Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
Re: Zacházení s lampovým aparátem
Asi to sem moc nepatří,ale je normální,že výstup na repro je vzájemně vodivý ?(propípnul jsem multimetrem) Kdyžtak mě přesuntě do jiné diskuse,jsem tu nový a jestě se neorientuju.
Co to znamená "vzájemně vodivý"?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
pokud myslíš že mezi svorkami to propípneš, tak je to normální - na výstupu zesilovače je výstup trafo, jeho sekundár má obyčejným multimetrem prakticky neměřitelný stejnosměrný odpor, takže se jeví jako zkrat
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Ahoj potřebuju vyměnit lampy v laney lc30 l ale v kytarach nemaj el84 co v tom sou. Poradíme mi prosím jestli je v jejích nabídce nějaká alternativa? Děkuju
Do LC30 stačí když seženeš jakoukoliv párovanou čtveřici EL84 a vyměníš. Nemusíš kupovat na Kytarách a ani to nemusí být stejná značka.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Zdar, protože má LC 30 automatické předpětí, nestane se dokonce nic špatného i kdyby ty EL84 nebyly "párované". Kup 4ks EL84, vyměň a dál to řešit není potřeba.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Není třeba to řešit, protože se nic nestane nebo protože to má tu zpětnou vazbu z katody na mřížku pro každou lampu zvlášť? Sorry, jestli se ptám moc blbě, nejsem v tom kovanej. 
Není potřeba to řešit proto, neboť i tzv. spárované elektronky ve skutečnosti spárované nejsou. Když se ještě elektronky hojně používaly v průmyslu, tak některé aplikace (např. měřicí přístroje) spárované elektronky opravdu vyžadovaly. Párování se dělalo na charakterografu, kde se vybíraly z tisíců kusů lampy se shodnými charakteristikami (převodovými a anodovými) v celé předpokládané pracovní oblasti. Pro takovou jednoduchou a nenáročnou aplikaci jako je kytarový zesilovač tohle vůbec nemá žádné opodstatnění. Alespoň trochu přizpůsobené by měly být elektronky pracující paralelně, to je typicky u 100W zesilovačů. U 50W, kde každou půlvlnu zesiluje jen jedna (většinou EL34, 6L6GC) není žádné párování potřeba. S "párovanými" to bude znít nějak, s náhodnými to bude znít sice jinak, ale málokdo to uslyší a když už ano, tak nebude možné určit který zvuk je lepší, protože je to jak známo ryze subjektivní.
Malé lampy (EL84, 6V6) mají většinou automatické mřížkové předpětí získávané na katodovém odporu, takže zde by mělo nějaké párování zanedbatelný význam. Celý ten humbuk kolem párování lamp uměle "živí" prodejci, aby měli více penízků
. Použitím "nespárovaných" lamp se nikdy nic špatného nestane.
Musí však být v pořádku, to je mít dostatečnou emisi a nemít mezielektrodové zkraty.
Malé lampy (EL84, 6V6) mají většinou automatické mřížkové předpětí získávané na katodovém odporu, takže zde by mělo nějaké párování zanedbatelný význam. Celý ten humbuk kolem párování lamp uměle "živí" prodejci, aby měli více penízků
Musí však být v pořádku, to je mít dostatečnou emisi a nemít mezielektrodové zkraty.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- jeleniste
Mám dotaz, nechal jsem si teď opravit kombo (2*EBL 21, nebo EL 84) ecc83 a ecc 82. Takže to začalo opravdu hrát, ale tim, že to můžu teď vytočit, aniž by se začaly vyskytovat protivný pazvuky jsem zjistil, že když zahraju naráz na dvě hluboký struny, tak místo dvou tónů to vydává něco, co bych přirovnal k bouchání do plotu z vlnitýho plechu. Podle toho chlápka, co mě to spravoval je to trafem, že neni sklepaný a žere basy, takže u těch hlubokejch tónů ty harmonický frekvence přeřvou ten základní tón. Mě to přijde jako nějaká interference (jako když přimontuju, dejme tomu někam na hmatník - ne na flažolet kovovej klacíček a ty části strun kmitaj tak, že se to vzájemně mlátí). Může to bejt tim trafem? Nebo to může dělat ještě něco jinýho? Schéma voskenuju, až se dostanu ke skeneru...
