Kobylka pro dvanáctku - drnčí jak pes, sbroušení
- Strýček_TOM
Kobylka pro dvanáctku - drnčí jak pes, sbroušení
Ahoj zlatíčka.
Prosím adminy, aby případně přesunuli tenhle topic někam, kam se hodí, neb jsem zmaten a potřeboval bych trošku rychle pomoct.
Předevčírem mi praskla kobylka na dvanáctce a tak jsem dneska vyrazil do hudebnin, abych pořídil novou.
Jenže kobylku bylo potřeba sbrousit a protože mám dvanáctku, musel jsem ještě kus té kobylky 'ukousnout' ze strany, aby se vešla.
Nicméně podařilo se mi bez broušení naladit spodní E (prostě tu tlustou), ale ta tenká E drnčí jak pes, víc se brousit bojím, dělám to poprvý, nemám s tím žádný zkušenosti.
Kytaru bohužel budu brzo potřebovat pro veřejnou akci a tak mám za to, že posílat to přes hudebniny ke kytaráři by mi mohlo vynýst taky třeba tejden bez kytary, což by jaksi nešlo.
Můžete mě poradit, jak tu kobylku přibrousit, aby to nedrnčelo na vysokém E?
Děkuju vám za pozornost a doufám, že mi poradíte.
S pozdravem
Strýček TOM
Prosím adminy, aby případně přesunuli tenhle topic někam, kam se hodí, neb jsem zmaten a potřeboval bych trošku rychle pomoct.
Předevčírem mi praskla kobylka na dvanáctce a tak jsem dneska vyrazil do hudebnin, abych pořídil novou.
Jenže kobylku bylo potřeba sbrousit a protože mám dvanáctku, musel jsem ještě kus té kobylky 'ukousnout' ze strany, aby se vešla.
Nicméně podařilo se mi bez broušení naladit spodní E (prostě tu tlustou), ale ta tenká E drnčí jak pes, víc se brousit bojím, dělám to poprvý, nemám s tím žádný zkušenosti.
Kytaru bohužel budu brzo potřebovat pro veřejnou akci a tak mám za to, že posílat to přes hudebniny ke kytaráři by mi mohlo vynýst taky třeba tejden bez kytary, což by jaksi nešlo.
Můžete mě poradit, jak tu kobylku přibrousit, aby to nedrnčelo na vysokém E?
Děkuju vám za pozornost a doufám, že mi poradíte.
S pozdravem
Strýček TOM
Freddie Mercury: Lover of Life - Singer of Songs
Re: Kobylka pro dvanáctku - drnčí jak pes, sbroušení
Prasklou kobylkou máš na mysli asi ten plastový plátek. Pokud to drnčí, máš to pravděpodobně moc nízko. Porovnej výšku plátku podle toho původního plátku, co je ubráno už nejde vrátit, takže buď podložit nebo nový plátek.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Jak píše džetro... ještě mě napadlo, že to může drnčet v případě, že ta struna neleží přímo na hraně drážky, ale leží tam "na rovinu"... nevím, jak to líp popsat
. Měl jsem podobný problém a pomohlo, že jsem tu drážku zbrousil do šikma.
Na kobylce se drážky běžně nedělají.Pikus píše:Jak píše džetro... ještě mě napadlo, že to může drnčet v případě, že ta struna neleží přímo na hraně drážky, ale leží tam "na rovinu"... nevím, jak to líp popsat. Měl jsem podobný problém a pomohlo, že jsem tu drážku zbrousil do šikma.
Struna se musí sedla dotýkat v jednom bodě - na vrcholu sedla. Pokud leží na ploše, může to drnčet.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- jeleniste
Buď to nemáš nahoře kulatý (ten bílej plast), nebo zespoda rovný, že se to hejbe v tý drážce. Taky je možnost, že ti do tý drážky napadal nějakej bordel (např z toho broušení) a to pak dělá neplechu. Ten plastovej bazmek se v tý drážce nesmí hejbat a pohyblivá část struny se nesmí ničeho dotýkat (jak už tady padlo, že jestli Ti škrtá struna o tu kobylu, tak to taky může dělat).
Nebo je problém uplně jinde. Co si dělal, že Ti to prdlo? Při hraní, nebo si v tom šťoural?
Nebo je problém uplně jinde. Co si dělal, že Ti to prdlo? Při hraní, nebo si v tom šťoural?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
- Strýček_TOM
Praskla při hraní (well, ona už byla na nejlepší cestě rupnout, protože mi ji Gčko skoro rozpižlalo).
No kobylka je pořád vyšší než ta původní! Ta byla dost nízká.
Náhradní 'kobylkový pražce' (jak jsem zjistil, že by se to mělo jmenovat) mám ještě 2...
Pokusím se tu spodní část kobylky u tenkých strun obrousit do ostřejší hrany.
