Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp
Bla, bla, bla - fakt je ten, že kdo hrál na jakoukoli verzi AC30 a na tu její hybridní napodobeninu, je mu jasné, že lampová AC30 hraje lépe.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jiné zapojení jiné reproduktory a 3 x dražší, již zde není co srovnávat a lze předpokládat, že dražší bude i úměrně lepší.
Jinými slovy: "nesrovnatelně lepší"Federmann píše:Jiné zapojení jiné reproduktory a 3 x dražší, již zde není co srovnávat a lze předpokládat, že dražší bude i úměrně lepší.
Jiné zapojení - no jistě strčit tranzistor do patice místo lampy není dobrý nápad.
3x dražší - ano, lampy jsou dražší.
jiný reproduktor - v tom máte pravdu, to se na zvuku projeví, ale ne na charakteru crunchového zkreslení, které je tak typické, to nám holt budete muset, pane nekytaristo, věřit. Mám ve zkušebně hybridní hlavu od Laney a teď jsem si přinesl homemade lampovou hlavu. Porovnával jsem to na stejném repru a rozdíly jsou prakticky stejné jako u těch voxů.
Jenže já napsal jiné zapojení ve smyslu jiného zapojení, co se týče vlastní funkce, je tam použito i jiné zkreslení, není to jen o změně elektronkového zesilovače za tranzistorový, což by se dalo u hybridu čekat, ale jde o funkčně něco zcela jiného. Zde mohu spíše vybírat, co mi více vyhovuje a ne co je lepší.
Tím nepopírám, že elektronky jsou při dobrém zapojení jen velmi špatně nahraditelné tranzistory, sám s nimi dělám vcelku dost, ale všechno jsou to zatím neveřejné projekty a zřejmě některé navždy neveřejné zůstanou.
Tím nepopírám, že elektronky jsou při dobrém zapojení jen velmi špatně nahraditelné tranzistory, sám s nimi dělám vcelku dost, ale všechno jsou to zatím neveřejné projekty a zřejmě některé navždy neveřejné zůstanou.
http://www.youtube.com/watch?v=rAL1g2FdWxEFedermann píše:Tím nepopírám, že elektronky jsou při dobrém zapojení jen velmi špatně nahraditelné tranzistory, sám s nimi dělám vcelku dost, ale všechno jsou to zatím neveřejné projekty a zřejmě některé navždy neveřejné zůstanou.
pospěšte s tím zveřejňováním
Nero píše:Bla, bla, bla - fakt je ten, že kdo hrál na jakoukoli verzi AC30...
existuje aj verzia AC30SS niekedy z konca 70tych rokov, to SS znamena solid state - tranzistorova AC30. vraj to nehra rozhodne spatne, vraj na to dodnes hravaju status quo, neviem, nevidel som ten zazrak nazivo, ani tych statusov nie a naviac ich fakt nemam rad. ale kedze to voxi robili iba nejake dva roky a dnes je to hodna rarita, tak zrejme mas absolutnu pravdu v tom ze
aj ked presnejsie asi bude ze to SS nehra horsie, ale proste to uz nebude AC30.Nero píše:jasné, že lampová AC30 hraje lépe.
Vox dělal na přelomu 60. a 70. let celou řadu dobrých SS zesilovačů, jejich zvukovou kvalitu lze posoudit třeba na celé řadě alb Beatles. Ale holt nástup hardrocku a metalu si žádal něco trochu jiného ...
Nevím, kam to dát. Je to tak trochu slepý test. Kdo to ještě neviděl, určitě se podívejte, zkoukněte a poslechněte si to celé. Kdo to viděl, prosím, aby napsal svoje dojmy, ale nemusel by psát, co je to za aparát. Alespoň ne na tuhle stránku.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
Líbí se mi, některé zvuky jsou lepší a některé horší (pro moje potřeby), ale jinak čím dál víc o tomto aparátu uvažuji. Zvuková ukázka je super, díky za video a moment překvapení
protože jsem to samozřejmě nečekal... Chlápek o tom mluví úplně přesně.
Nejvíc mě zaujal ten meč v rohu
Nejvíc mě zaujal ten meč v rohu
druhá otázka je samozřejmě jak se to protlačí v kapele. tyhle ampy s tim mivaji celkem problem...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Teď jsem to video akorát dokoukal, když mi ho poslal DL. Koncepce toho testu lehce napovídá, že člověk na konci bude překvapený. Když jsem poslouchal zvuk, dostal jsem se k dvěma možnostem (podobně koncipované aparáty, jen jiná značka), z nichž jednu jsem vyloučil kvůli formátu aparátu - ale ta to nakonec byla.
