Kytara pro zacatečníka do 10k

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
mirino_h

Kytara pro zacatečníka do 10k

Příspěvek od mirino_h »

Dobry den,

ve skoro 50-ti jsem se rozhodl splnit si svuj sen a naucit se hrat na el.kytaru. Hned na uvod uvedu, ze jsem si peclive precetl diskuzni prispevky na tomto i jinych forech. Presto jsem se nakonec rozhodnul zalozit nove vlakno, i kdyz za to asi schytam vytky.

Jsem uplny zacatecnik, na kytaru jsem nikdy nehral. Proto bych potreboval poradit s vyberem kytary. Urcite nebudu hrat v zadne kapele, ani nahravat. Jenom bych si chtel doma jednou sam zahrat Claptonovo Cocaine nebo Orbisonovo Pretty Woman (zahrat neco jako The Edge z U2 - o tom si nenecham ani zdat :-)

Proto zvazuji, zda pro uceni si vybrat co nejlevnejsi kytaru nebo se drzet hesla "nejsem tak bohaty, abych si kupoval levne veci" a jiz do zacatku koupit neco "lepsiho" (porad bych ale hned do zacatku jenom do kytary nerad investoval 10tis.)

Libi se mi kytary Les Paul a zvazoval jsem
http://kytary.cz/washburn-win14-b/HN113868/
http://kytary.cz/cort-z-42-bk/HN122479/
http://kytary.cz/ibanez-art-120-bk/HN095797/
http://kytary.cz/cort-cr-200-bk/HN111084/

Budu rad za kazdou Vasi radu.

Predem moc dekuji

Mirek
junapetr

Re: Kytara_zacatecnik

Příspěvek od junapetr »

Já osobně bych vybíral na bazaru a myslím že to ti poradí každý. Např. http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
hádám tak 7000-8000 nová je někde mezi 9000-10000.
Bejk
Moderátor

Re: Kytara_zacatecnik

Příspěvek od Bejk »

Vítej,

vynadáno bys dostal jen v případě, že by sis o tom nikde nic nepřečetl, vybral bys pár náhodných kytar (nejlépe rozdílné tvary-vlastnosti) a chtěl bys tu nejlepší a pak bys ji chtěl koupit přes eshop :). Takhle zavřu oko a nechám tu diskusi běžet, maximálně to s něčím sloučím, až něco najdu.
Kdyžtak jen doplň, kde je cenový strop a pokud by ti nevadilo koupit kytaru z bazaru (k čemuž tě asi většina z nás bude svádět ;) ).A ještě mi pověz, proč jsi si zvolil zrovna Les Pauly a jestli znáš jejich výhody i úskalí? Držel jsi je někdy v ruce? Pak můžeme vybírat dál :).
mirino_h

Re: Kytara pro zacatečníka

Příspěvek od mirino_h »

Cenový strop je 8 až 10tis. Bazar by mi zasadně nevadil, i když protože to mam blízko do Ostravy, tak jsem uvažoval o obchodě Muzikant. A proč Les Pauly ? Jelikož jsem na žadnou kytaru nikdy nehral tak hlavně proto, že se mi líbí :-) Samozřejmě jsem si přečetl o vyhodach a nevyhodach jednotlivych typu. Nechtěl jsem nic s tremolem, protože pro začatek se mi to zdalo na mne až moc složite - již od vyměny strun. Na druhe straně se mi Les Pauly zdaly jako docela univerzalni. Musim ale opět zduraznit - vychazim jenom z toho co jsem si přečetl - nikdy jsem žadnou kytaru v ruce nedržel (až na jednu "dětskou" akustickou když mi bylo asi tak 10)
Bejk
Moderátor

Re: Kytara pro zacatečníka do 10k

Příspěvek od Bejk »

Výborně, za to se dá vybrat pěkná kytara :). V muzikantu si kytary vyzkoušíš jak ti sednou (pokud ji tam budou mít) a potom můžeš koukat po bazaru, dojedeš si pro kytaru, vyzkoušíš ji a buď koupíš nebo ne, případně si můžeš vzít někoho s sebou na pomoc při výběru.
Samozřejmě, že LP je celkem univerzální, ale chce to počítat třeba s tím, že to je jedna z nejtěžších kytar (bez urážky, ale píšeš, že ti je kolem 50 a tak by to třeba mohl být problém). Dále mají kratší menzuru, takže pokud máš třeba silnější prsty, tak můžeš mít problém je naskládat do vyšších poloh. Ale má spoustu dalších výhod (snadno se bendují struny, nezaměnitelné pevné spodky a sustain atd.), nechci, aby sis myslel, že tě od LP nějak odrazuji.
Chce to zajít prvně do hudebnin a vzít si pár kytar do ruky a vyzkoušet si to. Případně požádat obsluhu, aby ti něco zahrála a ukázali ti rozdílný zvuk mězi různými tvary, konstrukcemi. Pak si to v hlavě srovnáš, co by se ti asi tak líbilo a můžeme něco vybrat třeba na bazaru.
Takový postup bych viděl já. Jo a ještě hrubý "nástřel" co a jak hraje jde zjistit na you tube- stačí tam napsat název kytary / komba a připsat třeba "demo nebo review".
junapetr