*trapné zjištění*: Struna vůbec nedrnčí, pokud je kdekoli na hmatníku přišlápnutá. Pokud přišlápnutá není, drnčí jak pes.
Problém je, že jsem ještě nenatáhl všechny struny, bylo mi doporučeno natáhnout tlusté a tenké E.
(Navíc u dvanáctky by to byla votrava natáhnout dvanáct strun, sundat dvanáct strun, pilovat, natáhnout dvanáct strun, sundat dvanáct strun... a tak dále do momentu, kdy vás posedne tropické šílenství)
No kobylka je pořád vyšší než ta původní! Ta byla dost nízká.
Náhradní 'kobylkový pražce' (jak jsem zjistil, že by se to mělo jmenovat) mám ještě 2...
Pokusím se tu spodní část kobylky u tenkých strun obrousit do ostřejší hrany.
*trapné zjištění*: Struna vůbec nedrnčí, pokud je kdekoli na hmatníku přišlápnutá. Pokud přišlápnutá není, drnčí jak pes.
Problém je, že jsem ještě nenatáhl všechny struny, bylo mi doporučeno natáhnout tlusté a tenké E.
(Navíc u dvanáctky by to byla votrava natáhnout dvanáct strun, sundat dvanáct strun, pilovat, natáhnout dvanáct strun, sundat dvanáct strun... a tak dále do momentu, kdy vás posedne tropické šílenství)
Tak ona ta struna nejspíše drnčí o první pražec. Doporučuji natáhnout aspoň šest strun. Tah strun samozřejmě trochu ohne krk a mělo by to přestat. Pokud ne bude problém spíše v hlubokých drážkách v ořechu než na sedle. Tož tak...
- Strýček_TOM
No a gentlemani jak teda s vejškou? Zas když bude vysoká, tak tam bude docela dohmat a to u dvanáctky není úplně ideální...
Jestli ta kytara hrála v pohodě před prasknutím sedlového plátku tak ten nový prostě udělej podle toho starého. Není důvod experimentovat. Jestli Ti dohmat nevyhovoval tak správného seřízení bez natažení a naladění všech strun stejně nedosáhneš.
- Strýček_TOM
Tak... podařilo se mi zajistit, aby to nedrnčelo.
Problém opravdu vězel v prvním pražci... pomohl jsem si povolením krku kytary, který byl to tý doby utaženej, ale obávám se, že ho budu muset zase přitáhnout, protože teď je ta kytara nezvykle 'gumová' a struny jsou moc vysoko.
Byť mám kobylku tou vyšší částí pod tenkejma strunama, je mi divný, že se tam ta struna dotýká. Pokud je chyba skutečně v tom nutlým pražci, kde jsou ty zářezy moc hluboko, tak proč to nedělalo u starý kobylky?
Cítím se zmateně.
Navíc teď skutečně není čas ani peníze dát kytaru nějakýmu kytaráři, takže se to musím pokusit dát dohromady na koleni.
Problém opravdu vězel v prvním pražci... pomohl jsem si povolením krku kytary, který byl to tý doby utaženej, ale obávám se, že ho budu muset zase přitáhnout, protože teď je ta kytara nezvykle 'gumová' a struny jsou moc vysoko.
Byť mám kobylku tou vyšší částí pod tenkejma strunama, je mi divný, že se tam ta struna dotýká. Pokud je chyba skutečně v tom nutlým pražci, kde jsou ty zářezy moc hluboko, tak proč to nedělalo u starý kobylky?
Cítím se zmateně.
Navíc teď skutečně není čas ani peníze dát kytaru nějakýmu kytaráři, takže se to musím pokusit dát dohromady na koleni.
Protože tam bylo 12 strun a tím pádem obrovský tah? A teď tam máš struny dvě... A s tím laborováním s výztuhou si koleduješ o pěkný malér. S výztuhou je třeba seřizovat opatrně-tak čtvrt otočky šroubu a pak nechat odpočinout(klidně přes noc) a pak teprve pokračovat. Když potřebuji pohnout s krkem tak to dělám na naladěné kytaře a fakt zvolna. Jenže Tě tlačí čas,což chápu. Ale jak píšeš předtím to nedrnčelo. Natáhni tam všechny struny a pokud bude drnčet tak ji zkus(tu strunu) na ořechu provizorně něčím tenkým podložit. Pokud to pomůže máš jasno-buď vyměnit ořech nebo vyplnit drážku směsí kostěného prášku a vteřinového lepidla(viz topic Dowina v akustických kytarách) a vybrousit drážku novou.Strýček_TOM píše: Pokud je chyba skutečně v tom nutlým pražci, kde jsou ty zářezy moc hluboko, tak proč to nedělalo u starý kobylky?
Cítím se zmateně.
- Strýček_TOM
Omlouvám se, zapomněl jsem říct, že to bylo v momentě, kdy jsem natáhl všechny struny.
Ale to už není důležité.
