Epiphone Firebird - nedrží ladění

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Lívanec
Bandzone: bandzone.cz/hypnopingu

Epiphone Firebird - nedrží ladění

Příspěvek od Lívanec »

Ahoj,

už se s tímto problémem potácím velice dlouho. Asi před dvěma lety jsem si pořídil kytaru Epiphone Firebird Studio a nějak mi vůbec nechce držet nalazená, po pár minutách hraní musím opět vytáhnout ladičku a naladit (hlavně tlusté E, to nedrží skoro vůbec). Zkusil jsem tvrdší struny, stále nic. Jak určitě víte jsou tam takové ty zvláštní ladící banjo mechaniky, také jsem je vyměnil za normální a stále nic. Byl jsem už u tří kytarářů a nikdo nevěděl co s ní je. Kamarád mimochodem měl úplně stejnou kytaru a nastal u něj ten samý problém.
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Můžete mi poradit prosím? Napadlo mě přidělat na hlavu srážeč strun, ale nejsem si jistý jestli to k něčemu pomůže.
Díky za odpovědi.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 23.07.2013 13:55, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Přesunuto z Elektrických kytar do Snímače, hardware, příslušenství, údržba
MilanT

Re: Epiphine Firebird - nedrží ladění

Příspěvek od MilanT »

Hendrek ti to přesunul do správné sekce, já ti ještě opravím ten překlep v názvu vlákna (bylo by dobré si po sobě přečíst co píšu), dovolím si napsat, že kytara není nalazená ale naladěná a pak tě chci poprosit o více informací typu stáří strun, jak namotáváš struny, jestli jsi hýbal s výztuhou krku...
Děkuji.
Lívanec

Re: Epiphone Firebird - nedrží ladění

Příspěvek od Lívanec »

Struny jsem používal Ernie Ball Regular slinky (10,13,17,26,36,46) a nedávno jsem přešel na Ernie Ball Beefy Slinky (11,15,22p,30,42,54) a měním je cca každé 2 - 3 měsíce. Struny namotávám tak, aby se to i vícekrát obtočilo okolo toho kolíku, mám je poměrně hodně namotané (pokud je to teda to, na co jsi se ptal). A výztuhou krku jsem nehýbal.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Lívanec píše: mám je poměrně hodně namotané (pokud je to teda to, na co jsi se ptal).
No pokud tam máš 5 závitů halabala přes sebe, tak to by mohl být problém. Tedy pokud se ti struny podlaďují.
Lívanec píše:už se s tímto problémem potácím velice dlouho. Asi před dvěma lety jsem si ...
Potácíš nebo potýkáš? :D
Pokud máš ten problém od začátku, tak bych možná změnil způsob namotávání strun na ladící mechaniky, zkontroloval jestli nemáš třeba prasklý ořech, prověřil bych znovu celkový stav ladících mechanik a jejich připevnění k hlavě, pokud máš Firebirda s vibrolou, tak bych se zaměřil taky na ní, zkontroluj drážky v ořechu, jestli se ti struny do nich nezařezávají...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Co ti teda řekli ti tři kytaráři? Důvodů pro rozlaďování není zas tak tolik - v tvém případě jde pravděpodobně o chybné mechaniky (což jsi eliminoval výměnou, pokud si tam nedal nějaký sh*t) nebo chybným natažením strun.

Nástroj se ti jen podlaďuje nebo se ti i nadlaďuje? Je problém v ladění jen na nultém pražci nebo dochází k rozladění tónů výše na hmatníku při správném naladění?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Lívanec

Příspěvek od Lívanec »

Každej kytarář co měl tu kytaru v ruce tvrdil, že tyhle mechaniky v životě neviděl (byl jsem snad u v každým krámu s hudbou v Plzni) a každej si jí nechal tejden u sebe, rozebral to a pak mi řek že mechaniky jsou v pořádku a celkově že je ta kytara v pohodě, což nebyla, protože když jsem jí dotáhnul domů zapojil a chvíli hrál, tak se opět rozladila. Mám tam teď mechaniky DR.PARTS ... ale už mám objednané Gotoh, abych zase vyzkoušel něco jiného.

Podlaďoval se mi a k rozlazení docházelo spíš ve vyšších polohách.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Lívanec píše:... k rozlazení docházelo spíš ve vyšších polohách.
K rozladění.

