Cvičení - Začátky

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Windy

Re: Začátky

Příspěvek od Windy »

To s krabičkou od nugety bych mohla zkusit :-)
jinak narazila jsem na tohle video a je tam skvěle vidět jak technika, tak tip na cvičení úderů do jednoho místa
http://www.youtube.com/watch?v=MXmDz4J9xeg
a nemůžu si pomoct ale například 4:53 je vidět, že drží ty paličky taky tak, že má konec v té jamce
:-)

Ta technika... Pořád na to koukám a já ti nevím. Ale asi to nechám to na učiteli, zeptám se ho až bude hodina. Mimochodem, i Jared ty paličky drží tak jako je to na mém obrázku a naopak, narazila jsem i na videa, kde bubeník drží v levé ruce paličku tak nějak divně křížem...
Podle mě je to škola od školy, něco jako karate a styl boje. Nic není špatně a vše má své pro i proti.
krásně je to popsané tady:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-wor ... ezen~2005/

Co se týče pocitů z hraní - mě ruce nebolí vůbec ani když cvičím dvě hodiny v kuse. A tím myslím když fakt cvičím forte a noty.
Maximálně se chodím chladit do sklepa, v těch vedrech co jsou se hrozně přehřívám. :-(
Pedro12
Bandzone: http://bandzone.cz/gravestones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pedro12 »

Tak na tomhle videu hraje prakticky jako já s tím rozdílem že má palec přímo proti bláně. Každopádně paličku drží všemi pěti prsty. Dá se říct, že si z nich udělá jakoby "jamku", do které se mu palička vrací. Na obrázku je palička opřená proti dlani prsteníčkem a prostředníčkem. Podle mě to rozhodně nedrží podle popisu na hudebním portálu.

Až mě to donutilo se podívat na mistra Jareda :D
http://www.youtube.com/watch?v=kOOeUZVACUA

V čase 2:09 je krásně vidět jak mu palička prochází pod kloubem prostředníčku, nikoliv jamky ve dlani. :)
You only get better by playing. – Buddy Rich
Pedro12
Bandzone: http://bandzone.cz/gravestones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pedro12 »

Tak jsem to zkusil vyfotit. Vyzkoušel jsem ten úchop popsaný na hudebním portálu a nevim nevim. Oproti Jaredovi nebo Martinu Voděrovi se to liší právě těmi prsty a pozicí, kde palička opouští ruku. První dva obrázky jsou úchopu z hudebního portálu, druhé jsou tak jak to držím já (podle videa Václava Zimy)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
You only get better by playing. – Buddy Rich
Windy

Příspěvek od Windy »

Neříkám to ráda, ale myslím, že asi maličko bych to držení poopravit mohla. :-D Řekněme maličko dle mistra Jareda posunout paličku směrem k malíčku, tak abych ji mohla kontrolovat i malíčkem.
Naštěstí nemám zatím nic zažité tak aby se to nedalo změnit. Nicméně, držení dle Václava Zimy mi nevyhovuje.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

ondrasheq píše:Ještě se chci zeptat ohledně zdraví - jsem kancelářská krysa a mám dost stereotypního pohybu zápěstí už tak - nebude o to větší průser do toho ještě zapojit ještě bicí? Mám doslova fóbii ze syndromu karpálního tunelu.
A pokud jde o nohy - pokud si naprázdno simuluju hru na kopák, začne mě dost brzy bolet kotník - tahat šlachy. To je ale spíš jen nezvykem na ten pohyb a předpokládám, že se to uvolní. Je to tak?
Já myslel,že už hraješ..? Hra na bicí je celkově záhul,ale záleží na intenzitě hraní,když nebudeš hrát metal..
Na nohou vždycky něco bolí,já mám největší problém s kyčlema(od mala),po intenzivním tréninku na dvojšlapku pak nemůžu pomalu chodit,ale jak říkáš uvolní se to a patřičný svaly se posílí.Jak říkám já,bicí to je sport.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Zdravím. Ve svých 43letech jsem si splnil dávný sen a to naučit se trochu hrát na bicí. Pořídil jsem elektronické bicí Kat2 a první dva díly od Martina Vaigla. Nicméně bych to chtěl hned od začátku vzít správným směrem a proto se chci poradit kde sehnat učitele? Jsem z Nového Bydzova , takže v okrese Hradec Králové by to bylo ideální. Děkuji
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše:.... http://www.youtube.com/watch?v=_gt-MnHo8CU a prosím smějte se jen potichu, přeci jen hraji na opravdové bicí zhruba pět měsíců...
Windy, skouknul jsem to tvoje video, moc to hrneš a navíc toho máš hodně.

