Může efekt odpálit zesilovač?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Highs4Q

Může efekt odpálit zesilovač?

Příspěvek od Highs4Q »

Zdravím všechny a zároveň prosím o radu. Dneska mi poštou přišel z kytar digital delay od Razzoru. Vše jsem zapojil, tak jak se má (pár krabiček jsem už měl, dokonce jsem použil pro jistotu i manuál), ale po sešlápnutí to jen příšerně hučelo. Stáhnul jsem všechny knoby, ale neustalo. Efekt jsem vypojil, zkusil ho i přes smyčku a bylo to to samé. Pak jsem efekt úplně odpojil a chtěl si zahrát "jen" přes hlavu, ale hlava jen hučí, téměř nehraje, prostě zní, jako když mi kdysi odcházelo kombíčko. Je možné, aby mi ten neřád odpálil zesík?
Díky za vaše postřehy.
Pikus

Re: Může efekt odpálit zesilovač?

Příspěvek od Pikus »

Tak teoreticky to možný je, ale čekal bych že výrobci aparátů a efektů budou mít dohodnutý hranice (resp. nějakou normu) pro vstupní a výstupní napětí signálu tak, aby se to nestalo...

Tedy, nejdříve se tě zeptám... Jakým zdrojem jsi to napájel (jde mi hlavně o napětí)? Byl k tomu efektu předepsán výrobcem? Co máš za zesilovač? Zapnul jsi to až po připojení kytary?

Pokud jsi měl všechno vytočené na max, je dost možné, že se ti povedlo odpálit něco na vstupu zesilovače.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pár lidí na fóru ten DD od Razzoru používají a nikdo z nich si na takovýhle problém nestěžoval, takže to nebude systémová chyba v efektu. Možná půjde jen o shodu náhod a závada mohla vzniknout úplně jinde.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

A neodešla ti v něm spíš nějaká lampa, pokud teda máš lampovou hlavu? Nějak si nedovedu představit, že by ti delay odpalil zesák.
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Highs4Q

Příspěvek od Highs4Q »

Pokusím se odpovědět nějak postupně. Napájel jsem to klasicky 9V adaptérem. Ten jsem teda nedostal přímo k efektu, ale po přečtení manualu jsem v tom neshledal žádnej problém. Zesilovač mám Marshall valvestate, hybrid s lampou v předzesilovači, zapnul jsem po zapojení. Je tedy možný, že mi odešla ta lampa, ale takhle hnedka naráz hned po "vyzkoušení" toho delaye? Omluvte mou případnou nevzdělanost. Každopádně jsem efekt po tom ještě zkoušel na dalších aparátech a byl hluchej, nic (ani ten předchozí hukot) z něj neleze.
filo01

Příspěvek od filo01 »

9VAC případně 9VDC a polarita?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Taky mě napadlo, jestli neprohodil polaritu... to by možná i vysvětlilo, proč se odpálilo něco na vstupu komba... ale opět, čekal bych od výrobců nějakou ochranu proti tomuto jevu... :lol:
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Pikus píše:Taky mě napadlo, jestli neprohodil polaritu... to by možná i vysvětlilo, proč se odpálilo něco na vstupu komba... ale opět, čekal bych od výrobců nějakou ochranu proti tomuto jevu... :lol:
Tím jevem myslíš blbost ? Hmm... to je celkem inspirace do budoucna pro výrobce, na tom by se dal vydělat majlant... 8)
Měls to ve smyčce nebo před vstupem? A byla ta polarita teda správně nebo ne?
Pikus

Příspěvek od Pikus »

rain píše:
Pikus píše:Taky mě napadlo, jestli neprohodil polaritu... to by možná i vysvětlilo, proč se odpálilo něco na vstupu komba... ale opět, čekal bych od výrobců nějakou ochranu proti tomuto jevu... :lol:
Tím jevem myslíš blbost ? Hmm... to je celkem inspirace do budoucna pro výrobce, na tom by se dal vydělat majlant... 8)
V podstatě, stačí jen dioda proti zemi a pojistka... ve stavebnici, co pomáhám vyvýjet, je to v standard :wink:

Taky by mě zajímalo, jak se mu to povedlo... :roll:
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yeeshkul »

rain píše:
No já bych řekl spíš neznalost. Některý lidi na techniku prostě moc nejsou. :wink: Chránit DC vstup je docela dobrej nápad. Dioda proti zemi se spálí a co pak? Pak se spálí zbytek. Ale je to standard, to je pravda, takhle mi přišla na opravu úplně vypálená Fuzz Factory (s klasickým "to bude nějaká drobnost, asi tenhle kondík tady Vám ho nesu" - tak 12 z 15ti zákazníků bezpečně pozná drobnou poruchu :D :D ).
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
neibour

Příspěvek od neibour »

U vstupu napajeni se pouziva dioda, ktera je zapojena v serii, nikoli proti zemi...., nelze ji znicit obracenim polarity, ostatne proto tam je. Pletete si to s napetovym delicem u vstupu signalu, kde jsou odpory - seriove ( tzn. prochazi jimi signal ) a za nim jeste odpor pripojeny k zemi, ltery dale snizuje napeti na potrebnou mez. Upravuje se tim vstupni citlivost.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
yeeshkul
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yeeshkul »

Jistě lze použít i např. Schottkyho diodu v sérii, otázkou je nakolik efektu vadí úbytek napětí na takové diodě. Dioda proti zemi je proto standard u mnoha firem. O děliči pokud vím nebyla řeč.
Diamantka - uni-vibe - treble booster - kvákadlo - VOX AC15.
web: http://www.electronicorange.cz, kapela: http://www.vejfuk.cz
Pikus

Příspěvek od Pikus »

yeeshkul píše:Jistě lze použít i např. Schottkyho diodu v sérii, otázkou je nakolik efektu vadí úbytek napětí na takové diodě. Dioda proti zemi je proto standard u mnoha firem. O děliči pokud vím nebyla řeč.
Přesně, jako standard jsem viděl v sérii s napájením pojistku a diodu proti zemi...
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“