Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Hendrek »

Trsátka používám, když potřebuju hrát více nahlas (v případě, že nejsem zvučen extra mikrofonem). Jinak samozřejmě taky hraji prsty. Obyčejné Jim Dunlop .38 na struming, .46 nebo M na sóla. Až budou filcové, věřím, že to přidá kvalitě zvuku.
Láslo

Příspěvek od Láslo »

Ahoj je čas se zapojit do diskuse. Proto že hraji v kapele používám trsátko. Je dost velký rozdíl v síle zvuku při hraní prsty nebo trsátkem (pokud nemáš na prstech dlouhé nehty které trsátko nahradí). To u mne kvůli práci nepřipadá v úvahu. Začínal jsem pochopitelně na mekčích tipech. Obecně známo čím měkčí tim více pleskavý zvuk. V současnosti používám sílu 0, 46 mm. Používám jak na struning tak i na sóla(nepřipadá v úvahu měnit trsátka během hraní). Časem bych chtěl přejít na 0, 53mm. Chce to trénink hlavně pri požívání tremola. A také hodně záleží jak moc ti špička trsátka vylézá z prstů. Čim vice vylézá tím více " pleskavý" zvuk. Osobně moc nevěřím že filcové trsátko bude to pravé ořechové. Možná se ale pletu. Dejte pak vědět jaký to má zvuk. Nejlepší by bylo udělat zvukovou ukázku.
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

Ahoj, co říkáte na toto ukulele? Máte někdo zkušenosti? Mám možnost koupit skoro nové, málo používáné za 1200. Jde mi samozřejmě o kvalitu, aby hrálo co nejlépe a nahlas :-D. Nebo je v této cenové kategorii lepší? Díky! :-)

http://kytary.cz/ohana-sk-10s/HN121340/ ... 3god6XgAvA
StormJan

Příspěvek od StormJan »

Zdar ukulelisti,zas píšem s ohľadom na hranie rytmu. Nejde mi to a potrebujem s tým určite pomoc.Naučiť by som sa chcel tie naše slovenske pesničky - typu Opri sa o mňa lebo len tie jedine dokážem aj zaspievať ale netuším aký rytmus mam použiť. Skúšam to aj nejako od sledovať z gitarových videí ale aj tak.

Môžem sa učiť napríklad aj podľa toho ?

http://www.warmup.szm.com/moderne.html

Za odpovede budem vďačný.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Můžeš se učit třeba podle toho... To jsou nějaké ty základy, až je dostaneš do krve, můžeš být i kreativnější a sám vymýšlet vlastní patterny.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
bovi

Příspěvek od bovi »

Pozdravujem všetkých!
Mám zálusk na nejaké to ukulele. Okolo 20 rokov hrám na gitaru a teraz mám chuť zaobstarať si niečo malé, šikovné, prenosné - nejaké to ukulele. Našiel som napríklad tenorové od rumunskej firmy HoRa (na stránke hudobný-dom), ktorá vraj má pár desaťročí skúsenosti s výrobou hudobných nástrojov. Zaujalo ma hlavne cenou a páči sa mi to, že má dosku zo smrekového dreva. No nezdá sa mi ladiaca mechanika. Prečítal som celé fórum a viem, čo by ste mi odporúčali(Hohner-Lanikai, Washburn, Oscar Schmidt.) Len ma zaujíma Váš názor, videl som, že je tu pár ľudí, ktorí do toho vidia.
Ďakujem!
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hodně budem někde...
bovi

Příspěvek od bovi »

Áno.
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

tak poradíte mi? viz příspěvěk výše
bidik

Příspěvek od bidik »

Vypadá zajímavě a rád bych ho dostal do ruky. Naslepo bych ho ale nevzal. Nerad kupuji zajíce v pytli. Vím, že to není zrovna rada, kterou hledáš, ale nic lepšího nemám.
bovi

Příspěvek od bovi »

bidik píše:Vypadá zajímavě a rád bych ho dostal do ruky. Naslepo bych ho ale nevzal. Nerad kupuji zajíce v pytli. Vím, že to není zrovna rada, kterou hledáš, ale nic lepšího nemám.
Ja viem, len chcem vedieť, či s tým nemá niekto skúsenosť. Firma má dlhú históriu, tak nejaké skúsenosti určite majú. Ani ja nerád kupujem "zajíca v pytli", ale čo som pozeral, tak u nás na slovensku je dosť chabý výber. A Vaše odporúčané značky sa na sk stránkach ani poriadne nemihnú. Tak vďaka a budem čakať na ďalšie odpovede.
Majte sa!
bovi

Příspěvek od bovi »

Nikto viac mi nenapíše k môjmu dotazu? Ešte Vás poprosím, kto pozná na slovensku dobrý obchod s ukulele? Lebo fakt sa mi zdá, že je tu strašne slabý výber. Alebo len neviem hľadať? Taký Lanikai, alebo Oscar Schmidt bez šance.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Ahoj :idea:
..... Je to sice proti všem zásadám pořízení nového nástroje, ale nevyplatilo by se, pokud je možnost vrátit zboží, koupit ukulele raději (alespoň) po internetu, než brát něco z toho mála co je v tvém okolí....?
Sám jsem si pro nové ukulele jel do Prahy do Kytar.cz a jsem spokojen. Je sice pravda, že jsem si nakonec přivezl úplně jiný kousek, než jsem si původně představoval, ale tenkrát nebyl nikdo schopen konkrétní nástroje solidně popsat.
Dnes už máme víc osobních zkušeností s různými značkami, nebudu se konkrétně rozepisovat ( jistě by se mé postřehy z ohmatávání někde na fórech ještě našly ) :arrow:
http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... ir=1&auth=
Z levnějších nástrojů bych se nebál objednat Oscar Schmidt, jako start model klidně i lanikai 21. Jistota kvality je můj Lanikai ULFM :lol: , ale ty zajímavé Ortegy vůbec bohužel neznám......

Jestli má někdo osobní zkušenost s Ortegou, sem s ní, všechny nás to zajímá...... :!:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Myslím, že jsem někdy sliboval, že sem hodím nahrávku filcového trsátka, tak tady je:

Obrázek
První část je prsty, druhá plastovým trsátkem (Jim Dunlop USA M-L), třetí filcovým. Snímáno piezem.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pro mě vedou prsty :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pro mě taky, ale hlasitostně je na tom lépe samozřejmě trsátko, filcové lepší než plastové, co se zvuku týče. Co se pohodlnosti hraní týče, zatím brzo soudit, na filc nejsem ještě zvyklý.
bosch

trsátka

Příspěvek od bosch »

to Tengli a Hendrek :
Tak chlapi, platby došly a doufám že budete spokojeni. Když jsem měl filcku poprvé v ruce :D , tak se mi to nějak nezdálo, ale teď už na ni nedám dopustit.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

:twisted:
Já hlasuju s kolegou Láslem :!: Hrajte si čím chcete, ale trsátko je nejlepší. Je to hlasitější, dá se slušně vybrnkávat, tremolo si bez něj nedokážu představit. ten filc je pro "holky" :wink: a prsty může hrát jen někdo, kdo netvoří s kapelou.......
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Prsty může hrát i někdo v kapele, kdo má elektroakustické uke ;).
bosch

Příspěvek od bosch »

to Pařez : hraní filckou se mi moc líbí, ale je to možná tím , že normálně na kulele nehraju. Přes 40 let ždímám kytaru a další nástroje jako banjo, mandolínu a v poslední době kulele flákám jenom pro řiť.
Na kulele s filckou hraje normálně moje drahá polovička, takže jsi to docela trefil :mrgreen: :D
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“