Dead Spot, vlk, hluchý tón

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Roky

Dead Spot, vlk, hluchý tón

Příspěvek od Roky »

Koupil jsem si novou kytaru, Cort M600. Až doma při hraní jsem si všiml, že tón G na 12-tém pražci zní maximálně 2s (u Cort Z-42 jsem tento problém nepozoroval). Je to docela nepříjemné, kor když to vychází na dlouhou notu sóla. Dočetl jsem se, že se jedná o vlka, Dead tone. Nyní bych si na to už dal pozor, je to hold zkušenost. Chci se zeptat, zda je tento problém na reklamaci/výměnu? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Dead Spot, vlk, hluchý tón

Příspěvek od Nero »

Pokud máš ještě možnost vrátit bez udání důvodu, vrátil bych. Pokud to je tedy opravdu vlk a ne například špatné seřízení nástroje nebo záležitost strun. Případně by se to mohlo zahrnout pod závady objevené při prvním použitím výrobku.

Kde a kdy jsi to koupil?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Roky

Příspěvek od Roky »

Bez udání důvodu ji vrátit nemůžu, koupil jsem ji v kamenné prodejně Guitarpark minulý týden. Myslím, že seřízením to nebude, zkoušel jsem zdvihnout kobylku. 11. a 13. pražec hraje normálně. Dnes zkusím ještě nové struny a řádně seřídit oktávy. Originál struny tam byly od ledna, kdy kytara sjela z výroby.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pokus se to vrátit z důvodu skryté vady, i když se asi budou vymlouvat, že jsi měl možnost ji zjistit při koupi.
Hlavně před tím s kytarou nic moc nedělej, ani struny bych neměnil, aby ti netvrdili, že to vzniklo až po tvém zásahu při seřizování, přestrunění atd.
Pokud nepochodíš,můžeš zkusit zaexperimentovat s tímhle udělátkem:
http://www.hudebniraj.cz/darky/chytra-r ... kou-kytaru
Údajně pomáhá s častými vlky na basách Fender, o použití na kytarách jsem nic nenašel, ale z principu by to mohlo fungovat. Jde o to, změnit vlastní rezonanci krku, což se dá docílit zvětšením či zmenšením hmoty hlavy. Někdy u bas pomůže výměna mechanik za lehčí či těžší, nebo taky vyvrtávají do hlavy otvory pro závaží z nějakého těžkého kovu. Samozřejmě lepší do kytary nevrtat.
Ten Fat Finger je dost drahý, ale je to myslím dost jednoduchá věc pro samovýrobu.
Roky

Příspěvek od Roky »

Díky, za info. Na ten fatfinger jsem koukal. Zkoušel jsem hlavu opřít o stůl a sustain se krásně prodlouží. Chtěl jsem jen vědět, zda je tento problém na reklamaci, nebo je to normální (budou to mít všechny stejné kytary) a mám se s tím smířit. Nevím totiž, co bych si za tu cenu vybral za jinou kytaru, která by se mi líbila.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Všechny stejné kytary by to mít neměly. Je to prostě shoda okolností, že to dřevo co máš v kytaře tlumí zrovna ty frekvence toho tónu. Každý strom není stejný a proto jsou kytary které hrají lépe a kytary které hrají hůř.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Fořt píše: Pokud nepochodíš,můžeš zkusit zaexperimentovat s tímhle udělátkem:
http://www.hudebniraj.cz/darky/chytra-r ... kou-kytaru
Údajně pomáhá s častými vlky na basách Fender, o použití na kytarách jsem nic nenašel, ale z principu by to mohlo fungovat. Jde o to, změnit vlastní rezonanci krku, což se dá docílit zvětšením či zmenšením hmoty hlavy. Někdy u bas pomůže výměna mechanik za lehčí či těžší, nebo taky vyvrtávají do hlavy otvory pro závaží z nějakého těžkého kovu. Samozřejmě lepší do kytary nevrtat.
Ha! Na akustice mám taky problém s jedním vlkem a jestli tohle funguje (fyzikálně vzato by mělo), tak by to bylo elegantní řešení - samozřejmě nekupovat drahé nesmysly, ale zkusit nějak doma pobastlit. Akorát se bojím, aby závaží jednoho vlka nevyhnalo a další smečku nepřilákalo :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Svěrku Fender na hlavě kytary používá Petr Henych a chválí si to. Měl to i na předváděčce na hudebním veletrhu. Stejně by fungovali i mini stativy pro kompaktní foťáky pro uchycení na desku stolu ( jsou levnější ) a vypadají podobně. Případně truhlářská svěrka :D
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

