SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Tay

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od Tay »

Čaute, hľadal som odpoveď na moju otázku ale nenašiel som tak sa chcem spýtať tu.Ak sem môj príspevok nepatrí môžete ho kľudne preradiť. Mám gitaru Cort z40 RD má struny deviatky ale presnú značku neviem sú ešte z výroby (nemám ju ešte tak dlho) a teraz chcem prejsť na struny Ernie Ball jedenástky treba tú gitaru nejako upraviť ? A ako ? Z elektrikou som úplny začiatočník.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vlivem zvýšeného tahu strun dojde k většímu prohnutí krku a tudíž ke zvýšení dohmatu. Budeš muset srovnat krk utáhnutím výztuhy. Seřízení oktáv je samozřejmostí. O všem zde najdeš tuny informací ;). Odkazy jsou hned v prvním příspěvku tohoto vlákna.
Tay

Příspěvek od Tay »

Tak myslím,že si na to radšej nájdem odborníka aby som niečo napokazil. A čo by sa stalo keby tam tie struny dám a nebudem doťahovať výztuž a nechám to tak ? To je len čisto teoretická otázka nechystám sa to spraviť.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tay píše: A čo by sa stalo keby tam tie struny dám a nebudem doťahovať výztuž a nechám to tak ?
:arrow:
Hendrek píše:Vlivem zvýšeného tahu strun dojde k většímu prohnutí krku a tudíž ke zvýšení dohmatu.
Nebo se nestane vůbec nic. U svého SG jsem přecházel z 9 na 11 a pak na 10 a s krkem to ani nehlo.
Hendrek píše:Odkazy jsou hned v prvním příspěvku tohoto vlákna.
A já ještě přidám ty, které tam nejsou a třeba se přímo týkají přechodu na silnější struny:

Přechod na 11 struny (nastavení krku) -
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/n ... D%20struny
Struny a seřizování krku -
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... D%20struny
Struny z 9 na 10 -
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... D%20struny
Přechod na tvrší struny -
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... D%20struny
Vliv strun na prohyb krku -
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/v ... 9B%20strun
Seřízení krku, dohmatu -
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... 9B%20strun
Tay

Příspěvek od Tay »

Prepáč našiel som tamtú tému a myslel som,že tam je to vhodnejšie (nevšimol som si tých strún).Ale skôr som myslel či sa krk nemôže nalomiť alebo niečo podobné. Takže keď zmením struny môže sa aj nemusí zmeniť dohmat a tým zistím či sa krk nahol ? Ďakujem za odpovede a prepáčte,že furt otravujem.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Krk se nezlomí.
Může se prohnout, ale to je normální, proto tam je ta nastavitelná vzpěra, kterou se to kompenzuje.
Pokud se ti po výměně strun zvýší dohmat, pak je jisté, že se ti krk více prohnul a bude-li ti to vadit při hraní, nezbude ti nic jiného, než výztuhu seřídit (utáhnout), a tím srovnat krk.
Tay

Příspěvek od Tay »

Tak to skúsim. Bál som sa,že keby to spravím tak sa mi môže zlomiť alebo nejako pokaziť (neviem ako).Ešte raz dík za info a trpezlivosť.
Amityville

Příspěvek od Amityville »

Ja mám presne tú istú gitaru ako ty a tiež som z výrobných deviatok prechádzala na Ernie Ball Super Slinky a nič sa nestalo. A s krkom to ani nehlo.
Tay

Příspěvek od Tay »

Tak som ich vymenil a dohmat sa nezmenil. Uvidím keď si poriadne sadnú.
Kvetak

Je možné "přetáhnout" krk?

Příspěvek od Kvetak »

Zdravím, nikde jsem to tu nemoh najít, tak se ptám. Mám starší basu Ibanez. Krk je prohnutý do luku. Chtěl jsem ho srovnat, dotáhl jsem ho tedy imbusem, trochu se to zlepšilo, (potvrzení že ho dotahuju na správnou stranu) ale pořád nic moc. Dotáhl jsem asi o 10 čtrvrt otáček. Dotáhl bych ho ještě víc, jenže mám strach co se může stát. Může prasknout? Někde sem slyšel že se může odlepit hmatník, je to pravda? - to by asi nebyl zas takovej problém přilepit. U kobylky už do snížit víc nejde, kameny jsou dole nadoraz. Co se teda stane, když krk přetáhnu? Hrát se na to trochu dá, ale ve vyšších polohách je dohmat prostě moc vysoko
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 16.05.2013 9:43, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Je možné "přetáhnout" krk?

Příspěvek od martina72 »

Nespěchej. Jako rovnátka, co se nosí na zuby. Tam se také výsledek neudělá za den. Dej tomu javoru šanci.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Kvetak

Příspěvek od Kvetak »

dotáh sem to o víkendu a nechal jsem jí ve zkušebně, tak jsem zvědavej co to udělá, jestli to vůbec něco udělá
Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

Povolil si pred tým priťahovaním výstuhy krku struny?
Kvetak

Příspěvek od Kvetak »

jj povolil
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kvetaku - prohnutí dej čas. Nicméně ho nekontroluj podle dohmatu, ale podle toho, že zmáčkneš struny na prvním a posledním pražci - v půlce krku by ti pak cca mělo pod strunama projít trsátko.
martina72 píše:Dej tomu javoru šanci.
"Starší kytara Ibanez" rozhodně neznamená nutně krk z javoru...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat na jednu věc... Nestačí mi "štelovací rozsah" kobylky, a tak mě napadlo řešit to změnou strun... Teď tam mám stejně nesmyslně tlusté dráty, aby si kytara trošku sedla (po stavbě).

Když na kytaru dám měkčí struny (plánuju tak .10), než na které je teď seřízena (.13), tak kameny na kobylce budu muset posunout blíže ke krku, že?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pikus píše:Ahoj,
Nestačí mi "štelovací rozsah" kobylky, a tak mě napadlo řešit to změnou strun...
Když je kytara špatně postavená, tak síla strun to nevytrhne.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pikus

Příspěvek od Pikus »

shoooter píše:
Pikus píše:Ahoj,
Nestačí mi "štelovací rozsah" kobylky, a tak mě napadlo řešit to změnou strun...
Když je kytara špatně postavená, tak síla strun to nevytrhne.
No, mě jde o to, jestli si mám skočit pro delší šroubky ke kobylce, s jejichž pomocí jí posunu dozadu nebo jestli bude stačit, až na to natáhnu normální struny :D. Ale dobře, jdu pro šroubky :D.
bucenec

Problém s dohmatem

Příspěvek od bucenec »

zdravím
pořídil sem si novou kytaru:
http://kytary.cz/fender-classic-series- ... /HN083093/
sem s ní hodně spokojený až na jednu věc
nemůžu seřídit dohmat, když ho zvednu hodně tak struny o pražce nedrnčí, ale je příliš vysoko
a když ho dám níže pomocí kamenů, tak už struny drnčí
normálně se tahle věc řeší výstuhou v krku, jenomže tenhle model nemá ten ladící šroub na hlavě, ale na konci hmatníku (u pickguardu)
no a já se ptám: jak se takový typ krku nastavuje a jak se mám k tomu šroubu dostat?
musím shodit celý krk?
kmensik
Rádce

Re: Problém s dohmatem

Příspěvek od kmensik »

Nejdřív zkontroluj průhyb krku. Kolik je? Jestli je krk úplně placatý nebo ohnutý dozadu, musíš ho sundat a kapinku povolit. Tak 1/4 až 1/2 otáčky.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“