Hodně mi napověděly čisté zvuky a pak ty hi-gainy. Nutno ale podotknout, že jsem to měl lehce zjednodušené, protože jsem ten apec měl nějakou dobu doma, byť v odlišné verzi. Každopádně je to důkaz, že se z toho dají dostat opravdu kvalitní zvuky.
Hodně mi napověděly čisté zvuky a pak ty hi-gainy. Nutno ale podotknout, že jsem to měl lehce zjednodušené, protože jsem ten apec měl nějakou dobu doma, byť v odlišné verzi. Každopádně je to důkaz, že se z toho dají dostat opravdu kvalitní zvuky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Zvuk lampáčů je víc než krásnej a zatim asi nenahraditelnej.No každopádně na domácí cvičení,když hraju sám nebo se staví jen basák používám 15w tranďáček s distortion pedálem naplácnutým na čistej kanál (protože to moje prdítko pochopitelně už na crunch kanálu nezvládá to "nakopnutí "
) a mám ho rád.Možná někdy pořídim slabší lampu na doma.Ale to bych se asi musel zamilovat
Tak jsem přemýšlel, proč se liší chování tranzistorových a lampových aparátů. Dospěl jsem k závěru, že tranzistorem musí poměrně věrně jít napodobit chování elektronkovýho zesilovače. (Nepočítám "počítače", které chování elektronky simulují - počítají)
Samozřejmě by se musely použít unipolární tranzistory (obdobně jako elektronka jsou řízeny napětím).
Podle mého by se dal zvuk elektronek dobře napodobit tranzistorem, pokud by obsahoval tyto součásti:
1) Zdroj
Elektronkové zesilovače mívají zpravidla poměrně měkké zdroje, tedy, pokud pořádně hrábnete do strun, poklesne výstupní napětí a elektronka se lehce dostane do limitace (na výstupu "obdélníky")
2) Výstupní transformátor
Podle mého má na zkreslený zvuk (resp. jeho charakter) velký vliv. A to proto, že přes tranformátor nemohou projít "obdélníky", které elektronka v limitaci bude generovat (transformátor je "zakulatí").
3) Kmitočtový rozsah
Elektronkové zesilovače mají užší rozsah přenášených frekvencí (např. vlivem výstupního transformátoru, parazitních kapacit).
4) Harmonické
Plus realizovat pásmové propusti, které nepropustí nežádoucí (liché) harmonické.
A proč to vlastně píšu? Zajímal by mě názor na mé tvrzení od odborníků, které se na fóru pohybují.
Samozřejmě by se musely použít unipolární tranzistory (obdobně jako elektronka jsou řízeny napětím).
Podle mého by se dal zvuk elektronek dobře napodobit tranzistorem, pokud by obsahoval tyto součásti:
1) Zdroj
Elektronkové zesilovače mívají zpravidla poměrně měkké zdroje, tedy, pokud pořádně hrábnete do strun, poklesne výstupní napětí a elektronka se lehce dostane do limitace (na výstupu "obdélníky")
2) Výstupní transformátor
Podle mého má na zkreslený zvuk (resp. jeho charakter) velký vliv. A to proto, že přes tranformátor nemohou projít "obdélníky", které elektronka v limitaci bude generovat (transformátor je "zakulatí").
3) Kmitočtový rozsah
Elektronkové zesilovače mají užší rozsah přenášených frekvencí (např. vlivem výstupního transformátoru, parazitních kapacit).
4) Harmonické
Plus realizovat pásmové propusti, které nepropustí nežádoucí (liché) harmonické.
A proč to vlastně píšu? Zajímal by mě názor na mé tvrzení od odborníků, které se na fóru pohybují.
Zdravím všechny, prosím Vás Pikusi co Vás vede "budit" ze sympatického "spánku" tohle nic neřešící vlákno
? Když už se tak stalo, neodpustím si několik skromných poznámek k Vašim bodům:
Ad1: I tranzistorový zesilovač lze napájet z měkkého zdroje a tranzistor se taky dostane snadno do limitace a žádoucí zvuk pro kytaristy (většinu) to přesto nezajistí.
Ad2: I tranzistorový zesilovač lze zkonstruovat s výstupním transformátorem a žádoucí zvuk se ani tímto způsobem "nedostaví".
Ad3: Přenášené akustické pásmo není taky problém omezit dolními, horními nebo pásmovými zádržemi a získat tak stejný kmitočtový rozsah jako má elektronkový zesilovač a přesto je zvukový projev "lampáče" jiný - pro kytaru víc žádoucí.
Ad4: Filtry na liché harmonické prakticky realizovat nelze, protože kmitočet je proměnný (různé tóny). Navíc i ty liché harmonické jsou ve zvuku potřebné, podílejí se na výsledné barvě zvuku. Zvuk obsahující pouze sudé harmonické by se asi moc nelíbil
.