Vypni metro, začni hrát prvních 8 taktů pořád dokola tak pomalu až docílíš přesnosti v tempu. Potom nastav rychlost a zkus si to s metrem. Jak tohle půjde přidej si dalších 8 taktů a znovu. Rozhodně to nehrej hned celé, takto nevíš co hrát a stíháš-nestíháš metro. Jak na závodech.

Doporučuji cvičit pomalu a po menších částech, metro zapni jen když ruce a nohy už ví co hrát.
Jen tak to správně usadíš.

Dále-palec nahoře je důležitý pro víry a prstovou techniku, je to jeden z úchopů a není to špatně. Na další prsty se zatím vykašli, nemůžeš sledovat všechno hned, zapojíš je později na dvojkách a akcentech.
Palce k sobě natáčíš při úderu zápěstím a loktem ale nedržíš je takto pořád, to bys nezahrála třeba tlačený vír.

Čtení not je nejlepší se učit bez nástroje :),jo fakt, naučíš se to daleko rychleji a lépe. Přehrát si to nejdříve v hlavě je důležitý protože hlava je největší brzda těla a když čte pomaleji než by ruce a nohy hrály je to začátek nepřesnosti v tempu, ty ruce a nohy se prostě předbíhají. Můžeš číst třeba ve vlaku, kdekoli, nepotřebuješ bicí. Pokud máš etudu nahranou od profíka, hoď si to na uši a poslouchej a čti.

Střídání rukou - začínat etudy od pravé i od levé - to po tobě ještě nechtějí? Já bych to zařadil hned odzačátku. Je to sice vopruz ale pro koordinaci na setu je to nezbytné a čím dříve začneš tím lépe.
Windy

Příspěvek od Windy »

:-) děkuji. Rozhodně to vše zní hodně rozumně. Vlastně jsem začala to co mi radíš cvičit už v půlce srpna (nejdřív přehrát pomalu a bez metronomu) a myslím že to funguje. Noty mi Ale nejdou :-( alespoň tedy ne tak , jak bych potřebovala :-(
Etudy zatím cvičím jen od jedné ruky, ale mám napsáno pár cvičení na koordinace a tam to je i od levé. Levou cvičím možná i víc. Ale pořád je pomalá.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Windy, skoukla jsem te´d tvé video. Určitě je dobré že se nahráváš. Musím v mnohém souhlasit s kolegy.... to držení paliček je potřeba určitě dřív než později zlepšit. takhle se nikam neposuneš, maximálně omarodíš s rukama.....
Klik, pokud se snažíš používat, si dej na uši.....