Rozhodně pořádně poladím, a zítra zlehka utáhnu šroub, aby se to vrátilo zas alespoň trochu na původní míru.
Ale to už není důležité.
Rozhodně pořádně poladím, a zítra zlehka utáhnu šroub, aby se to vrátilo zas alespoň trochu na původní míru.
Proboha, proč se ptáš, když potom děláš úplně něco jinýho.
Kdo ti radil hýbat šroubem v krku?
Udělat nové sedlo podle toho starého byla práce na 20 minut, a logicky by to muselo být v původním stavu.
Namísto toho vymýšlíš kraviny, když o tom nic nevíš.
Kdo ti radil hýbat šroubem v krku?
Udělat nové sedlo podle toho starého byla práce na 20 minut, a logicky by to muselo být v původním stavu.
Namísto toho vymýšlíš kraviny, když o tom nic nevíš.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
- jeleniste
SHOOOTER,JELENISTE
Děkuji. Já na to nějak neměl sílu a den....
Děkuji. Já na to nějak neměl sílu a den....
- jeleniste
Pamatujte, chybama se člověk učí.
Já to myslel veskrze pozitivně. Nebyly v tom jedovatostě.
Já to myslel veskrze pozitivně. Nebyly v tom jedovatostě.
- Strýček_TOM
Né v pořádku, já prostě občas zkouším nejrůznější, i dost šílený, možnosti, jak si pomoct... Ono by bylo fajn, kdyby o tom člověk něco věděl, ale jak řikám, pro mě je vejlet pro jakoukoli blbost do hudebnin na půl dne a kytaráře aby člověk pohledal.
No, hlavní je, že to hraje.
Ale mám pocit, že s tou starou to znělo líp, teď je ten zvuk takovej trošku tupej - ale možná se mi to jen zdá. Jeden známej mi radil dát si pod struny kousek vaty, že mu to prej pomohlo odstranit drnčení na akustice.
Tu vatu jsem zatím nezkoušel.
Poslyšte, pokud jsou struny i při natažení sem tam 'ohnutý' je to pravděpodobně na nový struny, že jo (vzniklo po tom, co jsem struny při výměně toho pražce povolil). Možná ta 'tupost' může být i tím, že ty struny nejsou rovné (jak který).
Samozřejmě jsou lidi, jako třeba já, kteří se už tupí rodí a výměna struny tomu nepomůže.
EDIT: Když si teď čtu své předchozí příspěvky, musel jsem být opravdu značně zmatený, protože jsem dělal věci jako úplný idiot... Proč jsem povoloval krk, když nebyly natažený struny všechny? Ach ten stres.
Né fakt se omlouvám, tohle jsem doslova *pojebal*... Příště se pokusím vyhnout hrůze z nastalého a postupovat racionálně.
Jinak ke krku - normálně mám krk utažený co to jde (skoro 0) kvůli odporu a dohmatu. Když jsem jí přitahoval poprvé, dělal jsem to skoro celej tejden, každej večer trošku, 2x za večer poladil a zkoušel.
Omlouvám se ještě jednou za své iracionální a hloupé jednání, příště zkusím neudělat tolik blbostí na jednom místě.
No, hlavní je, že to hraje.
Ale mám pocit, že s tou starou to znělo líp, teď je ten zvuk takovej trošku tupej - ale možná se mi to jen zdá. Jeden známej mi radil dát si pod struny kousek vaty, že mu to prej pomohlo odstranit drnčení na akustice.
Tu vatu jsem zatím nezkoušel.
Poslyšte, pokud jsou struny i při natažení sem tam 'ohnutý' je to pravděpodobně na nový struny, že jo (vzniklo po tom, co jsem struny při výměně toho pražce povolil). Možná ta 'tupost' může být i tím, že ty struny nejsou rovné (jak který).
Samozřejmě jsou lidi, jako třeba já, kteří se už tupí rodí a výměna struny tomu nepomůže.
EDIT: Když si teď čtu své předchozí příspěvky, musel jsem být opravdu značně zmatený, protože jsem dělal věci jako úplný idiot... Proč jsem povoloval krk, když nebyly natažený struny všechny? Ach ten stres.
Né fakt se omlouvám, tohle jsem doslova *pojebal*... Příště se pokusím vyhnout hrůze z nastalého a postupovat racionálně.
Jinak ke krku - normálně mám krk utažený co to jde (skoro 0) kvůli odporu a dohmatu. Když jsem jí přitahoval poprvé, dělal jsem to skoro celej tejden, každej večer trošku, 2x za večer poladil a zkoušel.
Omlouvám se ještě jednou za své iracionální a hloupé jednání, příště zkusím neudělat tolik blbostí na jednom místě.
- Strýček_TOM
Trvalo mi měsíc, než jsem pomocí svých ostrých, vycvičených smyslů zvětřil tu skrytou, bodavou ironii ...