Elektronky EHX nebo TESLA?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Štábní Generál
Bandzone: http://bandzone.cz/stabzsco

Re: Elektronky EHX nebo TESLA?

Příspěvek od Štábní Generál »

JJ bych se nebál, když progoogluješ muzikantský fóra, tak ti je tam většina lidí doporučí jako elitu. Mluvim o koncovejch, předzesilovací to už je ůplně jiná anabáze, to bych tu mohl popsat dvě strany.

Ve zkratce, JJ a je fuk jestli EL nebo 6L6, maj vždycky víc basostředů, ale vejšky maj taky supr, ekvalizace těchhle lamp je ráj pro spoustu uší, včetně těch mých. Zvuk je takovej dřevěněj a přirozenej oproti E-H, který jsou jako všechny ruský flašky (s výjimkou 6L6 tung-sol a EL 34 winged C svetlana), takový řinčivě plechový. Tyhle psychoakustický výrazy ti možná budou znít zábavně ale líp to popsat nedokážu :D

Jinak pokud chceš řešit zkreslení, tak to ti koncový flašky moc neovlivní, ty ti dělaj charakter tónu.
Obrázek
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Chci se zeptat...plánuju přelampovávat svoji TH30...na Full výkonu (dirty kanál) mi hlava silně bzučí, na Half výkon ne (jen šumí jako každa higain hlava)...měnit budu asi jen výkonové lampy, preampy by měly být (po roce hraní) v pohodě...pokud se mýlím prosím opravte mně...

jádro věci: momentální zvuk hlavy (higain) mi nevyhovuje, je až fuzzovitý, chlupatý nepříliš srozumitelný, když gain uberu zase to neřeže jak bych chtěl...lampy mám origo Orange, neměněné...Jakou značku bych měl koupit pro pevný středový zvuk a tvrdými basy? Sovteky, JJ, TAD?...nemůžu si dovolit koupit všechny značky...a ještě dotaz, jestli si ty výkonovky můžu měnit sám, nebo je třeba vrtat v Biasu?
Díky
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jestli nechceš kupovat všechny, dej to někomu, kdo jich má dost, aby vybral nejvhodnější. :) Bias tady seřizovat netřeba. Jinak ale silně pochybuji, že výměna koncovek udělá tak razantní změnu charakteru.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
anmelden

Příspěvek od anmelden »

takže na charakter zvuku má vliv preamp?...které bys doporučil?
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, když máš možnost použít staré Tesly, není o čem přemýšlet, ovšem lampy Tesla (nemyslím nějaké nové klony) těžko seženeš, už se dlooouho nevyrábí ani ty z Třince o Rožnovských nemluvě. EHX jsou přeznačené Sovteky, ale jsou taky použitelné. Biasem se zabývat nemusíš, v konci jsou EL84, které získávají automatické předpětí na katodových odporech. A těch rušivých zvuků se bez ztráty zesílení u tohoto typu zesilovače nezbavíš. Vadí-li Ti to hodně, vyměň zesilovač za jinou značku. Orange si na "hi-gain" jen hraje, ale skutečný hi-gain to není, v topologii je tolik prohřešků, že se těch rušivých zvuků nelze úplně jednoduše zbavit, nebýt to na plošném spoji, je to otázka pár minut, ale bohužel na plošném spoji je :? .
Koukám, zase s křížkem po funuse :) ...
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
anmelden

Příspěvek od anmelden »

do háje...takže lampy nic nezmění...:/

no ono to je strašně zvláštní pazvuk...druhému kytaristovi to Engl Fireballovi na 60 W a 8 hodinách hlasitosti nedělá...a mě to blbne na 30W na jakékoli hlasitosti...na cleanu to nedělá nic
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak záleží jestli je to pazvuk, který tam dřív nebýval a je nový (pak by to mohly dělat odcházející lampy) nebo jestli je to součást charakteru zvuku - a s tím ti výměna lamp nic moc neudělá, ale kdo ví, třeba když vyměníš vše tak najdeš kombinaci lamp při které to dělat nebude
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
anmelden

Příspěvek od anmelden »

no ono to provokuje docela dost no ten pazvuk, a ne nebyl tam, alespon ne tak silny, ted je to vylozene paskvil, piskani, chrceni (jak kdyz plapola taborak)...uvažoval jsem koupit noise gate, a přelampit...ale zas do te hlavy nechci dát 6000 (lampy+noise gate) a pak to prodat...
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím, anmeldene noise gate by sice "pomohl", ale neodstraní příčinu, pouze zmírní následek. Když připouštíš prodej tak to tak udělej a poohlédni se po opravdovém hi-gain zesilovači, který je jako hi-gain už správně navržený a takovým nedostatkem jako Orange netrpí. Značky jistě znáš (Peavey, Mesa, Soldano, Engl...). O tomto napsal Paul Rivera takový citát, který teď asi nenajdu, ale myšlenku si pamatuji: "Není problém zkonstruovat předzesilovač s obrovským ziskem (zesílením), je však problém udělat to tak, aby byl za všech okolností stabilní". A tohle fa Orange nezvládla :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

neviděl bych to až tak černě, první co můžeš zkusit je označit si preampový i koncový lampy a zkusit je mezi sebou přeházet - psal si že na poloviční výkon to bordel nedělá, třeba po přeházení zjistíš, která koncová lampa je špatná, můžeš zkusit proházet i preampovky, jestli třeba neni vadná nějaká z nich - podle manuálu by tam mělo být 4xecc83 a jedna ecc81 pro smyčku, tak prohazuj jen ty správné :wink:
St.Anley Tube Amps
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Jo stanley muzu zkusit...cetl jsem ale ze ty lampy jsou osazene tak aby prvni lampa v obvodu byla nejcitlivejsi tzn aby mela nejvetsi zisk...nebude to tomu zesaku vadit? Zhruba za hodinu budu na zkusebne tak bych to testnul...a hned potom ten Po*rdanc nafotim
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

když budeš měnit ECC83 mezi sebou tak tam až takové rozdíly nebudou, na první pozici by snad měla být lampa s nejvyšším odstupem signál/šum, aby to nedělalo bordel, ale kdo ví jak to orange osazuje, jestli to vůbec nějak vybírají, bejt tebou bych se ale spíš zaměřil nejdřív na koncový lampy, jestli neni problém tam
St.Anley Tube Amps
anmelden

Příspěvek od anmelden »

ja nevím, ale ten Orange je snad telepat...jakoby tušil že ho chci prodat, tak dnes hrál naprosto skvěle, bez jakýchkoli pazvuků...dokonce jsem z něj dostal zvuk se kterým jsem byl spokojen déle než 2 minuty...nerozumím tomu, bez prskání, pazvuků, a to jsem hrál na Full výkon kde se ty problémy vyskytovaly
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

není možný že by ti předtím jen chytal nějaký bordel ze sítě?
St.Anley Tube Amps
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Doporučím ti trochu si pohrát s lampama. Spousta lidí to bohužel naprosto neřeší a neví, o co přichází :) vždyť je to lampový zesilovač a ty lampy ten zvuk dělají. A když jsou mikrofonické nebo prostě vadné, tak se i ten zesík podle toho chová.
anmelden

Příspěvek od anmelden »

Stanley: mozne to samozrejme je...ty zasuvky na zkusebne nejsou nic extra? Co se s tim da delat?
Qwer: no prelampovavat to asi budu...ale fakt me to vcera zarazilo...zkusim pomenit ty pozice jestli ti neco udela...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Určitě proměň pozice. Já jsem nedávno vybíral lampičky do Rocker 30 a z 10 lamp jsem měl problém vybrat použitelnou trojici...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“