lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Dan Rohanský

Re: lakování kytary

Příspěvek od Dan Rohanský »

Zajdi někam kde míchají autolaky. Tam se jede ve více složkách.
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Čistě teoretickej dotaz.
Mám übervinyč tělo a a barva je kentus, jde oloupat, ale základ pod tím docela drží.
Co to neloupat uplně, ale nechat jí jen v zálkadovce? Je nějakej rozumnej důvod proč by to nešlo?
dík
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Zdravím,
čeká mě lakování a měl bych dotaz ke krku.

Na tělo přijde mořidlo, jak jsem se dočetl lépe ve vodě rozpuštěné a nakonec PU lak. S tím problém není, ale s čím bych potřeboval poradit je krk.
Chtěl bych odstín krku stejný jako má tělo, takže bych ho namořil. Ale nechtěl bych ho lakovat, protože teď po přebroušení jemným smirkem je ten krk na dotek fakt parádní. Oproti staggovi který má lakovaný krk je to nebe a dudy :lol:
Takže teda když bych namořil krk, můžu na to použít tungový olej případně nějaký olej na dřevo? Tohle jediné mi nebylo moc jasné, případně jsou i nějaké "barevné" oleje?
Případně by se dal použít lazurovací lak, ale tam bych stejně přišel o přirozený povrch dřeva jestli se nemýlím.

Díky
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Podle mě se ti to mořidlo na krk nechytne. Musel bys to zbrousit alespoň tak o 2mm, aby to dřevo nebylo nasáklé lakem a vsáklo se do něj mořidlo.

A co se týče lakování lakovaného krku... osobně bych se bál toho, že by to mohlo nějak zreagovat s předchozím lakem a tak by lak popraskal nebo nějak zbublinkatěl...
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Omlouvám se, tento dotaz je ke kytaře kterou stavím - homemade kytara, ale k tématu se mi to hodilo spíše tady.
Krk je fungl nový, takže je to jen holé dřevo. Na dotek je teď to dřevo dobrý, takže do toho bych chtěl co nejméně zasáhnout, ovšem kdybych to nechal jen tak, tak by se to zašpinilo, kord na krku. Takže mě napadl ten olej, jen nevím jestli na namořený povrch můžu použít olej.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jo aha... tak to jsme se špatně pochopili. Osobně bych v tom problém neviděl... jen je důležitý, že je potřeba nechat mořidlo řádně vyschnout. Ale nevím, jestli je olej na krk zrovna vhodný. Osobně bych preferoval spíš lakem provedený "satin finish". Myslím, že s to dělá tak, že se dřevo nalakuje tenkou vrstvou naředěného laku, který se "pouze vpije" a po jeho vytvrdnutí se přebrousí do hladka jemným šmirglem...

Ale je to jen má domněnka na základě mých zkušenosti, počkal bych na někoho zkušenějšího.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Tungový olej je jako povrchovka krku v pohodě. Mám to vyzkoušené. Ale v kombinaci s mořidlem jsem to netestoval a měl bych trochu strach, aby to nezflekatělo. Nejdřív bych to zkusil na něčem jiným nanečisto.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Určitě bych to předem vyzkoušel. Jde mi o to, aby si ten krk zachoval co nejpůvodnější povrch na dotek a zárověň bych ho rád dostal do barvy zbytku. Kdyby s tím byl problém, tak bych použil samotný olej. O tu barvu až tak nejde.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Přesně, zkusil bych to na kousku dřeva... ale základem pro práci s mořidlem je, že musí pořádně vyshcnout (jinak udělá fleky) a povrch se musí před lakem řádně vykartáčovat.

Nicméně, proč nepoužiješ stejnou povrchovou úpravu i pro tělo?
Ralan

Příspěvek od Ralan »

To klidně můžu, pokud by ale byl na povrchu olej, tak mám strach že dříve nebo později to někde ťunku. Přec ten lak bude odolnější. U toho krku mi jde hlavně o povrch, tam tu odolnost nějak neřeším, ale tělo je na to přece jen náchylnější.
Ještě se rozmyslím, tohle je taky možná alternativa.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, co se týče zvuku, je to prý jedna z nejvhodnějších alternativ... alespoň po zvukové stránce :).

EDIT:
Jinak, pokud bys nakonec chtěl použít lak, příjemnější na dotek mi přijde nitro než pulyurethan ;).
Naposledy upravil(a) Pikus dne 25.08.2013 21:32, celkem upraveno 2 x.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

To já stejně nepoznám :lol: Takže přednější mi je, kdybych s tím nedejbože někde klepnul.

EDIT: To každopádně, ale u toho těla mi na tom ani tak nezáleží, spíš ten krk...Ale teď na tom krku když je jen holé dřevo, tak se po tom krku prostě líp "jezdí" :D
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já to chápu :D. Každopádně, přemýšlej nad tím :D. S levnýma polyurethanama bávý problém s tvrdnutím... u nitra je zase problém, že nevydrží tolik co polyurethan.

Jinak, teď v létě jsem kytaru lakovel nitrolakem Lazurol Pragolesk C1037... mohu doporučit. A opravdu je i příjemný na dotek... Dobře se nanáší, rychle zasychá. Jen bacha na silnou vrstvu laku a sluníčko (udělají se v ní bublinky). A vrstvy je dobré přebrušovat ;) (až na poslední dvě).
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Není nic přirozenějšího a příjemnějšího než olejový finish... A ťukance tak nějak k "životu" kytary patří,ne?
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Tak ono kousek vedle ve městě je prodejna kde míchají autolaky a všemožné na co si člověk vzpomene. Jen tak jsem se předběžně ptal, ženská říkala že deci i s tužidlem vyjde od 30 kč až do 300 kč. Takže tam na výběr bude prostor.
Zítra oběhám pár obchodů a zjistím jak se to má s tím mořidlem a olejem, tak snad mi poradí i tam.

Sakra chlapi vy mě k tomu oleji snad ještě zlákáte :D Asi by se tam toho dalo i podělat míň jak u laku.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ralan píše:
Sakra chlapi vy mě k tomu oleji snad ještě zlákáte :D Asi by se tam toho dalo i podělat míň jak u laku.
To si piš! :lol: Lak jde podělat na x způsobů. Ale olej jsem podělat ještě neviděl... V domácích podmínkách,dle mého mínění,nelze udělat lépe vypadající finiš. A opravdu je vše olejované co jsem zatím dělal luxus... Prostě to vyzkoušej na nějakém "zbytku".
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Určitě, to psal i myslím Mastr někde tady že doma nic líp neuděláš. Třeba ho seženu i zítra a zkusil bych to i jak se snese s tím mořidlem.
No já vám děkuju, jste mi nasadili brouka do hlavy, zas mám o čem přemýšlet a neusnu :lol:
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Takže s olejem je to jasné, už je doma.

Měl bych ale ještě otázku k moření. Teď to tak zkouším na jasanové desce, ale nevím jak to bude na kytaře. Když namořím plochu, mořidlo se trochu vsákne a jde to vidět na hraně. No hádám že než stihnu udělat plochu tak tam kde jsem začal to na hraně bude suché a když tu hranu z boku budu mořit, nepude vidět ten přechod? To by bylo nejlepší to tam celé ponořit :D

Z toho mám docela strach, aby se mi povedl "celistvý" povrch. Nemáte nějaké rady, nebo "slije" se dohromady už trochu vyschlé mořidlo co je vpité s tím jak to budu mořit?
MilanT

Příspěvek od MilanT »

S mořidly už dávno nedělám a tak neznám dnešní technologie, ale mě se osvědčilo namočit hrany vodou (třeba štětečkem). I když se ti mořidlo stáhne k hraně, tak vlhké dřevo tolik nesaje (nebude ta hrana tmavší) a navíc ti to nezachne tak rychle jako na volné ploše.
Ale žádný přesný návod ti nedám - musíš si to vyzkoušet sám. Dneska bych to taky bez vyzkoušení nedal.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ralan píše:
Z toho mám docela strach, aby se mi povedl "celistvý" povrch. Nemáte nějaké rady
Kdysi jsem měl taky takový problém a pak jsem to prubnul nastříkat mechanickým rozprašovačem a v pohodě. Rozhodně předem vyzkoušet! Každé dřevo pije jinak.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“