Kytary Martin

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Re: Kytary Martin

Příspěvek od Ol'Dawg »

Já sám zchroupnu leccos, pokud by to znamenalo razantní snížení ceny. Richlite, stratabond ... pokud to sníží cenu kytárky o nějakých 40% nebo víc, tak by se to snad dalo. Martin vyjel s novou řadou Performer (DCPAx, GPCPAx, OMCPAx) a původní ebenové hmatníky po roce vystřídal Richlite, pročež pro odlišení od původní řady se ta "inovovaná" jmenuje Plus. Cena se samozřejmě nezměnila, což je hloupé, protože dnes kdekdo shání kytárky této řady z roku 2011, tj. s ebenovým hmatníkem a kobylkou a "plusky" s Richlite moc nejdou. Tu a tam se vyskytne limited edition nebo signatura v této řadě, která je z nějakého exotičtějšího dřeva a má ebenový hmatník a kobylku, ale cenově je to někde jinde. Podle mého názoru si tím Martin kompletně zabil celou novou řadu a nezbývá, než počkat na reakci. Očekával bych návrat k ebenu a výprodej richlitových oblud za nějakou "vejražní" cenu, dost možná i nabídku firemního upgrade na eben apod.

S Richlite problém být nemusí, ale je to nové a nikdo neví, co to bude dělat na starších kytarách, např. při přepražcování. Musím také počítat s tím, že jednou se ta kytara po mě bude také prodávat, v lepším případě já sám, v horším pozůstalí. Zřejmě bych se dočkal prokletí vlastního popela a nadávek na to, za co ten bláznivej dědek vyhazoval peníze :(. Obávám se totiž, že richlitovou potvoru v ceně 60 tisíc se horko těžko podaří prodat za třetinu, i kdyby byla v super stavu.

Nepředpokládám, že to richlitové šílenství bude mít delší trvání a tyhle kytary časem spadnou do kategorie "horších ročníků", které firma s historií, jako C.F. Martin nutně několik zažije. Kupovat kytaru s takovouto perspektivou za cenu normální "přírodní" kytary mi proto nepřipadá příliš chytré.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Ol'Dawg píše:Já sám zchroupnu leccos, pokud by to znamenalo razantní snížení ceny. Richlite, stratabond ... pokud to sníží cenu kytárky o nějakých 40% nebo víc, tak by se to snad dalo. Martin vyjel s novou řadou Performer (DCPAx, GPCPAx, OMCPAx) a původní ebenové hmatníky po roce vystřídal Richlite, pročež pro odlišení od původní řady se ta "inovovaná" jmenuje Plus. Cena se samozřejmě nezměnila, což je hloupé, protože dnes kdekdo shání kytárky této řady z roku 2011, tj. s ebenovým hmatníkem a kobylkou a "plusky" s Richlite moc nejdou. Tu a tam se vyskytne limited edition nebo signatura v této řadě, která je z nějakého exotičtějšího dřeva a má ebenový hmatník a kobylku, ale cenově je to někde jinde. Podle mého názoru si tím Martin kompletně zabil celou novou řadu a nezbývá, než počkat na reakci. Očekával bych návrat k ebenu a výprodej richlitových oblud za nějakou "vejražní" cenu, dost možná i nabídku firemního upgrade na eben apod.

S Richlite problém být nemusí, ale je to nové a nikdo neví, co to bude dělat na starších kytarách, např. při přepražcování. Musím také počítat s tím, že jednou se ta kytara po mě bude také prodávat, v lepším případě já sám, v horším pozůstalí. Zřejmě bych se dočkal prokletí vlastního popela a nadávek na to, za co ten bláznivej dědek vyhazoval peníze :(. Obávám se totiž, že richlitovou potvoru v ceně 60 tisíc se horko těžko podaří prodat za třetinu, i kdyby byla v super stavu.

