Srovnání DAW
Pravidla fóra
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Srovnání DAW
Jinak teda když vynecháme pravidla/nepravidla a legálnost/ilegálnost, tak jablka jsou určitě lepší na práci
proto tady taky jsou. Wokna jsou pro běžný uživatele počítačů, co to chtěj mít hezký a příjemný a pohodlný, popřípadě pro hráče. Na profi práci ale vždy bylo, je a bude lepší jabko. Konkrétně u hudby je to myslim víc než jasně poznat na softwaru Logic, kterej funguje jen a pouze na platformě MAC. Viděl jsem porovnání ProTools - Cubase - Logic s projekty kde jsou stejný soubory, stejný pluginy se stejným nastavením, a Logic ten zvuk má takovej jasnej, konkrétní, všechno je tam slyšet a nic s ničím nesplývá. Naopak v ProTools (což jsem tak vypozoroval, že je nejpoužívanější software ve studiích) je to jedna velká mazanice
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hackintosh do studia
Jen tak mimochodem - MAC je daleko vic pro bezny uzivatele pocitacu.
A ze existuje software, jehoz vyrobce neportuje na jine systemy vubec nijak neimplikuje, ze jsou "lepsi pro praci". Kecy o zvuku jsou ... jenom kecy a nebo je ten software spatne napsanej. Pri pouziti nejaky lepsi zvukovky s ASIO ovladacema se windows na zvuku vubec nepodili. Pak uz je to jenom software.
A jako posledni - jablka tu nejsou protoze jsou lepsi na praci, ale protoze na nich chce apple vydelavat, neb bez MacOS by byly jablkompy jenom predrazeny PCcka
A ze existuje software, jehoz vyrobce neportuje na jine systemy vubec nijak neimplikuje, ze jsou "lepsi pro praci". Kecy o zvuku jsou ... jenom kecy a nebo je ten software spatne napsanej. Pri pouziti nejaky lepsi zvukovky s ASIO ovladacema se windows na zvuku vubec nepodili. Pak uz je to jenom software.
A jako posledni - jablka tu nejsou protoze jsou lepsi na praci, ale protoze na nich chce apple vydelavat, neb bez MacOS by byly jablkompy jenom predrazeny PCcka
Hodně budem někde...
- DJ Murano
Když přehlédnu to, že symbióza apple počítačů a MAC OS je dovedena k dokonalosti tak, že výkonnostně vede nad PCčkama o víc než jen nějakej kousek, že jablíčkářů je v naší kotlině po čertech málo oproti mrkvochvostům, a že všechno, s čim se tu člověk může setkat je dělaný primárně na Win, tak ten zvukovej rozdíl posuď sám
A jen tak pro doplnění, neviděl jsem nikdy záběr z většího studia, kde by byly windowsy. Vždycky MacPro
A jen tak pro doplnění, neviděl jsem nikdy záběr z většího studia, kde by byly windowsy. Vždycky MacPro
Naposledy upravil(a) DJ Murano dne 20.10.2013 21:28, celkem upraveno 1 x.
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Zdroj? (A vubec, kdo tu mluvil o originalnim jablkompu? Shanel hackintosh)DJ Murano píše:symbióza apple počítačů a MAC OS je dovedena k dokonalosti
Zdroj? (A vubec, jak muze operacni system na jedne platforme vykonnostne vest nad tou platformou, na ktere bezi?)výkonnostně vede nad PCčkama o víc než jen nějakej kousek
A jinde to je jinak? Respektive, to necemu vadi ci co?s čim se tu člověk může setkat je dělaný primárně na Win
A je to softwarem nebo systemem?tak ten zvukovej rozdíl posuď sám
Hodně budem někde...
- DJ Murano
Vlastní zkušenost a potvrzení od známýho, Apple vždycky maká plynulejc.SUK píše:Zdroj?
Nejnovější MacPro je tušim že 4x výkonnější než minulý, a už i ten minulý byl výkonnější než PC - schválně jsem to minulej rok hledal, konfigurace PC a MacPro v ceně 100kKč Mac Pro - 12 jader (2x6) o , tušim že 16GB RAM, 2TB SSD (4x 512GB), grafika mě ani tak nezajímala, no a PC? i7 což je tušim 4jádro, 512GB SSD a 2TB HDD, Ramky stejný. Myslim že to byla nějaká bedna od HP
No vidíš že ten test probíhá všechno na MACuSUK píše:A je to softwarem nebo systemem?
