Naše lampové projekty (tipy, rady,...
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
díky, ale tý teorie už bylo víc než dost, musim zas začít pájet, projekty čekají 
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Taky chci jako bakalářku dělat kytarový zesák. Teď už taky celolampu
rád bych něco, co využiju. Ale nejprv se musím vůbec dostat do třeťáku...
Stanley: parádní prácička-bakalářka i zesík. Máš dobře našlápnuto,tak ať se daří.
Ahoj, chystám se, po dlouhém rozhodování, na stavbu AX84 Hioctane http://www.ax84.com/hioctane.html.
Mám pár otázek týkající se nákupu součástek a zároveň radu s přídáním efektové smyčky.
"Kde, cena, ekonomičnost"
Co jsem se dočetl, tak bude nejlepší nakupovat v tubetown.de, tady maji ale hromady značek kondíků a mě by zajímalo jaké tam máte vy/jaké byste tam dali a poměr cena/kvalita/"výkon".
Další věc jsou trafa. Existuje i ekonomičtější verze těch hammondů co tam jsou psané? Nebo jakými byste tyto transformátory nahradili?
Co se týče efektové smyčky - pokud to dobře chápu, přidává se za preamp., takže v tomto zapojení pŕidám dva jacky s vypínačem těsně za "master volume"?
http://www.ax84.com/static/hioctane/AX8 ... 101004.pdf
EDIT:
Ještě další věc: jaké vybírat odpory? Metaloxid či jiné? viz. http://www.tube-town.net/ttstore/index. ... stors.html
Mám pár otázek týkající se nákupu součástek a zároveň radu s přídáním efektové smyčky.
"Kde, cena, ekonomičnost"
Co jsem se dočetl, tak bude nejlepší nakupovat v tubetown.de, tady maji ale hromady značek kondíků a mě by zajímalo jaké tam máte vy/jaké byste tam dali a poměr cena/kvalita/"výkon".
Další věc jsou trafa. Existuje i ekonomičtější verze těch hammondů co tam jsou psané? Nebo jakými byste tyto transformátory nahradili?
Co se týče efektové smyčky - pokud to dobře chápu, přidává se za preamp., takže v tomto zapojení pŕidám dva jacky s vypínačem těsně za "master volume"?
http://www.ax84.com/static/hioctane/AX8 ... 101004.pdf
EDIT:
Ještě další věc: jaké vybírat odpory? Metaloxid či jiné? viz. http://www.tube-town.net/ttstore/index. ... stors.html
Zdar, když už Tě zajímá výhodný poměr cena/kvalita, doporučuji vzít v úvahu i tuzemského výrobce: http://www.es-ostrava.cz/index.php?page=prod_01&lang=cz , vyrábějí hodně dobré kondenzátory (podle mého mínění a zkušeností). Výstupní transformátor ze starého elektronkového rádia pro EL84 možná najdeš i ve sběrném dvoře a když nebude znehodnocen mechanickým poškozením udělá Ti naprosto stejnou službu jako ten Hammond 1250 SE a poměr cena/kvalita bude mnohem výhodnější
. Zkráceně: proč bys měl objednávat běžné součástky někde v zahraničí a podporovat jejich "vyspělou ekonomiku"
. Žádná magie tady nefunguje. Je to jen v elektrických parametrech součástek a ty u nás vyrobené jsou o dost lepší než "cizí" vyrobené pro ty věhlasné firmy nejpravděpodobněji v Číně. Z toho vraku rádia bys získal i síťový transformátor a s trochou štěstí i funkční EL84. Efektovou smyčku zapoj jak zamýšlíš, jinak to ani moc není v tomto případě možné. Do vstupu "return" budeš potřebovat signál o úrovni cca 3 až 5V, aby byla EL84 vybuzena, myslím, že takový signál dodá jakýkoliv efekt. Hodně zdaru při výběru součástek a při stavbě.
Odpory samozřejmě metaloxidové a ty kolem V4a, V4b ideálně nízkošumové.