Na závěr: elektronkové zesilovače budou mít vždy jiný zvukový projev než tranzistorové vlivem rozdílných tvarů převodových charakteristik obou zesilovacích prvků; a je to tak dobře, aspoň si každý může vybrat co mu vyhovuje. Proč se snažit složitě a nákladně o něco, co je schopna poměrně nenákladně (teď pomíjím předražené elektronky určitých prodejců) a do jisté míry jednoduše a dokonale poskytnout elektronka?
No flame please
.
Ad1: I tranzistorový zesilovač lze napájet z měkkého zdroje a tranzistor se taky dostane snadno do limitace a žádoucí zvuk pro kytaristy (většinu) to přesto nezajistí.
Ad2: I tranzistorový zesilovač lze zkonstruovat s výstupním transformátorem a žádoucí zvuk se ani tímto způsobem "nedostaví".
Ad3: Přenášené akustické pásmo není taky problém omezit dolními, horními nebo pásmovými zádržemi a získat tak stejný kmitočtový rozsah jako má elektronkový zesilovač a přesto je zvukový projev "lampáče" jiný - pro kytaru víc žádoucí.
Ad4: Filtry na liché harmonické prakticky realizovat nelze, protože kmitočet je proměnný (různé tóny). Navíc i ty liché harmonické jsou ve zvuku potřebné, podílejí se na výsledné barvě zvuku. Zvuk obsahující pouze sudé harmonické by se asi moc nelíbil
Na závěr: elektronkové zesilovače budou mít vždy jiný zvukový projev než tranzistorové vlivem rozdílných tvarů převodových charakteristik obou zesilovacích prvků; a je to tak dobře, aspoň si každý může vybrat co mu vyhovuje. Proč se snažit složitě a nákladně o něco, co je schopna poměrně nenákladně (teď pomíjím předražené elektronky určitých prodejců) a do jisté míry jednoduše a dokonale poskytnout elektronka?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Omlouvám se za narušení spánku
... ale ležel jsem tak ve vaně a přemýšlel... a nedalo mi, nezeptat se na to. Prostě, nejvíc se lze k elektronce asi přiblížit tím, že se její chování bude počítat... a takovéto řešení v real-time je moc drahý (a málokdo to dokáže), a tak zůstaneme u elektronek... díky za odpověď 
Nejsem zastáncem, že elektronky mají na rozdíl od tranzistorů specifické zkreslení, spíše naopak rušivé zkreslení, kterého se nelze jednoduše zbavit, mají právě tranzistory.
Základní problém je v tom, že elektronka má velmi vysoký vstupní odpor a vstupní kapacitu řádu jednotek pF, umí tedy pracovat tak, že vstupní obvod téměř nezatíží, kdežto tranzistory potřebují vždy značné vstupní proudy a vždy předchozí obvody výrazně zatíží, BJTy navíc mají prostorovou kapacitu báze a ta se vybíjí opožděně, FETy sice nemají prostorovou kapacitu, ale jejich vstupní kapacita je obdobná jako u BJTů.
Nelze tedy nikdy postavit čistě tranzistorový zesilovač se srovnatelnými vlastnostmi s čistě elektronkovým zesilovačem, elektronkovému se dá pouze přiblížit zesilovačem Hybridním, jehož konstrukce vyjde z toho co jsem právě uvedl.
Základní problém je v tom, že elektronka má velmi vysoký vstupní odpor a vstupní kapacitu řádu jednotek pF, umí tedy pracovat tak, že vstupní obvod téměř nezatíží, kdežto tranzistory potřebují vždy značné vstupní proudy a vždy předchozí obvody výrazně zatíží, BJTy navíc mají prostorovou kapacitu báze a ta se vybíjí opožděně, FETy sice nemají prostorovou kapacitu, ale jejich vstupní kapacita je obdobná jako u BJTů.
Nelze tedy nikdy postavit čistě tranzistorový zesilovač se srovnatelnými vlastnostmi s čistě elektronkovým zesilovačem, elektronkovému se dá pouze přiblížit zesilovačem Hybridním, jehož konstrukce vyjde z toho co jsem právě uvedl.
- Alternátor
Já to jenom shrnu. Kdyby se tranzistorem dala věrně napodobit lampa, tak už by se lampový aparáty přece nevyráběly (maximálně ultra předražený boutique pro zarytý fanatiky). Málokdo by se chtěl jen pro pocit tahat s daleko těžším krámem, pravidelně ho servisovat, měnit elektronky atd, kdyby nemusel a hrálo by to stejně. Prostě je to jiná technologie, která se bude vždycky chovat jinak.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Obávám se, že s kvalitním tranďákem žádnou váhu ani místo neušetříš (viz např VOX AC30 SS ze sedmdesátých let a mnohé další např jazzmany používané aparáty). Není trand jako trand.
Je to spíš o odložení předsudků a hodinách testování.