Stará gibsonka
Pravidla fóra
Stará gibsonka
Dol jsem si dohromady gibsonku po tátovi, československá výroba, určitě víte , jakou myslím. Má výrazně jiný zvuk než westernová kytara a tak mne zajímá, jaké bylo myšleno použití tohoto nástroje. Má takový ostřejší, méně melodický zvuk, než westernová kytara.
Re: Stará gibsonka
pouziti asi zadny. soudruzi chteli uspokojit poptavku tak vyrabeli neco co vypadalo jako kytara, ale jako kytara to moc nehralo. i kdyz se najdou nostalgici co budou tvrdit jak skvely to byly nastroje tak je to blbost. taky mam jednu doma a pres vselijaky pokusy se mi z toho nepodarilo dostat nic pouzitelnyho. hral jsem i na par dalsich kousku a stalo to taky za pendrek
PS: mluvim o takove te levne rade ceskych "gibsonek" co se vyrabely nekdy od zacatku sedesatych? let. exituji i jine ceske "gibsonky" ktere hraji solidne, ale to nebyla masova produkce.
PS: mluvim o takove te levne rade ceskych "gibsonek" co se vyrabely nekdy od zacatku sedesatych? let. exituji i jine ceske "gibsonky" ktere hraji solidne, ale to nebyla masova produkce.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
jastud to napsal správně, měl to děd, měl to otec, měl to strýc, měli to starší kámoši z kapely, měl to strýc, mám to i já. Nehrálo to nikdy. Myšlenka designera a mistra výroby byla dát na trh něco, co vypadá jako "gypson" (sic). Kraválisti si tam ještě přišroubovali na nosníček snímač Brilant, prodávaný už i s kabelem a trojkolíkem (jako pětikolík) na konci, který nacpali do magnetofonu Sonet Duo nebo do gramoradia a mydlili bigbeat!
Zvuk byl "úžasný", vždyť se tu ani neprodávaly struny s patřičnými magnetickými vlastnostmi!!
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Stará gibsonka
Taky jsem si tam přidělal skvělý snímač Brilant
Nijak to nepomohlo. Sice vintage jak hrom, ale zvuk k pláči. Tudy holt cesta nevede.
Ty staré české gibsonky nejprve dělal pan Bräuer, viz http://marek-rejhon.cz/?p=207 ,
než mu jeho provozovnu zabrala Cremona a zprnila je. Záleží tedy na tom, jestli máš Bräuerku, nebo Cremonu.
než mu jeho provozovnu zabrala Cremona a zprnila je. Záleží tedy na tom, jestli máš Bräuerku, nebo Cremonu.
Cort NTL 20
- jeleniste
Strejc má ten cutaway model, teda cremoňáckej asi, má to typický logo na hlavě, ale je to cutaway. Znáte to někdo? Von tvrdil, že to je na prd, já jsem ho přiměl k tomu, aby zauvažoval o seřízení apod. Dohmat to má na prd, ale krk je rovnej.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Teda, shodli jste se. Jen mi vysvětlete, proč jsou za ní na Aukru schopni dát 1000-1500 Kč. A jdou na odbyt.
To je čirá romantika. Staré trampy třeba potěší, že po 50 letech zas budou na osadě šmrdlat na ten krám, někoho potěší, že to bude viset na zdi jako dekorace. Někdo to třeba použije na nějakou revival show na podiu (kytaru bude mít třeba jen zpěvák na krku, neozvučenou, nebo se pojede na playback).
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Stará gibsonka
Skvělý zápis - děkujiBlůva píše:Ty staré české gibsonky nejprve dělal pan Bräuer, viz http://marek-rejhon.cz/?p=207 ,
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Taky jsem za ni před pár lety vyvalil 1400. Blbě uložená měna... Inu on je ten tvar moc hezký a jednoho lákalo mít něco "vintage" za pár korun. Bohužel vzhled je na těch Cremonách to zdaleka nejlepší.amateros píše:Teda, shodli jste se. Jen mi vysvětlete, proč jsou za ní na Aukru schopni dát 1000-1500 Kč. A jdou na odbyt.
Jedná se o kytaru z tohoto videa (s přidělaným neznámým snímačem)?
řekl bych, že spíš ne.
Jo, ta na videu , tu mám. Jen mne překvapuje jak se vám zvukově nelíbí. Já nejsem znalec, ale když po ní přejedete trsátkem, má to krásně silný, dobře znějící zvuk.
- jeleniste
To je jednoduchý, patnáct stovek zasejc neni takovej ranec prachů a ta kytara vypadá cool. Když to nedržíš v ruce, tak nevíš, že to je špatný.amateros píše:Teda, shodli jste se. Jen mi vysvětlete, proč jsou za ní na Aukru schopni dát 1000-1500 Kč. A jdou na odbyt.
