Značení palcových trsátek
Pravidla fóra
- Strýček_TOM
Prstýnky a dvanáctistrunka
Ahój!
A ptám se na obsah nadpisu! Je praktický při hraní prstama na dvanáctistrunce používat prstýnky? Je tam dost málo prostoru a nikdy jsem to s prstýnkama nezoušel (to zní blbě). Nedokážu zatím ale brnkat na obě struny najednou, takže prstam hraju na dvanáctistrunku jako na šestistrunou, teda jen hlavní struny (pro vysvětlení). A stříhat si minimálně nehty na pravý ruce kvůli hraní mi nepřijde jako úplně ideální. Blbý je, že mi přijde, že ta dvanáctka je míň slyšet, narozdíl od šestky, když člvoěk nemá ty dlouhý nehty na brnkání. No tak teda - má to cenu hrát na dvanáctku prstýnkama? (jsem v ohledu hraní prstama na dvanáctku kapku amatér, zatím)
A mohli byste mě případně poradit, jaký si pořídit? Nějak se neorientuju.
Slunce v duši, nohy v teple a hlavně, ať se kouří z hlavně,
Díky vám
s pozdravem
Strýček Tom
A ptám se na obsah nadpisu! Je praktický při hraní prstama na dvanáctistrunce používat prstýnky? Je tam dost málo prostoru a nikdy jsem to s prstýnkama nezoušel (to zní blbě). Nedokážu zatím ale brnkat na obě struny najednou, takže prstam hraju na dvanáctistrunku jako na šestistrunou, teda jen hlavní struny (pro vysvětlení). A stříhat si minimálně nehty na pravý ruce kvůli hraní mi nepřijde jako úplně ideální. Blbý je, že mi přijde, že ta dvanáctka je míň slyšet, narozdíl od šestky, když člvoěk nemá ty dlouhý nehty na brnkání. No tak teda - má to cenu hrát na dvanáctku prstýnkama? (jsem v ohledu hraní prstama na dvanáctku kapku amatér, zatím)
A mohli byste mě případně poradit, jaký si pořídit? Nějak se neorientuju.
Slunce v duši, nohy v teple a hlavně, ať se kouří z hlavně,
Díky vám
s pozdravem
Strýček Tom
Naposledy upravil(a) Bejk dne 23.04.2013 16:26, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunul jsem tvůj dotaz, zde to bude asi vhodnější.
Důvod: Přesunul jsem tvůj dotaz, zde to bude asi vhodnější.
Freddie Mercury: Lover of Life - Singer of Songs
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Prstýnky
Já ti odpovím asi způsobem, co se ti nebude líbit, ale bude to zdaleka nejpraktičtější:
Skoč do hudebnin, kup si ty prstýnky (stojí pár desetikorun) a vyzkoušej to. V nejhorším je pak hodíš do šuplete nebo se ti na ně bude prášit na polici.
Skoč do hudebnin, kup si ty prstýnky (stojí pár desetikorun) a vyzkoušej to. V nejhorším je pak hodíš do šuplete nebo se ti na ně bude prášit na polici.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Strýček_TOM
ou well, já se nehádám, šerife, ale psal jsem to s tím, jestli nemá někdo nějakou praktickou zkušenost, o kterou by se moh' podělit se strýčkem Tomem.Nero píše:Já ti odpovím asi způsobem, co se ti nebude líbit, ale bude to zdaleka nejpraktičtější:
- Nero
- Rádce
Moje praktická zkušenost je taková, že s prstýnkama se mi hraje blbě a na dvanáctku ještě blběji
Radši si nechám malinko delší nehty a hraju prsty.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
No a máš zkušenosti s hraním prstýnkama na normální kytaře? Protože, on je to vážně docela rozdíl oproti hraní prstama (zejména pocitově) a rozhodně ne každýmu to sedne. A za předpokladu, že s prstýnkama zkušenosti nemáš, tak bych s nima teda začínal asi spíš na normální šestce
- Strýček_TOM
To věřím, že se s nima hraje divně... přeci jen prsty jsou prsty a je tam ten pocit doteku struny... Ale prostě když to nezní tak, jak by blyo potřeba, je potřeba to nějak podpořit... 
