Údržba a leštění činelů
Pravidla fóra
Údržba a leštění činelů
Ahoj, může prosím někdo poradit, jak správně udržovat a leštit činely? Zkoušel jsem už spousty přípravků a čistidel od různých firem ale pořád se nemůžu zbavit zmatnění na povrchu činelu a to i když se ho snažim pořádně rozleštit a na hadru to po jednom rychlém pohybu, nechává spoustu černýho sajrajtu. Zkoušel jsem už opravdu vše. Prosím poraďte. Díky 
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Údržba a leštění činelů
Tak si je nech, ať vypadají trošku matně, mi osobně se to líbí více, než lesklé... A jinak, po každém hraní je očisti suchým hadříkem, nic víc nepotřebuješ...
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

díky, ale já je potřebuju mít lesklý
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Osobně nejsem příznivkyní nějakého čistění činelů. A to i přesto, že takřka každá činelová firma k tomu dělá svá čistidla.
Kvalitnější činely mají povrch méně náchylný k nějakým extrémním změnám barvy nebo tak něco, a stačí na ně nesahat mastnou nebo upocenou rukou.
přirozená patina dává činelům osobitost v barvě zvuku, tedy právě to, za co jsou ceněny a čím jsou potom unikátní.
laciným plechům pak nepomůže ke kvalitě ani kýbl čistidla.
Kvalitnější činely mají povrch méně náchylný k nějakým extrémním změnám barvy nebo tak něco, a stačí na ně nesahat mastnou nebo upocenou rukou.
přirozená patina dává činelům osobitost v barvě zvuku, tedy právě to, za co jsou ceněny a čím jsou potom unikátní.
laciným plechům pak nepomůže ke kvalitě ani kýbl čistidla.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
sahání na činely se neubráníš, krátký udery se tlumí rukama a ty bývají většinou zpocený.
Před uložením do futrálu plechy otři, švédská utěrka je ok. Bude pořád špinavá protože zvonovina se stírá. Činel nikdy nevycídíš tak abys měl čistou hadru. Slitiny B20 (turci) špiní více díky vyššímu obsahu cínu a taky dříve získávají patinu. Patina podle mě vypadá líp ale chápu že to někdo nechce. Kdysi jsem hrál v orchestru, hráli jsme různý nobl akce, fesťáky, přehlídky, i v zahraničí a kapelník vyžadoval všechny vercajky nablejskaný jak psí kulky, činely obzvláště
.
Bylo to spíš na otravu.
Levný mosazný plechy a slitiny B8 se udržují v lesku líp. Nekupuj na to ty předražený firemní sr*čky, neabrazivní prostředek na nádobí bohatě postačí.
Před uložením do futrálu plechy otři, švédská utěrka je ok. Bude pořád špinavá protože zvonovina se stírá. Činel nikdy nevycídíš tak abys měl čistou hadru. Slitiny B20 (turci) špiní více díky vyššímu obsahu cínu a taky dříve získávají patinu. Patina podle mě vypadá líp ale chápu že to někdo nechce. Kdysi jsem hrál v orchestru, hráli jsme různý nobl akce, fesťáky, přehlídky, i v zahraničí a kapelník vyžadoval všechny vercajky nablejskaný jak psí kulky, činely obzvláště
Bylo to spíš na otravu.
Levný mosazný plechy a slitiny B8 se udržují v lesku líp. Nekupuj na to ty předražený firemní sr*čky, neabrazivní prostředek na nádobí bohatě postačí.
- Monikad
- Rádce
Jen malý postřeh k tomu co špiní víc a co míň. Osobní zkušenosti. Kdysi Amáti plechy - ty se "zas..y" kdykoliv a na ně nic nemělo:) Později třeba Paiste 2000, 2002 i 3000 při troše slušného zacházení se držely celkem v čistotě a pohodě. Další zkušeností pro mě byla firma MEINL. Jejich levnější řada Lazer se špinila celkem průměrně, dražší Raker skoro ne. STAGG myra, nebo DH - vyšší řady levné značky a co se týče špinění - takřka vůbec!!pehve píše:sahání na činely se neubráníš, krátký udery se tlumí rukama a ty bývají většinou zpocený.
