Zdravím,
mám o prázdninách spoustu volna a dílna na chatě je volná , takže jsem si říkal, že bych mohl zkusit vyrobit nějaký hudební nástroj. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale všude jsem našel jen nějaké hračky pro děti. Chtěl bych vyrobit něco, na co se dá doopravdy hrát, ladí to a není to jen hračka. Ale je to pouze začátek, takže nepočítám s tím, že bych vyrobil něco jako housle. Mám dostatek nářadí: vrtačku, přímočarou pilu, pilku na železo atd. Jen nevím co vyrobit
Děkuji za jakýkoliv návrh
O tom co vyrobit musíš rozhodnout hlavně sám
Já si zvolil elektrickou kytaru a mám pro to pár důvodů. Moc dlouho zatím nehraju, v době kdy jsem o stavbě začal přemýšlet jsem ještě vůbec nic na kytaru neuměl.
1. Svou elektrickou kytaru nemám, mám jen půjčenou než dodělám svoji (pokud se povede)
2. Stavím to jako maturitní výrobek do školy
Nepíšeš jestli jsi už něco složitějšího ze dřeva dělal... A jestli máš materiál k dispozici nebo budeš nakupovat. Tož bych Ti pro začátek asi doporučil cigarboxguitar nebo canguitar. Na výrobu jednoduché a odpadnou Ti potíže s pražcováním atd. Tož tak...
toms57 píše:Zdravím,
mám o prázdninách spoustu volna a dílna na chatě je volná , takže jsem si říkal, že bych mohl zkusit vyrobit nějaký hudební nástroj. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale všude jsem našel jen nějaké hračky pro děti. Chtěl bych vyrobit něco, na co se dá doopravdy hrát, ladí to a není to jen hračka. Ale je to pouze začátek, takže nepočítám s tím, že bych vyrobil něco jako housle. Mám dostatek nářadí: vrtačku, přímočarou pilu, pilku na železo atd. Jen nevím co vyrobit
Děkuji za jakýkoliv návrh
Dneska ráno jsem slyšel ve zprávách, že nepálská vláda zakázala nezkušeným rádoby horolezcům výstup na Mount Everest, protože bez náležité přípravy to často dopadne špatně.
Jestli má tvůj výtvor solidně hrát a ladit, měl bys nejdřív mít základní znalosti o konstrukci strunných nástrojů, materiálech a zacházení s nářadím.
Vyber si nějaký jednodušší tvar kytary (Telecaster, Les Paul Junior, SG....) a pokus se vyrobit šablonu těla z překližky nebo MDF. I když je šablona zatím jen "němá" předloha, zjistíš, že už jsi pokročil k cíli.
Kytary mají různé menzury, podle kterých se řídí polohy pražců. Dalším krokem je šablona hmatníku a její slícování s tělem. Podle ní se udělá šablona krku, zatím bez hlavy. Tvar hlavy je věc vkusu, ale předem musí být jasno, jaké bude mít ladící mechaniky.
Proč pořád otravuju a brzdím kutilské nadšení kutěním šablon
1. Šablona je z levného materiálu, případné chyby se dají lehce napravit.
2. Šablona je "dokument", lze podle ní udělat více kopií
3. Výroba šablon je nejjistější učení kytarářského řemesla
4. Pomocí šablon se nechají názorně porovnávat různé konstrukce a tvořit nové vlastní návrhy.
Můžu potvrdit, šablona je šikovná věc... ale je otázkou, zda-li ji využiješ. Já např. při frézování tvaru těla šablonu jen objel. Pokud nemáš frézku a chceš kytaru "řezat rovnou", také to jde, ale musíš si uvědomit, že tady už se ti žádná chyba nepromine.
Na Toronado jsem šablonu měl (a možná bych jí ještě někde vyhrabal) z nějaký překlišky... Teď na svou "placku" jsem si šablonu nedělal. Tělo jsem v podstatě říznul na cirkulárce, protáhl protahovačkou a došmirgloval na přesný tvar - kvádr. Na díry jsem si nakreslil tvary tužkou přímo na dřevo a frézkou v ruce vyfrézoval.
Jinak, nejjednodušší nástroj na výrobu je asi ta elektrická kytara (po cigarboxu atp.), pokud si koupíš hotový krk. A na tu stavbu, pokud si budeš kupovat nějaký lepší HW si připrav tak 6000 Kč.
EDIT: Ale opravdu to není sranda... teď jsem toho musel dost předělávat (např. lak, zaseklej vrut v krku, atp), povedlo se mi zlomit frézku...
Otázkou je, jestli chce toms stavět kytaru. On chce postavit hudební nástroj a neví jaký. Píše, že má (mimo jiné) pilku na železo a to bych viděl tak na triangl.
Nevím jestli by se mu chtělo dokupovat nějaké nářadí a stroje jen pro jednorázovou stavbu složitějšího hudebního nástroje jen proto, že má momentálně volnou dílnu.