Má to mít 15 - 20 watů zhruba, repro je na třicet. Kdybych chtěl vyměnit trafo za nějaký lepší, jaký bych měl vybrat?
Má to mít 15 - 20 watů zhruba, repro je na třicet. Kdybych chtěl vyměnit trafo za nějaký lepší, jaký bych měl vybrat?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Nevim jak vy, ale ten zvuk s bouchanim do plotu si nejak neumim predstavit
Video by nebylo? Alespon s necim, co se tomu podoba...
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Demilich píše:Nevim jak vy, ale ten zvuk s bouchanim do plotu si nejak neumim predstavitVideo by nebylo?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
U LC30 MUSÍ být koncové lampy pečlivě vybírané se shodnými vlastnostmi! Tedy celá čtveřice. Nikoli dva páry, nebo dokonce každá jiná. Pokud tam nastrkáš jen tak nějaké čtyři EL84, které Ti vybere prodavač namátkou z kartonu, tak si zaděláváš na spoustu problémů. Minimálně riskuješ až o 75% kratší životnost oproti pečlivě vybranému kvadru. LC30 jede prakticky v áčku a všechny čtyři lampy si tvoří předpětí přes společný katodový odpor. Musí být pečlivě vyměřeny!dzonydam píše:Ahoj potřebuju vyměnit lampy v laney lc30 l ale v kytarach nemaj el84 co v tom sou. Poradíme mi prosím jestli je v jejích nabídce nějaká alternativa? Děkuju
Jinak na výrobci v tomto případě nezáleží. Ua u LC30 není nijak vysoké. Ale jsou aparáty, v kterých jedou EL84 i s 360V na anodách a tam už je výběr značně komplikovanější.
Tohle je opravdu nesmysl, jaký jsem tu už dlouho nezaznamenal:
Tube Guru píše:Pro takovou jednoduchou a nenáročnou aplikaci jako je kytarový zesilovač tohle vůbec nemá žádné opodstatnění. Použitím "nespárovaných" lamp se nikdy nic špatného nestane.
Tohle je také dobrá perla. Co je to zpětná vazby z katody na mřížku?Bummer píše:Není třeba to řešit, protože se nic nestane nebo protože to má tu zpětnou vazbu z katody na mřížku pro každou lampu zvlášť? Sorry, jestli se ptám moc blbě, nejsem v tom kovanej.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 30.11.2013 16:31, celkem upraveno 1 x.
Mojí terminologii prosím raději ignoruj, mmjuzi. 
Jinak jsem měl na mysli to samé, co ty. S tím společným odporem. Tamto. Však víš.
Jinak jsem měl na mysli to samé, co ty. S tím společným odporem. Tamto. Však víš.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem to včera nenapsal úplně nejpochopitelněji, neubránil jsem se drobné opravě.
Každopádně doufám, že Dzonydam bude mít dost rozumu, aby tam nenasázel nějaké 4 X EL84, co kde potká, nedejbože třeba na Aukru.
Doplňuji o den později:
Tu mám jeden takový rozbor konce pracujicího stejným způsobem jako LC30, jinými slovy, opět variace na AC30, jen v bledě modrém. Principielně lze zde napsané v plném rozsahu aplikovat i na LC30, pouze se změní hodnoty potřebného klidového proudu jednotlivých elektronek v souvislosti s Ua, který je u LC30 o něco nižší, než u tohoto PV30. Zpracoval to důvěryhodný člověk celkem snadno pochopitelným, až by se dalo říci "populárním" způsobem. Kdo článek nepochopí, ať raději o výměně elektronek svépomocí vůbec neuvažuje.
Koncový zesilovač PV30 je v podstatě replika Voxu AC30TBR, vylepšená o
přepínání katodového odporu, s přepínačem trioda/pentoda, s přepínačem
zdroje (v soft modu je užita GZ34 + 2x33uF, v Hard modu 1N4007 a 100 +
50uF) a s modulací klidového proudu tremolem.