Před uložením do futrálu plechy otři, švédská utěrka je ok. Bude pořád špinavá protože zvonovina se stírá. Činel nikdy nevycídíš tak abys měl čistou hadru. Slitiny B20 (turci) špiní více díky vyššímu obsahu cínu a taky dříve získávají patinu. Patina podle mě vypadá líp ale chápu že to někdo nechce. Kdysi jsem hrál v orchestru, hráli jsme různý nobl akce, fesťáky, přehlídky, i v zahraničí a kapelník vyžadoval všechny vercajky nablejskaný jak psí kulky, činely obzvláště.
Bylo to spíš na otravu.
SABIAN B8 a B8PRO (tedy dle tebe ta málo špinivá slitina) tak tam bych to přirovnala spíš ktěm Meinl Lazer, tedy tak nějak průměrně:)
V současnosti hraju na zmiňované "turky" ze slitiny B20, tedy ANATOLIAN různých řad, převážně v povrchové úpravě briliant a je to naprosto v klidu!!! Žádné špinění, spíše jen stopy paliček (hlavně hajtky a ride)... takže mi to trochu popírá tvou teorii
Mám je sice "jenom" druhý měsíc, no dostávají celé léto zabrat. každý víken minimálně jeden kšeft, převážně tancovačky (venku a všicni víme jak sychravo letos bývá) občas dvoják, nějaký fest, tedy rychlé přestavby kde není čas hledět na opatrné sklízení a čištění...
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
myslím že nepopírá, když je neleštíš tak je to jedno, pokud by je ale někdo chtěl pořád cídit tak by se špinily více než třeba ty paisty.
Anatoliany jsou super plechy, absolutní spokojenost se zvukem i s cenou.
- Monikad
- Rádce
Já vímpehve píše:myslím že nepopírá, když je neleštíš tak je to jedno, pokud by je ale někdo chtěl pořád cídit tak by se špinily více než třeba ty paisty.
Zkoušel jsem přípravek od Paiste, ale podle návodu to ani po hodině leštění moc výsledek nemá, trochu to ten činel naleští, ale otisky to odstraňuje špatně, jedinou možnost vidím v tom že tam toho přípravku dáš opravdu hodně. Pokud chceš opravdu naleštěné činely, tak použij klasické leštidlo na kovy, mám to vyzkoušené(už přesně nevím jaký přípravek to byl) a funguje to perfektně, je to o moc levnější než speciální přípravky na činely, takže tam toho můžeš dát víc. Na druhou stranu budou tyhle přípravky asi dost abrazivní, proto taky tak dobře čistí, takže by se časté používání mohlo projevit na kvalitě činelu. Ale abych mluvil z vlastní zkušenosti: použil jsem to jednou na 2 činely, byly perfektně naleštěný, nápis to nijak nepoškodilo, ale už jsem to znovu nezkoušel, takže nedokážu říct co to udělá po opětovném leštění... Nejlepší je z mého pohledu špíně předcházet, tzn. nesahat na činely holýma rukama pokud to nevyžaduje hra, po hraní je otřít hadříkem, pokud si je "zapotil" a nenechávat je zbytečně venku aby se na ně prášilo(buďto je po hraní uklidit, nebo přikrýt třeba prostěradlem).
-
Johnnnnnnnnnny
- Kontaktovat uživatele:
Takový ten orandžový čistič paiste funguje výborně. Dokonce mi to vyleštilo i začínající korozi (činel byl Sabian AA, ale už asi 6 let starý). Bral jsem to mírně na vlhko, ale hlavně se !musí pořádně přitlačit! (napřed napatlat a chvíli nechat). Jeden činel jsem leštil na třikrát, protože mě z toho tlačení pěkně bolely pazoury. bohužel to ale sleštilo i Loaga, což jsem ale musel, aby koroze nepokračovala.
Výsledek byl krásný nablýskaný činel, co po šesti letech vypadal jako nový kromě log. Akorát barva se změnila z orandžové spíš skoro na žlutou, což ale taky vypadalo dobře.
Výsledek byl krásný nablýskaný činel, co po šesti letech vypadal jako nový kromě log. Akorát barva se změnila z orandžové spíš skoro na žlutou, což ale taky vypadalo dobře.
ať to šlape!
Jak vyčistit činely?