Nepředpokládám, že to richlitové šílenství bude mít delší trvání a tyhle kytary časem spadnou do kategorie "horších ročníků", které firma s historií, jako C.F. Martin nutně několik zažije. Kupovat kytaru s takovouto perspektivou za cenu normální "přírodní" kytary mi proto nepřipadá příliš chytré.
Já myslím, že trh je celkem jasně rozdělen. Firma jako C.F.M. nemůže snížit cenu (natož razantně) řad s takovou "inovací". Samy by je (a následně i sebe ) tak deklasovaly do II. ligy. A to oni fakt nejsou (navíc je tam hodně plno). Jestli to přijme veřejnost je věc druhá, a možná to časem přehodnotí.
Pokud chceš (obecně) levnou kytaru, kup si třeba Corta, či podobnou Asii, to je ta II. až III. liga.
Martin by byl padlej na hlavu aby netěžil z tradice, a nedržel svoji úroveň (také cenovou).
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Ol'Dawg píše: Nepředpokládám, že to richlitové šílenství bude mít delší trvání a tyhle kytary časem spadnou do kategorie "horších ročníků", které firma s historií, jako C.F. Martin nutně několik zažije. Kupovat kytaru s takovouto perspektivou za cenu normální "přírodní" kytary mi proto nepřipadá příliš chytré.
Marketingovej obal" těchto materiálů je zaměřenej na rapidní pokles dostupnosti kvalitního dřeva v blízké budoucnosti a CFM se na to připravuje, jako že "vždy na čele" :) . Jejich rep údajně tvrdil, že z "nových materiálů" postavili nějaký tradiční model (už si nepamatuju jestli D28) a schované za plentou s dřevěnou variantou nebyly k rozlišení. A zatím je to u ledu, že ty "nové" materiály, změna technologií atd. zatím vyjdou dráž než klasika. Ale dlouho nebude trvat a ... Nakolik je to marketingovej bullshit a nakolik realita si netroufám spekulovat. Nicméně richlite asi není jeden z těch hi tech, že jo.
Ol'Dawg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

shoooter píše:Já myslím, že trh je celkem jasně rozdělen. Firma jako C.F.M. nemůže snížit cenu (natož razantně) řad s takovou "inovací". Samy by je (a následně i sebe ) tak deklasovaly do II. ligy. A to oni fakt nejsou (navíc je tam hodně plno). Jestli to přijme veřejnost je věc druhá, a možná to časem přehodnotí.
Pokud chceš (obecně) levnou kytaru, kup si třeba Corta, či podobnou Asii, to je ta II. až III. liga.
Martin by byl padlej na hlavu aby netěžil z tradice, a nedržel svoji úroveň (také cenovou).
2 shooter: Obávám se, že si nerozumíme a nechci v žádném případě vyvolávat flamewar. Budu proto rád, když mi nebudeš podsunovat věci, které se mě netýkají. Ocením, když mě ušetříš svých doporučení. Nechci levnou kytaru a když ji budu chtít, budu vědět jakou a kde si ji koupit. Nejsem tak špatně vybaven a pokud budu potřebovat lepší výbavu, koupím si, co potřebuji, bohudík nedostatkem netrpím. A v Číně nelovím...

Ve svém příspěvku upozorňuji na fakt, že "inovace" C.F.M. (používání "nedřevěných" materiálů) velká část veřejnosti nebere. To není můj výmysl, ale prostý, ověřitelný fakt. Inovace, jak je provádí Taylor (používání dosud méně běžných dřev), naproti tomu zákazníci berou, alespoň jsem nezaznamenal kritiku, směrovanou na cocobolo, macassar, ovangkol, bubingu apod. Jsem ovšem fanda Martina a proto hraju na něj. Je známo, že C.F.M. už zkoušel třeba hliník (přední desky), micartu (hmatníky, kobylky) apod. a úspěch to rozhodně nebyl. Proto nepředpokládám, že richlite či stratabond bude trhák, ale že to budou kytary II. až III. ligy (dle tvé klasifikace) a tomu by opravdu měla odpovídat i cena, stejně jako je tomu u levnějších mexických HPL modelů Martin. Stratabondové krky se také skutečně používají u levnějších modelů a nic proti tomu.

