shoooter píše:Já myslím, že trh je celkem jasně rozdělen. Firma jako C.F.M. nemůže snížit cenu (natož razantně) řad s takovou "inovací". Samy by je (a následně i sebe ) tak deklasovaly do II. ligy. A to oni fakt nejsou (navíc je tam hodně plno). Jestli to přijme veřejnost je věc druhá, a možná to časem přehodnotí.
Pokud chceš (obecně) levnou kytaru, kup si třeba Corta, či podobnou Asii, to je ta II. až III. liga.
Martin by byl padlej na hlavu aby netěžil z tradice, a nedržel svoji úroveň (také cenovou).
2 shooter: Obávám se, že si nerozumíme a nechci v žádném případě vyvolávat flamewar. Budu proto rád, když mi nebudeš podsunovat věci, které se mě netýkají. Ocením, když mě ušetříš svých doporučení. Nechci levnou kytaru a když ji budu chtít, budu vědět jakou a kde si ji koupit. Nejsem tak špatně vybaven a pokud budu potřebovat lepší výbavu, koupím si, co potřebuji, bohudík nedostatkem netrpím. A v Číně nelovím...
Ve svém příspěvku upozorňuji na fakt, že "inovace" C.F.M. (používání "nedřevěných" materiálů) velká část veřejnosti nebere. To není můj výmysl, ale prostý, ověřitelný fakt. Inovace, jak je provádí Taylor (používání dosud méně běžných dřev), naproti tomu zákazníci berou, alespoň jsem nezaznamenal kritiku, směrovanou na cocobolo, macassar, ovangkol, bubingu apod. Jsem ovšem fanda Martina a proto hraju na něj. Je známo, že C.F.M. už zkoušel třeba hliník (přední desky), micartu (hmatníky, kobylky) apod. a úspěch to rozhodně nebyl. Proto nepředpokládám, že richlite či stratabond bude trhák, ale že to budou kytary II. až III. ligy (dle tvé klasifikace) a tomu by opravdu měla odpovídat i cena, stejně jako je tomu u levnějších mexických HPL modelů Martin. Stratabondové krky se také skutečně používají u levnějších modelů a nic proti tomu.
Stejně jako stovky dalších však mám výhrady vůči richlitovým hmatníkům a kobylkám a lituju toho, že aspoň nejdražší model z řady GPCPA (tj. GPCPA1) nezůstal u ebenu. Tahle řada mi připadá hodně zajímavá, ale je dnes komplet richlitová a to nechci za cenu, která je vyšší, než u "klasiky" D-28, HD-28, D-35 apod. Ono už stačí, že je konstrukce řady Performer ošizená tím, že je místo Mahogany Blocks/Dovetail Neck Joint výrobně jednodušší Mortise/Tenon Neck Joint, který je však méně pevný, takže kytara nesnese "třináctky" struny. To však vadí málokomu...