Odpory samozřejmě metaloxidové a ty kolem V4a, V4b ideálně nízkošumové.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jak 'safe bet' bych doporucil udelat efektovou smycku s jednou 12ax7 elektronkou, prece jenom je lepsi ten signal po master volume lehce snizit, aby jsi neprebuzoval efekty - ono prebuzeny digitalni delay nebo reverb nezni moc muzikalne a ne kazdy efekt ti tech 5V sezere (hlavne ty levnejsi s tim maji problem). No a pokud uz ten signal snizis, tak bys ho mel zase zvysit na tech zminovanych 4-5V, kteryma budes vybuzovat tu EL84.
Ta efektova smycka se da lehce udelat i s pouzitim jednoho tl072, ale pak bys potreboval extra zdroj napeti abys ho mel cim zivit.
Ta efektova smycka se da lehce udelat i s pouzitim jednoho tl072, ale pak bys potreboval extra zdroj napeti abys ho mel cim zivit.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
pokud bys chtěl, možná bych doma vyhrabal dvojici traf z rádií a pár dalších věcí co asi budeš potřebovat, objednávat na TT je asi na první stavbu zbytečný, na začátek bych řek že bohatě stačí co seženeš u nás
St.Anley Tube Amps
mockrát díky za rady!
Nicméně na Es-ostrava mě párkrát nepěkně odbyli, že prý neposílají "jen pár kusů". A taky nikde u nich nevidím elektrolytické kondenzátory, připadám si jak blb, ale mohli byste mě navést?
Jinak, v soupisce materiálu jsou i jiné kondenzátory. Mám volit fóliové/polyesterové (ty z toho esostrava?)
Stanley06: Mohl bych tě kontaktovat přes SZ?
lunchie: myslíš jako přidat jednu další 12ax7 do zapojení?
Nicméně na Es-ostrava mě párkrát nepěkně odbyli, že prý neposílají "jen pár kusů". A taky nikde u nich nevidím elektrolytické kondenzátory, připadám si jak blb, ale mohli byste mě navést?
Jinak, v soupisce materiálu jsou i jiné kondenzátory. Mám volit fóliové/polyesterové (ty z toho esostrava?)
Stanley06: Mohl bych tě kontaktovat přes SZ?
lunchie: myslíš jako přidat jednu další 12ax7 do zapojení?
Pozdrav všem, vyráběný sortiment se změnil a fakt už "běžné" elektrolytické kondy v nabídce nemají. Nezbude než ty zdrojové filtry koupit asijské. Kvalitu si můžeš očíhnout zde: http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8223
Do signálové cesty elektrolyty nepatří, na pozice katodových bloků (C16, C12, C10) použij taky raději foliové ať už poplypropylen nebo polystyren, např tyto:
http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz ... S_387S.pdf
Na pozici C6 by byl v honbě za dokonalostí nejvhodnější tantalový kond, ale může být i "běžný" elektrolytický bez zvláštního dopadu na zvuk. Jen životnost bude asi nižší.
Ještě považuji za užitečné uvést, že s Elektronické součástky CZ, a.s. nemám žádné obchodní vztahy, aby někomu nevrtalo hlavou proč tady za ně tak "kopu"
. Jen se mi ty jejich kondy jak po vzhledové stránce, tak především svými parametry líbí
. Nevím sice co tam jsou teď za lidi, ale věřím, že se s nimi bude dát několika e-maily dohodnout, dokonce by snad byli schopni vyrobit i ty elektrolytické. Klidně bych jim poslal celý ten kusovník s dotazem co z toho jsou schopni a ochotni maloodběrateli dodat a za jakých podmínek. Přeji úspěch!
Do signálové cesty elektrolyty nepatří, na pozice katodových bloků (C16, C12, C10) použij taky raději foliové ať už poplypropylen nebo polystyren, např tyto:
http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz ... S_387S.pdf
Na pozici C6 by byl v honbě za dokonalostí nejvhodnější tantalový kond, ale může být i "běžný" elektrolytický bez zvláštního dopadu na zvuk. Jen životnost bude asi nižší.
Ještě považuji za užitečné uvést, že s Elektronické součástky CZ, a.s. nemám žádné obchodní vztahy, aby někomu nevrtalo hlavou proč tady za ně tak "kopu"
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
za master volume pridas tohle:

nebo muzes udelat tuhle:

nebo muzes udelat tuhle:

Díky!
až si udělám soupisku co a jak přesně koupit, tak se zase ozvu, až se objeví první zásek 
lunchie: a nevadí, že v zapoejí bude další lampa? utáhne to obvod?
lunchie: a nevadí, že v zapoejí bude další lampa? utáhne to obvod?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
další lampa nevadí, jen pak musíš mít trafo, který to užhaví a nebude mu vadit pár mA navíc na anodovým vinutí, přidání jedný lampy by ale neměl bejt problém
PS: klidně napiš SZ, nějaký věci doma ještě mám, případně poradím kde koupit
PS: klidně napiš SZ, nějaký věci doma ještě mám, případně poradím kde koupit
St.Anley Tube Amps
Stanley, bakalářka je napsaná parádně, skoro jako příručka. Docela bych byl zvědavý na pokračování odstavce o šumu, brumu a jejich potlačování. Snad v diplomce 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
díky, jsem rád že se líbí a že tam snad není moc chybných tvrzení
Co se týče brumů, osvědčilo se mi zemnění všeho do jednoho bodu na šasi, sběrnice silnějšími Cu dráty, k tomu co nejkratší spoje. Vzhledem k tomu že většinou dělám higain aparáty, první 2 nebo 3 preampovky žhavím na 12,6V přes stabilizátor a s brumem nemám problém. U higainu bývá problém s šumem, což by snad vyřešili kvalitnější součástky, ale samozřejmě se musí počítat s tím, že tam vždy nějaký bude ( s ohledem na počet zesilovacích stupňů).
Co se týče brumů, osvědčilo se mi zemnění všeho do jednoho bodu na šasi, sběrnice silnějšími Cu dráty, k tomu co nejkratší spoje. Vzhledem k tomu že většinou dělám higain aparáty, první 2 nebo 3 preampovky žhavím na 12,6V přes stabilizátor a s brumem nemám problém. U higainu bývá problém s šumem, což by snad vyřešili kvalitnější součástky, ale samozřejmě se musí počítat s tím, že tam vždy nějaký bude ( s ohledem na počet zesilovacích stupňů).
St.Anley Tube Amps
na snizeni sumu se da pouzit i tenhle obvod (teda samozrejme po kvalitnim zemeni a spravnem layoutu), ktery najdes v peavey XXX serii:
nebo u jejich JSX modelu:

nebo u jejich JSX modelu:

Zdravím, taky sem dám svůj nejnovější projekt. Preamp + invertor je kopie engl fireball a konec jsem přispůsobil pro el34-ky. Trafá jsou z tesly music 130 a v preampu a invertoru jsou lampy 6n2p-ev. Zvukově to je fakt brutalita, jsem plně spokojenej - nečekal jsem, že to bude taková kvalita. Podařilo se mi na první zapojení dostat zvuk bez jakýchkoli parazitních brumů či jiného bordelu. Ještě by to chtělo doladit po estetické stránce. Kdyžtak potom můžu hodit více fotek na rajče.
Až na ten zkrabacený čelní plech paráda, určitě chci více fotek. Plech můžeš udělat načisto než to dáš do kastle. Zvuková ukázka bude?
Tady jsou ještě nějaké fotky: http://vercajg.rajce.idnes.cz/fireball/ Šasi a kastli jsem sehnal na aukru za pár korun, jen jsem to musel trochu predělat. Ty panely se budou muset udělat nové, není to bůhvíco. Pokusim se něco nahrát až to vemu do zkušebny.
- Elwood Brockley
Ahojte,
podarilo sa mi kupit za par supiek radio stradivari 3 vyrobene v NDR. Niektori uz mozno tusite, ze sa v nom skryva vcelku ospevovany reproduktor EGB P540, 8w, 3ohmy. A prave z tych 3ohmov mam dilemu. Co som sa docital tak vacsina dnesnych reproduktorov ma realne menej ako je udavana hodnota. Takze otazka, co s tym? Zozere to aj trafo na 4ohmy, dat namotat trafo na 3ohmy alebo dat previt reprak? Okrem toho radia zatial nemam kupene nic takze mozem este spekulovat.
Sietove trafo a tlmivku si pravdepodobne necham namotat v silveratechu. Davali ste si niekto u nich robit aj vystupak?
A este aby som upresnil na co to chcem, tak pravdepodobne to bude mmjuzov mrnus takze SE 1xEL84 pripadne obdoba s 1x6V6
Dik
podarilo sa mi kupit za par supiek radio stradivari 3 vyrobene v NDR. Niektori uz mozno tusite, ze sa v nom skryva vcelku ospevovany reproduktor EGB P540, 8w, 3ohmy. A prave z tych 3ohmov mam dilemu. Co som sa docital tak vacsina dnesnych reproduktorov ma realne menej ako je udavana hodnota. Takze otazka, co s tym? Zozere to aj trafo na 4ohmy, dat namotat trafo na 3ohmy alebo dat previt reprak? Okrem toho radia zatial nemam kupene nic takze mozem este spekulovat.
Sietove trafo a tlmivku si pravdepodobne necham namotat v silveratechu. Davali ste si niekto u nich robit aj vystupak?
A este aby som upresnil na co to chcem, tak pravdepodobne to bude mmjuzov mrnus takze SE 1xEL84 pripadne obdoba s 1x6V6
Dik
Vzdyť v tom rádiu máš všechno co potřebuješ. Síťový trafo, výstupák, (možná i tlumivku?) tak co řešíš? V konci to má EL84 čili na mrňuse to bude absolutně dokonalé.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.