Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od core88 »

TO:Amigo
Ono stačí vyhrabat nějakej datašit vod tý konkrétní elektronky a tam je to přímo napsáno . pokud se správně pamatuju tak preampovkám stačí asi 5s a můžou hrát . jestli se lampa žhaví 30s nebo 2 hodiny je uplně jedno na zvuku to nepoznáš . ten správnej zvuk to stejně dostane až po chvilce hraná kdy lampou prochází proud a prohřejese komplet celá a ne jen žhavicí vlákno . Jen tak mimochodem dělali se i zesíky bez standby . takže když to necháš žhavit 30s tak tomu neublížíš
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ciao
Mam takovy dotaz. Mame ve zkusebne tohle kombo Marshall DSL 401 JCM 2000 pres ktere hraju ja. Vim, ze je prelampovane a myslim si, ze i upravene tusim od ESH, aby hralo lepe. Nemam absolutne tuseni jak a co.

Dotaz: Kombo mame na zemi oprene o zed tak, ze miri 45 stupnu nahoru. Cely zadek je jakoby zakryt plechovou mrizi s kulatyma dirkama (od vyroby). :arrow: Je normalni, ze kombo po cca dvou hodinach hrani je tak zhave, ze se na celem celnim panelu neda udrzet prst? Myslim ten zlaty plech, na kterem jsou potaky. Prijde mi, ze to je horke az moc :D

Jinak jako hraje vpohode! Ono prave zacne hrat poradne az je takhle rozhicovane, pak to je bomba. Jedu na crunch kanal (je tam clean, crunch a lead. Lead je jen crunch s +20 dB navrch), a mam gain na max, preamp volume skoro na max, a master tak na polovine. Jak se to rozjede po hodine, tak s mym stratem to hraje genialni doom metal sound :twisted: Neni ani potreba fuzz pedal, protoze z toho leze takovy marshallsky srotici zvuk chlupaty, ze netreba nic dodavat. Proleze to naprosto vsim a je to super zvuk.
Akorat se mi zda, ze to ma obcas blizko k samovzniceni, hah... Ale nemam s jinyma takovyma kombama zkusenost.

Diky
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Myslím, že zrovna DSL kombo je tím hodně známé. Uvažoval bych nad přidáním větráčku (třeba nějaký tichý pro PC) na chlazení lamp - stačí jej k něčemu přilepit a napájet jej externím zdrojem, aby se nemuselo do ničeho moc vrtat a bylo to co nejjednodušší...
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Jo, k těm starejm DSL 401 se často přidělávaj větráky. . Dost často se s větrákem prodávaj i na bazaru. Teda pokud to není pořád jeden a ten samej.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Mam problém. Z mýho komba se čas od času ozve hlasitej řev, asi jako když člověk ladí rádio, na plnej céres, i když je volume stažený. Dělá to i při odpojený kytaře, při zapojený se to obvykle začne dít po zahrání hlasitejch vysokejch tónů (aspoň myslim, moc jsem to nezkoušel). Může to bejt následek fyzickýho natřásání (na místo kde zkoušíme se jezdí po polňačce a to kombo vozim v autě). Dál mě napadá bordel v rozvodech, máme elektriku zralou na rekonstrukci (mělo se to dělat, ale manželka odcestovala do porodnice, takže se to odložilo) a pak mě napadá, že by to mohl dělat poťák od tónový clony (ten zlobil, je nějakej vyknedlenej a když tónovou clonu uplně otevřu, tak to z toho docela chrastí). Když mam připojenou kytaru a začne to dělat, tak to na tu kytaru vůbec nereaguje, jen to řve, kytaru to nechytá. Jak mam postupovat při identifikaci, případně eliminaci problému? Poradili byste mi, případně někoho v okolí Lysý, Nymburka, Benátek nad Jizerou atp, kdo by to uměl spravit?

Kombo je domácí výroby (já ho teda koupil), zapojený údajně podle fender junior pro. Nedělá to od začátku. Až teď.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Muzikanti zdar. Jeleniste na špatnou elektroinstalaci to nevypadá, muselo by se to projevit i na ostatních audio spotřebičích (radio, TV apod.). Jestli je ten potenciometr tónové clony "vyklechtaný", může to způsobovat on, případně špatný kontakt v patici některé z lamp 12AX7 (ECC83) a taky studený spoj kdekoliv v signálové cestě, pravděpodobněji ale u patic lamp. Doporučení: propájet s přidáním kalafuny řádně patice 12AX7 (ECC83) i ostatní "podezřelé" spoje (studený spoj bývá většinou matný). Výměna potenciometru tónové clony. Tohle by mělo "problém" vyřešit :) . (Bohužel taky nemusí)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hm, sem to vypnul, nechal vystydnout, za hoďku zase zapnul a nic. Všechno v pohodě. No budu s tim muset něco vymňouknout. Stát se to na koncertě, to by bylo hodně nepříjemný.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
fusekle