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvukové srovnání DAW
DJM:
)
No a PC? Verim tomu, ze za 50kczk bez problemu postavis PC se stejnym vykonem (pokud se teda ty procesory a prislusny desky vubec prodavaji a Apple nema nejakou vyjimku). A nakonec, zapomnel jsi na to, ze Apple pocitac je normalni PCcko s jednim cipem hlasajicim "ahoj, ja jsem Apple", ten na vykon prilis vliv mit nebude
Nevidim, nesledoval jsem to, stejne bych nic neslysel. Ale pokud to probiha vse na MACu, pak asi neni treba resit nejaky widlows vs makos ne ale jeden software vs druhej software, ne?
Pavlii: mozna rovnou na smetisko? Ja ani nevim, co se vlastne porovnava
Jo, jasne. Z subjektivniho hlediska system reaguje plynulejc. Ma vic animaci, tak to tak vypada. Ale spocita nejakou ulohu rychleji? Ma mensi latenci na IO, zvladne vetsi mnozstvi procesu? Navic, srovnaval jsi to na indenticke konfiguraci? (A vsadim se, ze rychlosti ani zdaleka nepredbehne muj linuxovej systemApple vždycky maká plynulejc.
No a PC? Verim tomu, ze za 50kczk bez problemu postavis PC se stejnym vykonem (pokud se teda ty procesory a prislusny desky vubec prodavaji a Apple nema nejakou vyjimku). A nakonec, zapomnel jsi na to, ze Apple pocitac je normalni PCcko s jednim cipem hlasajicim "ahoj, ja jsem Apple", ten na vykon prilis vliv mit nebude
Nevidim, nesledoval jsem to, stejne bych nic neslysel. Ale pokud to probiha vse na MACu, pak asi neni treba resit nejaky widlows vs makos ne ale jeden software vs druhej software, ne?
Pavlii: mozna rovnou na smetisko? Ja ani nevim, co se vlastne porovnava
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Bez ohledu na YT video by to tedy znamenalo, že je spousta věcí hudebně neposlouchatelných, protože "..je to jedna velká mazanice". Včetně věcí, co jsem třeba kdy dělal já 
Zásadně nesouhlasím a přijde mi to jako ptákovina! A jinak by mě teda zajímalo, KDE je ten zvukový rozdíl a v čem v rámci prezentovaného YT videa spočívá ta mazanice...... Asi mi to ušlo
P.
Zásadně nesouhlasím a přijde mi to jako ptákovina! A jinak by mě teda zajímalo, KDE je ten zvukový rozdíl a v čem v rámci prezentovaného YT videa spočívá ta mazanice...... Asi mi to ušlo
P.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
pavlii: tak jako sice jsem hluchej, takze jsem nechtel prezentovat zadnej svuj nazor ohledne zvuku (diky
) ale drobnej rozdil tam slysim i ja
Hodně budem někde...
- DJ Murano
njn tak když si to ani neposlechnete tak je těžký se s váma o něčem dohadovat
Ad software versus druhej software - ono ten Logic je právě jenom na Mac, takže to vlastně je věc systém versus systém
Ad software versus druhej software - ono ten Logic je právě jenom na Mac, takže to vlastně je věc systém versus systém
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Kdybych to neposlouchal, tak nic nepíšu
do studia jsem s tím ale nelezl, poslechl jsem si to prostě na větších sluchátkách připojených k notebooku (ono YT video by se vlastně mělo projevit i bez poslouchání na lepších věcech). Pokud tam bude rozdíl, tak přesně jak píše SUK - čili "drobnej". Ergo nic, co by mělo směřovat k vážné debatě na téma "je Logic lepší než Cubase" (případně zaměnit názvy DAW za jiné produkty...).
P.
P.
