VoxAC30C2 vs Peavey Classic 50, 2x12

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Jay

VoxAC30C2 vs Peavey Classic 50, 2x12

Příspěvek od Jay »

Zdravím všechny příznivce kytarových aparátů,

prodal jsem nedávno kombo a řeším koupi nového, probral jsem to už s více lidmi a nakonec se rozhoduji mezi Voxem AC30C2, který je dnes, jak většina z nás určitě dobře ví, vyráběn v Číně, včetně Greenbacků, kterými je osazen. A případně další možností je Peavey Classic 50, 2x12 Blue Marvel repro z 90. let.

Stylově bych potřeboval aparát na indie, alternative rock apod. Hrál jsem na Vox AC15C2 a není to zlé. U toho Peavey mám strach z případných závad, které se můžou časem objevit, prodávající tvrdí, že nechal kombo u odborníka zkontrolovat, ale člověk nemůže nikdy nikomu v tomhle případě asi věřit.

Díky moc za Vaše příspěvky, ať Vám to hraje.

Jindra :lol:
xpatd03

Re: VoxAC30C2 vs Peavey Classic 50, 2x12

Příspěvek od xpatd03 »

Tak co, už jsi vybral? Řeším stejný problém... Vybírám z VOX TB18C1, Fender Blues Junior 3, Peavey Classic 30/112 a Vox AC15 C2.... Chci to hlavně do zkušebny (bubeník do toho docela řeže) a na koncerty... Potřebuju aby to zvládalo hlavně čistej zvuk - a to dost nahlas. Prostě aby to začalo kreslit pokud možno co nejpozději - budu používat krabičky...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Tak to tu AC15 vyškrtni.. Pokud bubeník hraje fakt nahlas a ty chceš čistý zvuk, tohle už bude dost nakreslené
MIran

Příspěvek od MIran »

xpatd03 píše:Tak co, už jsi vybral? Řeším stejný problém... Vybírám z VOX TB18C1, Fender Blues Junior 3, Peavey Classic 30/112 a Vox AC15 C2.... Chci to hlavně do zkušebny (bubeník do toho docela řeže) a na koncerty... Potřebuju aby to zvládalo hlavně čistej zvuk - a to dost nahlas. Prostě aby to začalo kreslit pokud možno co nejpozději - budu používat krabičky...
Tal to se obávám, že budeš muset jí do vyšších Wattů , alespoň 30(?)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím všechny muzikanty a kytaristy zvlášť :) . Dovolím si k tomuto tématu malou technickou poznámku. Když potřebuješ silný čistý zvuk, můžeš z potenciálních aparátů s klidem vyškrtnout všechny, které mají v koncovém stupni elektronky EL84. Z takových bys opravdu silný a současně čistý zvuk nedostal. Být Tebou, porozhlídl bych se po jakémkoliv klasickém zesilovači s výkonem 50W a s elektronkami EL34 nebo 6L6GC v koncovém stupni. Podle finančních možností bych se zaměřil na značky Fender, Orange nebo Matchless. Ty byly před nástupem metalu proslavené svým čistým zvukem. Z Voxů by mohly vyhovovat pouze ty s EL34 v konci např. AC50. Obecně Ti to mohou splnit spíš staré aparáty z 60. a 70. let.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Myslím, že se najdou výjimky. Např. Laney VC30 a LC30 se 4xEL84 v konci zvládají čistý zvuk při poměrně vysoké hlasitosti. Samozřejmě, že ne se silnějšími humbuckery ...
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Myslel jsem to trochu jinak. "Uchometricky" si každý představuje pod pojmem čistý zvuk něco jiného a tudíž je možné, že někomu může připadat zvuk aparátů uvedených Fořtem nebo třeba i Vox AC30 jako čistý. Ale opravdu čistý bude jen při nízké hlasitosti. Vyplývá to fyzikálně z maximálního povoleného anodového napětí lamp EL84, které je jen 300V, což je příčina proč s nimi nelze dosáhnout větší nekomprimovaná amplituda (pro američany headroom). Vysoký headroom je nutná podmínka, aby zesilovač hrál hlasitě a nezkresleně. Nejlépe je to vidět na osciloskopu. Ta komprimace je u EL84 tak "jemná", že to hodně připomíná čistý zvuk, který ovšem nese všechny znaky komprimace - delší sustain a větší obsah vyšších harmonických. To je zase nejlépe zřetelné buď na osciloskopu nebo lépe na spektrálním analyzátoru. Zvuk z těchto zesilovačů je příjemný, myslím si ale, že to není to, po čem xpatd03 touží :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pokud někdo chce aparát s čistým zvukem, aby ho mohl mršit krabičkami, asi nebude řešit zkreslení v desetinách procenta. Krom toho právě lehký nárust vyšších harmonických s mírnou kompresí dělá ten ještě tzv. čistý zvuk zajímavějším, příjemnějším a lépe se prosadí v kapele. Co ukazuje obrazovka osciloscopu je věc pro muzikanta absolutně k ničemu. To bys potom mohl vytáhnout i teorii, že svazková tetroda pincipielně kreslí méně, než pentoda a že tedy komba s 6V6 hrají čistěji než aparáty s EL84, což je také kravina. Ony totiž elektronky v koncovém stupni zdaleka nejsou to jediné, co v celém zesilovači kreslí. Nicméně AC30 bude mít hlasitější a hlavně příjemnější čistý zvuk, než drtivá většina modelů Marsahall s EL34 a výkonem kolem 50W. Na to vsadím kožený laso proti stádu koní. Krom toho je celkem známá věc, že výrazně hezčí čistý zvuk mají komba v áčku oproti class AB. A ty se dělají tak max. do těch 30W.
Na závěr příklad z praxe. Kamarád má skutečného VOXe AC30 r. 1965 a potom Fender Quad - 90W 4 X 12 kombo z roku 1972. Přestože hraje s kapelou dost divokou a hlasitou muziku, na VOXe nelze hrát, páč to potřebné zkreslení se objeví až při takovém akustickém tlaku, že by byli všichni v kapele brzy hluší. Naopak 90W ( 4 X 6L6 ) Fender Quad při plném výkonu hraje tak z poloviny hlasitě jako AC 30 a kreslí mnohem dříve. Takže hraje na Quada a VOXe používá jeho kolega tak, že má do něj píchlé klávesy a ty potom zvukař na koncertech zvučí klasicky mikrofonem z reproduktorů komba, jako u kytary. Kapela se jmenuje OTK, není problém si pravdivost těchto slov ověřit. Tím pádem veškeré Tvé teorie, Tube Guru, jdou do kytek.
grock

