Problém s naladěním kytary - akord A

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
daks

Problém s naladěním kytary - akord A

Příspěvek od daks »

Mám novou kytaru CORT CR 200 http://kytary.cz/cort-cr-200-bk/HN111084/ a asi po měsíci hraní jsem začal mít problém se zvukem akordu A hraném na druhém pražci. Když naladím podle ladičky, zní všechny ostatní akordy "normálně", kromě Áčka, zkoušel jsem pak ještě doladit kytaru podle sousedních strun (na pátém, resp. čtvrtém pražci), tím se akord A docela vylepšil, ale zase se "rozhodily" ostatní akordy. Porovnával jsem jak zní Áčko na jiné (akustické) kytaře a rozdíl je docela znát. Celkem mě nenapadá, kde by mohla být chyba a nechápu proč zní divně jen jeden akord. Díky za každou pomoc.
Demilich

Re: Problém s naladěním kytary - akord A

Příspěvek od Demilich »

No zkus s ladickou promerit jednotlive tony toho A akordu a uvidis proc. Osobne bych to tipoval na spatne ladici G strunu na prvnich prazcich, to byva celkem caste. Zpracovanim kytary je to pak na nekterych kytarach lepsi a na nekterych samozrejme horsi.
Pokud by tonove na ladicce tony odpovidaly, a nebyly rozladeny, tak to muze byt staryma strunama, coz je mnohem lepsi varianta, ktera narozdil od predchozi jde spravit :) Uz se mi to taky stalo. Stare struny proste nekdy delaji s tonem divy. Zahadne divy.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
daks

Příspěvek od daks »

Demilich: díky za tip, zkusím proměřit. Jinak struny mám tyto http://kytary.cz/ernie-ball-2220/HN104555 vyměnil jsem je po koupení kytary, takže na nich hraju cca měsíc a ze začátku jsem nepozoroval problém...
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Téma přesunuto z El. kytar do Hraní...
Naposledy upravil(a) MilanT dne 8.10.2013 10:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Píšu a dělám blbosti.
daks

Příspěvek od daks »

MilanT píše:Téma přesunuto z El. kytar do Hraní...
Omluvám se za původní umístění dotazu, ale měl jsem pocit, že se téma vztahuje spíš k nastavení nástroje, než samotnému hraní.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V tom případě by spadalo do snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/
;)
Pokud je to tedy nastavením a ne špatným držením akordu (prsty daleko od pražců a promáčknutí struny až na hmatník), mělo by to být přesunuto tam.

Tak jak Daksi, držíš to správně? :)
daks

Příspěvek od daks »

Hendrek píše:Tak jak Daksi, držíš to správně? :)
počítám, že s držením akordu není problém.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jak psal Demilich, najdi pomocí ladičky strunu, která je nejvíce mimo a pak zkus přijít na to proč. Oktávy máš seřízené?
MilanT

Příspěvek od MilanT »

daks píše:
MilanT píše:Téma přesunuto z El. kytar do Hraní...
Omluvám se za původní umístění dotazu, ale měl jsem pocit, že se téma vztahuje spíš k nastavení nástroje, než samotnému hraní.
Nojo, tady jsem přestřelil i já. Máš pravdu, nejde o techniku hraní, ale spíš o to seřízení nástroje.
A tak to naposledy a snad správně přesouvám do Hardware.
V el. kytarách se řeší spíš názory na jednotlivé typy a značky kytar, výběr kytar, pomoc s koupí...

Děkuji kolegovi Michalovi za nakopnutí. :wink:
daks

Příspěvek od daks »

Hendrek píše:Jak psal Demilich, najdi pomocí ladičky strunu, která je nejvíce mimo a pak zkus přijít na to proč. Oktávy máš seřízené?
Na oktávy se taky zkusím podívat, dík za tip.
daks

Příspěvek od daks »

Vyměnil jsem struny, zkusil naladit oktávy, Áčko zní trochu líp, ale při ladění oktáv se mi v podstatě nedaří naladit tón tak, aby zněl na dvanáctém pražci stejně jako na prázdné struně, ať už dělám cokoliv. Problémem je hlavně G struna, ta skoro vůbec nereaguje na posouvání kamene na kobylce.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Na 12. pražci je nad nebo pod správným tónem?
A co na tom 2. pražci? Tam ukazuje ladička co?
daks

Příspěvek od daks »

Na dvanáctém pražci je nad správným tónem, stejně tak na druhém.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A posunutí kamene směrem ke krku nemá vliv? To se mi nezdá. Co dohmat? Vysoký dohmat může mít za následek nadladění.
daks

Příspěvek od daks »

Jak jsem psal, posunutí kamene nemá na tón vliv, trochu to rozladí strunu, po doladění je mezi tónem na prázdné struně a dvanáctém pražci skoro stejná odchylka, stejně tak u druhého pražce. Dohmat? Nevím, podívám se, jestli by nešel snížit. Možná by pro mě bylo lepší dát to do obchodu na seřízení, je mi jasný, že někdo zkušenější často uvidí chybu hned na první pohled, zatímco já jen naslepo zkouším co zabere...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jenom pro jistotu - "přesně" naladěná kytara (na prázdných strunách) v akordu Adur 002220 prostě neladí, a krom úpravy ladění se s tím nedá nic moc dělat - je třeba upravit ladění "na ucho".
Jen abys neřešil neřešitelné.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jo, základem je mít seřízenou kytaru. Prohnutí krku, dohmat, oktávy. Pak až se dá řešit, proč ta jedna struna zlobí. Krajní řešení je např. kompenzovaný nultý pražec.
Dej si to tedy seřídit, pokud to je v záruce, tak do obchodu, tam by ti to měli udělat zdarma.

Shoooter: i tak ale akord 002220 nemůže tahat za uši.
daks

Příspěvek od daks »

shoooter: chápu, ale u jiné kytary při přesném naladění na prázdných strunách mě to Áčko tak netahá za uši, zní "normálně", navíc jsem zkoušel zkontrolovat naladění oktáv a tón na druhém pražci a to všechno celkem sedí, takže bych to u mé kytary viděl spíš na problém v seřízení.
Naposledy upravil(a) daks dne 10.10.2013 9:15, celkem upraveno 1 x.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hendrek píše: Shoooter: i tak ale akord 002220 nemůže tahat za uši.
Tak já to neslyšel.
Mně (víc či míň) tahá na všech kytarách (komp. nulák to částečně řeší), a četl jsem to už od mnoha velkých kytaristů, že po naladění mírně upravují ladění právě kvůli Aduru.

Ono to vysvětluje třeba tohle

Obrázek
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
daks

Příspěvek od daks »

Takže seřízení nástroje pomohlo - dohmat, prohnutí krku a oktávy, u struny G si to vyžádalo otočení kamene, naladěná kytara zní podle očekávání. Bohužel servisní služby na prodejně logisticky silně (skoro až tragicky) zaostávají za prodejními, což nebyla moc příjemná zkušenost. Nicméně proti kvalitě odvedené práce na kytaře nemám výhrady.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“