Pokud si odmyslíme tremolo a vezmeme pentodový režim a hard mode, je tam
katodový odpor společný pro 4x EL84 - 68 nebo 50 ohmů dle přepínače SW1, napětí
zdroje je při odběru 180mA cca 370V. Předpokládejme při Rk 68 ohmů odběr
asi těch 180mA (tedy průměr 45mA/elku), pak vychází úbytek na katodovém
odporu 180mA x 68R = 12.24V a na anodovém vinutí 130R x 90mA = 11.7V, tedy
napětí katoda-anoda bude 370-11.7-12,2=346,1V.Nyní k proudu jednotlivými elkami : ze sledu měření (EL84 Sovtek, soubor 200ks, séie 4-2006) pro Ug1=-12V, Ua=350V se dá najít rozptyl Ia od 30.1 do
66mA. Nebyl by problém použít čtveřici 4x45mA, nebo vybrat 3 x 39mA +
63mA, v měřeném souboru se vyskytují.
V obou případech bude celkový součet klidových proudů 180mA, ale změní se rozložení klidového příkonu. Na
společném katod. odporu bude (zaokrouhleně) 12V, rozdíl úbytku na anod.
vinutí zanedbáme a ztrátový anod. výkon bude : v prvním případě 4 x 15.6W,
ve druhém to bude 3 x 13,5W a čtvrtá bude zatížena 21,8W.
Tedy, pokud respektujeme dovolenou anod. ztrátu 12W, bude v prvém případě
čtveřice přetížena každý kus o 30%, v druhém případě budou 3 elky přetíženy
o 12,5% a čtvrtá o téměř 82% ! Pokud se životnost snižuje zhruba na
polovinu při každých 10-15% přetížení a střední životnost je 1000 hodin pro
100% Pa (tyto údaje jsou dle výrobce a způsobu chlazení různé), můžeme
odhadnout, že v prvém případě bude životnost čtveřice třeba 250 hodin,
zatímco ve druhém bude životnost extrémně přetížené elky jen pár desítek
hodin, pokud nás neopustí během pár minut (v praxi obvyklé).
Co se týče dalších režimů - při katodovém odporu 50 ohmů proudy konc.
elkami ještě stoupnou, v režimu soft zase klesne anodové napětí (ale ne moc
výrazně, odhad je tak o 15V méně). Pro rozumnou životnost elektronek je nutné :
- velmi dobrý výběr na shodu charakteristik
- vybrat elky s charakteristikami, aby pro dané zapojení komba byla klidová
ztráta Pa nejlépe do 12W (ev. elky jiného výrobce atd.)
- upravit kombo, zvětšit Rk, nebo doplnit předpětí, ještě lépe samotné Rk
pro každou elku zvlášť
Každopádně doufám, že Dzonydam bude mít dost rozumu, aby tam nenasázel nějaké 4 X EL84, co kde potká, nedejbože třeba na Aukru.
Doplňuji o den později:
Tu mám jeden takový rozbor konce pracujicího stejným způsobem jako LC30, jinými slovy, opět variace na AC30, jen v bledě modrém. Principielně lze zde napsané v plném rozsahu aplikovat i na LC30, pouze se změní hodnoty potřebného klidového proudu jednotlivých elektronek v souvislosti s Ua, který je u LC30 o něco nižší, než u tohoto PV30. Zpracoval to důvěryhodný člověk celkem snadno pochopitelným, až by se dalo říci "populárním" způsobem. Kdo článek nepochopí, ať raději o výměně elektronek svépomocí vůbec neuvažuje.
Koncový zesilovač PV30 je v podstatě replika Voxu AC30TBR, vylepšená o
přepínání katodového odporu, s přepínačem trioda/pentoda, s přepínačem
zdroje (v soft modu je užita GZ34 + 2x33uF, v Hard modu 1N4007 a 100 +
50uF) a s modulací klidového proudu tremolem.
Pokud si odmyslíme tremolo a vezmeme pentodový režim a hard mode, je tam
katodový odpor společný pro 4x EL84 - 68 nebo 50 ohmů dle přepínače SW1, napětí
zdroje je při odběru 180mA cca 370V. Předpokládejme při Rk 68 ohmů odběr
asi těch 180mA (tedy průměr 45mA/elku), pak vychází úbytek na katodovém
odporu 180mA x 68R = 12.24V a na anodovém vinutí 130R x 90mA = 11.7V, tedy
napětí katoda-anoda bude 370-11.7-12,2=346,1V.Nyní k proudu jednotlivými elkami : ze sledu měření (EL84 Sovtek, soubor 200ks, séie 4-2006) pro Ug1=-12V, Ua=350V se dá najít rozptyl Ia od 30.1 do
66mA. Nebyl by problém použít čtveřici 4x45mA, nebo vybrat 3 x 39mA +
63mA, v měřeném souboru se vyskytují.
