Tak jdu omrknout nějaký jůtůby !
Prosím o pomoc s určením tohoto nástroje
Pravidla fóra
Re: Prosím o pomoc s určením tohoto nástroje
Tak to sem snad nikdy neslyšel hrát...jinak je to totožný nástroj co tady postoval jeleniste
http://www.tamburasi.cz/images/bis.jpg
Rada ohledně hudebního nástroje
Dobré jitro,
potřeboval bych poradit co je to za hudební nástroj.. Nemůžeme se shodnout, jestli mandolína nebo loutna.. A na koho se obrátit k případné renovaci.. Jsem absolutní lajk, proto se raději zeptám zkušených
Edit: Ještě bych chtěl podotknout, že je to osmistrunka
Osobně bych ho typnul na mandolínu portugalského typu.. Ale má moc tenké tělo..
Děkuji předem za radu

potřeboval bych poradit co je to za hudební nástroj.. Nemůžeme se shodnout, jestli mandolína nebo loutna.. A na koho se obrátit k případné renovaci.. Jsem absolutní lajk, proto se raději zeptám zkušených
Edit: Ještě bych chtěl podotknout, že je to osmistrunka
Děkuji předem za radu

Naposledy upravil(a) Hendrek dne 6.02.2014 6:17, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
My life is my wife.. And wifi 
- jeleniste
Mandolína, portugalská ne, ta je oblá a placatá. Tohle bude nějaká z italskejch, neapolská ne, ta má myslim struny po třec, ale nejsem si jistej. Každopádně je to mandolína. Dalo by se to zjistit podle tvaru těla, počtu strun aj. některý maj taky zalomenou desku rezonanční, v kurfurstový bichli to, tušim, je.
Mohl bych se zaptat na původ toho nástroje? Ten tvar těla neni uplně obvyklej, když to srovnám s nástrojema přibližně stejnýho stupně ochcanosti, co se občas viděj ve vetešnictvích.
Mohl bych se zaptat na původ toho nástroje? Ten tvar těla neni uplně obvyklej, když to srovnám s nástrojema přibližně stejnýho stupně ochcanosti, co se občas viděj ve vetešnictvích.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Je to nález na půdě zesnulého dědy, neměla ani obal a je ve špatném stavu.. Prášilo se na ni kdo ví jak dlouho.. Googlil jsem po nějakém slušném opraváři těchto nástrojů, nejbližší je ale až v Pardubicích.. Měla by pro někoho nějakou hodnotu? Já na ni neumím a neznám nikoho, kdo by uměl.. Na to, aby to byla nějaká hračka, má dost napnuté struny..
- jeleniste
Hračka to neni, jestli to má opravovat cenu, těžko říct. Italská by měla nejspíš lomenou desku, podobný prodával před válkou lídl jako italský, musel bysem vidět detail hlavy, ale může to bejt dovezený od někud jako suvenýr, těžko soudit. Cenu si netroufnu odhadnout, spíš jako starožitnost, než jako hudební nástroj.
- jeleniste
Hmm, to co je na reprodukci z katalogu je víc ozdobený.
A jaká je menzura? Mohla by to totiž ještě bejt pikolová mandolína.
A jaká je menzura? Mohla by to totiž ještě bejt pikolová mandolína.
Omlouvám se za možná stupidní dotaz.. Ale co je menzura? 
- jeleniste
Jaká je vzdálenost mezi nulťákem a kobylkou?
Pokud jsem to dobře měřil, je to 34,5 cm
- jeleniste
Tak to je plus mínus autobus normální mandolína.
Konečné rozhodnutí, má cenu opravovat? Na kolik by oprava přišla?
- jeleniste
Podle mě má cenu opravovat prakticky každej nástroj. Už jaksi z principu. Kolik by oprava stála záleží na tom, kdo by to dělal a jak moc je to poničený. Je krk rovnej? Je něco prasklýho? Na tvym místě bych sundal struny, pořádně to prohlídnul, očistil, natáhnul nový struny a viděl bys, jestli to hraje (až budeš dávat struny, tak pamatuj, že flageolet na dvanáctym má znít stejně jako zmačklej dvanáctej). Jestli ti jde o to jakou to má cenu, tak pochybuju, že víc než patnáct stovek a to kdoví jestli, ale taky se můžu plýst a může to bejt něco extra, ale neni to moc pravděpodobný.
Dnes jsem sundal struny a vlhkým papírovým ubrouskem setřel prach..
Výsledek: na horní desce je popraskaný lak a nevím jaké nové struny koupit.. Kdybyste mi ještě mohli poradit, budu rád
Nebudu s tím muset do servisu?
Pokud ano, tak kam?
Zamlouvá se mi firma Furch v Brně na Zelném trhu..
Výsledek: na horní desce je popraskaný lak a nevím jaké nové struny koupit.. Kdybyste mi ještě mohli poradit, budu rád
Pokud ano, tak kam?
Zamlouvá se mi firma Furch v Brně na Zelném trhu..
- jeleniste
Na lak to nejezdí. Struny bych dal mandolínový.
Já vím, odpovídám rychle..
Mohli byste mi někdo sem dát link jaké struny koupit? Nebo to je úplně jedno?
Děkuji za zpětnou vazbu
Mohli byste mi někdo sem dát link jaké struny koupit? Nebo to je úplně jedno?
Děkuji za zpětnou vazbu
- jeleniste
No, já bych tam dal mandolínový. Můžeš tam dát i z kontrabasu, ale to už leze do peněz a asi bys je taky neprostrčil kolíčkama.
.
Jako je možný, že se dávaj na klasickou/lidovou mandolínu jiný struny než na tu do country, ale v tomhle případě bych řek, že je to skoro jedno. Ale můžeš se zkusit optat v mandolincafe... Nebo v obchodě kam pro ně pudeš.
Jako je možný, že se dávaj na klasickou/lidovou mandolínu jiný struny než na tu do country, ale v tomhle případě bych řek, že je to skoro jedno. Ale můžeš se zkusit optat v mandolincafe... Nebo v obchodě kam pro ně pudeš.
Dobré ráno
Můžu se zeptat, jak struny natáhnout? Všude jsem našel jen jak natáhnout struny do kytary
Můžu se zeptat, jak struny natáhnout? Všude jsem našel jen jak natáhnout struny do kytary
- jeleniste
Uplně stejně jako na kytaru. Na konci máš vočko, to přijde na ty háčky (se podivej na fotky, jak si to fotil, když tam ještě byly). Na tý hlavě je to stejný jak na kejtře (to zavázání, aby hubený struny nevyklouzly). Ladění je stejný jako na houslích (na těch strunách to máš napsaný gdae od nejtlustější k nejhubenější) dvě stejný vždycky vedle sebe. Kobylku umísti stejně daleko od dvanáctýho pražce, jako je od dvanáctýho pražce k ořechu. Flažolet nad dvanáctym by měl znít stejně jako dvanáctej zmačknutej.
Prima, struny natáhlé, moc děkuji za radu.. Ještě vyladit a mělo by to hrát dobře.. Přejel jsem ji ještě leštěnkou na nábytek, celkem slušné
Sháním teď ladičku
Sháním teď ladičku