Looper - zkušenosti?
Pravidla fóra
Looper - zkušenosti?
http://www.youtube.com/watch?v=m5f957EyrRU
http://www.youtube.com/watch?v=X-K4CXvxNcw
Tohle video mě strašně nadchlo, a když jsem na úvodní stránce viděl odkaz na http://eshop.kytary.cz/DIGITECH-Jam-Man ... 02:0:0:1:0
zajímalo by mě, jestli někdo něco podobného provozuje, nějaké zkušenosti a tak... jakej je nejlepší apod...
http://www.youtube.com/watch?v=X-K4CXvxNcw
Tohle video mě strašně nadchlo, a když jsem na úvodní stránce viděl odkaz na http://eshop.kytary.cz/DIGITECH-Jam-Man ... 02:0:0:1:0
zajímalo by mě, jestli někdo něco podobného provozuje, nějaké zkušenosti a tak... jakej je nejlepší apod...
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
- an_albatross
já používám looper, co mám v line6 delay modeleru.. má sice jenom 14 vteřin, ale i tak se s tím dají dělat zajímavý věci.
hodně dobrý je looper od bossu rc-20xl.. tam už se vejde asi 16 minut, v několika stopách a s tím už se dají dělat věci. doporučuju třeba projekt final fantasy. tam ho používá. sice to jsou housle, ale díky tomuhle looperu jeden člověk udělá práci za celou kapelu
skoro.
jinak ten digitech je hodně podobný tomu bossu
hodně dobrý je looper od bossu rc-20xl.. tam už se vejde asi 16 minut, v několika stopách a s tím už se dají dělat věci. doporučuju třeba projekt final fantasy. tam ho používá. sice to jsou housle, ale díky tomuhle looperu jeden člověk udělá práci za celou kapelu
jinak ten digitech je hodně podobný tomu bossu
looper
To video dokazuje, že kdo umí, ten umí. Oproti jednoduchejm samplerům a automatům tam je jedna obrovská výhoda - nehoní vás automatický "mrtvý" tempo, ale jen to, co si nahrajete i s frázovánim, který automaty nedokážou a když tak jedině s přednastavenim... u mě je to v tomhle ohledu bomba... Na One Man Show je to o.k. do kapely si to představit nedokážu - hlavně bubeníci musí trpět když jim kytarista timhle zúpůsobem "kecá" do tempa nebo se mýlim?
byl jsem na představení 4 dohody s Duškem..ale to je jedno, jde tady o to, že jako "doprovod" měl bubeníka na africký bubínek a kytaristu - výbornýho kytaristu, kterej to měl..ne zrovna tenhle, ale jinej, nahrál si tam sám asi 3 stopy a pak do toho soloval, postupně jedu po druhý ubíral atd atd a bylo to úžasný, fakt to uměl a šlo to...jen to člověk fakt využije když je sám...nebo jedinej v kapele a chce si nahrát doprovod na sólo...
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Jam Man Looper
Tohle opravdu uděláš pomocí Jam Mana od Digitechu.Mám ho doma a není vůbec drahý.Ale to,co předvádí ta dáma,je spíš feeling,láska k nástroji,image,obdarování hlasem a pro mne i atraktivním vzhledem.Technicky to není problém.Kup si toho Jam Mana a hraj.Mimochodem,ty smyčky si můžeš připravit i doma a pak je jen footswitchem adresovat,mimochodem,to jak nebyla spokojená s rytmem či rychlostí,stačilo našlapat tempo a samo by to zpomalilo atd.
- salat
- Bandzone: salatt2
LOOPUJE NĚKDO LIVE?
Jak na to jdete a s jákými výsledky a úspěchy. Sám se o to pokouším Jammanem Stereo a je to celkem sranda. Svěří se někdo.
-
chroustjazz
Re: LOOPUJE NĚKDO LIVE?
ano, já
ale že by to byla sranda, to ne..
ale že by to byla sranda, to ne..
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Re: Looper - zkušenosti?
Salate, zkušenosti a používání looperu se tady už probíralo. Příště lépe hledej. Tvoje téma jsem sloučil.