Příspěvek od fusekle »

Zdravím
Nedávno jsem zakoupil Laney lc50, bohužel jsem ho po dvou dnech musel poslat na reklamaci. Když jsem hrál, tak občas v kombu zapraskalo a snížila se hlasitost, asi po dvou hodinách hraní kombo zasmrdělo a vyvalil se kouř, potom už se ho zapnout nepodařilo. Reklamace naštěstí proběhla v pořádku. Zajímalo by mě co to mohlo být, jestli jsem někde udělal chybu, nebo to prostě byla závada zesilovače. Když jsem koukal dovnitř tak to vypadalo, že odešel jeden z kondenzátorů. Je mi jasný, že toho může být spousta akorát, jsem si říkal jestli s tím nemá někdo zkušenost. Díky za odpověd.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Já mám negativní zkušenost s LC30, která pravidelně po chvíli hraní ztratila hlasitost a zvuk se zahuhlal, je fakt, že v něm taky občas prásklo. Čím to ale bylo nevím. Když jsem potom pořídil LC15, byla technicky naprosto ok.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
frytol

Příspěvek od frytol »

Tak jsem včera psal p. Horkýmu z HOTAMPS, ale víceméně jsem se odpovědi nedostal. :D
Můžete mi někdo říct názor na to, jak moc jsou v hajzlu lampy po 3 letech, víceméně, každotejdeního hraní a 100 koncertů? Jedná se o 6505.
Jedná se mi o to, že s kapelou jedeme nějaký koncerty od října až do konce prosince, tak jestli mám nechat zesík přelampovat teď, nebo to vydrží? Zesík už slábne, to je slyšet. Je slyšet, že není novej, ale je spolehlivej, tak co myslíte? :)

Post byl zadán duplicitně schválně, myslim, že je tohle jak dotaz do sekce 6505/5150, tak sem, protože to tady může spousty lidem pomoct.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Když slábne zvuk, měnil bych. Že je spolehlivý, to je hezké, ale nijak to neosuvisí s tím, že ti z ničeho nic můžou odejít lampy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím, milý frytole názory na to jak "moc jsou v hajzlu lampy po 3 letech, víceméně, každotejdeního hraní a 100 koncertů?" Ti Tvůj problém nevyřeší. Vytáhni koncové lampy a nechej si u nejbližšího servismana změřit emisi. To je jediný objektivní způsob jak zjistit jak na tom lampy momentálně jsou. :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Tak vám, nevím, jestli ty zásady všechny jsou tak zásadní. Dneska jsem se bavil s kámošem, co lampu provozuje na půl výkonu vytažením 2 elektronek, impedanci nijak neřešil, "aby dostaly víc okouřit", má je tam už 4 roky a pořád to hraje, a údajně měl tak půlku času 6L6, ale přepínač nastavenej na EL34 :D
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Ahoj, přemýšlím, že bych kombo trvale umístil do zkušebny a trénoval tam, místo v pokoji.

Trochu se ale o mou lampičku bojím :D , kvůli vlhkosti a výkyvům teplot.

Teď v 10 ráno, když bylo otevřeno okno a venku pršelo je ve zkušebně ale 13°C a 60% vlhkosti.

To je podle mě celkem dost slušné, ne? Mám ho něčím raději ještě zakrývat?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jestli vám tam nemrzne a nesráží se vám tam voda tak by tak by to mělo bejt v pohodě . 13 stupňů je ješdě dobrý . jinak by sem si dával bacha aby sem nepouštěl kombo když je moc velká zima . Ty baňky se ohřejou na nějakejch 200 stupňů a mohli by rupnout .
Obrázek
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

Ahoj
chtěl bych se zeptat co si myslíte je vzhledem k životnosti lamp lepší: když odcházím na 4 hodiny pryč a na kombo nehraju, jestli je lepší kombo vypínat nebo dávat do standby? Díky
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Vypnout.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

A jaká by byla max. doba na kterou by se mělo dávat do standby?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Těžko říct... tak dvacet minut? Kdyžtak víc info tady: http://www.peavey.com/monitor/pvpapers/Chapter6.pdf
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Podle mě je to uplně jedno . Klidně to tak můžeš mít celej den . Na anody nejde napětí takže Lampy hrát nemůžou. Ale zas se ti krátí životnost žhavicích vláken a sežere to nemálo elektriky. Takže jak psal bummer cca 20 minut.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“