momentálně v kapele řešíme menší problém. Používáme notebook Lenovo k nahrávání a hraní kláves na živo. Dost často se stává, že se notebook kousne při nahrávání stopy, na chvilku vypadne zvuk, projekt jede dál a zhruba po 2 vteřinách se to opět chytne a nahrává dál. Potíž je v tom, že ve výsledku právě ty 2 vteřiny v nahrávce chybí. Stává se taky, že když hraju nějáký part na klávesy, přestane mi hrát některá z kláves, popř. se mi na některé z kláves kousne zvuk, nebo to spadne celé. Třešničkou je pak různé praskání při přehrávání projektu, které řeší restart programu.
Parametry:
Lenovo, 2.4 GHz 2 jádro i3, 4GB RAM, Grafika nVidia 310m, Win 7 64bit
Cubase 5.1 + Kontakt 4
M-Audio MIDI převodník 4x4
MIDI kontroler 61 (značku doplním, až dojdu dom, nemůžu si vzpomenout)
Zvukovka noname integrated
Digitech Vx400 (přes USB) - nahrávání zpěvů
Line 6 POD HD500 (přes USB) - nahrávání kytar
Protože se nám v kapele nedostává dostatečné trpělivosti, chceme pořídit novou mašinu, na které poběží všechno bez problémů. A právě zde vyvstává otázka, s jakými parametry tu mašinu postavit. Jeden z tipů, co mě překvapil - notebook na nahrávání i na živý hraní by měl být bez grafický karty (nehřeje, nehučí, nezpůsobuje miniotřesy). Jaké parametry byste doporučili? V projektu mi běží zhruba 10 stereo audio stop a 5 VST intrumentů. Taky mě napadlo, že by asi nebylo na škodu využít SSD disk = opět méně "vnitřního" hluku + větší rychlost. Rádi bychom také zakomponovali projekci (zvládne notebook bez grafiky přehrávat video + hudební podklad?), i když tohle není podmínkou, můžeme to pouštět ze stávajícího notebooku.
Díky za přečtení a těším na Vaše tipy a rady