Nazvučení cajonu

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
spurny.filip

Nazvučení cajonu

Příspěvek od spurny.filip »

Zdravíčko,

chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti se zvučením cajonu. Mám Schlagwerk deluxe makassar. Jaký používáte mikrofon ("kopákový", zpěvový atd.???)

Díky za radu

PS. Jak jsem četl na různých fórech, tak nechápu jak všichni můžete chválit ten předraženej Meinl?? Měl jsem možnost hrát na několik z nich, a Schlagwerk ve stejné cenové relaci, je strčí do kapsy(hlavně dílenské zpracování a co se týče zvuku, to je složitější kvůli neporovnatelnosti různých druhů dřeva atd., ale zase u mě vyhrál Schlagwerk :)
Sonor AQ2, Anatolian
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nazvučení cajonu

Příspěvek od pavlii »

V praxi jsem to nezkoušel, ale intuice by mě vedla buď kopákovým směrem nebo zpěvovým - pro hlubší polohy (konkrétně třeba Beyer M88 TG).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
spurny.filip

Já jsem to zvučil kopákovým, ale problém byl, že se to muselo zesílit na max. na mixu,aby to bylo aspoň trochu slyšet, ale začalo to při bouchnutí spodní polohy vazbit, vrch nebyl stejně slyšet a celkově se cajon v PAčku ztratil oproti ostatním nástrojům..
Sonor AQ2, Anatolian
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

IMHO
Pro živé hraní by bylo nejjednodušší instalovat piezo snímač. Případně zakoupit cajon s již instalovaným piezem.
Pro studio pak použít kombinaci kopákového mikrofonu a tužky (kopák na basy dozadu, tužka dopředu, jeden ze signálů fázově otočit, použít vhodně EQ a kompresor, viz. http://www.soundonsound.com/sos/feb12/a ... /cajon.htm).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, měl jsem zrovna rozepsáno něco podobného......případně použít také nějaký kontaktní mikrofon.

P.

spurny.filip

nezkreslí, popř. neznehodnotí kontaktní mikrofon kvalitu zvuku nástroje? Cajon zní nenazvučený, když si na něj sám hraju nádherně, krásný basy, kultivovaný projev, tak abych tuto jeho charakteristiku nezabil..
Sonor AQ2, Anatolian
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

8) dobrá otázka - přijde na to....neznehodnotí kopákový mikrofon ten zvuk? ;-) vše je relativní a existují vhodnější a méně vhodné mikrofony (kopákové, kontaktní, jiné ...) pro tento účel, například. Včetně případně vestavěného piezo snímače........

Ale sám žádný nemám, čili nemohu dát konkrétní (ne)referenci v oblasti kontaktních.

P.

kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Mlhavě si vybavuji, že cajon má i struník podobně jako virbl. Takže IMHO potřebuješ sejmout i vyšší/šumové frekvence...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jednoduché - využít prostě mikrofony dva - čili viz Hendrek.

P.

Proxima Luke
Bandzone: http://bandzone.cz/rockyard
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxima Luke »

Já úspěšně snímám cajon basovým mikrofonem. Když jsme jeli akustickou tour tak bubeník u toho měl ještě i hi-hat a činel, tak na ně byl dynamický kardiodní mikrák, který lehce vzal i ty vyšší frekvence cajonu...
Jinak ten basový se mi u toho osvědčil kupodivu levný JTS mikrofon, podle specifikace bere až do 12kHz... no i když nevím :D ale je fakt že u zadního otvoru cajonu, při správném nastavení ekvalizéru jsou dobře čitelné i vyšší frekvence, tedy bez nutnosti druhého, předního, mikrofonu... :wink:
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

kelley píše:Mlhavě si vybavuji, že cajon má i struník podobně jako virbl. Takže IMHO potřebuješ sejmout i vyšší/šumové frekvence...
A stejně jako virbl, lze podle mě cajon brát i na jeden mikrofon. Dva jsou pro malá podia nadstandart, pro větší standart.

Cajon je pěkný nástroj a padlo tady málo konkrétních modelů mikrofonů, čili moje zkušenost je takováto:

univerzální nástrojové dynamiky, např. Shure: SM57, Beta57, Audix: D1,2,4, i5,atd...jsou podle mě asi nejvhodnější, nic si u cajonu nevymýšlí, jsou takové hezké a věrné. Pro nějaké aparáty ale můžou postrádat tu "ránu" na basech.
Kondíkové tužky nejlépe jen jako doplněk - stejně jako u virblu
Zpěvové jako např. Shure SM58, Beta58, Audix 0M2, 0M3,... Jsou méně vhodné až nevhodné, 0M3 si například podle mě s cajonem neporadila vůbec obstojně, měnil jsem ji tehdy už při zvukovce.
Obecně je ale lze použít.
Kopákovou D6 bych vůbec nepoužíval, je předekvalizovaná (pro kick) čili cajon nevezme "přírodně"
Beta 52 ani AKG D112 nemám, čili jsem nezkoušel.
Podle mě je vhodné doplnit zvuk cajonu kvalitním reverbem pro bicí (krátký nebo gejtovaný)
LTH
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Letho píše: Kopákovou D6 bych vůbec nepoužíval, je předekvalizovaná (pro kick) čili cajon nevezme "přírodně"
A vidíš, tady mě zrovna napadlo, že by to nemuselo být špatné. Pokud vím, tak D6 je dělaná, aby sejmula kromě basu i ten mlask, což by nemuselo být špatné na struník.

Ale je to jen myšlenka, nezkoušel jsem to
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Moleek píše:
Letho píše: Kopákovou D6 bych vůbec nepoužíval, je předekvalizovaná (pro kick) čili cajon nevezme "přírodně"
A vidíš, tady mě zrovna napadlo, že by to nemuselo být špatné. Pokud vím, tak D6 je dělaná, aby sejmula kromě basu i ten mlask, což by nemuselo být špatné na struník.

Ale je to jen myšlenka, nezkoušel jsem to
jojo jasně - já jsem si to taky myslel a proto jsem to zkusil a proto taky jsem to v příspěvku zdůraznil :)
Ona D6 šla použít, ale bylo potřeba celkem hodně ekvalizovat a gate taky nebyla od věci. Ale myslím si, že každému to půjde jinak, záležet to bude asi taky na umístění a typu nástroje.
LTH
mařa

Příspěvek od mařa »

Ahoj chtěl jsem se zeptat jaký piezzo snímač by se dal použít pro cajon a kam ho uvnitř nainstalovat. Jsem amatér a chtěl bych se zeptat jestli si můžu zapojit doma vyrobený cajon do komba s elektroakustickým ukulele. Jak na to a co k tomu budu potřebovat. Díky za případné odpovědi.
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Kdyz jsem naposled (a poprve) hral na cajon zvucene, tak to byl zpulky v dire Opus 99 od Beyerdynamicu a neznel vubec spatne - chytal i celkem slusne ten strunik. Jen jsme hrali pomerne akusticky a ne zase tak moc nahlas, takze castecne ten zvuk cajonu sel i z "podia"... (a protoze jsem se skoro neslysel - odposlech by vazbil, tak jsem do toho i dost rezal)

PS: A kdyz nad tim premyslim, tak ve studiu se pouzil ten samej mic (zezadu na bas) a zepredu sE 2200T... ale to neni predmetem diskuse :) )
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“