Studio se zkušebnou, studio vs živé hraní

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
klobasnik

Studio se zkušebnou, studio vs živé hraní

Příspěvek od klobasnik »

Ahoj. Pokud se zadaří, měl bych mít zhruba za rok dva bytové prostory k dispozici (v Brně).
Sice jsem je ještě neviděl, ale jednu z místností bych si chtěl zabrat pro sebe, zbytek pronajmout studentům.
Dnes mě u krájení cibule napadlo, že bych si tam vytvořil něco mezi zkušebnou a studiem.
Představuji si to tak, že by v rohu dané místnosti (zatím neznám tvar ani polohu v daném prostoru) byla izolovaná komůrka s mikrofonem.
Centrem daného prostoru by byla zvukovka s dvěma nearfield monitory, ve které by se veškerý signál smíchal s možností nahrávání do DAW. Primárně by tedy byla využívána jako mixér.
Veškeré zvuky, alespoň co se týče kytar, baskytary, případně kláves, by byly řešeny buď přes zvukovku (tady by záleželo na tom, k čemu by byla připojena), anebo přes samostatný procesor (buď něco na způsob Line 6 POD, anebo iPod Touch).
Bicí bych chtěl řešit elektronicky. Představuji si elektro kit, který by byl používán jen jako kontroler, připojen buď ke zvukovce s použitím něčeho na způsob Superior Drummer či Steven Slate Drums. Nejraději bych používal iPad jako bicí modul s použitím externích samplů a interních efektů, hlavně kompresoru.
Mimo monitory bych pořešil odposlech ze sluchátek.
Místnost by byla rozdělena na stanoviště, každé z nich by mělo svůj účel a zapojení. S ničím by se aktivně nehýbalo.
Myslíte, že je to realizovatelné?
Trochu narážím na to, že většina lidí pořád hraje na skutečné aparáty, a někteří dokonce digitalizaci odsuzují.
Aktivní muzikanti, bylo by pro vás toto řešení atraktivní? V kostce by šlo o zkušebnu, ve které by nic nebylo ve vašem vlastnictví, nosili byste jen kytary a paličky. Měli byste možnost okamžitého záznamu toho, co zrovna hrajete.
Hlavní důvod je možnost různých jamů, které mám moc rád, které mě však vždy zvukově sraly. Taky to, že bych tam seriózně mohl dělat své věci bez brždění. Vedlejši důvod je to, že by z toho mohla být oficiální zkušebna.
Co se týče hlasitosti, chtěl bych, aby toho ven prolezlo co nejméně. To bych však řešil až v případě, že by to bylo aktuální.

Mám pravdu v tom, že ve studiu a na pódiu jde v podstatě o to samé (když nepočítám případy, kdy jsou na desce věci, které se na živo nehrají/nepoužívají), jen za využití jiné techniky kvůli odlišným podmínkám?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Studio se zkušebnou, studio vs živé hraní

Příspěvek od pavlii »

Jediná hlavní věc, které bych se v tomhle kontextu obával já, je zpoždění. Virtualizace je fajn, ale jak je v tom namočený počítač, je tam vždycky zpoždění (latence - jde pak samozřejmě o to, zdali je/není akceptovatelná). Kolik máš na tuhle srandu rozpočet?

Jo a odhlučnění bych neřešil stylem "až to bude aktuální" - to se taky může stát, že se pak do tý místnosti vejde o 1-2 lidi míň, protože se prostorově zmenší o akustické prvky......bacha na to!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Rozpočet není omezený. Mám to tak, že do hudby, zejména gearu investuji většinu svých peněz, které mám navíc po životních nákladech. Většinou se jedná o částky do deseti tisíc měsíčně, k tomu mám hodně peněz v gearu, který chci prodat v případě, že se vrátím do republiky. Věci rád kupuji postupně, větší obnos nejspíš jen tak nebudu mít.
Nejraději bych vše řešil iPod Touchem na každém stanovišti. Je relativně levný, zvukově zatím nejlepší v kontextu kytarového modelingu. K jednomu bych připojil klaviaturu a k jednomu elektro bicí. Latence je neslyšitelná.
Minimálně u kytar toto chci řešit, protože se chystá něco, z čeho si hodně lidí sedne na p***l.
Pokud by každé stanoviště mělo svůj procesor, mohl bych místo počítače řešit něco takového:
http://zoom.co.jp/products/r16
U nahrávek bych chtěl co nejvíce zamakat na zdroji zvuku, nechtěl bych je nějak moc editovat.
Místnost jsem zatím neviděl. Jak myslíš, že bych to měl v tuto chvíli řešit? Víš o nějakém návodu na zpěvovou kukaň?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ne, o návodu nevím (ale koukni na Electrozone, jestli to tam někdo už nerozebíral); v zásadě by stačily speciální paravany, z celou kukaní bych se nedělal.