Stejně jako stovky dalších však mám výhrady vůči richlitovým hmatníkům a kobylkám a lituju toho, že aspoň nejdražší model z řady GPCPA (tj. GPCPA1) nezůstal u ebenu. Tahle řada mi připadá hodně zajímavá, ale je dnes komplet richlitová a to nechci za cenu, která je vyšší, než u "klasiky" D-28, HD-28, D-35 apod. Ono už stačí, že je konstrukce řady Performer ošizená tím, že je místo Mahogany Blocks/Dovetail Neck Joint výrobně jednodušší Mortise/Tenon Neck Joint, který je však méně pevný, takže kytara nesnese "třináctky" struny. To však vadí málokomu...
AER Alpha
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Třeba jsem mimo mísu ale když vidím jak slušné materiály se v poslední době používají na asijkou produkci, tak moc nevěřím vysoké ceně palisandru a ebenu, (zvlášť pro kytary v cenách desítek až stovek tisíc korun je to zanedbatelná položka) tak nechápu ty experimenty. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Ol'Dawg píše: 2 shooter: Obávám se, že si nerozumíme a nechci v žádném případě vyvolávat flamewar. Budu proto rád, když mi nebudeš podsunovat věci, které se mě netýkají. Ocením, když mě ušetříš svých doporučení. Nechci levnou kytaru a když ji budu chtít, budu vědět jakou a kde si ji koupit. Nejsem tak špatně vybaven a pokud budu potřebovat lepší výbavu, koupím si, co potřebuji, bohudík nedostatkem netrpím. A v Číně nelovím...
Vím, že je to OT, ale nedá mi to. Takhle asertivně bych taky chtěl umět reagovat!
Jinak Ol'Dawg(u) moc pěkně napsáno (nemyslím jenom ta citace) a za Tvoje příspvěky určitě palec nahoru.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Ol'Dawg píše: 2 shooter: Obávám se, že si nerozumíme a nechci v žádném případě vyvolávat flamewar. Budu proto rád, když mi nebudeš podsunovat věci, které se mě netýkají. Ocením, když mě ušetříš svých doporučení. Nechci levnou kytaru a když ji budu chtít, budu vědět jakou a kde si ji koupit. Nejsem tak špatně vybaven a pokud budu potřebovat lepší výbavu, koupím si, co potřebuji, bohudík nedostatkem netrpím. A v Číně nelovím...
Já nikomu nic nepodsouvám. Napsal jsem "obecně" - nemyslel nikoho a nic konkrétního.
Přijde mi, že nechápeš obchodní strategii značky s tradicí a pozicí na trhu jako má Martin. To nemá nic společného s inovací či náhradou tradičních materiálů.
Vidíš to jako muzikant, ale pro výrobce je to vždy především obchod. Takže čekat snížení ceny 40% a víc je zcela naivní. Jinak se vším souhlasím.
džetro píše:Třeba jsem mimo mísu ale když vidím jak slušné materiály se v poslední době používají na asijkou produkci, tak moc nevěřím vysoké ceně palisandru a ebenu, (zvlášť pro kytary v cenách desítek až stovek tisíc korun je to zanedbatelná položka) tak nechápu ty experimenty. :D
Poměr spotřeby a přírůstků těchto materiálů je velmi nepříznivý a stále se zhoršuje, k tomu připočti zákonné restrikce - i ty se budou utahovat. To bude šroubovat cenu, a limitně se blížit absolutní nedostupnosti některých dřev.
Je tedy už dneska jasné, že vyrábět nástroje tak jak teď není trvale udržitelné.
Jako v každém odvětví jsou firmy, které určují směr, a jsou firmy, které to potom kopírují. S kytarami je to stejné.
Nebral bych to jako nutné zlo. Při dnešních technologiích se určitě najde vyhovující materiál.
Nakonec auta už se také nedělají (až na vyjímky) ze dřeva, dřevěné lyže najdete max. v muzeu, a dřevěnou kanoi na Sázavě nejspíš nepotkáte. To jsou věci, které si před léty nikdo neuměl bez dřeva představit - a dnešní materiály jsou většinou ve všech směrech kvalitnější.
Každopádně experimenty jsou potřeba a někdo to udělat musí. A Číňan to samozřejmě nebude.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ol'Dawg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

