Trioly, duoly, ... (OT z Nejpůsobivější pisně na Akustiku....)

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
shoooter

Re: Trioly, duoly, ... (OT z Nejpůsobivější pisně na Akustik

Příspěvek od shoooter »

del píše:Hmm. Díky za ten odkaz. Předpokládám, že si četl to, co je pod tím obrázkem?

Description:
Duplet and quadruplet notated in 6/8. Two duplets or four quadruplets equal three regular eighth notes or a dotted quarter note.

Pokud by si měl problém s angličtinou, tak: dvě duoly nebo čtyři kvartoly se rovnají třem regulérním osminovým notám nebo jedné tečkované čtvrťové. Ať koukám, jak koukám, tak podle toho, co tvrdíš, tam vidím jen jednu duolu a kvartolu, tak proč tam píšou DVĚ duoly a ČTYŘI kvartoly? Nějak mi to nedává smysl. Předpokládám, že je tím myšleno dvě noty (osminy) v duole resp. čtyři noty (osminy) ve kvartole.

A v angličtině hledám rád, protože je tam mnohem více informací, než na chudé české wiki. 8)
Tak znovu, neznám anglickou terminologii a překládat doslovně se to často nedá.
Na začátku je "Duplet and quadruplet notated in 6/8" tedy jednotné číslo, dále píšou" Two duplets or four quadruplets ..." tedy množné číslo. Nevím jak to angličtina používá - o tom se nebavíme.
Každopádně v ČEŠTINĚ, a v té se bavíme, je x-ola SKUPINA not, nikoliv jednotlivá nota.
Jednotlivá nota se označuje např. "nota trioly" atd. Takže 4 kvartoly je 16 kvartolových not.
"Triolová osminka" jsem nikde napsáno neviděl (je to zavádějící výraz), ale nevylučoval bych, že se (v rámci zkrácení) používá. Přesně to je "nota osminové trioly". "Osminová" je název trioly, ale noty osminové nejsou, jen používají stejnou značku.

V angličtině hledám taky, protože spousta věcí v češtině není. Zrovna Wiki je ale plná nesmylů a nepřesností, protože tam napíše kdekdo kdeco (tím neříkám, že nemá svoji informační hodnoty). Releventní je odborná literatura. Tam je autorem autorita v oboru, a nejedná se tedy olidovou tvořivost jako na Wiki. Zkus třeba vloni zemřelého Luďka Zenkla ABC hudební nauky.
Slayertplsko píše:
shoooter píše: Proč to hledáš v angličtině? Tohle je speciální názvosloví, a často se nedá překládat, protože vycházejí jiné významy.
Specialne nazvoslovie to sice je, ale specialne nazvoslovie sa zvycajne da v pohode prekladat.
Ano, "zvyčajně" ano. Vždycky ale ne. Třeba jen takové B udělá neznalému při překladu pěkný zmatek.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Slayertplsko

Příspěvek od Slayertplsko »

Zas netreba prehanat. Je pravda, ze wikipedia je otvorena encyklopedia a teda teoreticky tam kazdy moze napisat, co chce. Ale otazka je, ci to ''kazdy'' robi a ci je dovod mat taketo podozrenie aj pri tomto clanku. Ja tam vidim text poprepletany odkazmi na odbornu literaturu od 19. storocia az po 21. storocie. Zda sa, ze ten, co to pisal, to ma dost dobre nastudovane.

Mimochodom, podla mna je najlepsie aj v anglictine pod pojmom ''triplet'' mysliet skupinu troch not a pod pojmom ''triplet eighth note'' mysliet len jednu notu (v tomto pripadne triolovu osminu). O tomto je ta vasa polemika?
del

Příspěvek od del »

Tak si to taky překládám. Triplet eight note = triolová osmina.

Obrázek

shooter: V tom obrázku je taky u triol uvedená délka a zajímavé, že u "trioly osminové" jsou tři osminové noty. Neměla by to být podle toho, co píšeš, spíš triola čtvrťová, když dělí čtvrťovou notu na tři? To by snad mělo větší logiku, jako útvar, který dělí tu konkrétní notu.

Mimochodem, co se týče wiki vs. odborná literatura, tak většinou tam jsou informace z odborných zdrojů, včetně jejich uvedení.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

del píše:Tak si to taky překládám. Triplet eight note = triolová osmina.

Obrázek

shooter: V tom obrázku je taky u triol uvedená délka a zajímavé, že u "trioly osminové" jsou tři osminové noty. Neměla by to být podle toho, co píšeš, spíš triola čtvrťová, když dělí čtvrťovou notu na tři? To by snad mělo větší logiku, jako útvar, který dělí tu konkrétní notu.
To není délka !!! Je to označení - název !!!
Už jsem to tu také psal.
Čtvrťová nota se dělí buď parvidelně, to je na dvě osminky, nebo nepravidelně třeba triolou na 3 stejné noty. Jelikož je potom triola paralelou ke dvěma osminám, označuje se jako "osminová triola" a "noty osminově trioly". Zárověň se i používají značky not osminových.
Osminová triola je prostě "o patro níž" vůči notě čvrťové a je na stejném patře jako nota (resp.2noty) osminová.
Co se délky v osminách týká, má délku 2 osmin, tedy jedné čtvrtky.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“