Promiň, ale už jsem tě opravoval na začátku vlákna.
Proč jsi tedy nenapsal v názvu vlákna (špatně) "nedrží lazení"? :wink:
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Kluci (MilanT a Nero) ti to napsali všechno ouplně správně.
Za prvé, piš, prosím, česky (to s tím laděním).
Za druhé, zkontroluj drážky v "ořechu", ono se to moc kontrolovat nedá, víme, ale v nejhorším ho vyměníš.
Za třetí, struny se na kolík mechaniky namotávají (pokud nemáš zamykací) velmi opatrně a pečlivě a to s minimálním počtem závitů, úměrně tloušťce struny a průměru a profilu kolíku.
Za čtvrté, to, že kytara neladí ve vyšších polohách je dáno další spoustou věcí. Máš v pořádku oktávy a nějak rozumný dohmat?
Za páté, nevíme, jak hraješ, zda si necvičíš s krkem místo flangeru (jako mnozí z nás), jak je krk ukotven (má být lepený), jak kytara drží pohromadě.
Za šesté, srážeče strun "proč ne", hlava je vlastně obdobou strata a ten srážeče sakra potřebuje. Ale až poté, co si budeš absolutně jist tím, že je nultý pražec v pořádku.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Lívanec píše: Podlaďoval se mi a k rozlazení docházelo spíš ve vyšších polohách.
Jestli ti neladí jen vyšší polohy, řešil bych, jestli máš dobře nastavené oktávy (a seřízený nástroj) a osazené pražce.

Rozladění může vzniknout špatně namotanými strunami, povolujícími se mechanikami nebo drhnoucím nulťákem po bendování. Jiné příčiny si neumím představit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MilanT

Příspěvek od MilanT »

martina72 píše: Za šesté, srážeče strun "proč ne", hlava je vlastně obdobou strata a ten srážeče sakra potřebuje. Ale až poté, co si budeš absolutně jist tím, že je nultý pražec v pořádku.
S první větou bych polemizoval. Honzo, srážeče strun "proč ano"?
Hlava možná tvarem připomíná strata, ale ten úhel hlavy vůči krku je určitě víc gibsonovský než plochý fenderický. Pokud má problémy s drhnutím strun v ořechu (a trochu tomu nahrává výměna strun 10 za 11), tak by zbytečně zvýšil přítlak strun do ořechu a problém by třeba jen zhoršil.
Nevím, podle mě srážeč strun neslouží a ani neřeší problém s rozlaďováním. Ale nechám se poučit.
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

Zkus lubrikovat všechna místa, kde se struny třou (nulťák, kobylka)
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Martino: A víš kolikrát jsme prosili my tebe, aby ses vykašlal na ty tvé rádoby archaické výrazy (které ti asi podle tebe přidávají na důležitosti) a psal konečně normálně česky? Raději bych nekomentoval a nepoučoval ostatní a zametl si před vlasním prahem.

Lívanec:
Správně seřídit.
Namotat struny pečlivě, aby nebyly přes sebe a co nejvíce k úpatí mechaniky, tím zajistíš větší sklon a nepotřebuješ srážeč.
Máznout ořech a kobylku ( např. po domácku vyrobené mazivo nastrouhaná tuha+ jelení lůj ), ale pozor, trochu to špiní, tak to mázni jen do drážek.
A ta výměna mechanik by měla pomoct snad nejvíce, ale do toho jsi se už pustil, co vím :).
Hodně štěstí.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

ja keď natahujem nové struny , tak ich tak dosť brutálne nasilu povytahujem , aby si sadli , lebo ono keď je tá struna nová má tendenciu hraním povolovať , dosiahnem tým aj to , keď je niektorá vadná od výroby , proste praskne , keď je OK a naladím aj na šiťáckych mechanikách tak drží , zo zásady už Xrokov , vlastne odkedy hrám a vtedy tie mechaniky stáli fakt za prd , tak ladím zospodu hore , od nižšieho tónu hore , a furt tú strunu silno vyťahujem , za pol hodinky aj skor to potom drží , predsa mechaniky sú šnekový prevod , niektoré lepšie a niektoré horšie , ale mali by držať aj lacáky , keď tam je ťah struny tak by to malo byť samosvorné , určite by som namazal nulák
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

mirostrat píše:ja keď natahujem nové struny , tak ich tak dosť brutálne nasilu povytahujem , aby si sadli
Já nově natažené struny nechávám přes noc o 3 půltóny nadladěné, druhý den drží bez jakýchkoli prostestů :)

PetrPeter 1975 - 2008
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

podla mna dost záleží aj na kvalite strún , teraz kupujem Marris- ky 0,9 a hral som na ne asi 6 hodín v kuse , po tých 6 hodinách som ich normálne ošúchal , nové boli také striebravé a potom boli také jak medené , ale ladili ok
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“