- DJ Murano
Teda já jsem taky lehce nahluchlej, ale rozdíl tam slyšim velkej, hlavně Logic vs ostatní. Cubase a ProTools jsou téměř totožný, ale Logic vybočuje úplně zřetelně
je to konkrétnější, jasnější a takový...jak to nazvat...američtější 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Z mého pohledu je to fakt tak subtilní, že snad ani nemá cenu to moc diskutovat. Ale je to věc názoru 
Jinak by mě docela zajímala ta struktura pozadí, čili hlavně efektová stránka věci. Předpokládám všechno jen externí HW efekty, neboť se obávám, že neexistuje podmnožina (platformově) společná všem třem DAW. Logic i PT maj něco jako VST Bridge (pokud nebyly použity HW efekty)?
Aha - už to čtu, "Waves mostly". Pokud to nebyl stejný formát plug-in, tak je to test IMHO na houby - rozdíl v projevu efektu pro různé platformy se také může jemně lišit, to je alchymie. Nezabýval bych se tím.
P.
EDIT: Ještě bych dodal, že pro mě by byl seriózní test maximálně sumační, čili jak si ten který DAW poradí s mixdown výsledkem; neboli bez efektů (SW typu). JInak to IMHO fakt nemá smysl.
Jinak by mě docela zajímala ta struktura pozadí, čili hlavně efektová stránka věci. Předpokládám všechno jen externí HW efekty, neboť se obávám, že neexistuje podmnožina (platformově) společná všem třem DAW. Logic i PT maj něco jako VST Bridge (pokud nebyly použity HW efekty)?
Aha - už to čtu, "Waves mostly". Pokud to nebyl stejný formát plug-in, tak je to test IMHO na houby - rozdíl v projevu efektu pro různé platformy se také může jemně lišit, to je alchymie. Nezabýval bych se tím.
P.
EDIT: Ještě bych dodal, že pro mě by byl seriózní test maximálně sumační, čili jak si ten který DAW poradí s mixdown výsledkem; neboli bez efektů (SW typu). JInak to IMHO fakt nemá smysl.
ze srandy sjem si stahnul wavy a porovnal jsem si to. Srovnaval jsem to tak, ze jsem si stopy dal vedle synchronne sebe do cubase (ten PT mix jsem se snazil srovnat na sampl stejne, ale uplne to nejde) a prepinal mezi nima. Prijde mi, ze Cubase a PT zni stejne. Skoda, ze PT export nezacina stejne jako Cubase, takze se neda udelat null test. Logic zni jinak a to zejmena proto, ze vokal a akusticke kytary jsou vic nahlas. Jinak treba basa a hihaty mi prijdou, ze zni uplne stejne. Podle me je to zavadejici test. Nicmene i kdyby tam ten rozdil v sumaci byl, tak je to stejne jeden z poslednich parametru, ktery dneska ovlivnujou vysledny zvuk;)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo - já to jen zmínil jakože z mého pohledu by to tak bylo řekněme srovnatelné, ale přijde mi při existenci SW efektování, že to nemá smysl nijak srovnávat.
P.
P.
jasne pavlii, to jsem ani nereagoval na tebe a mas pravdu;) Jen jsem chtel rict, ze ten rozdil, kterej je u mixdownu z Logicu podle me neni tim, ze by Logic pocital lip, ale spis tim, ze tam je neco nastavene jinak, protoze ten rozdil ve vokalu a kytarach je imho v radu decibelu a u zbytku mixu spise zadnej.
