toymaster píše:...K reverbu a kompresorům, zatím nemám moc kladnej vztah, vždy když aplikuji kompresor na celou nahrávku příjde mi to bez "koulí". Asi s tím neumím...
Kompresory je v základu třeba aplikovat na dílčí stopy, pak eventuelně na skupiny (group) a na celý mix pak až případně při masteringu nějaký limiter.
toymaster píše: 
No a s reverbem asi taky neumím, nebo mám nějaký špatný pluginy v cubase, moc se mi tam ten reverb nelíbí.

Neříkám, že je výborný, ale zase není úplně nepoužitelný, chce to trochu "kroutit".
toymaster píše:...Sykavky - s tím jsem bojoval a asi budu pořád, nevím jestli to je zase nepříliš dobrou ekvalizací zpěvu, nebo mikrofonem (Rode nt1000), nebo čímkoliv jiným, ale plugin De esser se na to použít nedá. Pak zpěvák zněl jak kdyby si šlapal na jazyk. Tak jsem to musel nechat syčet.
To i to, pak použitý pop-filtr třeba a v neposlední řadě třeba ne-úplně-dobře-fungující a/nebo nastavený De-esser. Možností je víc...
toymaster píše:...Dynamika nahrávky - to je taky boj, když vyexportuju mix z cubase, tak je to plochost sama. V masteringovém režimu to sice vždycky trochu oživím, ale pořád to není tak, jak bych si představoval. Ale osobně si myslím, že je to zase tou ekvalizací...nevím.
Mhm...něco je špatně. Jednak "..plochost sama.." znamená docela zprasený mix, co se dynamiky týče - a prakticky to jediné, co v masteringovém řetězci neuděláš, je "..trochu to oživím.."

Ekvalizací to rozhodně není; tohle dělaj kompresory/limitery - ale vzhledem k tomu, cos o kompresorech napsal, tak bude chyba někde jinde.
toymaster píše:Taky musím ten mix držet hodně zkrátka na outputu, nevím jestli je to tak dobře, ale když chci mít Stereo out na 0db, tak v tom praská jako blázen, protože to klipuje/limituje.
Opět zřejmě špatné vyjadřování. Je-li výstup na 0 dBFS max. peak, tak nemá co klipovat (a tedy i praskat). Pokud se tak nicméně děje, tak buď není výstup na 0 dBFS, ale víc a nebo je chyba jinde.
toymaster píše:Pokud by někdo věděl o nějakým dobrý pluginu, nebo programu na mastering -> sem s ním!

Jinak díky za ohlasy

Za stávajících okolností nedoporučuji, jak jsem už někde tady vedla psal, dělat v "masteringovém" kroku nic víc, než zařazení maximizeru pro eventuelní zesílení nahrávky vzhledem k ostatním skladbám. Pokud je nahrávka ukazovaná někde sólo, bez skurpulí bych se i na tenhle jednoduchý krok s čistým svědomím vyprdnul - není to nic, co by při poslechu chybělo
P.