už delší dobu mám v hlavě jednu myšlenku... máme dnes spoustu krabiček simulující lampové preampy (např. krabky od AMT), které využívají Jfety (J201). Já pořád ale radši hraju (a stavím) lampové preampy a ještě nějakou dobu u nich nejspíš zůstanu. Rád bych ale zkusil postavit push pull konec bez lamp a výstupního transformátoru, s pokud možno co nejpodobnějšími vlastnostmi konci lampovému, a to z důvodu jednak ušetření místa, nákladů a hlavně protože si myslím, že pro higain v domácím použití je lampový konec trošku přežitek.
Požadavky:
výkon do 10 W, "jednoduchý" obvod, vlastnosti které nebudou degradovat lampový preamp
a teď nějak k možné realizaci:
1) IO obvody - nějaká TDA, LM386, 380... jednoduché, levné, není push pull, možná by to na doma stačilo
2) mosfet obvod s topologií lampového konce... triody 1a2x7 v PI by šly stejně jako u preampů "nahradit" J201 Jfety, ale nevím co do konce...
např. marshall mosfet serie - 12W typy 3005/5005
3) lampový PI + mosfety v konci - o tom se mi zatím nepovedlo moc najít, sliboval bych si od toho hlavně možnost vybudit PI, použít PPIMV a mít tak lepší charakter zvuku, opět nevím co použít do koncového stupně
další otázkou je "simulace" výstupního trafa, což asi není dost dobře možné, ale minimálně by asi stálo za to oříznout spodní pásmo...
Zajímaly by mě vaše zkušenosti pokud jste někdo měl zesilovač s nějak podobně řešeným koncem, rady pokud jste se o to už někdo zajímal a názor jestli to má vůbec smysl řešit, díky