Jinak všechny rady už myslím napsali druzí.
Já chápu tu začátečnickou nervozitu, ale cením si ten zápal a vůli.... držím ti pěsti! Myslím že budeš skvělá!! :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Windy

Příspěvek od Windy »

Hlásím, že držení paliček snad už opraveno, mám i další videa na youtube jako důkaz ale nechci to sem dávat abych zbytečně neza... ehm vlákno. :-D
Bohužel levá ruka ale pořád zlobí :-( potřebuji nějakou radu jak ji uvolnit. Něco, jak zařídit aby se tak nějak hýbala stejně jako pravá. Myslím že by nějaký trik co pomohl Vám, mohl pomoct i ostatním začátečníkům :-)
Já osobně mám třeba trik na kopák. Zaprvé jsem vyřízla díru a za druhé - dala jsem si na šlapku zarážku. Zní to divně, ale paradoxně, ten pocit, že mi noha nemůže sklouznout jinam - někam moc blízko k bláně - mi dodal při hraní hodně moc jistoty. Třeba časem půjde pryč. to nevím. Teď je ale tam kde je a to dokonce mám tu samou i na šlapce k hi-hat. Předtím jsem měla obojí bez a nějak to nebylo ono.

edit: A děkuji Moniko moc za povzbuzení, moc si toho vážím :-) Vím, že nejsem žádný talent a ani žádná potenciální konkurence, takže je mi ctí že jste si ty a ostatní udělali čas a byli ochotní se podívat na video nebo mi odpovědět!
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Windy, už Ti kolegové napsali fundované rady. Já nemám, co bych k tomu dodal.
Jen říkám sobě a někdy taky ostatním kolegům, když si stěžují, že jim něco nejde, nebo se něco učí pomalu toto: "Víš, když ti něco nejde zahrát, tak to není tím, že na to nemáš. Je to tím, že je to náročné a těžké. Na cokoliv hrát na slušné úrovni je prostě těžké. Většina lidí se raději projíždí na kole, než by na něco hrála, jelikož je to mnohem méně náročné. Když nás muzika baví a děláme aspoň malé krůčky dopředu, tak je to moc faj."
Windy, mám to tak, že nějaký čas cvičím a nepozoruji žádný výrazný pokrok. Pak najednou příjde okamžik, kdy se mi to celé okamžitě v hlavě spojí a já se v tu ránu posunu o kus dál.
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Windy,levá ruka zlobí,bo je levá(pokud jsi pravák) :lol:
Vyrovnanost můžeš docílit cvičením,které používám já.Když už se trochu rozehraješ,přejdeš oběma na virbl k okraji blány a držíš jednoduchý osminy v rychlým tempu(160-180) a soustředíš se na vyrovnanost úderů.Pak mám ještě jedno,prostě přehodíš levou na hajtku a pravou na virbl,až se naučíš oběma hrát stejně...to je hodně těžký,ale důležitý pro složitější hru :wink: A když nejsi u bicích,tak si můžeš ve volné chvilce jen tak uvolňovat zápěstí,jako že hraješ rychle na ten virbl.Cvičim takhle v práci i nohy,ale bacha ať tě nikdo nevidí.. :lol:
Ještě je tu jedna možnost,cvičit na padu s těžkýma paličkama(viděl jsem i železný!),ale to je spíš pro metalisty.. :mrgreen:
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Basspetr píše:Windy, už Ti kolegové napsali fundované rady. Já nemám, co bych k tomu dodal.
Jen říkám sobě a někdy taky ostatním kolegům, když si stěžují, že jim něco nejde, nebo se něco učí pomalu toto: "Víš, když ti něco nejde zahrát, tak to není tím, že na to nemáš. Je to tím, že je to náročné a těžké. Na cokoliv hrát na slušné úrovni je prostě těžké. Většina lidí se raději projíždí na kole, než by na něco hrála, jelikož je to mnohem méně náročné. Když nás muzika baví a děláme aspoň malé krůčky dopředu, tak je to moc faj."
Windy, mám to tak, že nějaký čas cvičím a nepozoruji žádný výrazný pokrok. Pak najednou příjde okamžik, kdy se mi to celé okamžitě v hlavě spojí a já se v tu ránu posunu o kus dál.
Hezky napsané. Dodává mi to sílu vydržet.
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
Basspetr

Příspěvek od Basspetr »

