Mix obecně
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mix obecně
Ano, přesně tak. Nejsem v žádném případě příznivcem tzv. "separačního masteringu" a podobných; já k věci prostě přistupuji tak, že "masteringový inženýr" (holt čeština nemá na některé termíny v principu místo) je tady čistě od toho, aby provedl vytvoření stopáže dle dodaného plánu, začištění/úpravu přechodů mezi skladbami, srovnání hlasitosti v rámci celé kompilace a dotvoření ostatních CD/DVD prvků (CD-Text apod.). V rámci toho srovnávání hlasitosti je pak zodpovědný za to, aby nijak nenarušil zvukový charakter dodaných mixů!
Čili veskrze žádná kreativita a tak to má - čistě podle mě - na tomto postu být.
K té hlasitosti: zcela nejjednodušší je prostě použití dobře fungujícího tzv. "maximizeru", což je kombinace rychlého kompresoru s limiterem (stručně řečeno - maximizérů je mnoho typů a každý je udělaný trošku jinak, to bychom nerozebrali; pro představu to takto stačí). Tím "dobře fungujícím" myslím transparentní (aby se choval k materiálu stejně v celém frekvenčním spektru - a ne, aby zesiloval/zeslaboval různá frekvenční pásma různě, takže se třeba ve výsledku hodně změní poměry v rámci bicích mezi sebou a podobně).
Fakt je ale i ten, že jen maximizer obvykle nestačí, protože tímhle stylem se stejně nějaké frekvence poslechově mohou "vytáhnout" nebo "potlačit" (prostě vedlejší efekt), takže je potřeba to korigovat pomocí EQ například nebo ve spolupráci s maximizérem použít vícepásmový kompresor.....prostě podřídit výsledek tomu, co jsme psal výše. Obecně se dá říci, že čím menší zesílení je třeba provést pomocí maximizéru, tím menší (žádné) úpravy je nutno udělat. Pokud se maximizérem "nakopává" o 6, 7, 8 (případně více) dB, tím více je nutno nějak korigovat výsledek (což se ale dost může negativně projevit na celku, neboť se pracuje s kompletním mixem - čili veškeré efekty ovlivňují všechny použité nástroje!).
Osobně dávám výstup master renderu na -0,5 nebo -0,1 dBFS.
P.
Čili veskrze žádná kreativita a tak to má - čistě podle mě - na tomto postu být.
K té hlasitosti: zcela nejjednodušší je prostě použití dobře fungujícího tzv. "maximizeru", což je kombinace rychlého kompresoru s limiterem (stručně řečeno - maximizérů je mnoho typů a každý je udělaný trošku jinak, to bychom nerozebrali; pro představu to takto stačí). Tím "dobře fungujícím" myslím transparentní (aby se choval k materiálu stejně v celém frekvenčním spektru - a ne, aby zesiloval/zeslaboval různá frekvenční pásma různě, takže se třeba ve výsledku hodně změní poměry v rámci bicích mezi sebou a podobně).
Fakt je ale i ten, že jen maximizer obvykle nestačí, protože tímhle stylem se stejně nějaké frekvence poslechově mohou "vytáhnout" nebo "potlačit" (prostě vedlejší efekt), takže je potřeba to korigovat pomocí EQ například nebo ve spolupráci s maximizérem použít vícepásmový kompresor.....prostě podřídit výsledek tomu, co jsme psal výše. Obecně se dá říci, že čím menší zesílení je třeba provést pomocí maximizéru, tím menší (žádné) úpravy je nutno udělat. Pokud se maximizérem "nakopává" o 6, 7, 8 (případně více) dB, tím více je nutno nějak korigovat výsledek (což se ale dost může negativně projevit na celku, neboť se pracuje s kompletním mixem - čili veškeré efekty ovlivňují všechny použité nástroje!).
Osobně dávám výstup master renderu na -0,5 nebo -0,1 dBFS.
P.
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Mám blbej dotaz:
Nahrávali jsme na Zoom R16 ve zkušebně demo a mám 6 nahraných Wawů.
Mix nám dělal zvukař a skladby už jsou hotové,ale zpěvák chtěl ještě jednu nahrát bez jeho zpěvu.
Vzal jsem jednu stopu od bicí,co je tam slyšet i kytara,ale slabě a vystříhnul tu část ve Free MP3 cuteru a zkonvertoval do mp3 v CD-exu,dá se to použít,ale šlo by nějak spojit 2 stopy(l-bicí,r-kytara) s pomocí free softu?
Nahrávali jsme na Zoom R16 ve zkušebně demo a mám 6 nahraných Wawů.
Mix nám dělal zvukař a skladby už jsou hotové,ale zpěvák chtěl ještě jednu nahrát bez jeho zpěvu.
Vzal jsem jednu stopu od bicí,co je tam slyšet i kytara,ale slabě a vystříhnul tu část ve Free MP3 cuteru a zkonvertoval do mp3 v CD-exu,dá se to použít,ale šlo by nějak spojit 2 stopy(l-bicí,r-kytara) s pomocí free softu?