-
cherokee156
Porovnání: Cubase, Pro Tools, Logic Pro
ahoj 
možná s tímto tématem sklidím spoustu hanění jakto že jsem nenašel toto vysvětlující článek, nicméně ať jsem hledal jak jsem hledal ne na ne to najít, můžete mi sem buď na něj hodit link nebo mi přímo po lopatě vysvětlit v čem je lepší cubase než logic pro a v čem horší, případně jaké jsou pro tools a co je "nejlepší" z těchto softwarů
snažím se vydat cd na vlastní náklady a program v jakém doposud dělám ( acustica mixcraft 6 ) mě vysoce nevyhovuje zvláště z hlediska možností a rychlosti práce. dokážu se soustředit na detail přestože by jste na mě mohli najít asi mnoho cholerických rysů a moje zaměření je od takovýho přirozenýho popu ( ne věci typu g - powerd, spíše věci typu delirious? přes folk ( misty mountains ) až po těžko k čemukoli přirovnatelný metalcore až noise
hlavně se zaměřuji na rock a hardrock, vše si nahrávám více méně sám snad kromě bubnů, i když těch pár taky mám vlastních a možná bych s rytemem občas potřeboval trošku pomoci ( slyšel jsem že už cubase 6 má plug - in který umí zarovnat ostatní nástroje podle bubnú ) není to samozřejmě tak že bych utíkal nějak rytmem, spíš občas jsem při nahrávání míval o pár setinek vteřiny ručku zpožděnější, nebo při base mi vše ne vždy zařezávalo 
děkuju vám všem
možná s tímto tématem sklidím spoustu hanění jakto že jsem nenašel toto vysvětlující článek, nicméně ať jsem hledal jak jsem hledal ne na ne to najít, můžete mi sem buď na něj hodit link nebo mi přímo po lopatě vysvětlit v čem je lepší cubase než logic pro a v čem horší, případně jaké jsou pro tools a co je "nejlepší" z těchto softwarů
děkuju vám všem
Naposledy upravil(a) rotten77 dne 21.08.2014 6:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava názvu tématu
Důvod: Úprava názvu tématu
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Porovnání: Cubase, Pro Tools, Logic Pro
U tebou zmíněných programů se podle mě nedá říct, který je lepší. Všechny by ti měli k tvému účelu stačit. Který bude pro tebe ten pravý si musíš zjistit sám - vyzkoušej je všechny a pak se rozhodni.
Ještě bych k tomu výčtu přidal Cakewalk Sonar.
Ještě bych k tomu výčtu přidal Cakewalk Sonar.
Hraju na kytary a mašinky
A já bych k tomu přidal Reaper, aby toho nebylo málo
Je to o zvyku, každému pasuje něco jiného. Vyzkoušej dema a uvidíš, co ti sedne. Pozor demo Pro Tools a demo Cubase vyžaduje zakoupení iLok či USB, k tomu abys to rozjel... Jsou tu tedy jakési náklady.
Z vyjmenovaných DAW umí každý praktický to samé... Vyber si podle toho, který ti je sympaticky vzhledem a workflow...
Vzhledem k tomu, že děláš převážně s audiem bych ti doporučil zmiňovaný Reaper, což je plnohodnotný DAW, zkoušet můžeš zdarma. Ale pokud vyzkoušíš, rychle zakoupíš
Na audio je super.

Jinak to "rovnání", které zmiňuješ, má Reaper taky. Jde o nástroj "Strechmarkers" a umožňuje hýbat v časové ose s vlnovými průběhy dopředu a dozadu... Samozřejmě to nění samospasitelné, ale to není u žádné DAW, že... Na jemné dolaďování rytmiky je to však poměrně mocný nástroj.
Z vyjmenovaných DAW umí každý praktický to samé... Vyber si podle toho, který ti je sympaticky vzhledem a workflow...
Vzhledem k tomu, že děláš převážně s audiem bych ti doporučil zmiňovaný Reaper, což je plnohodnotný DAW, zkoušet můžeš zdarma. Ale pokud vyzkoušíš, rychle zakoupíš

Jinak to "rovnání", které zmiňuješ, má Reaper taky. Jde o nástroj "Strechmarkers" a umožňuje hýbat v časové ose s vlnovými průběhy dopředu a dozadu... Samozřejmě to nění samospasitelné, ale to není u žádné DAW, že... Na jemné dolaďování rytmiky je to však poměrně mocný nástroj.
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30
Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Chce to vyzkoušet asi všechno a rozhodnutí bych nechal na tom, co ti přijde subjektivně jako nejlogičtější a nejrychlejší na ovládání. Cubase ani Pro Tools bych doma nechtěl mít (Logic je snad jen Maca, ne?), ale do velkýho studia zas jedině Cubase či Pro Tools. Na domácí produkci bych volil zmíněný Reaper, pak třeba FL Studio, Reason, Ableton atd.
Miluju české hudební akvárium včele s 30 revivaly Kabátů, 15 revivaly Tří Sester a 5 revivaly Divokýho Debilla!
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tyhle bych v tomto případě nedoporučoval. Umí sice to, co klasické DAW, ale jsou určeny spíš pro elektronickou muziku a dělá se s nima trochu jinak.nzp píše:...třeba FL Studio, Reason, Ableton atd.
Hraju na kytary a mašinky