky dají vrstvit kytary na sebe, a ne jen dual-recordingem, tak jsem zkusil duálně nahrát akustiku, pod to duálně tu samou linku stratem, pod to duálně akustiku doprovod a navíc doprovod zkresleninou. Myslim, že výsledek je zajímavej, jestli ne, nebo je na tom něco moc, nebo málo, křičte :)
Bicí Addictive Drums, snažil jsem se to klikat s co nejreálnějším feelingem, jako bych to sám hrál, jestli jsou tu bubeníci a je tam něco špatně, křičte :)
Basa linkou, přes nově objevenou simulaci Ampega, ty stroje tomu fakt dodávají šťávu 8)
Kapitola sama pro sebe je zpěv, tady bych byl rád za všechny poznámky a rady. Nezpíval jsem skoro 2 roky a ani předtim jsem to nějak neovládal. Takže jestli je potřeba někde přidat na důraze, někde ubrat, někde to nebrat nosem, jinde zas jo, křičte :)
No pak je tu mix a dynamika nahrávky, křičte :)

Prostě napište uplně všechno co vám blejskne hlavou :D

EDIT: Nevim jestli je to jen u mě, ale asi nefunguje tag MP3
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Basu si robil len na jednu stopu?
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Ona se i basa dělá na víc stop? Já myslim že by to pak dělalo bordel ne? Mám ji jen v jedný stopě
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Ja sa pustil do toho čo robil Bobr.

môj mix:
Naposledy upravil(a) majso dne 8.07.2013 15:49, celkem upraveno 1 x.
DJ Murano

Příspěvek od DJ Murano »

Aha, tak příště upozorni, na co reaguješ, protože po 37 denním zpoždění a dvou dalších příspěvcích už to není jasný 8)
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

No nie, ja som myslel tvoju basu :D:D Ale potom som si všimol tamto, tak som to zmixoval. Tvoja vec sa mi páči, hoc ten spev mi tam moc nereže :D Tie akustiky tam máš fajn spravené aj celý mix sa mi páči :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“