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš využít buď Reaper nebo Kristal Audio Engine - ale proč spíš neříct tomu zvukaři, ať dodá ještě mixdown jen instro bez zpěvů?
P.
P.
- necibici
- Moderátor
O.k. mám stopy v Reaperu,ale jak mám z toho hodinovýho záznamu rozkouskovat ty jednotlivý skladby,zní to jednoduše,ale potřeboval bych fakt poradit,jak přesně na to,protože se mi ten prográmek líbí.
Mám označenej kus nahrávky,ale co dál?
Mám označenej kus nahrávky,ale co dál?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Exportuj jen úsek mezi lokátory.Z hlavy ti neporadím,ale vše je v manuálu.Lokátory si označíš vždy jen tu kterou skladbu.
P.
P.
- necibici
- Moderátor
Ráno moudřejší večera..
Render a volba Time selection
Render a volba Time selection
-
pitrsnoaco
Ahoj, mám dotaz týkající se mixu, tak asi nemá cenu zakládat nové téma (leda jestli to nepatří do masteringu). Mícháme domácí demo (styl rock a rock'n'roll / punk). Myslim, že náběry nejsou špatný i celkový mix nezní špatně - vše je slyšet, nástroje se nepřeřvávají a zpěvu je rozumět.... Když to ale porovnám s podobnýma nahrávkama od jiných kapel, tak naše nahrávka z ní "málo živě" zkrátka bez energie bez drajvu a bez koulí. A to i v případě, že se jedná o stejný styl, podobné tempo skladby, zdá se že i frekvenční spektrum je OK. Při mixu to nijak nepřehánim s kompresorama.... Přemýšlím, jestli není nějaký způsob jak to oživit. Jestli by pomohlo dát ještě více vrstev kytar, basy (různě eqvalizovaných), paralelní komprese, nebo to prohnat nějakým lampovým simulátorem...
Nesetkáváte se někdo s podobným problémem?
Nesetkáváte se někdo s podobným problémem?
No to víš, příčin může být spousta - od hry samotných muzikantů až po samotný proces mixu... Možná by spíš pomohla ukázka, aby si člověk udělal lepší představu co to je "málo živě".
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
-
pitrsnoaco
Přikládám ukázku zatím pracovního mixu. Vim, že z toho nedostanu profi zvuk, nicméně pro naše účely to stačí, ale chtěl bych tomu trochu přidat tu "nadupanost a živost". Určitě je v mixu víc nedostatků, takže jsem připraven přijmout jakoukoliv kritiku:-)Marylin píše:No to víš, příčin může být spousta - od hry samotných muzikantů až po samotný proces mixu... Možná by spíš pomohla ukázka, aby si člověk udělal lepší představu co to je "málo živě".
- Přílohy
-
- rnr_mix_pracovni.mp3
- (3.85 MiB) Staženo 172 x
kytary se nepoji se zbytkem. Jednak mezi kytarama a basou je frekvencni dira (kytary maji malo spodku bych rek) a jednak jsou v takovem asi moc sirokem a suchem prostoru. Zkusil bych je priblizit ke zbytku kapely aby se to spojilo. Virbl je moc nahlas a prijde mi, ze je to asi sampl? Pusobi kazdopadne trochu umele. Asi bych zkuil nechat ten prirozenej bez naveseneho samplu a pohrat si s tim, aby to bylo zivejsi. Celkove ty veci urcite nejakou kompresi snesou. Ale jako zaklad to neni uplne spatny.
Ahoj, souhlas s Amorphem.
První co mě napadlo když jsem si to pustil a nastoupila celá kapela, bylo "co je to s těma kytarama". Připadají mi úplně vytržené z kontextu. Mají úplně jiný prostor a jakoby lehce krabicový zvuk. Basa a bicí mi celkem fungují, ale kytary a zbytek ne... Ty bicí mi celkově připadají dost umělé, strojové... Zpěv se mi líbí... Alespoň takto to na mě působí, když to poslouchám na mikrosystému v práci...
První co mě napadlo když jsem si to pustil a nastoupila celá kapela, bylo "co je to s těma kytarama". Připadají mi úplně vytržené z kontextu. Mají úplně jiný prostor a jakoby lehce krabicový zvuk. Basa a bicí mi celkem fungují, ale kytary a zbytek ne... Ty bicí mi celkově připadají dost umělé, strojové... Zpěv se mi líbí... Alespoň takto to na mě působí, když to poslouchám na mikrosystému v práci...
Kapela:
Studio:
Studio:
-
pitrsnoaco
Děkuju za postřehy. Bicí jsou bohužel celý samply. Zkusíme je ještě nějak zreálnět(nevím jestli by pomohl nějaký dozvuk,nebo vyměnit samply?). Kytaru jsem asi moc zequalizoval s dobrým svědomím aby se nemlatila s basou a asi jsem to přehnal:)Tak na tom ještě zapracuju...
Taky záleží na tom co to jsou za samply. V případě že ta možnost je se dá hrát s overhead a room micem.