Řešit jsem myslel tu věc, že je otázka, jak moc to teď tlumí/netlumí ve smyslu prosakování zvuku mimo místnost. Pokud by to bylo aktuálně v únosných mezích, tak se to teď opravdu řešit nemusí.

Samostatná HW DAW by opravdu v pohodě postačovala (zvlášť, když hodláš pracovat tak, aby byly editace minimální).

P.

klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Projel jsem Electrozone, děkuji.
Kamarád v Opavě zařizuje dva podobné prostory. Jeden z nich je zkušebna se studiem hlavně pro studenty, druhý má být multifunkční studio pro reklamní společnost. V obou používal desky z odřezků dřeva, je to taková smíchanina, která tvoří stěny, za kterýma jsou další materiály (pěna, molitany, přesně si to nepamatuji).
http://m.youtube.com/watch?v=skTk_6bdyUk
Tohle se mi líbí. Šla by ta kukaň udělat alespoň částečně z plexiskla? Přeci jen by úplná izolace zpěváka a kapely byla nejspíš pro všechny frustrující.
Jak to myslíš s těmi speciálními paravany? Myslíš tím neůplnou izolaci, například tohoto typu, s pop filtrem před mikrofonem?
http://www.thomann.de/cz/the_tbone_micscreen_mini.htm
Prosakování ven zatím nedokážu určit. Chtěl bych, aby to za dveřmi bylo slyšet velmi málo, anebo vůbec. Zbytek bytu by byl nejspíš obýván.
Ze zmíněného Zoomu bych použil interní efekty jen v případě nouze, třeba trochu reverbu na zpěv. Spíš mi jde o to, že je to v podstatě mix a DAW v jednom. Ještě by se dal použít iPad se zvukovkou, což by bylo v něčem lepší. Takhle bych ale zaměstnal stroj, který bych mohl použít třeba jako bicí modul.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nejen micscreen (ten pokrývá hlavně tu "nenahrávací" stranu mikrofonu), ale paravan typu klasická deska vyplněná třeba Rockwoolem a přenosná a nejlíp ještě na stavitelné (výškově) noze...marylin nebo někdo takový myslím sem nebo na EZ postoval fotky, jak si něco podobného udělal.... Já to mám už asi dva roky rozdělané a nemůžu se dokopat k dokončení :-(

Když kukaň, tak rozhodně s okýnkem nebo čímkoli, co bude nějak držet kontakt se zpěvákem a zpěváka s okolím (jde to i s paralelním LCD třebas...). Zpěváka je třeba kočírovat, jinak to nejde :-D

P.

klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Super. Chápu správně to, že micscreenem zamezím odrazům z nenahrávaci části mikrofonu, pop filtrem zamezím prskání a sykavkám daného pěvce?
Vzhledem k tomu, že bych ve stejné místnosti monitoroval signál přes nearfieldy předpokládám, že potřebuji izolaci ze všech stran, včetně spodní a vrchní. Mám pravdu?
Fotky od marilyn myslíš z tématu Nahrávání na půdě?
Jak by se dal řešit nedostatek vzduchu v kukaňi?
Paralelní LCD myslíš tak, že by kapela a zpěvák byli snímáni kamerou?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemuseli by být snímáni - stačí, aby měl zpěvák přehled o nahrávané pozici třebas.

Horní izolace by byla dobrá, spodní není nutná - nemusí se to hrotit. Při nahrávání bych v dané konstalaci přes NF nemonitoroval, použil bych sluchátka.

Nedostatek vzduchu - leda ventilační otvory nebo tak nějak.

Zbytek chápeš správně.