Děkuji za pochvalu. Tak nějak jsem potřeboval, aby mě dnes někdo pochválil. Hodí se mi to. :D
Veškeré své úsilí vynakládám na to, aby nikdo nepoznal, že nic neumím.- Marně!
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše: Bohužel levá ruka ale pořád zlobí :-( potřebuji nějakou radu jak ji uvolnit. Něco, jak zařídit aby se tak nějak hýbala stejně jako pravá.....
je stará známá věc že jedna ruka může pomoci té druhé - tohle používám dost často - hrát obě ruce i společně, unisono. Pomalu, zezačátku bez metra a opakovat pořád dokola krátký úsek - nejlíp jeden takt nebo krátkou skupinku. Zahrej pravou, levou, oběmi. Zavřít oči a vnímat ty ruce, jak pomalu mizí ty rozdíly.

Je to těžký, musíš mít stejnou dynamiku a stejné údery, nesmí to kulhat. Chce to čas. Ty zdánlivě jednoduché věci jsou nejtěžší.
Nakonec až se to trochu srovná začni hrát etudy vždy i od levé ruky a za chvíli (rok) ti to ani nepřijde.

Jo, hrát na úrovni je hodně těžký, najít čas i chuť sednou a makat. Říká se že kvalitně zvládnout nástroj chce asi 10 000 odcvičených hodin a navíc hrát v kapele. To by mohlo být denně po třech hodinách 6 let konzervatoře a další 4 roky k tomu navíc. Rozhovory se světovými mistry muzikanty to většinou potvrzují.
Proto vítězí většinou asi to jízdní kolo :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

pehve píše: je stará známá věc že jedna ruka může pomoci té druhé - tohle používám dost často - hrát obě ruce i společně, unisono. Pomalu, zezačátku bez metra a opakovat pořád dokola krátký úsek - nejlíp jeden takt nebo krátkou skupinku. Zahrej pravou, levou, oběmi. Zavřít oči a vnímat ty ruce, jak pomalu mizí ty rozdíly.
Já mám třeba problém při cvičení 16th single stroke roll, že v daném tempu zvládnu osminy jak levačkou, tak pravačkou, ale při střídavých úderech v šestnáctinkách se mi to vždycky nějak rozjede...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Windy

Příspěvek od Windy »

Basspetr píše:..."Víš, když ti něco nejde zahrát, tak to není tím, že na to nemáš. Je to tím, že je to náročné a těžké. Na cokoliv hrát na slušné úrovni je prostě těžké... Když nás muzika baví a děláme aspoň malé krůčky dopředu, tak je to moc fajn..."
V pondělí si tenhle citát vytisknu a pověsím na stěnu nad soupravu :-)
pehve píše: je stará známá věc že jedna ruka může pomoci té druhé - tohle používám dost často - hrát obě ruce i společně, unisono. Pomalu, zezačátku bez metra a opakovat pořád dokola krátký úsek - nejlíp jeden takt nebo krátkou skupinku. Zahrej pravou, levou, oběmi. Zavřít oči a vnímat ty ruce, jak pomalu mizí ty rozdíly.

Je to těžký, musíš mít stejnou dynamiku a stejné údery, nesmí to kulhat. Chce to čas. Ty zdánlivě jednoduché věci jsou nejtěžší.
Nakonec až se to trochu srovná začni hrát etudy vždy i od levé ruky a za chvíli (rok) ti to ani nepřijde.