Re: Kytara pro zacatečníka

Příspěvek od junapetr »

mirino_h píše:Cenový strop je 8 až 10tis. Bazar by mi zasadně nevadil, i když protože to mam blízko do Ostravy, tak jsem uvažoval o obchodě Muzikant. A proč Les Pauly ? Jelikož jsem na žadnou kytaru nikdy nehral tak hlavně proto, že se mi líbí :-) Samozřejmě jsem si přečetl o vyhodach a nevyhodach jednotlivych typu. Nechtěl jsem nic s tremolem, protože pro začatek se mi to zdalo na mne až moc složite - již od vyměny strun. Na druhe straně se mi Les Pauly zdaly jako docela univerzalni. Musim ale opět zduraznit - vychazim jenom z toho co jsem si přečetl - nikdy jsem žadnou kytaru v ruce nedržel (až na jednu "dětskou" akustickou když mi bylo asi tak 10)
Tak to si zajdi do hudebnin a vyzkoušej všechny možný i nemožný tvary těl a krků možná zjistíš že ti padne opravdu nejlíp les paul nebo naopak třeba véčko s rychlým krkem.
vlk004

Příspěvek od vlk004 »

Já když sem začínal s elektrickou kytarou, taky se mi hrozně líbil Les Paul, krásně se mi na něj hrálo... Ale teď? Moje choutky se nějak změnily. Neříkám, že to tak mají všichni, ale vkus se může změnit. IMHO: S přibývajícími zkušenostmi (změněním techniky hry) se někomu může hrát líp na úplně jiný nástroj(tvar) než začínal.
Kdybych moooc kecal, opravte mě ;)
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Kytaristé jsou "rozmlsaná" stvoření a zvlášť v dnešní době, kdy je prakticky vše dostupné a výběr obrovský, málokdo odolá a zůstane u nějaké své původní sestavy, třeba jen pár let :). Přesto je ale důležité zkoušet a experimentovat, člověk si najde to svoje a alespoň na delší dobu má vystaráno, proto tu řešíme výběr kytary, komba, efektů a všeho možného, ještě před zakoupením :).
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Vždycky můžeš měnit, pokud ti tvar nesedne. A nejen proto bych byl pro bazar, při koupi na něm se ti bude měnit o dost líp, protože nebudeš ztrácet hromadu peněz. :) A za stejnou cenu dostaneš lepší nástroj.

Jinak bych si určitě typy kytar před koupí vyzkoušel. Můžeš zjistit, že ti LP do ruky třeba vůbec nesedne.

Dal bych klidně šanci i stratovi, pokud by ti sedl líp, varianta SSH by mohla být pro tebe třeba využitelná a dostatečně univerzální. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Já osobně bych řekl, že strat je pro začátek jedna z vůbec nejlepších kytar. Lehká, univerzální, levná. Jedna z mála kytar, kterou když vezmu do ruky, nemusím si na ní znova zvykat. Prostě je pohodlná. Ovšem zas oproti LPčku hraje úplně jinak, platí dvojnásob pro straty se singlama, kterých je většina. Ale všechno je to o vyzkoušení.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
karel-d

Příspěvek od karel-d »

Co mexický strat z bazaru?
Fender Std. Strat, Laney CUB12
Adonis Jazz Bass, Roland CB-30
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Nechci nikoho brzdit v pomoci, ale možná by bylo vhodné počkat až si mirino zajde do hudebnin, vyzkouší všechny typy a zjistí, co vlastně hledá a co by rád. Pak můžeme smysluplně poradit. Takhle sem bude každý psát od každého tvaru pár nejběžnějších zástupců a jen zamotáme hlavu :).
Já taky beru Stratocaster jako dobrou a pohodlnou variantu, ale někomu nesedne twang a je rázem je ze hry. Chce to si na ně nejdřív sáhnout, zjistit, jestli singly nebo humbuckery a pak dál...
Počkal bych na odpověď a pak se uvidí.

Mirino: Ještě k tremolu- dobře, že jsi se pro začátek rozhodl takhle, jen doplním, že tremolo u stratocasteru jde bez problému dotáhnout pružinama a šroubkama k tělu a rázem je z toho pevná kobylka, takže se nemusíš bát složité výměny strun apod. A i tremola typu Floyd Rose jsou zablokovat (tam se ale dává dřevěný klínek, ale není to nevratný proces, ani zásah do kytary a snad každý to doma zvládne sám). To jen k tomu, jak jsi zmínil, že sis záměrně vybral kytaru s pevnou kobylkou, tak vysvětluju, aby ses při výběru nemusel upínat jen na ty s pevnou kobylkou, to může být hodně omezující.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

A pokud by ses rozhodl pro LP, tak bych ještě zvážil třeba rozepínání snímačů, kdyby ti to sedlo. :)

A jinak souhlasím s výše napsaným. Strat je fajn do začátků. Taky jsem na něm začínal a přijde mi to jako dobrá možnost začátku.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Obávám se trochu toho, že pro člověka, co v životě nedržel kytaru v ruce, je zkoušení různých typů v obchodu stejně ne zrovna směrodatné, protože mu všechno bude připadat stejné. Takovou zkušenost mám z řady vybírání nástrojů pro absolutní nováčky.