Mohu se zeptat, proč se tomu říká vlk? :D
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Vlčí tón je, dle mého, překrývání dílčích rezonancí a dochází tak k nedefinovatelnému prolínání vlnění (interferenci). A přeskakování tohoto tónu do vyšších harmonických tónů v rychlých intervalech zřejmě připomínání vytí vlka, které údajně obsahuje až 12 celočíselných násobků základní frekvence (alikvótní tóny).
Ale třeba taky jen tak kecám a kecám... :D
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Je to zhruba tak. Akorát na kytaře to až tak smysl nedává. Spíš u nástrojů, na které se hraje smyčcem.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A je to používané jen v češtině? Taky by totiž mohlo být vysvětlení, že po zjištění vlka na kytaře je člověk zpruzenej ~ opruzenej = chytil vlka ... :mrgreen:
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tak třeba vlčí interval existuje i mimo češtinu - http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_interval

Vlk kytarový:

ObrázekObrázek
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Zdravím, pořídil jsem si za vcelku levný peníz Fender Standard Telecastera - Kytara to je celkem příjemná, ale řemeslně dost odbytá a aby toho nebylo málo, tak na H struně ve 12. poloze je vlk (tón tam vydrží lehce přes 2s). Kytara má poměrně zhuntovaný hmatník, a tak jsem se chtěl zeptat jestli by mohlo pomoct přebroušení pražců. Další věc, která asi zvuku a rezonanci kytary patrně moc neprospívá je to, že krk z jedné strany uplně nepřiléhá k lůžku v tělu (je tam místo tak na +- list papíru). Nemohlo by pomoct kdybych to podložil např. nějakou tenoučkou dýhou?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Na přebroušení pražců bych nespoléhal. Potřebuješ posunout tu frekvenci, na které ten vlk je. Mohla by pomoci třeba výměna mechanik za těžší nebo přidání jiného závaží na krk. Ale jen hádám, ještě jsem to nezkoušel.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nebo jestli by spíš nepomohlo správné usazení krku?
grock

Příspěvek od grock »

Přebroušení pražců je určitě třeba, pokud nejsou v rovině, tvůj problém to klidně může být, pokud je 13. pražec malinko výš a nebo 12. trošku utopený pod strunou H (není už trochu vymačkaný ?). Také můžeš zkusit zvýšit dohmat, pokud to nezpůsobí jiný problém. Každý tady opakuje uložení krku, ale mě osobně to zas tak velký vliv na zvuk neukázalo, jak tady se houfně tvrdí. Staré straty z 60tých dělali z výroby s papírkem pod krkem a všichni obdivují, jak hrají..Posouvání těch frakvencí, kde kytara rezonuje je docela problematické a proto URČITĚ bych začal pražci.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, přebroušení pražců řeší jinou výšku pražců, případně vymačkané pražce, které mají za důsledek drnčení a malý sustain, ale neřeší vlky, IMHO.
grock

Příspěvek od grock »

No právě ! Tazatel uvádí kratší sustain, nikoliv jinou hlasitost tonu, takže bych v tom vlka nutně hned nehledal a začal těmi pražci..
Chěl jsem říct, že pokud uvidím krev, není nutné hned myslet na vraždu :D , nic ve zlém.
Naposledy upravil(a) grock dne 7.05.2014 9:50, celkem upraveno 1 x.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Kytara stejně v některých polohách trochu drnčí, takže jsem měl přebroušení v plánu. Asi ji hodím k Mázlovi a pak uvidím. Co to utěsnění krku v lůžku, mohlo by to mít smysl? nebo je to blbost?

Jo a pražce jsou místy vymačkané. Zajímalo by mě z čeho ten pražcový drát dělají, kytaru nemám ani rok a koupil jsem jí v podstatě netknutou a už se tam objevujou vyhlodané plošky...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“