Nechci ale nikomu křivdit nebo mu něco podsouvat. Třeba má dost šikovnosti a ambice něco postavit.
Pokud nemám se stavbou nástroje (třeba té kytary) žádné zkušenosti, tak bych dal pár stovek za nějakou stavebnici a na té bych se vyřádil. Minimálně bych si podle ní vyrobil šablony...
Jak píše Pikus, není to sranda jen si od stolu říct, mám prázdniny a tak si postavím dudy, kytaru, varhany nebo tahací harmoniku.
Tuhle otázku bych položil (nebo se třeba inspiroval) v threadu Vaše kutilské sny - nastroje/vase-kutilske-sny-t27186.html
Je tam třeba zajímavý nápad OSB kytary.
Ale já nežertuju. Z elektrikářský trubky jsem vyrobil několik fléten, příčných, zobcových i na kena/šakuhači principu. Na netu se válí program na výpočet roztečí direk. Já doporučuju ten kena styl, je to snadný na výrobu a zvuk to má naprosto perfektní, takovej šelestivě hypnotickej. Nepotřebuješ na to žádný nářadí kromě kapesního nože. Výsledek je skutečněj, použitelnej hudební nástroj.
No, použil jsem ten flutomat na výpočet. Materiál elektrikářská trubka (to mě poradil stivín), klasickej novodur je tvrdej a blbě se obrábí. Velikost jsem dělal od d (o stupeň výš, než soprán) do hlubokýho c, to je tenorová flétna (to je už ndocela kumšt umakat, je třeba si pohrát z rozmístěnim dírek tak, že ten vršek nemačkáš bříškem ukazováku, ale tim polštářkem za dlaní. Nejvíc se mi osvědčil model kena, tj lehce zkosený a cca půl cm zářez. Akorát to chce trochu cviku, aby si z toho dostal čistej tón. Ty hlubší zněj fakt dobře (od g, dejme tomu, tj o tón vejš než altka), soprány jsou takový vydojený, ale možná by pomohla lepší volba průměru. S "trochou" cviku zahraješ skoro tři oktávy. Dělal jsem šestidírky, jako irská flétna. Gčko mám průměr cca dva cm, to nehlubší C je něco jako dva a půl. Voni to budou asi nějaký palce, nebo nějaká taková absurdní míra. Chce to trochu laborovat. Já to měl celý připravený jako hudební dílnu na nějaký kurzy, ale nikdy se to neuskutečnilo, měl jsem na to nějaký přípravy, ale to už je dávno pryč. Příčnou udělat neni taková p***l, jak to vypadá, tam je třeba trefit tu záslepku, je na to nějakej výpočet, ale chce to trochu haluz, no tam jsem nedosáhl přesvědčivejch výsledků. Zobcovou jsem dělal tak, že jsem měl kulatou záslepku, vyřízlej kus toho vršku a na tom nalepenej další kus tý trubky, taky jsem to různě zkoušel tvarovat v horký vodě (jako je to u irskejch fléten). Ale vesměs je to voser s nejsitym výsledkem, musí se pracovat přesně a to jde blbě, když pořádně nevíš, jak to má vypadat, nakonec. Ta kena je nejjednodušší. Ještě jsem měl v plánu vyzkoušet "koníka" jako je u kau hóla, ale nějak mě to pak přestalo bavit. Ty trubky stojej pár šlupek, můžeš nakoupit aspoň dva různý průměry, zkoušet různý ladění, co to udělá. Já měl takový období, kdy jsem se tim bavil, pak jsem zkoušel udělat dudy z bezu (podařilo se mi udělat hrající i jakž takž ladící píštalu, ale nezvládl jsem udělat takovej strojek, aby se mě ten bas nerozjížděl při změně tlaku v měchu. Na to jsem si dělal takovej primitivní šlapací soustruh, pak už na to holt nebyl čas.
Gibson Les Paul Studio 2014 Elkesar mod baryton strat (RM snímače) Furch Durango Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Zajimave. Tak az dokoncim kseft, asi si jdu udelat fletnu To jsou vsecko pricky nebo se do toho fouka primo "kontaktne" jako na zobcovku? Z normalni pricky mi cinilo dostat rozumnej ton, natoz z nejakyho homesmejdbastlu...
U těch příček je problém trefit velikost tý foukací díry a polohu záslepky, aby to přefukovalo, když chceš. Zkus tu kenu, tam to teda chce taky nějakej cvik.
Ten zářez se dá udělat buď půlkulatej, nebo rovnej. S rovnym je tón jasnější a konkrétnější, s půlkulatym je takovej víc "snivej", ale o něco hůř se na to hraje. Jako hrát na to chce trochu cviku, ale IMHO je to snažší, než se matlat s příčkou. Sázka na jistotu je ten koník myslim, ale to jsem nezkoušel.