- salat
Pokud je to tak, tak se omlouvám, ale i přes mé snahy,a nebylo jich málo, jsem se nic na tomto fóru pro mě zajímavého nedozvěděl. Možná že jsem neschopný a neumím se zde dostatečně pohybovat. Naveď mě, ať netápu. Budu Ti vděčen. Jde mi hlavně o informace, jak kdo looper používá a který používá. Já se pokouším, více méně po rozpadu kapely, nahradit muzikanty looperem. Když to předvádím muzikantům, tak to celkem chápou, ale pro ostatní je to zcela nepochopitelné, tak že při vystupování narážím na problémy a někteří si myslí. že dokonce podvádím. Proto se snažím získat informace, jestli je na tom někdo podobně. A taky bych se rád dozvěděl, jak to ostatní řeší s propojením do PA. Mám do looperu svedený jak nástroj tak i mikrofón a potýkám se zvukovým problémem. Při hraní na silnější aparát se mi do smyček nabalují přes mikrofón frekvence, které nepotřebuji a dělá mi to bordel v celkovém zvuku. Už jsem si to oddělil malýma mixákama a vypínači. Teď mám z pedalbordu oddělené linky na odposlech a do PA a je to lepší, ale třeba má někdo jiné řešení.MilanT píše:Salate, zkušenosti a používání looperu se tady už probíralo. Příště lépe hledej. Tvoje téma jsem sloučil.
Jó, akdyž jsi mi to sloučil, měl jsem problém to vlákno vůbec najít. Ono když neznáš cestu, tak se dost natrápíš.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 27.08.2013 15:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
Tak to nemohu sloužit. Ale nejsem tu sám a tak kdo ví, odpoví. Já ti to jen sloučil s existujícím tématem aby nebyly informace, byť rozsahem a hodnotou pro tebe malé, roztříštěny po celém fóru.salat píše:...ale i přes mé snahy,a nebylo jich málo, jsem se nic na tomto fóru pro mě zajímavého nedozvěděl.
Upřímně, tohle mě rozesmálo.salat píše:Jó, akdyž jsi mi to sloučil, měl jsem problém to vlákno vůbec najít. Ono když neznáš cestu, tak se dost natrápíš.
-
chroustjazz
vysvětlovat pohnutky zdejších adminů není zase tak těžké..mají pocit..frčku..tak šťourají v hovnech
jednou začnou slučovat cokoli, kde bude slovo kytara bez ohledu na kontext...
používal jsem asi šest let na podiu jammana, teď jsem si pořídil bosse rc 300
co bys chtěl konkrétně vědět?
jednou začnou slučovat cokoli, kde bude slovo kytara bez ohledu na kontext...
používal jsem asi šest let na podiu jammana, teď jsem si pořídil bosse rc 300
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
chroustjazz: Sloučil jsem ti 2 příspěvky, není vhodné prodlužovat thready vícenásobnými posty, což ty děláš vcelku rád, přestože to pravidla zakazují. Bylo by vhodné si trochu vážit práce moderátorů (MilanT není admin), protože zde zadarmo a z vlastní vůle dělají víc, než si většina uživatelů umí představit. Slušnost tvého vyjadřování ponechávám radši stranou, protože bych jinak musel napsat něco, čeho bych později litoval. Je mi jasný, že máš se všemi správci fóra jakýsi problém, takže ani neočekávám, že bys reagoval nějak věci - přesto ti v rámci férového přístupu ke všem uživatelům říkám, že chceš-li na to reagovat, máš možnost učinit tak formou SZ nebo ještě lépe do threadu hudebniforum-cz/stiznosti-na-admina-mod ... t9256.html
salat: Právě za účelem toho, aby se čtenář na jednom místě dozvěděl co nejvíce, se témata slučují. Až přijde někdo po tobě se stejným dotazem, bude muset pročítat o téma méně a bude-li mít štěstí, najde tu, co potřebuje. Proto je třeba hledat a ptát se v existujících threadech, pokud se nenajde odpověď. Pokud má člověk nastaveno sledování svých threadů, měl by být informován o nových příspěvcích, přestože bylo téma sloučeno. Jinak věřím tomu, že člověka, co se zajímá o loopery, napadne si přečíst jakýkoli thread, který má looper v názvu a je posunut jako nepřečtený na začátek sekce.
Dále prosím již k tématu loopování. Výhrady k uživatelům nebo moderování leda cestou, kterou jsem výše popisoval.