Ahoj,
s prstýnkama hraji už celkem dlouho. V prvé řadě bych chtěl řící, že 12ti strunná kytara není na vybrnkávání. Je to doprovodná kytara. Vím, možná bude někdo tvrdit opak, ale když půjdete někam hrát, tak na 12ti strunce budete pouze jako doprovod...Solo na to asi nezahrajete....Ale k věci....Prstýnek se nechá používat dvěmi způsoby. První, ten který každý zná a drží se ho (protože prostě tak hrajou všichni)...je mít ten "plech" přes bříško prstu. Nastává ovšem problém....ti kdo hráli už nějakou dobu jen prsty zjistí, že to jaksi nezní, drnčí..necítí struny....Cvičením se nechá těchto neduhů zbavit...Nyní je tu druhá varianta....Co když chceme prsty zahrát "akord" a sjet prsty po strunách....klasika....psty dolů, palcem vzhůru...v tento moment jsou prstýnky na obtíž....protože by jsme je z těch prstů vylomily....Proto je tu druhá možnost o které vám chci povědět. Zkušenější hráči hrají ne bříškama prstů, ale špičkami...využívají nehty...nastává tedy otázka, na co chránit bříška když s nimi vlastně nehrajeme, potřebujeme nehty, které jsme si ostřihaly aby jsme vypadali hezky
. To právě řeší prstýnky, proto byly vlastně navržené, mají nahrazovat nehty a ne chránit bříška prstů jak si 85% lidí myslí a podle toho je používá....Vemte tedy prstýnky a nasdte si je na ostřihanou ruku obráceně. V tento moment získávám tolik potřebné nehty pro mou hru....Struny stále cítím protože mi tam nepřekáží kov...Mohu hrát prsty přes všechny struny a nezničím si nehty...mohu vybrnkávat, protože cítím struny. Toje to pro co byly prstýnky dělány - náhrada nehtů.....Než se tu na mě vrhnete, co jsem to za magora, že takhle nikdo nehraje....zkuste to někdy a poznáte, že jsme se vlastně celou dobu pletly a hra na kytaru je mnohem příjemnější....máme totiž nehty... 
s prstýnkama hraji už celkem dlouho. V prvé řadě bych chtěl řící, že 12ti strunná kytara není na vybrnkávání. Je to doprovodná kytara. Vím, možná bude někdo tvrdit opak, ale když půjdete někam hrát, tak na 12ti strunce budete pouze jako doprovod...Solo na to asi nezahrajete....Ale k věci....Prstýnek se nechá používat dvěmi způsoby. První, ten který každý zná a drží se ho (protože prostě tak hrajou všichni)...je mít ten "plech" přes bříško prstu. Nastává ovšem problém....ti kdo hráli už nějakou dobu jen prsty zjistí, že to jaksi nezní, drnčí..necítí struny....Cvičením se nechá těchto neduhů zbavit...Nyní je tu druhá varianta....Co když chceme prsty zahrát "akord" a sjet prsty po strunách....klasika....psty dolů, palcem vzhůru...v tento moment jsou prstýnky na obtíž....protože by jsme je z těch prstů vylomily....Proto je tu druhá možnost o které vám chci povědět. Zkušenější hráči hrají ne bříškama prstů, ale špičkami...využívají nehty...nastává tedy otázka, na co chránit bříška když s nimi vlastně nehrajeme, potřebujeme nehty, které jsme si ostřihaly aby jsme vypadali hezky
No, ono prstýnků je spousta druhů. Na to co popisuješ se používají třeba Alaska pik a podobné věci, kterí umožňují hrát oběna směry.
Klasické prstýnky nemají nic chránit, ale slouží k tvorbě tónu a nasazovat je obráceně je fakt blbost.

Klasické prstýnky nemají nic chránit, ale slouží k tvorbě tónu a nasazovat je obráceně je fakt blbost.

Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Tak to, co napsal Zagan, sem nějak nepochopil. Nepoužívám to, ale měl sem za to, že to prostě slouží jako náhrada nehtů a nic jiného. 
- jeleniste
No, já používam ty kovový banjový, nebo plastový, dunlopy obojí. Ty plastový se musej dát do horký vody a pak povolí. Plastový líp zněj, kovový lepší drží na ruce. Nevýhoda je, že se s tim nedá pořádně hrát beglajt prstama, musí se palcem. Existujou i prstýnky s dírou na bříško prstu, používaj se snad na nějaký oldtime banjo, či kýho výra, ale nejsou běžně k dostání v obchodě.
Já prstýnky používám kvůli zvuku a kvůli dynamice.
Já prstýnky používám kvůli zvuku a kvůli dynamice.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Prstýnky jsou povětšinou prostě náhrada nehtů. Samozřejmě, je možno je používat záměrně, ten zvuk z plastu či kovu je jiný a leckdy žádoucí. Ale většinou je to náhrada. Vlastně se užívají z nouze. Kdo má nehty měkké, lámavé, proměnlivé, nespolehlivé, kdo hodně hraje, co s tím? Jedině prstýnky.
A ještě ku dvanáctce: právě na tu jsou prstýnky jak dělané. A není pravdou, že to je jen doprovodná kytara. Ty struny jsou jak malé varhany, zvláště naladěno do akordu, na míru skladbě. Vybrnkávat tam lze leccos.
Dvanáctka a prstýnky a hlas a fajnová báseň - živit se s tím můžeš dosmrti.
Mi prstýnky vyhověly čistě technicky, z výše psaných důvodů.
Zvukově mi vyhověly také, bylo psáno.
Emočně mi nevyhověly, potřebuji větší kontakt s nástrojem, nehrajeme jen pro lidi, anobrž i občas pro sebe.
Kompromis je nějaký ten prstýnek a ostatní prsty neoprstýnkovány.
Je to na každém.
A ještě ku dvanáctce: právě na tu jsou prstýnky jak dělané. A není pravdou, že to je jen doprovodná kytara. Ty struny jsou jak malé varhany, zvláště naladěno do akordu, na míru skladbě. Vybrnkávat tam lze leccos.
Dvanáctka a prstýnky a hlas a fajnová báseň - živit se s tím můžeš dosmrti.
Mi prstýnky vyhověly čistě technicky, z výše psaných důvodů.
Zvukově mi vyhověly také, bylo psáno.
Emočně mi nevyhověly, potřebuji větší kontakt s nástrojem, nehrajeme jen pro lidi, anobrž i občas pro sebe.
Kompromis je nějaký ten prstýnek a ostatní prsty neoprstýnkovány.
Je to na každém.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Prstýnky
Já jsem teda ten 1. způsob, co každý zná a drží se ho, ještě u nikoho neviděl a v životě by mě nenapadlo si nasadit prstýnky přes bříška prstů. Celkem by mě zajímalo odkud jsou vycucaný ty procenta lidí, který takto prstýnky používaj vzhledem k tomu, že prstýnek je na první pohled náhrada nebo spíš alternativa k nehtům.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Není pravda, třeba 5struné banjo či dobro se hraje standardně prstýnkama (pominu nějaké old time styly apod.), a není to žádná náhrada.martina72 píše:Vlastně se užívají z nouze. Kdo má nehty měkké, lámavé, proměnlivé, nespolehlivé, kdo hodně hraje, co s tím? Jedině prstýnky.
Prostě prstýnek slouží k tvorbě tónu, a to platí i na kytaře.
Že má někdo špatné nehty je věc jiná - potom může hrát bříšky prstů, nebo nějakými prstýnky. Ale primárně to žádná náhrada není. Já hraju nehty, ale začal jsem s prstýnky - je to hlasitější a zní to jinak, prstýnky jsou různé konstrukce a tvarů, z různých materiálů - je tam spousta prostoru. Navíc asi zkusím časem dobro či banjo, tak myslím, že se to bude potom hodit.
- jeleniste
Každý má to svý, já byl zvyklej hrát bez a jak jsem začal hrát lap, tak tam to prostě holym prstem nerozeznim pořádně a ze začátku to bylo pro mě utrpení (ještě trochu je), protože holýma prstama máš širší paletu nějakýho výrazu (třeba takový to hrábnutí postupně otevíranejma prstama) a to myslim předevšim rytmickýho. Rytmus se s prstýnkama hraje blbě. Zase bříškem, ani nehtem tý struně nedam takovou energii, jako tvrdym prstýnkem, nebo trsátkem.
- Nero
- Rádce
Silně nesouhlasím - je to jen o schopnosti pracovat s takovým nástrojem. Kdo umí, nemá důvod být "pouze jako doprovod".Zagan píše:Ahoj,
s prstýnkama hraji už celkem dlouho. V prvé řadě bych chtěl řící, že 12ti strunná kytara není na vybrnkávání. Je to doprovodná kytara. Vím, možná bude někdo tvrdit opak, ale když půjdete někam hrát, tak na 12ti strunce budete pouze jako doprovod...Solo na to asi nezahrajete....
V životě jsem neviděl nikoho takhle prstýnky používat.To právě řeší prstýnky, proto byly vlastně navržené, mají nahrazovat nehty a ne chránit bříška prstů jak si 85% lidí myslí a podle toho je používá
PetrPeter 1975 - 2008
Docela mě udivuje, že jste nikoho jako doprovodnou 12ti strunku neviděli hrát. Není to o tom kdo umí...Když se podíváme třeba na Honzu a Františka Nedvěda....Co hraje František když hraje s Honzou. Na dvanácku pouze doprovod....Vždy byl jen ten druhý a není to tom, že by neuměl hrát. Proto se také osamostatnil a na dvanácku už nyní nehraje
.... Prstýnky jsou jen o pocitu....neřekl jsem, že to máte takto používat...napsal jsem, že je to jen možnost. Kdo se chce trápit s tím,, že struny necítí prosím, kdo to jednou zkusí pochopí. Já jsem je v prní chvíli používal jako každý...po nějaké době mi to přestalo vyhovovat a zkusil jsem to obrátit a divil jsem se, že to hraje daleko lépe. Používal jsem to takhle obráceně do té doby, než mi kamarád přivezl z ciziny Alaska pik a jsem spokojen.
To že jsi někoho neviděl, neznamená, že tak někdo nehraje. Stačí se lépe dívatNero píše:Silně nesouhlasím - je to jen o schopnosti pracovat s takovým nástrojem. Kdo umí, nemá důvod být "pouze jako doprovod".Zagan píše:Ahoj,
s prstýnkama hraji už celkem dlouho. V prvé řadě bych chtěl řící, že 12ti strunná kytara není na vybrnkávání. Je to doprovodná kytara. Vím, možná bude někdo tvrdit opak, ale když půjdete někam hrát, tak na 12ti strunce budete pouze jako doprovod...Solo na to asi nezahrajete....
V životě jsem neviděl nikoho takhle prstýnky používat.To právě řeší prstýnky, proto byly vlastně navržené, mají nahrazovat nehty a ne chránit bříška prstů jak si 85% lidí myslí a podle toho je používá
To tady nikdo nepsal.Zagan píše:Docela mě udivuje, že jste nikoho jako doprovodnou 12ti strunku neviděli hrát.
Její užití k doprovodu je samozřejmě nejběžnější, ale dá se na ní vybrnkávat, hrát prstýnky, sólovat flatpickingem atd.
Chce to ale umět. Kdo neumí hraje jen beglajty.
Ani já neviděl nikoho takhle prstýnky používat.
Určitě dá, ale jak píšeš sám její užití k doprovodu je nejběžnější. Ale klasiku na ní třeba zahraješ hodně blbě, není na to stavěná v tom se shodnem ne?shoooter píše:To tady nikdo nepsal.Zagan píše:Docela mě udivuje, že jste nikoho jako doprovodnou 12ti strunku neviděli hrát.
Její užití k doprovodu je samozřejmě nejběžnější, ale dá se na ní vybrnkávat, hrát prstýnky, sólovat flatpickingem atd.
Chce to ale umět. Kdo neumí hraje jen beglajty.
Ani já neviděl nikoho takhle prstýnky používat.
Upřímně já také viděl hodně málo hráčů co má takhle nasazené prstýnky podle těch fotek co jsem poslal. Původ, ale je to mít takhle aby to nebylo přes bříška....že to někdo otočil je věc druhá a všichni se toho chytli. Nyní už nikdo nezkoumá proč to tak je. Prostě to tak mají, tak budu hrát také tak. Ale já se tu rozhodně nehci s někým hádat....ad to má nasazený jak kdo chce...záleží na prožitku z hraní
- jeleniste
Tak o tom, že dvanáctka je nástroj zejména doporvodnej bych taky s chutí polemizoval. Jsem taky přesvědčenej o tom, že to tak neni, jako příklad bych uvedl, jak na ní hrál Zich, budiž mu země lehká např tady.
Ten alaska pik, to bych, teda, docela rád zkusil. Dá se to nějak sehnat v ČR?
edit: tak jsem je našel
http://www.humlmusic.cz/152/prislusenst ... fd77c8e923
Ten alaska pik, to bych, teda, docela rád zkusil. Dá se to nějak sehnat v ČR?
edit: tak jsem je našel
http://www.humlmusic.cz/152/prislusenst ... fd77c8e923