Jo, hrát na úrovni je hodně těžký, najít čas i chuť sednou a makat. Říká se že kvalitně zvládnout nástroj chce asi 10 000 odcvičených hodin a navíc hrát v kapele. To by mohlo být denně po třech hodinách 6 let konzervatoře a další 4 roky k tomu navíc. Rozhovory se světovými mistry muzikanty to většinou potvrzují.
Proto vítězí většinou asi to jízdní kolo :)
Hraní oběma jsem párkrát zkusila - z tance vím, že se mi pohyby učí nejlépe tak, že je nejdřív udělám pravou rukou a potom oběma najednou a nakonec jen levou rukou (a totéž u mě platí pro nohy), ale netušila jsem že by to mohlo tak moc pomáhat i u bicích a cvičení jemné motoriky. Rozhodně se k tomu tedy vrátím! a hraní po částech je pro mě asi nejlepší cesta. Mám sice i kolo, ale bicí jsou lepší ;-) Děkuji!
necibici píše:Windy,levá ruka zlobí,bo je levá(pokud jsi pravák) :lol:
Vyrovnanost můžeš docílit cvičením,které používám já.Když už se trochu rozehraješ,přejdeš oběma na virbl k okraji blány a držíš jednoduchý osminy v rychlým tempu(160-180) a soustředíš se na vyrovnanost úderů.Pak mám ještě jedno,prostě přehodíš levou na hajtku a pravou na virbl,až se naučíš oběma hrát stejně...to je hodně těžký,ale důležitý pro složitější hru. A když nejsi u bicích,tak si můžeš ve volné chvilce jen tak uvolňovat zápěstí,jako že hraješ rychle na ten virbl.Cvičim takhle v práci i nohy,ale bacha ať tě nikdo nevidí.. :lol:
Ještě je tu jedna možnost,cvičit na padu s těžkýma paličkama(viděl jsem i železný!),ale to je spíš pro metalisty.. :mrgreen:
Ano, jsem levák, ale jsem zvyklá, že hodně věcí umím levou i pravou skoro stejně. Takže proto to rozčarování :-D
To cvičení zní také hodně zajímavě! Vyzouším to.Tedy - mysalím, že dělám něco podobného. Při hraní šestnáctin tak na 90-100 se snžím udržet stejnou dynamiku a přitom náhodně dávat v rámci dané dynamiky akcenty na jednu nebo druhou ruku. Ale když to tak od tebe čtu, zkusím ještě maličko zpomalit! Možná že problém bude v tom, že všechno zkouším moc rychle.
Děkuji! Fakt!

Ocelové paličky nemám ale mám pod barákem kus armovacího drátu. Takže až mě začnou sousedi zase štvát, uříznu si flexou dva stejné kousky, omotám páskou, z palubek udělám dopadovou plochu a půjdu cvičit na zahradu :-D třeba ze mě nakonec bude metalista - jeden nikdy neví! :-D
P.S. v práci je to v pohodě, šéf jsem já a děvčata si na moje zvláštnosti už zvykla :-D Jinak, viděla jsem moc hezké video od Jareda Falka, kde ukazoval cvičení nasucho třeba na hraně boty, takže čověku stačí mít s sebou jen paličky a může cvičit kdekoliv. Takže když jsem jela na 3 dny na motogp, vezla jsem je s sebou i na okruh. A večer? Když jsem pak seděla v chatce, na noční stolek jsem si položila gumovou podložku na myš, zvuk stolku jsem doladila otevřením dvířek a už to jelo :-D
pardon za offtopic ale to muselo ven!
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Oni ty železný paličky nejsou zas taková blbost,jak se zdá...
http://www.s-drums.de/Sticks-Besen-Rods ... etall.html
Píšou tam,že ti pomůžou v kontrole hrací techniky a odstranění nečistot při hře,taky upozorňují,že nejsou na normální bicí a činely a jen ke krátkodobýmu cvičení.. :lol:
U nás jsem nic podobnýho nenašel...
A jsou z nerezu. :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

Moleek píše:
Já mám třeba problém při cvičení 16th single stroke roll, že v daném tempu zvládnu osminy jak levačkou, tak pravačkou, ale při střídavých úderech v šestnáctinkách se mi to vždycky nějak rozjede...
jj, klasika, každá ruka ví co má hrát sama ale když mají hrát dohromady, nejde jim to. Koordinace.
Já to cvičím tak že single cvičím na vyšší tempa než střídačky a nezapomínám při střídačkách hrát od pravé i od levé.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“