Pokud jde o tvé problémy - jako první mě napadá, že bys měl vyladit pozice aparatury a mikrofonu + mít vhodný typ mikrofonu (směrovou charakteristikou), abys neměl problém se zpětnou vazbou, případně je dobré do signálové cesty mikrofonu zařadit vypínač (pokud se ti nechce pracovat s tím na mikrofonu nebo ho nemáš), aby ti mikrofon neposílal do looperu a aparátu zvuky, když nemá. Snad jsem pochopil dobře, o co ti jde.
Přístup publika bohužel asi moc neovlivníš jinak než tím, že před nimi budeš hrát. Osobně jsem se ale s takovou reakcí nesetkal, na looper vždy i laikové reagovali spíš nadšeně - ať již jsem byl já, kdo ho používal, nebo jsem byl v publiku.
salat: Právě za účelem toho, aby se čtenář na jednom místě dozvěděl co nejvíce, se témata slučují. Až přijde někdo po tobě se stejným dotazem, bude muset pročítat o téma méně a bude-li mít štěstí, najde tu, co potřebuje. Proto je třeba hledat a ptát se v existujících threadech, pokud se nenajde odpověď. Pokud má člověk nastaveno sledování svých threadů, měl by být informován o nových příspěvcích, přestože bylo téma sloučeno. Jinak věřím tomu, že člověka, co se zajímá o loopery, napadne si přečíst jakýkoli thread, který má looper v názvu a je posunut jako nepřečtený na začátek sekce.
Dále prosím již k tématu loopování. Výhrady k uživatelům nebo moderování leda cestou, kterou jsem výše popisoval.
Pokud jde o tvé problémy - jako první mě napadá, že bys měl vyladit pozice aparatury a mikrofonu + mít vhodný typ mikrofonu (směrovou charakteristikou), abys neměl problém se zpětnou vazbou, případně je dobré do signálové cesty mikrofonu zařadit vypínač (pokud se ti nechce pracovat s tím na mikrofonu nebo ho nemáš), aby ti mikrofon neposílal do looperu a aparátu zvuky, když nemá. Snad jsem pochopil dobře, o co ti jde.
Přístup publika bohužel asi moc neovlivníš jinak než tím, že před nimi budeš hrát. Osobně jsem se ale s takovou reakcí nesetkal, na looper vždy i laikové reagovali spíš nadšeně - ať již jsem byl já, kdo ho používal, nebo jsem byl v publiku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- salat
No pánové, ponechme stranou slučování témat a orientaci ve fóru. Bavme se o problému živého loopingu. Co se týče zapojení a materiálu, ktery používám, tak jako mikrofón používám padesátosmičku od Shura a vypínač, na nohu, protože rukama hraju, už jsem si taky doistaloval na pedalboard. Looper mám Jamman Stereo a koupil jsem si ho proto, že se jednoduše ovládá a jde jednoduše přepínat a řadit loopy tak, že si s nich při troše přípravy uděláš podklad pro pecku na tolik smyček, kolik potřebuješ, které si nohou zapínáš, či spíše předpínáš v průběhu hraní. A ještě má Jamman opravdu dlouhou, dlouhou smyčku. A ten technický problém s nabalováním nevhodných zvuků do smyček se opravdu tím vypínačem skoro vyřešil. Pokud jsem si hrál jen tak s odposlechem ve zkušebně ( garáži), tak jsem o něm ani nevěděl, protože hlasitost aparátu byla malá a mikrofón mi to tak nebral, ale na silnější PA, ať chceš nebo nechceš, se to tam dostalo. Nejenom při záznamu z mikrofónu při zpěvu a vokálech, ale i při záznamu nástroje, protože jsou oba vstupy propojené. To vypínání mikrofónu do looperu bylo nezbytné.
Ten problém s posluchači je v tom, že hraji většinou jako host s nějakou kapelou v hospodě, nebo v klubu. A když přijde po pěti muzikantech na jeviště jeden, nahraje do smyčky několik kytar a hlasů na sebe, že to zní, když se to povede, jako malý orchestr, tak to někteří, kteří nemají ani páru, jak to vzniko, nemusí unést. Pokud jsou ve stavu, že to vyhodnotí, jako podvod a chtějí to hned řešit, může dojít i ke konfliktu. Kdybych to nezažil, tak o tom nepíšu. Je pravda jedna, abych docílil celku, jak si ho představuji, používám předehrané zapsané loopy, kde je záznam toho, co nemám šanci sám na jevišti vytvořit. To je bicích a basy. Možná, že to je právě ten problém, protože výsledný efekt je nakonec fakt takový,jako kdyby hrála celá kapela i s vokálním souborem a přitom tam vidí jen jednoho chlapa. Uvažoval jsem o tom, že před hraním dám publiku nějaké menší školení jak a proč, ale nechci zase z jeviště moc prudit. Lidi přišli na kapelu a ne na jednoho vola, co tam něco kdáká, když oni pijí pivo.