Příspěvek od grock »

Souhlas s mmjuzem. Mám také starou hlavu Vox AC30twin reverb a hraje tak nahlas, že pokud bych ji měl dohnat ke zkreslení, musel bych hrát s Queen v Riu asi, tady jsem zatím takové podium nenašel....Takže jen a jen čistý. Ale je pravda, že dost na to má vliv repro a Blue má 100 db,že.
Měl jsem kdysi Carvin 100w s EL34 a čistý byl excelentní ( nepasoval mi ten zkreslený) . Na bazaru se ještě občas objeví za slušnou cenu, ne moc vzdálenou AC30.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
xpatd03

Příspěvek od xpatd03 »

Díky za reakce pánové! Slyšel jste někdo na vlastní uči Vox TB18C1 (Bruno)? Popřípadě věděl byste někdo, kde je možno si kombo vyzkoušet? Z toho, co jsem si o něm zatím načetl, a z videí, které jsem viděl, jsem fakt nadšený... 6V6 jsou o něco silnější než el84 (proto těch 18 watů) a pokud bych v budoucnu vyměnil reprák za Alnico Blue, mohla by to být pecka! Co myslíte?
xpatd03

Příspěvek od xpatd03 »

Možná se mi naskytla příležitost koupit AC30 C2 za 18 tisíc... Je to podle vás dobrej kup? Mělo by mít ještě skoro rok záruku...
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

xpatd03 píše:Tak co, už jsi vybral? Řeším stejný problém... Vybírám z VOX TB18C1, Fender Blues Juney Classic 30/112 a Vox AC15 C2.... Chci to hlavně do zkušebny (bubeník do toho docela řeže) a na koncerty... Potřebuju abynahlas. Prostě aby to alo kreslit pokud možno co nejpozději - budu používat krabičky...
Větší verze TB je na bazaru, kdybys měl zájem. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“