Mesa/Boogie F-Series, Express

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Mesa/Boogie F-Series, Express

Příspěvek od Nero »

witteck píše: A čo si predstavujete pod takým pojmom "domací hraní", Kefalín? :) Možná by to stálo za to to definovat, protože si možná každý představí něco jiného... Domácí hraní =
1. slyším i údery trsátka do strun, nebo
2. slyším, když někdo otevře dveře a vynadá mi, že to mám moc nahlas,
3. hraju do hudby linoucí se přes celkem hlasitou hi-fi,
4. mám to tak nahlas, že když chce se mnou někdo mluvit, musí mi napřed položit ruku na rameno a tím mi málem způsobí infarkt, protože jsem ho neslyšel přicházet ani křičet

Ložnicovou úrovní v tomto konkrétním případě myslím hraní převážně přes clean channel v menším sálu vedle velmi tichého a citlivého bubeníka a basáka, pro velmi hlasitostně konzervativní a citlivé publikum, které občas nadává i na mého 15W pidiVOXe Night Train :) (toho ale hlasitostně dávám někam kolem 11-12h) Takže zjišťuju, jestli podobnou úroveň hlasitosti budu umět nastavit i s velkym drobkem.
Domácí hraní je, vzhledem k tomu, že bydlím v bytě, takové, že přitom slyším, kdy mluvím, tzn. něco kolem bodu 2. Říkat "ložnicové úrovni" hraní v menším sále je dost slušná demagogie, doporučuju si někdy opravdu v ložnici zahrát... :roll:

Každopádně když jsem F kupoval, zkoušel jsem ho v sále jakéhosi kulturáku, rozhodně dost velký prostor, při hlasitosti na úrovni okolo 10 hodin už mi nebylo zrovna příjemné stát před aparátem na vzdálenosti 5 metrového kabelu.

Jestli ti někdo nadává na Night Traina, tak s F můžeš být v klidu, protože přes něj ty nadávky vůbec neuslyšíš...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
witteck

Příspěvek od witteck »

Hmm hmm, hoši, vy mi to vůbec neulehčujete :D No nic, 50 W asi zavrhnu a zasoustředím se buď na F-30, 5:25 nebo něco podobného...

Jinak, v mém případě paradoxně platí, že ložnicová úroveň je nezřídka vyšší, než úroveň v onom malém sále, žádná demagogie. Je ale pravda, že jsem to v tom domě, kde jsme bydleli, dost prasil (až jsem se divil, že na mě ta 80letá paní zezdola ani jednou nepřiběhla...).

Každopádně díky za zkušenosti.
[PRS CE-22] [G-lab GSC-3 switcher, Crybaby, TC Electronic G-major, Polytune] [R&R Amplification SL\LD preamp, Mesa Boogie 20/20 poweramp] [Vlasa & Black 2x12" box]
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

witteck píše:80letá paní zezdola
Třeba se jí jen špatně chodí do schodů :wink:

U mě je ložnicová úroveň něco mezi 1 a 2, jsem zvyklý to mít nastavené tak, abych slyšel zvuk z aparátu a nelezl mi do toho zvuk strun nasucho.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

witteck píše:Hmm hmm, hoši, vy mi to vůbec neulehčujete :D No nic, 50 W asi zavrhnu a zasoustředím se buď na F-30, 5:25 nebo něco podobného...
Jdi po 5:25 - F30 ti nepomůže. Ona taky sakra řve... U toho Expressu se přepneš v nejhorším na 5 Wattů a jedeš úplně v klidu. A i na těch 25 W se dá mnohem lépe ochočit, aspoň jak mi to přišlo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
witteck

Příspěvek od witteck »

Nero píše:Jdi po 5:25 - F30 ti nepomůže. Ona taky sakra řve... U toho Expressu se přepneš v nejhorším na 5 Wattů a jedeš úplně v klidu. A i na těch 25 W se dá mnohem lépe ochočit, aspoň jak mi to přišlo.
A jak jsou na tom ty 5:25 s 10" repro? Máte někdo porovnání s 12" verzí? Já těm desítkám moc nevěřím, možná je to ale jenom takový předsudek :)

No a když už teda expressku, nezkusit rovnou 5:50? 5W mód je tam pořád + mnou preferované 6L6... :?:
[PRS CE-22] [G-lab GSC-3 switcher, Crybaby, TC Electronic G-major, Polytune] [R&R Amplification SL\LD preamp, Mesa Boogie 20/20 poweramp] [Vlasa & Black 2x12" box]
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

I s tou desítkou zní ten aparát dost dobře, toho bych se nebál... 5:50 je samozřejmě taky možnost, prostě to budeš muset ozkoušet.