Ten problém s posluchači je v tom, že hraji většinou jako host s nějakou kapelou v hospodě, nebo v klubu. A když přijde po pěti muzikantech na jeviště jeden, nahraje do smyčky několik kytar a hlasů na sebe, že to zní, když se to povede, jako malý orchestr, tak to někteří, kteří nemají ani páru, jak to vzniko, nemusí unést. Pokud jsou ve stavu, že to vyhodnotí, jako podvod a chtějí to hned řešit, může dojít i ke konfliktu. Kdybych to nezažil, tak o tom nepíšu. Je pravda jedna, abych docílil celku, jak si ho představuji, používám předehrané zapsané loopy, kde je záznam toho, co nemám šanci sám na jevišti vytvořit. To je bicích a basy. Možná, že to je právě ten problém, protože výsledný efekt je nakonec fakt takový,jako kdyby hrála celá kapela i s vokálním souborem a přitom tam vidí jen jednoho chlapa. Uvažoval jsem o tom, že před hraním dám publiku nějaké menší školení jak a proč, ale nechci zase z jeviště moc prudit. Lidi přišli na kapelu a ne na jednoho vola, co tam něco kdáká, když oni pijí pivo.
Ahoj, zajímalo by mě jak si stavíš na živé vystoupení pecky. Já používám několik smyček, které si seřadím za sebe podle potřeby. Pak to přepínám a vlastně tím přecházím ze sloky k refrenu, mezihře a tak. To mi ten Jamman umožní. Mám k dispozici 198 smyček a na jednu pecku používám od dvou až do deseti smyček podle potřeby. Bicí si natáhnu z automatu na kartu a pak na to dohrávám basu a zapíšu. To je základ, který mám v looperu. Ostatní kytary a zpěvy pak dělám přímo na jevišti a snažím se aby to nebylo zbytečně natažené a dlouhé. A kdyby mi snad pochybělo někdy loopů, což se asi niky nestane, tak vyměním kartu a je to. Taky jsem se díval na toho Bosse, když jem si pořizoval looper, ale pro začátek jsem zvolil něco jednodužšího a taky levnějšího, protože jsem nevěděl, jestli to vůbec slušně zvládnu uhrát. Nikdy jsem to před tím nedělal, vždycky jsem měl kolem sebe živé muzikanty, tak jsem měl obavu. Teď jsem zjistil, že to jde jakš takš, tak se pídím po dalších zkušenostech. Jak funguje ten Boss, zdá semi to moc složité? když jsem si četl na různých fórech příspěvky o tom heblu, tak jsem dostal trochu strach. A taky rád používám své staré osvědčené krabičky, tak že žádné digitální multiefekty nepotřebuji, což asi ten Boss asi má. Nepotřebuji napodobovat nějaké konkrétní zvuky, protože hraji svoje pecky a pecky svých dobrých kamarádů. Je to těžké vyjít se starým bigbíťákem. O zvuku jsem psal už výše, tak jestli mi můžeš i k tomu něco říci, tak předem dík. Vesměs hraji veřejně na nějaké to PA a to je trochu větší kravál, tak to potom trochu více leze do záznamu, ale už se hodně opakuji a to nechci tak že TEČKA.používal jsem asi šest let na podiu jammana, teď jsem si pořídil bosse rc 300
Naposledy upravil(a) Bejk dne 31.08.2013 7:30, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty, používej UPRAVIT.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty, používej UPRAVIT.
Ahoj, zajímavé čtení, díky!salat píše:Já používám několik smyček, které si seřadím za sebe podle potřeby. Pak to přepínám a vlastně tím přecházím ze sloky k refrenu, mezihře a tak.
Chtěl bych se zeptat, jestli během živého hraní nějak řešíš ukládání toho, co zrovna hraješ, např. si ukládáš sloku, abys ji v druhém "běhu" nějak ozvláštnil, případně do druhého refrénu přidal sólo apod. Měl jsem Jammana Solo a tam to nešlo řešit jinak než že se muselo stisknout Store přímo na krabičce.