shoooter píše:Já nikomu nic nepodsouvám. Napsal jsem "obecně" - nemyslel nikoho a nic konkrétního.
Přijde mi, že nechápeš obchodní strategii značky s tradicí a pozicí na trhu jako má Martin. To nemá nic společného s inovací či náhradou tradičních materiálů.
Vidíš to jako muzikant, ale pro výrobce je to vždy především obchod. Takže čekat snížení ceny 40% a víc je zcela naivní. Jinak se vším souhlasím.
Domnívám se, že tohle je fórum o kytarách, nikoli o obchodní strategii. Chodíme sem diskutovat, jak co hraje a ne proto, aby nám byla vysvětlována obchodní strategie a aby nás někdo učil ji chápat. A asi všichni to vidíme jako muzikanti, kteří od "svého" výrobce čekají, že chce především vyrábět kytary a kšeftovat (maximalizovat zisky) až na druhém místě. Zcela jistě se firma C. F. Martin dostala na svou dnešní pozici díky mistrům kytarářům, kteří vyvinuli dreadnought, scalloped bracing a přišli s myšlenkou předepnutého krku - že to nebylo díky "obchodním stratégům" je zřejmé.

Technologie a materiály si nechme na příště a nejlépe do nového vlákna.

Jsme v diskusním fóru a to znamená, že si povídáme a dostavník jede dál. I když se očekává, že tu nebudeme plácat nesmysly, nevidím nic naivního na tom, když řeknu, kolik jsem ochotný za co dát. Pokud je schopný někdo dát za richlite totéž, co za eben, je to jeho věc. Já jsem své řekl a neočekávám, že můj názor bude nějak korigován.
AER Alpha
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Ol'Dawg píše:
shoooter píše:Já nikomu nic nepodsouvám. Napsal jsem "obecně" - nemyslel nikoho a nic konkrétního.
Domnívám se, že tohle je fórum o kytarách, nikoli o obchodní strategii. Chodíme sem diskutovat, jak co hraje a ne proto, aby nám byla vysvětlována obchodní strategie a aby nás někdo učil ji chápat. A asi všichni to vidíme jako muzikanti, kteří od "svého" výrobce čekají, že chce především vyrábět kytary a kšeftovat (maximalizovat zisky) až na druhém místě. Zcela jistě se firma C. F. Martin dostala na svou dnešní pozici díky mistrům kytarářům, kteří vyvinuli dreadnought, scalloped bracing a přišli s myšlenkou předepnutého krku - že to nebylo díky "obchodním stratégům" je zřejmé.
Já o ceně nezačal a nikoho nic nechci ani učit.
Pokud začneš mluvit o prodejní ceně je to čistě obchodní záležitost.

Před 180 lety byla jiná situace na trhu (nebyly všude asisjské nástroje), a CFM měl také jiné postavení na trhu. A proto i obchodní stragetegie byla zcela jiná než dnes.
A to kde je CFM dneska je samozřejmě hlavně díky obchodním stratégům. Bez toho firma totiž těžko přežije skoro 2 století. Dreadnought, scalloped bracing a trussrod už dělá každý.
Mazlit se s každým vyrobeným kusem může třeba Petr Procházka, ale firma s objemem výroby jako CFM, musí fungovat především obchodně!
Když nebude fungovat obchod, nebude totiž dělat žádné kytary.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

v tomto pripade bych se nebranil ani diskuzim o obchodnich strategiich, protoze jak spravne shooter podotkl, uspech a potazmo jmeno a tim padem obliba u muzikantu vznika z celeho komplexu veci.
Pro me to usazuje veci do sirsiho kontextu a daji se tak lepe pochopit nektere kroky atd...

na druhou stranu souhlasim s olddogem, ze u nahrazky (richlite) bych ocekaval nizsi cenu nez u "originalu" (eben). Musel by prinaset nejakou pridanou hodnotu zakaznikovi (ne obchodnikovi nebo vyrobci) aby vyssi (stejna) cena byla obhajitelna. Nicmene v tomto pripade muzeme byt zcela klidni, protoze o tom si rozhodne trh sam a firma na to musi adekvatne reagovat.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

Ol'Dawg píše:Ono už stačí, že je konstrukce řady Performer ošizená tím, že je místo Mahogany Blocks/Dovetail Neck Joint výrobně jednodušší Mortise/Tenon Neck Joint, který je však méně pevný, takže kytara nesnese "třináctky" struny. To však vadí málokomu...
Tak to asi nebude pravda. Spousta výrobců používá u akustik šroubované krky (Taylor, Collings, Furch, ...). A Martin dává na některé modely se šroubovaným krkem třináctky struny, třeba DRS2.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

OT: Prodal jsem Martina a zbyly mi doma 2 značkové čepice, kdyby měl nějaký majitel Martina zájem. U nás se co vím koupit nedají, tak kdyby měl někdo zájem.

