lepší je hlupák, který poradí špatně? navíc - to, že v mé odpovědi nevidíš radu, není můj problém - snad ji ten, komu je určena, uvidíKIWI píše:Nejak tady na ofru pribyva chytraku, kteri ale nijak neporadi.chroustjazz píše:to není pravda..přečti si, na co se ptáKIWI píše:No ja verim ze on vi co je akord, ale pta se jestli se hraji na basu
Baskytara- Akordy
Pravidla fóra
-
chroustjazz
Re: Baskytara- Akordy
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
akordy se na baskytaru zahrat daji, ale je to pokrocila technika, kterou ne kazdy zvladne tak, aby byla dobre zahrana a splnila svuj ucel. Tedy ano, na basovku se akordy zahrat daji, ma to vsak sva ale. Druha vec je pak rozklad akordu po tonech ci jednotlive tony, v praxi vyuzivanejsi.
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
Georg Bernard Shaw
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jinak, příklad hraní akordů na baskytaru najdeš např. zde od času cca 18:10
Nebo zde, s použitím jiné techniky (TAPing), od času cca 9:30
Nebo zde, s použitím jiné techniky (TAPing), od času cca 9:30
Tady jsou všechny možný akordy na různý nástroje, včetně basy.
http://www.traditionalmusic.co.uk/chords/chords.htm
http://www.traditionalmusic.co.uk/chords/chords.htm
Jak hrát na baskytaře mol akordy - Am apod.
Zdravím, nenadávejte mi prosím do blbců, ale mám problém, jak hrát na 4 strunné base molové akordy. Zkoušel jsem i googlit, ale bezúspěšně. Díky za rady
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, nadávat ti teda nebudu, ale příště alespoň polož dotaz ve správné podsekci, nebo lépe hledej, toto téma už tu je (přesouvám/slučuji).
Odpověď najdeš i v příspěvcích výše.
Jak resp. kde hrát který akord (poloha na hmatníku) ti vyplyne z kontextu skladby.
Obecně zní akordy na base lépe ve vyšších polohách. Amoll např. takto (tóny jsou A na E struně, C na A struně, E na D struně):
G-----
D---14
A---15
E---17
nebo také totéž o strunu výš (tóny jsou A na A struně, C na D struně, E na G struně):
G----9
D---10
A---12
E------
Odpověď najdeš i v příspěvcích výše.
Jak resp. kde hrát který akord (poloha na hmatníku) ti vyplyne z kontextu skladby.
Obecně zní akordy na base lépe ve vyšších polohách. Amoll např. takto (tóny jsou A na E struně, C na A struně, E na D struně):
G-----
D---14
A---15
E---17
nebo také totéž o strunu výš (tóny jsou A na A struně, C na D struně, E na G struně):
G----9
D---10
A---12
E------
Diky moc a omlouvam se za zmatek co jsem zpusobil
Re: Jak hrát na baskytaře mol akordy - Am apod.
Jsem dalek někomu nadávat do blbců, jen mi přijde divné, když někdo má doma basu, že akordy na ní hledá zíráním na internet. Kdybys je hledal na base, třeba bys je našel.vize píše:Zdravím, nenadávejte mi prosím do blbců, ale mám problém, jak hrát na 4 strunné base molové akordy. Zkoušel jsem i googlit, ale bezúspěšně. Díky za rady
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
To je ta nová doba - internet za Tebe vyřeší vše
. Vystihl jsi to naprosto přesně !!!! - lepší citát by nevymyslel ani Jan Werich.

GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- gabohlavac
Ehm.. Oprava souzvuk 2 (nebo více) různých tónů.Nero píše:Pokud ale víš, že akord je souzvuk 3 (nebo více) různých tónů...
Napr. stačí když zahraješ terciu a septimu najednou a máš akord
Jsem kytarista! Kdo by chtěl pokecat o jazzu popřípadě něco poradit ať napíše! 
Zajimave, me odmalicka ucili, ze je to souzvuk 3 a vice tonu.gabohlavac píše:Ehm.. Oprava souzvuk 2 (nebo více) různých tónů.Nero píše:Pokud ale víš, že akord je souzvuk 3 (nebo více) různých tónů...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
A mě zase učili, že dva intervaly zahrané najednou jsou sice akord, ale potřebuji k tomu minimálně 3 tóny, např. tercie E-G a septima E-D a musím zahrát tři různé tóny. Nebo žiju v bludu?gabohlavac píše:Ehm.. Oprava souzvuk 2 (nebo více) různých tónů.Nero píše:Pokud ale víš, že akord je souzvuk 3 (nebo více) různých tónů...
Samozřejmě souhlas s KIWI.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
2 tóny nejsou akord, ale souzvuk intervalu. Až 3 tóny mohou vytvořit akord.
Zahrát tercii (2 tóny) a septimu (2 tóny) najednou vyžaduje zahrát minimálně 3 tóny, jinak to nepůjde.
Zahrát tercii (2 tóny) a septimu (2 tóny) najednou vyžaduje zahrát minimálně 3 tóny, jinak to nepůjde.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- gabohlavac
Může býtNero píše:2 tóny nejsou akord, ale souzvuk intervalu. Až 3 tóny mohou vytvořit akord.
A k hlavnímu tématu ta otázka je položena divně
1. Basa nemá akordy.
2. Na base se dají hrát akordy. Co bych na té elektrické nedoporučoval, nevím možná se to nekde v metalu používá ale já jsem se s tím ještě nesetkal, takže tak
- Nero
- Rádce
Proč bys to nedoporučoval? Akordy se na baskytaře běžně používají - že jsou asi většinou rozložené je vcelku jedno, pořád to jsou svou stavbou akordy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- gabohlavac
No jo ale to se už jmenuje rozklad akordu, když hraješ ty tóny za sebou...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Buď sis to špatně zapamatoval, nebo vám to říkali blbě. Akord je souzvuk minimálně tří tónů.gabohlavac píše:Může býtNero píše:2 tóny nejsou akord, ale souzvuk intervalu. Až 3 tóny mohou vytvořit akord., ale na zuške nám říkali že dvou ...
Na basu se samozřejmě akordy úplně normálně hrát dají, ale ne každý to umí. Metalista nebo rocker, který tam valí jen dudududu ve spodních polohách je pochopitelně znát a hrát nebude. Spíše se to používá při sólové hře nebo když má basa za úkol vytváření harmonie. Zní to moc pěkně. Akordy se samozřejmě hrají ve vyšších polohách, jinak to zní blbě.
- Nero
- Rádce
A zahrání rozkladu akordu není hraní akordu?gabohlavac píše:No jo ale to se už jmenuje rozklad akordu, když hraješ ty tóny za sebou...
Akord je prostě formace (alespoň) 3 tónů, můžeš je hrát najednou jako souzvuk, můžeš je hrát postupně jako rozklad, pořád to bude akord. Arpeggia jsou na tom postavená.
PetrPeter 1975 - 2008
- gabohlavac
Sorry tak nakonec si měl pravdu akord můžeš zahrát buť harmonicky - tóny z akordu najednou nebo melodicky to je ten rozklad
takže nedoporučuji ho hrát na base harmonicky
člověk se stále učí
takže nedoporučuji ho hrát na base harmonicky
člověk se stále učí