PS: Vidím, že jsi z OV - jestli jsou ta tvoje vystoupení veřejná, dej mi prosím echo do SZ, nikdy jsem loopování naživo neviděl a velice rád bych se nechal inspirovat
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
- salat
Nazdar, k tomu ukládání za hraní, tak to nedělám, ikdyž jsem na internetu viděl takový malý přípravek, kterým to jde dělat na Jammanu i v průběhu hry. Já to nedělám z jednoho prostého důvodu. Když mám uložené základy, tak bych si je pokaždé nevratně přepsal, a byly by už na další nepoužitelné. Mohl bych si sice na každé hraní, a zase jich není tak moc, nakopírovat kartu znova, ale tak to raději neřeším. Veřejně zas tak často nehraji, spíše se vnutím na nějakou tu oslavu separé, ale když mě někdo pozve, jako hosta, tak neodmítám i veřejně. Máš taky napsáno bydliště Ostrava, tak to spíše vidím na to, že bychom to mohli zkonfrontovat napřímo. Tak se jen domluvit na případném setkání.
Rozumím, ten přípravek (kus gumy) jsem taky viděl. Já ti v podstatě nemám co se týče zkušeností s hraním co nabídnout, asi půl roku jsem měl Solo, trochu jsem s ním blbnul doma, ale to je tak vše. Momentálně si brousím zuby na Solo XT, to už mě snad donutí si připravit loopy aspoň na část věcí, co mám ve zpěvníku. Párkrát jsem zkoušel hrát s hotovým podkladem (bicí, basa, občas klávesy) na oslavách, ale dopadl jsem podobně jako ty - inzultací to sice neskončilo, ale byly poznámky, že nepřišli na karaoke a že když mám kytaru, tak se jí mám držet. Motivace investovat čas do přípravy smyček a loopování se tím pochopitelně moc nezvýšila
Zbytek kdyžtak po SZ, ať tu z toho neděláme korespondenci.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
-
chroustjazz
ahoj
jsem basák a looper využívám téměř výhradně pro baskytaru (plus na pódiu zpěv) - používal jsem dvoušlapkového jammana tak, že jsem si nahrál jen nějakou basovou smyčku doma s jednoduchým klikem - jelikož hraji s kapelou, tak bicí neřeším (posílám klik do sluchátek bubeníkovi) - a na pódiu pak vrstvil..decentně - pak jsem měl nehodu a už přes rok skoro nechodím, takže jsem ještě nového bosse na pódiu nezkoušel, ale už se na to těším
takže si nepřipravuji celou kapelu doma, to by mi opravdu přišlo jako nějaké karaoke do hudebních masakrů (pokud nejsi výjimečný multiinstrumentalista)(na toto téma doporučuji shlédnout videa z boss contest, pořádají je každý rok a opravdu jen málokdo je dobrý)
mám teď nabídku vystoupit sólově, ale je to zrovna v době, kdy jdu na další operaci - do budoucna bych se tomu experimentálně nebránil, ale opět pouze s basou
multiefekty a efekty - to je záležitost individuální - já mám zvlášť basový mulťák a voice multiefekt, v boss rc 300 využívám pouze chorus
jsem basák a looper využívám téměř výhradně pro baskytaru (plus na pódiu zpěv) - používal jsem dvoušlapkového jammana tak, že jsem si nahrál jen nějakou basovou smyčku doma s jednoduchým klikem - jelikož hraji s kapelou, tak bicí neřeším (posílám klik do sluchátek bubeníkovi) - a na pódiu pak vrstvil..decentně - pak jsem měl nehodu a už přes rok skoro nechodím, takže jsem ještě nového bosse na pódiu nezkoušel, ale už se na to těším
takže si nepřipravuji celou kapelu doma, to by mi opravdu přišlo jako nějaké karaoke do hudebních masakrů (pokud nejsi výjimečný multiinstrumentalista)(na toto téma doporučuji shlédnout videa z boss contest, pořádají je každý rok a opravdu jen málokdo je dobrý)
mám teď nabídku vystoupit sólově, ale je to zrovna v době, kdy jdu na další operaci - do budoucna bych se tomu experimentálně nebránil, ale opět pouze s basou
multiefekty a efekty - to je záležitost individuální - já mám zvlášť basový mulťák a voice multiefekt, v boss rc 300 využívám pouze chorus