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=
Tengli

Příspěvek od Tengli »

shoooter píše:OT: Prodal jsem Martina a zbyly mi doma 2 značkové čepice, kdyby měl nějaký majitel Martina zájem. U nás se co vím koupit nedají, tak kdyby měl někdo zájem.

http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=
A bejzbolka Dowina by nebyla? :lol: :lol: :mrgreen:
Sorry. OT dělám si pr*el...
White

Příspěvek od White »

Ahoj, k té D 28, mám ji, je to super, kupoval jsem novou před cca 6 léty,ale ještě stále není zvuk dle mé představy, palisandr se vyhrává mnohem déle. Kupoval jsem ve Vídni u Klangfarbe, tehdy mne vyšla cca 42 tis. :D , jestli mohu doporučit,mrkni se na www.bgcz.net, bývají tam celkem dobré inzeráty, navíc jsou tam v nabídce i starší, vyhrané kousky.Nebo bych možná volil i cestu dovozu jako osobní zavazadlo z USA, ale to je zase o tom, že na co si člověk nesáhne, nemusí naplňovat jeho představu.Jestli jsi náročný hráč, pak bych ti ještě i doporučil lepší kytaru než je Martin a sice Santa Cruz, model Tony Rice, nic lepšího v akustice nekoupíš.Mám ji doma, kupoval jsem taky cca před 5 lety ve Frankfurtu n./Mohanem. Opravdu lepší akustika neexistuje, já mám model standard, současná cena nového nástroje je okolo 5000 euro, existuje i model de luxe, tam je cena cca 10000 euro. Na ebuy se dá pořídit standard i za cenu okolo 3500-4000 dolarů.Problém je pak opět s pocitem a dále s proclením a doplatkem za DPH. Pravdou je, že tato kytara je na celý život!!! Je to balada, má navíc o 1 cm větší ozvučný otvor- vynikají basy, síla nástroje,apod. T.Rice tuto kytaru spoluvyvíjel cca 30 let přímo s luthierem od SC, až ji dotáhli do téměř dokonalosti.Nedávno byla v nabídce bgcz.net kopie od Ondry Holoubka za 40000Kč, blížila se originálu na 80-90%, ale přeci jen originál je originál.
Zatím zdar. White
tom.blaza

Příspěvek od tom.blaza »

Ceskomoravskoslovensky trh je tak maly, ze najit sperk mezi kytarami (D18 apod)
podle me nemozne , bez toho aby nekdo nekoho vedome nepodvedl..
Ale proc ne, kazda vec ma sveho kupce...;)
jbiker

Příspěvek od jbiker »

... jo a všichni Češi kradou v Rakousku žvejkačky, že jo? Nezlob se, ale tohle je paušalizace ala novinky.cz. Nabídka raritních kytar je tady téměř nulová, protože je nás málo a kdo na takový kousek má, obvykle koupí venku a neprodá. Mimochodem, na výše uvedeném bgcz je D35 r. 1970. Tipnul bych si, že je to přes Malinu, takže to asi ojebávka nebude ... například.
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

Tvrdit, že opravdu lepší akustika než Santa Cruz neexistuje, je poněkud přehnané.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Pročpak? Je to tvrzení jako každé jiné,ne?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

pbla4024 píše:Tvrdit, že opravdu lepší akustika než Santa Cruz neexistuje, je poněkud přehnané.
Taky mi to přijde přehnané, vsadím se že na moje bluesové hraní by se absolutně nehodila, stejně jako můj parlor na bluegras nebo country. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

džetro píše:
pbla4024 píše:Tvrdit, že opravdu lepší akustika než Santa Cruz neexistuje, je poněkud přehnané.
Taky mi to přijde přehnané, vsadím se že na moje bluesové hraní by se absolutně nehodila,
To je ale tím, že nehraješ tu nejlepší muziku ... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“