P.

klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Díky.
Monitor padá v případě, že se to bude řešit přes HW DAW. Plexisklo mi přijde ve všech ohledech lepší.
Já bych ty nearfieldy chtěl taky kvůli tomu, že je to přeci jen jiný požitek než přes sluchátka. Když by se celá kapela slyšela ze dvou monitorů, mohlo by to být příjemné. U sluchátek jsem nikdy nic extra příjemného během hraní nezažil. Mám pocit, že monitory jaksi pumpují, u sluchátek to nejde tolik cítit.
S těmi ventilačními otvory to bude trochu alchymie. Bude tam muset být dostatečný přísun vzduchu a zároveň by to z venčí nemělo prosáknout do mikrofonu uvnitř.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No - že by mezi principem práce s HW DAW a s DAW v počítači byl v tomhle směru rozdíl, to jako ne 8) Je třeba si ujasnit meze, hlavně finanční (ve srovnání s kvalitou výsledku). Pokud jsi ochotný obětovat za požitek kvalitu výstupu (přeslechy), tak proč ne.

P.

klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

V tom s tebou souhlasím. Myslel jsem to tak, že aby měl zpěvák kontakt přes paralelní LCD monitor, musel bych k samotnému nahrávání počítač. U Zoomu by to nešlo, třeba se pletu.
Kvalita výstupu je pro mě hlavní. Myslíš, že to takto v jedné hypotetické a tajemné místnosti nepůjde zaizolovat tak, abych se zbavil přeslechů?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

K první věci pravda, to by bez počítače prakticky nešlo.

Půjde to, ale ne v tom počtu, jak jsi napsal a s takovým schématem, jak jsi napsal. Buď se budou slyšet všichni na monitory; pak ale kvalita půjde dolů (přeslechy). Nebo se to udělá tak, jako se to dělá všude - distribuční sluchátkový zesilovač a monitory poslouchat jako kontrolní poslech po záznamu kousku a pak pochopitelně při mixu a dál.

P.

klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Ok, díky za radu. Potvrď prosím to, že oba hovoříme o tom, že se jedná o přeslech jednoho jediného mikrofonu uzavřeného v kukani a žádného jiného.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ne. V kukani přeslech nebude - pokud bude zpěvák mít sluchátka. Pak můžeš v režii (=mimo kukaň) monitorovat přes nearfieldy bez problémů.

Hele - moc se točíme dokola, protože nemáš hotovou představu a skáčeš z globálního popisu hrubé koncepce na princip nahrávání ve zpěvové kukani a zase zpět k akustice. Takhle to nepůjde. Začít musíš od koncepce: CO a V JAKÉM POČTU hodláš nahrávat. K dispozici máš jednu místnost - OK, takže druhý krok je JAK jí upravit, aby se dala realizovat první fáze koncepce v tebou požadované kvalitě.

Nakonec z toho vyleze požadavek na peníze a podle toho buď začneš realizovat nebo se vrátíš na začátek, překopáš koncepci a přepočítáš všechno znova.

To je jako bys chtěl stavět most, začneš kopat díru na pilíře a najednou si vzpomeneš řešit, jestli závora na mýto má mít barvu červenou nebo má mít vrátný modrou čepici 8)

P.

klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

pavlii píše:Ne. V kukani přeslech nebude - pokud bude zpěvák mít sluchátka. Pak můžeš v režii (=mimo kukaň) monitorovat přes nearfieldy bez problémů.

P.
O to mi jde. Děkuji.

Něco na tom co píšeš je. U mě jde o to, že si spoustu věcí představuji jako Hurvínek válku, a proto se rád ujišťuji předem (v tomto případě s ročním předstihem).
Přijde mi lepší řešit věci předem s odborníkem. Taky jde o to, že to teď ten rok budu nosit v hlavě, a třeba to nějak rozvinu, případně to úplně zavrhnu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

To je samozřejmě v pořádku. Ale i tak je přímo žádoucí si před tím "řešení s odborníkem" spoustu věcí nastudovat 8) a dost přesně tím nemyslím průběh internetových diskusí, to nepovažuji za formu studia ;-) tohle ber jen jako osobní názor, ať tu nezačne flame - diskutovat můžeme vesele dál :-)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“