PetrPeter 1975 - 2008
mazzi

Příspěvek od mazzi »

Když už se tu bavíte o repru, jeho výměna za repro s menší citlivosti je ideální možnost, jak snížit hlasitost na pokojovou.
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ibanez RG 570 CTAM (DiMarzio D-Sonic + Air Norton + HS-4)
Jackson RR-3 (EMG 81 + 89)
BOSS FT-2, PH-3, CE-2, DC-3, DD-3, RV-3, RC-2

Co jsem vlastnil, prodal a s čím poradím:
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

podle me jsou mesy z aparatu ktere hraji dobre i potichu (vetsinou) - valna cast zvuku se totiz dela uz preampem a konce jsou vetsinou postavene primarne tak aby zesilovaly bez prikreslovani. ale kdo ma rad zkresleni konce tak ho to samozrejme tolik bavit nebude :) takze bych se nebal ani te F30 nebo F50, pokud po zkresleni konce vylozene nejdes. Me osobne jsou F serie sympatictejsi nez express ktery je na muj vkus uz moc gumovy.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Mně ani ty Expressy zas tak gumové nepřišly... Asi je to o uších :D

PetrPeter 1975 - 2008
witteck

Příspěvek od witteck »

Nero píše:Mně ani ty Expressy zas tak gumové nepřišly... Asi je to o uších :D
Ono pokud si dobře vzpomínám, hudba byla vždycky hlavně o uších :D Nic, je třeba začít zkoušet...
ponce

Příspěvek od ponce »

Nějaká rada, jak propojit F-100 s G-majorem, aby se daly midi pedálem spínat kanály??
Budu rád za každé info.
Fender telecaster/stratocaster, Marshall JVM 205h, Mesa 2x12, G system, Salva tonewhelle, Salva No.1
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

PetrPeter 1975 - 2008
ponce

Příspěvek od ponce »

Takže co jsem pochytil z téhle diskuze, tak bych si měl vyrobit káblík DIN (místo footswitche) - streo jack (do g-majoru). Je to tak? Myslím že by to mohlo fungovat, akorát trochu zalaborovat s pájkou, který káblík kam a bude to.
Fender telecaster/stratocaster, Marshall JVM 205h, Mesa 2x12, G system, Salva tonewhelle, Salva No.1
ponce

Příspěvek od ponce »

Tak jsem asi našel i schéma. Mělo by to fungovat i na f-ka.
http://training.tcelectronic.tc/Files/T ... GMajor.pdf
aldenson

Příspěvek od aldenson »

witteck píše:
Nero píše:Jdi po 5:25 - F30 ti nepomůže. Ona taky sakra řve... U toho Expressu se přepneš v nejhorším na 5 Wattů a jedeš úplně v klidu. A i na těch 25 W se dá mnohem lépe ochočit, aspoň jak mi to přišlo.
A jak jsou na tom ty 5:25 s 10" repro? Máte někdo porovnání s 12" verzí? Já těm desítkám moc nevěřím, možná je to ale jenom takový předsudek :)

No a když už teda expressku, nezkusit rovnou 5:50? 5W mód je tam pořád + mnou preferované 6L6... :?:

Moje zkusenost je takova, ze express 5:50+ hraje v 5w modu potichoucku i doma v panelaku... cili takova hlasitost, pri ktere jeste v 8 vecer neklepe sousedka, co ma male decko. a hraje to pres 2x12 bednu lip nez muj blackstar pri stejne hlasitosti. ma to jedinou vadu:

NUTI TO CLOVEKA PORADNE TO OHULIT:D
Gibson Les Paul Traditional PRO HCS (2011)
Gibson SG 50th Anniversary 12-string (2012)
Mesa/Boogie Express 5:50+ Head > Mesa 2x12 Rectifier Vertical
Blackstar HT-1R
Uz jen ty ruce mi chybi...
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Vím, že se furt ptám dokolečka jako nějaký vocas. Ale už je to velice vážné a bylo by v tom moc peněz.
Hlava EXPRESS 5:25 za 21 tisíc. K tomu by byl box z thomanna 2xV30 12 palců. Chci to na doma.
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=datum
Vyplatí se to? Je to hlava napořád?
Hlavně tvrdší věci. Dle videí z youtube jsem ale z toho nebyl moc nadšený, co se týče pily.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Znám. Zkreslení má dost, ale pila do podladěného metalu to zrovna není, spíš takový střeďák, co se prosadí.
Ale není nad osobní vyzkoušení.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Počítej s tím, že těch 25 Wattů je na doma pořád docela dost, ještě přes 2x12. Nevím, jak to dělají, ale ty Mesy co mají kolem těch 25 - 30 Wattů zní v podstatě stejně hlasitě jako 50W verze :) Máš tam sice ten 5W mód, ale ten je jistým kompromisem co do kvality zvuku, už to prostě nehraje tak dobře. Je to tak na Expressu, Marku V i Mini-Rectu.

Co do zvuku, souhlasím s tím, co píše Cherreda. Expressy a dříve F mají rozhodně blíž k Markům než k Rectům, tvrdý zvuk to umí, ale vyloženě piloidní to není.

No a píšeš "hlava na pořád" - psal jsem to nedávno do jiného threadu, napíšu to znova, aparát na celý život je iluze, a to člověk nemusí být takový extremista jako Wohma nebo bubucci :)

PetrPeter 1975 - 2008
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

má pověst mě předchází :)

U toho expressu si musí být člověk jistý, že mu vyhovuje voicing mesa aparatu, protože je problém z nich dostat crunch jako má Mashall nebo higain jako Engl/Peavey. Express bych nekupoval naslepo. Já osobně fanda tady té řady nejsem.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já jsem měl asi 1,5 roku Dual Calibera DC3 a co jsem zkusil Express 25, tak ten zvuk má stejné gró, akorát je slabší koncák (DC3 má 4xEL84 40W) a místo GEQ na Express prdli čudl Contour, který ho jakžtakž supluje. Ne nadarmo se s Express+ přidáním GEQ vrátili zpátky k těm D.Caliberům - po 20 letech se kruh uzavřel - marketing je prostě skvělá věc. :) F-řadu považuju za nejslabší brášky, tu očesali na dřeň, ta má Contour jen ve formě miniswitche. :roll:

Ke zvuku:
Je vážně potřeba je zkusit - samozřejmě hrajou výborně, ale ne každému to sedne. Ty zesiky mají hodně středů, které se právě umravňují pomocí GEQ či Contour.
Nero píše:Nevím, jak to dělají, ale ty Mesy co mají kolem těch 25 - 30 Wattů zní v podstatě stejně hlasitě jako 50W verze :)
Ty 50W mají pevnější spodky, líp se chovají při "metlení" - slabší verze s EL84 mají trochu gumové zakulacené spodky. Ale ty jsou hezčí na cleany a crunche.
A za tu subjektivní hlasitost právě můžou ty středy - co jsem měl možnost přímo srovnat, tak DC3 smázne Fireballa jak školačku, ale zvuky jsou to úplně jiné. DC3 na podiu se bordelem úplně prořízne. :) To samé Express 25, ten jsem zkusil jen ve zkušebně, ale prolézá pěkně.

A úvaha k aparátu "na celý život"? :)
Teoreticky - proč by ne. :) Ale - jak píše Nero - je to trochu utopie. Nicméně s Bubuccim se na toto téma vůbec nebav! :) :wink: (bez urážky, jen si dělám legraci) :)
Já mám od r.2000 Triaxis a to je pro mě tak ultimátní báze zvuků do čehokoli, že s ním asi ještě vydržím. :) Vždycky když mám v květáku cuky, tak své pomatené polovině položím dotaz: "Tyvole a co bys jako chtěl lepšího na to tvoje m*došení? Ani to s tvojí debilní hrou nedokážeš ocenit, blbe. Kdybys radši cvičil." :wink: A je to vyřešené. Jen koncák ESH jsem v průběhu vyměnil za Fryetteho, ale to nijak extra změna není. Samozřejmě si život kořením nějakýma těma aparátama kolem, v podstatě mám vždycky ještě jednu věc, ať je to preamp nebo zesik a ty obměňuju. Až se mi Triax po*ere, nevím co budu dělat. :) Vlastně nechápu, že ještě drží, fakt divný video, asi štěstí na kus... ťuk ťuk ťuk... :)

Sorry za délku, radši to nečtěte. :roll: :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“