Takže bych na to šel trochu jinak a spíš vybíral podle toho, co za zvuk člověk hledá (jakou hudbu chce hrát a jaké nástroje se tam používají) a případně podle těch "nehudebních" faktorů typu váha nebo možnost naskládat prsty na kratší menzuru. Nebo toho, co se prostě líbí.

Začátečník stejně může po pár letech zjistit, že mu současný typ nesedí a hledat něco nového.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jezek159

Výběr kytary do 9000Kč pro úplného začátečníka

Příspěvek od jezek159 »

Ahoj,

Chtěl bych si koupit mojí úplně první kytaru v životě. Nikdy jsem na žádnou kytaru nehrál (ani na akustickou). O výběru kytary mám na tomto fóru přečteného hodně. Mám vybrané kytary Washburn RX50 a IBANEZ RG331M
. U té Washburn jsem četl, že je lepší, jak má ty struny skrze tělo. Na kytaru bych chtěl hrát především styl skupiny Kabát (rock). Kombo doma mám, takže o to se starat nemusím. Až budu mít cestu do Brna, tak bych se v Kytarách zastavil a podíval se tam. Kdybyste mi řekli, která kytara si myslíte, že je lepší, nebo poslali nějakou vhodnější, tak bych byl moc rád.

Děkuji za případné odpovědi :) .
Naposledy upravil(a) jezek159 dne 1.10.2014 14:42, celkem upraveno 3 x.
Ježour159
jastud

Příspěvek od jastud »

Nero to napsal hezky. Nejlepší by možná bylo kdyby s tebou pár obchodů prošel někdo kdo má zkušenosti, ty bys ukazoval na kytary který se ti líbí a jsou v tvé cenové kategorii a dotyčný by je za tebe trochu osahal a předvedl by ti je. Měl bys jakž takž záruku, že nekupuješ nějaký klump což nemáš šanci poznat pokud jsi kytaru nedržel v životě v ruce. Z Ostravy je tu docela dost lidí a pár slušných kšeftů tam je taky takže by to nemusel být velký problém. Zkus kontaktovat třeba uživatele filo01 jsem si skoro jistý, že pokud bude moct tak rád pomůže.

Jinak za mě bych ti v téhle ceně doporučil to co většinou: Squier Strat ze série Classic Vibe nebo pokud se ti opravdu líbí LP tak Vintage V100 (za ty prachy asi bezkonkurenční klon Les Paula).

Mimochodem už máš představu přes co budeš hrát? Kombo taky nebude zadarmo. Nicméně kolem 4 tisíc můžeš mít něco co ti vydrží dost dlouho.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Ctibi

Re: Výběr kytary do 9000Kč pro úplného začátečníka

Příspěvek od Ctibi »

jezek159: když už jsi navrhl washburn, tak bych se koukl spíš na tento model. http://kytary.cz/washburn-windlx-fbb/HN113872/ Hrál jsem na něj v praze v kytarách a jak zpracováním, tak zvukově se mi dost zamlouval. Jsou tam dané už lepší snímače, takže by ti nějaký ten pátek určitě vydržela. Ale má tenčí krk než klasické LP. někomu se to nelibí a mě to zrovna vyhovuje.

Další kytara, která by mohl dobře posloužit je http://kytary.cz/cort-m600-avd/HN102671/. Na bazaru je každou chvíli, takže by jsi nemusel překročit ani svůj rozpočet :)
mirino_h

Příspěvek od mirino_h »

Tak nakonec jsem koupil bazarovou Cort KX1Q. Rikal jsem si, ze nema cenu investovat zbtecne moc kdyz nevim jak mi to pujde.

A musim rict ze to jde hodne ztuha. Ty prsty uz moc neposlouchaji. Levou ruku ne a ne dat do spravny polohy. Pokud palec opru vzadu tak jak by mel byt (zhruba uprostred, proti prostrednicku) tak dam prsty na struny jenom kdyz ruku az neprirozene zkroutim. Kdyz mam ruku pohodlneji tak krome strun ktere hraji si vedlejsi nechtene tlumim. Nic nepomaha, prsty jsou neposlusne a pokud je chci spravne ohnout tak se mi zkrouti cele zapesti. No nic, musim se poohlidnout po nekom kdo mi to ukaze a pokouset se nejak je tam dostat :-(
José

Příspěvek od José »

Začátky jsou vždycky těžké..Ale každopádně kytaru si dej vysoko tak aby se ti ruka nekroutila, nejlépe hned pod prsa, ale na řešení tohoto tu je sekce Hraní na kytaru, tabulatury. Tam najdeš typů dost...
krade

Příspěvek od krade »

na bazaru je gibson lp faded za 8000. jestli je v pořádku, neváhal bych...rozhodně lepší než cort a podobný (nic proti fanouškům cortu)
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“