Ahoj, činely jsem čistila asi 2x čističem od Sabian, pokaždé se vyčistily "do zlata", ale pak jsme měli koncert a po koncertě se na činelech objevily otisky. Zkoušela jsem to vyčistit stejným přípravkem jako předtím, ale bohužel, otisky jsou tam pořád
. Dokonce i u hi-hat zespodu "vrchního" (top) činelu. Nevíte někdo, co s tím?
crash
ride
hi-hat - top
hi-hat - top (zespod)
crash
ride
hi-hat - top
hi-hat - top (zespod)-
Nindras
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak vyčistit činely?
Tak tolik otisků jsem na svých činelech ještě nezažil - možná je to i tím, že čistím vcelku pravidelně, ale zkus nějaký ten přípravek na čištění činelů třeba od Paiste.
http://www.bici.cz/Bici/Doplnky-a-prisl ... sh-Cleaner
U mě se osvědčil nadmíru dobře
http://www.bici.cz/Bici/Doplnky-a-prisl ... sh-Cleaner
U mě se osvědčil nadmíru dobře
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Re: Jak vyčistit činely?
Tim jak si je vyleštila,byly úplně bez ochrany a jak si na ně šahala spocenýma rukama,tak ten kov hned zoxidoval...Tyhle leštěnky jsou dobrý,ale chce to pak něčim ošetřit a hlavně nešahat na činely(nechápu tu hajtku).Když už teda musíš stopovat rychle rukou a nestačí hřbetem,tak to pak utírej.. Už jsem tu jednou zmiňoval WD-40,vyčistí a zároveň ochrání..
Ale není nad pěknou patinu.
Ale není nad pěknou patinu.
Naposledy upravil(a) necibici dne 20.05.2013 7:21, celkem upraveno 1 x.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Sloučeno se starším threadem, příště prosím hledej.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ja činely čistím prípravkom Silichrom , zanecháva matný povlak a keď ho zotreš tak činel je krásne čistý ale musíš sa snažiť lebo to nejde ľahko a ostane po ňom len bordel . Som s ním spokojný , fungoval aj u anatolianu , alebo paistky 101 rovnako.
- Mesanyk
- Bandzone: http://bandzone.cz/4signs
vybodnete se na drahy pripravky ...ja pouzivam uz 15 let SITOL http://www.inter-store.cz/produkt/Sitol ... 37781.html
podle me je to to samy jako vase drahy pripravky za 200 od paiste atd...s tim rozdilem ze tohle sezenete do 20kc a cisti to skvele....jenom to vycídíte potom clovek par vterin pocka az se udela bilej povlak a potom se to vylesti do uplnyho zrdcadla....svoje cinely nepoznate.
podle me je to to samy jako vase drahy pripravky za 200 od paiste atd...s tim rozdilem ze tohle sezenete do 20kc a cisti to skvele....jenom to vycídíte potom clovek par vterin pocka az se udela bilej povlak a potom se to vylesti do uplnyho zrdcadla....svoje cinely nepoznate.
- necibici
- Moderátor
No jistě,Sitol...pokud nechcete mít na činelech loga,tak proč ne. 
- Monikad
- Rádce
Ano.... nepoznáte.... napohled a bohužel ani po zvuku.Mesanyk píše:vybodnete se na drahy pripravky ...ja pouzivam uz 15 let SITOL http://www.inter-store.cz/produkt/Sitol ... 37781.html
to je fakt, Sitol sice slušně čistí (navíc skoro zadarmo), ALE je to pěknej sajrajt. Loga jsou hned dole, navíc to dost vyžere, takže stačí sáhnout a hned se objeví rez.
Já mám činely Paiste Alpha už cca 5 let a crashe jsem ještě nečistil, jsou pořád jak nové. jinak čistím taky čistidlem od Paiste. Stojí to sice nějaký peníz, ale vydrželo mi vždy minimálně 2 roky.
Já mám činely Paiste Alpha už cca 5 let a crashe jsem ještě nečistil, jsou pořád jak nové. jinak čistím taky čistidlem od Paiste. Stojí to sice nějaký peníz, ale vydrželo mi vždy minimálně 2 roky.
- necibici
- Moderátor
To je zajímavá čistička,to by si mohli pořídit na prodejnu a čistit lidem činely..
Akorát nevim,jak to udělali s logem.
http://www.youtube.com/watch?v=9SZ-TrMLRN0
Akorát nevim,jak to udělali s logem.
http://www.youtube.com/watch?v=9SZ-TrMLRN0