Elektrický šok při hraní na kytaru přes počítač

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Ritchie

Elektrický šok při hraní na kytaru přes počítač

Příspěvek od Ritchie »

Zdravím, mám celkem velký problém a potřeboval bych poradit.
Hraji na elektrickou kytaru přes externí zvukovku M-audio fast track mk. II na notebooku, a vždycky po nějaké době mě začnou brnět struny od elektrického proudu, když se pak dotknu konektoru od kabelu tak dostanu docela slušný elektrický šok. Potřeboval bych poradit v čem by mohl být problém ? Uzeměním kytary to být nemůže, protože mám ještě jinou kytaru a basu, a ty probíjí taky.
Děkuji za odpovědi
volumedoprava

Re: Elektrický šok při hraní na kytaru přes počítač

Příspěvek od volumedoprava »

Ahoj, taky mám M-Audio fast track pro a když zapnu lampičku občas ta karta "vypadne".
Myslím, že je hodně citlivá a potřebuje kvalitní uzemnění compu.
V Kytaře to nebude, jak říkáš.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

volumedoprava píše:Ahoj, taky mám M-Audio fast track pro a když zapnu lampičku občas ta karta "vypadne".
Myslím, že je hodně citlivá a potřebuje kvalitní uzemnění compu.
V Kytaře to nebude, jak říkáš.
NTB asi těžko uzemníš.
Celý mi to přijde jako nesmysl - jedině snad statická elektřina.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

A dělá to i když od notebooku odpojíš zdroj a jedeš jen na vnitřní baterku ? Odpovím si sám a jsem si téměř jist že ne. Shootere, ten zdroj od ntb je normálně uzeměný na zemnící kolík v zásuvce a spojený se zemí v ntb (aspoň já to tak mám). Chyba je IMHO v rozvodu 230V v zásuvkách. Podobný problém jsem taky kdysi řešil a příčinou byla vadná přepěťová ochrana v zásuvce - utřepaný zemnící kolík na plošném spoji uvnitř té ochrany.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

kelley píše:Shootere, ten zdroj od ntb je normálně uzeměný na zemnící kolík v zásuvce a spojený se zemí v ntb (aspoň já to tak mám).
Část NTB má 2 pinové zdroje - tam tato možnost není (galvanické oddělení) a je to myslím rozumné.
Většina NTB má ale 3pinový zdroj (tam by mohl být smysl v integrované přepěťové ochraně).
Potom některé značky (Acer třeba ne, Lenovo ano ...) mají (já myslím, že je to blbost, a nechápu proč to tak je) ochraný vodič galvanicky spojený na mínus výstupu, a to je spojené zase třeba na kostru (stínění) USB.

Takže vada v instalaci 230V může být, to ale potom obecně může probíjet cokoliv (voda,
záchod, topení ...), v zásuvce může být 300- 400V apod.

Potom ale nebudeš "uzemňovat NTB" (naopak by to vyřešilo odpojení od zěmě), ale hledat chybu v instalaci. Stačí třeba vyhřátý Al nulák u elektroměru (pod plombou) a máš zaděláno na průser. Dokáže to odpálit i ledničku, natož elektroniku, nástroje, PC atd. Může to ale dělat i prodlužka, rozdvojka apod.

PS. Co to udělá, když sáhneš na kolík zásuvky?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“