Já bych to zase šmahem neodsuzoval. U těchto kytar velmi záleží na tom, jestli je to ručně dlabaný masiv, polomasiv nebo lisovaná překližka. Najdou se tam jak skvělé nástroje, tak akusticky hluché kusy nábytku. Původní Bräuerky byli mistrovské ručně stavěné nástroje, lubové jazz kytary. http://schoenbach.webnode.cz/photogalle ... na/brauer/
Pokud takovou kytaru dnes někdo staví, pohybuje se její cena od 40 do 100 tis. Občas se dá původní kousek objevit, často s logem Viviani, které byly stavěny klasickým postupem. Ceny se pohybují okolo 20. Jsou to kytary primárně určené pro swing, dle velikosti těla pro bigbandy nebo komornější uskupení. Právě onen ostrý zvuk je důležitý k tomu, aby byl nástroj akusticky slyšet přes plechy. To s déčkem nebo jumbem nedocílíš. Středová poloha tónu a krátký dozvuk je pro swing důležitý, protože se střídá velké množství akordů a nějaký zvonivý dozvuk by byl rušivým elementem. Z toho důvodu se také používala klasická kombinace materiálů smrk - fládr javor, popř. mahagon. Lisované překližky mohou také hrát, mají svoje využití, ale spíše po elektrifikaci. Dnes se stále staví celomasivy i v Lubech, ale je to čistě exportní záležitost. Původní kytary neměly výztuhu v krku, což je dost limituje, ale i to se dá dodělat.
Za tímto tvarem kytary stojí firmy Gibson a Epiphone, sloužily jako náhrada plectrum a tenor banja v dixielandu po příchodu swingu a vzniku bigbandů. Když někdo hraje dobře Ryvolovky nebo swingovky od Kida, sáhne třeba po celomasivní Cremoně 463 nebo Grand Master od Bräuera, když někdo hraje Nedvědy, natáhne si desítky na čínský déčko. Každému co jeho jest.
Pokud takovou kytaru dnes někdo staví, pohybuje se její cena od 40 do 100 tis. Občas se dá původní kousek objevit, často s logem Viviani, které byly stavěny klasickým postupem. Ceny se pohybují okolo 20. Jsou to kytary primárně určené pro swing, dle velikosti těla pro bigbandy nebo komornější uskupení. Právě onen ostrý zvuk je důležitý k tomu, aby byl nástroj akusticky slyšet přes plechy. To s déčkem nebo jumbem nedocílíš. Středová poloha tónu a krátký dozvuk je pro swing důležitý, protože se střídá velké množství akordů a nějaký zvonivý dozvuk by byl rušivým elementem. Z toho důvodu se také používala klasická kombinace materiálů smrk - fládr javor, popř. mahagon. Lisované překližky mohou také hrát, mají svoje využití, ale spíše po elektrifikaci. Dnes se stále staví celomasivy i v Lubech, ale je to čistě exportní záležitost. Původní kytary neměly výztuhu v krku, což je dost limituje, ale i to se dá dodělat.
Za tímto tvarem kytary stojí firmy Gibson a Epiphone, sloužily jako náhrada plectrum a tenor banja v dixielandu po příchodu swingu a vzniku bigbandů. Když někdo hraje dobře Ryvolovky nebo swingovky od Kida, sáhne třeba po celomasivní Cremoně 463 nebo Grand Master od Bräuera, když někdo hraje Nedvědy, natáhne si desítky na čínský déčko. Každému co jeho jest.
Srovnáváš jabka u hrušky. Masová produkce která se dá dneska pořídit kolem těch 1500 stojí za h***o. Bräuerky nebo jiný slušný nástroj za ty prachy nikdo neprodá. To je jako do tématu o kytarách Blond plést Martiny.
To, že lubovky hrají skvěle nikdo nepopírá. Netýká se to, ale těch Cremon kterých je v Česku tak 90 %.
To, že lubovky hrají skvěle nikdo nepopírá. Netýká se to, ale těch Cremon kterých je v Česku tak 90 %.
V zadání otázky není specifikovaný typ ani oněch 1500 za překližku. Zadavatel se ptal na použití nástroje, což jsem se snažil objasnit. Znám okolo sebe dost vlastníků Cremon, kteří ji mají po tátovi a hrají skvěle, ale jsou to většinou masivy.
http://www.youtube.com/watch?v=0s-AM1bxnoo
Na kytary Brauer hrají i profíci... Jednu mám také doma a ani za nic bych ji neprodal - stará rodinná památka, mám na ni spousty vzpomínek... ale jen o to nejde, ta kytara hraje fakt skvěle. Kdysi jsem to srvonával s novým Gibsonem za 60 tis a vůbec se teda nechytal
Jinak ty starý Cremony - pseudogibsonky, stojí opravdu za starou belu, to raději nějakýcho novýho překližkovýho Stagga nebo tak něco...
Na kytary Brauer hrají i profíci... Jednu mám také doma a ani za nic bych ji neprodal - stará rodinná památka, mám na ni spousty vzpomínek... ale jen o to nejde, ta kytara hraje fakt skvěle. Kdysi jsem to srvonával s novým Gibsonem za 60 tis a vůbec se teda nechytal
Jinak ty starý Cremony - pseudogibsonky, stojí opravdu za starou belu, to raději nějakýcho novýho překližkovýho Stagga nebo tak něco...
- jeleniste
klobasnik: já si myslim, že je to vona, akorát s jinym krkem. Te snímač co tam ma je asi podobnej jako floating pickup, co dělá třeba i RM.
Zdravím vás pánové, už delší dobu tenhle typ kytary sháním, čistě jen proto, že se mi líbí... Ale tak jak píšete, 1500,- - 2000,- jak se pohybují na aukru se mi za ni dávat nechce... Nebyl by někdo z vás, komu se válí doma (alespoň trochu ,,slušně hrající") ochotný ji za nějaký rozumný peníz odprodat?? Předem díky za odpovědi...