V obou případech bude celkový součet klidových proudů 180mA, ale změní se rozložení klidového příkonu. Na
společném katod. odporu bude (zaokrouhleně) 12V, rozdíl úbytku na anod.
vinutí zanedbáme a ztrátový anod. výkon bude : v prvním případě 4 x 15.6W,
ve druhém to bude 3 x 13,5W a čtvrtá bude zatížena 21,8W.
Tedy, pokud respektujeme dovolenou anod. ztrátu 12W, bude v prvém případě
čtveřice přetížena každý kus o 30%, v druhém případě budou 3 elky přetíženy
o 12,5% a čtvrtá o téměř 82% ! Pokud se životnost snižuje zhruba na
polovinu při každých 10-15% přetížení a střední životnost je 1000 hodin pro
100% Pa (tyto údaje jsou dle výrobce a způsobu chlazení různé), můžeme
odhadnout, že v prvém případě bude životnost čtveřice třeba 250 hodin,
zatímco ve druhém bude životnost extrémně přetížené elky jen pár desítek
hodin, pokud nás neopustí během pár minut (v praxi obvyklé).
Co se týče dalších režimů - při katodovém odporu 50 ohmů proudy konc.
elkami ještě stoupnou, v režimu soft zase klesne anodové napětí (ale ne moc
výrazně, odhad je tak o 15V méně). Pro rozumnou životnost elektronek je nutné :
- velmi dobrý výběr na shodu charakteristik
- vybrat elky s charakteristikami, aby pro dané zapojení komba byla klidová
ztráta Pa nejlépe do 12W (ev. elky jiného výrobce atd.)
- upravit kombo, zvětšit Rk, nebo doplnit předpětí, ještě lépe samotné Rk
pro každou elku zvlášť
- jeleniste
https://www.dropbox.com/s/0ejzqml423nvi ... 0_0001.jpg
Tohle je to moje kombo. Jaký trafo bych tam měl mít, aby to hrálo pěkně a nežralo mě to ty basy?
Tohle je to moje kombo. Jaký trafo bych tam měl mít, aby to hrálo pěkně a nežralo mě to ty basy?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Dal bych tam třeba nějaké výstupní trafo. Vhodně dimenzované na Tvůj výkon a s patřičným poměrem pro lampy, které tam budeš strkat. Z těch levných a běžně dostupných se mi s dobrým přenosem basů docela osvědčil třeba Hammond 1650E, nebo P - TF41318 od Antique Electronic Supply. Ty nežraly nic. Dokonce mi nesnědly ani bačkory, když jsem kombo nechal přes noc bez dozoru v obyváku. Natož aby žraly ty basy.
- jeleniste
Mě nevadí, když těch basů ubude, ale potřebuju, aby jich tam zůstalo dost na to, aby je nepřeřvalo to kovový pleskání strun.
Dík Pogůglim, kde se dá jedno z těch, kterých píšeš získat.
Dík Pogůglim, kde se dá jedno z těch, kterých píšeš získat.
trafa hammond seženeš tady . http://www.soselectronic.cz/ s největší pravděpodobností ho v katalogu nenajdeš ale když jim napíšeš mail jaký trafo budeš chtít tak ti ho objednají ale dodací lhůta je cca 3 tejdny .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- jeleniste
Z toho co maj v gesu bych asi nic použitelnýho nevybral. Nebo jo? To co tam je (v tom kombu) vypadá, že je to dělaný na koleně a hraje to pěkně, až na ty basy.
v gesu maj trafa vod indelu (polský) slyšel sem to hrát v jednom stanleyho zesíku a nebyl to zas ažtakovej průser. Byl to nějaká variace na engl takže hi-gain . mmjuze se rači na názor neptej
ti napíše že je to s****a 
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso