Výměna samostatné struny?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna samostatné struny?

Příspěvek od džetro »

shoooter píše:
džetro píše:ale cena je pro mě moc, při počtu mých aktivních nástrojů :D
Tohle už píšeš poněkolikáté. Mám také víc kytar, ale nedokážu hrát na 2 najednou :lol:
Když je životnost strun cca 30 hodin čistého hraní, stojí mi to stejně peněz, jestli mám 1 nebo na 4.
To, že občas musím koupit 2 sady najednou není vyšší náklad.
Nebo to vidíš jinak?
No vidím to tak, že u těch drahých strun není ta životnost zas o tolik větší než u těch levných a raději dvakrát natáhnu Darca za 80 kč nebo ty obyčejné D´addaria za 100 kč než jednou struny za 280kč a výš :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

džetro píše: No vidím to tak, že u těch drahých strun není ta životnost zas o tolik větší než u těch levných a raději dvakrát natáhnu Darca za 80 kč nebo ty obyčejné D´addaria za 100 kč než jednou struny za 280kč a výš :D
To já vidím stejně, navíc když mají struny velkou výdrž, nemají ten zvuk co chci z Martina slyšet (Elixir).

Já ale mluvím o těch vícero kytarách ... je to jako s pneumatikama - když jezdím na zimních, neojíždím letní :lol:

Myslím, že spotřeba strun je o hodinách hraní, nikoliv o počtu nástrojů.
Ono totiž neplatí, že struny vydrží paušálně týden nebo měsíc (jak tu každý píše), ale je to podle hodin čistého hraní. Furch udává životnost strun cca 120h u Elixir, 30h u "běžných" strun. Takže myslím, že počet kytar nemá na náklady na struny žádný vliv.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

No jasně ale já používám 3 nástroje na koncertě (kde na každý hraju v průměru stejnou dobu) takže většinou mám na každý nástroj odehrán stejný počet hodin, takže strun jsou "ojeté" zhruba ve stejnou dobu, mám tak 30 koncertů do roka (většinou celovečerní program) a je rozdíl kupovat struny za 500kč nebo za 1500kč (na tři nástroje) Takže vlastně ojíždím letní i zimní pneumatiky najednou :D čtvrtou kytaru mám na koncerty kde hraju sám a do hospody. :D
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
shoooter

Příspěvek od shoooter »

džetro píše:takže struny jsou "ojeté" zhruba ve stejnou dobu
Ale ta doba, je trojnásobná (každá kytara hraje jen třetinu času), než kdybys měl jednu kytaru.
Takže. u jedné kytary 2sady po 100,-/měsíc je 2400,- ročně, u třech kytar 3x2sady po 100,-/kvartál je také 2400,- za rok, a to se snažím říct.
Ty máš ale asi na mysli, že kupuješ 3 sady naráz.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Přesně, kupuju tři sady naráz tak třikrát ročně (bohužel není peněz nazbyt) tak proto. A to můžu mít Elixíry za nákupku,ale nesedí mi stejnějako Tobě :D
Trog

Příspěvek od Trog »

Tak strunu jsem vyměnil,koupil jsem ji v Blansku v malých a jediných hudebninách kde měl i ruzne struny po jednom kuse.

Rozdíl jsem žádný nezaznamenal...
shoooter

Re:

Příspěvek od shoooter »

tuptududu píše:Já hlavně mám struny teď celkem nový a další nový už si kupovat nechci, ...
Jak dlouho jsou už ty struny "celkem nové", a to kupuješ sady a měníš pořád jen tu jednu strunu, zbytek je původní?
Nemáš nadladěno?
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

u elixírok je hlavná výhoda , že ked vymením novu za starú tak rozdiel vo zvuku je fakt minimálny , na druhej strane ked je gitara fakt dobre zoštelovaná tak , ked mi praskne jedna struna tak za chvílku praskne dalšia a dalšia , tak potom vymením celú sadu , na aute ked sa vypáli žiarovka tak ja vymením aj tu druhú , za chvíli sa vypáli - určite , má proste nabehané hodiny na kolko je stavaná a finito , zaleží aj ako kto hrá , ale elixírky za 14 Eur už nedávam , prešiel som vďaka ,, optimalizácii " na Marris 0.9´ za 3.90 Eur :) , pri najbližšej výmene idem skúsit tieto http://shop.sollerguitars.com/product_i ... mt-10.html ale 0.9-ny
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
heynow

prasklá struna, jakou vybrat?

Příspěvek od heynow »

Ahoj, stupidní otázka ale, jakou strunu mám vybrat když mi prasklo G na španělce?
našla jsem jen takovou tenkou, ale nevím jestli je na G. A vůbec; rozdělují se nijak takhle struny podle e,h,g,d,a,E, nebo jen na "tenké" a "tlusté"? Prosím poraďte pitomci....
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tvoje téma jsem sloučil s podobným problémem.
heynow píše:Prosím poraďte pitomci....
K tvým otázkám se osobně nebudu vyjadřovat, určitě odpoví někdo jiný.
Jen tě poprosím o takovou drobnost ohledně výše uvedené citace. V tomto případě dativu slova pitomec bych raději použil povolený výraz "pitomcovi". Ono to na první pohled působí dojmem plurálu vokativu a někdo by si to mohl vzít osobně. :D
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Re: prasklá struna, jakou vybrat?

Příspěvek od Ol'Dawg »

heynow píše:Ahoj, stupidní otázka ale, jakou strunu mám vybrat když mi prasklo G na španělce?
našla jsem jen takovou tenkou, ale nevím jestli je na G. A vůbec; rozdělují se nijak takhle struny podle e,h,g,d,a,E, nebo jen na "tenké" a "tlusté"? Prosím poraďte pitomci....
Určitě by bylo lépe nemluvit o e,h,g,d,a,E, ale o struně např. síly 011, 015, 022 atd. zároveň s uvedením materiálu (např. bronz 80/20). Pokud nahrazovat jednu strunu, koupit stejnou, jako ta prasklá (nejlépe od stejného výrobce). Kusovky se většinou obtížněji shánějí, v případě nouze by mohla vyhovět struna ze stejného materiálu stejné síly. Obecně vzato, výměnu jedné struny bych moc nedoporučoval s ohledem na působení únavy materiálu, mechanické opotřebení ("otřískání" trsátkem - mikroskopické vrypy ve struně) a působení cizích chemických substancí (pot). Vždy je lepší měnit celou sadu najednou.

Výše uvedené platí pro kovové struny, ty ale nemají co dělat na španělce (předpokládám, že "španělkou" se rozumí kytara klasického tvaru - s plochým hmatníkem, vějířovým žebrováním, cca 50mm krkem a kobylkou, lepenou k vrchní desce). Tam bych viděl nylonky, výměna jedné je opět problém - bezpodmínečně dodržet sílu a počítat s tím, že to bude blbnout, nová struna se bude vytahovat (zatímco staré už budou svým způsobem vytažené). Zřejmě tedy ladění dlouho nevydrží.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

MilanT píše:Tvoje téma jsem sloučil s podobným problémem.
heynow píše:Prosím poraďte pitomci....
K tvým otázkám se osobně nebudu vyjadřovat, určitě odpoví někdo jiný.
Jen tě poprosím o takovou drobnost ohledně výše uvedené citace. V tomto případě dativu slova pitomec bych raději použil povolený výraz "pitomcovi". Ono to na první pohled působí dojmem plurálu vokativu a někdo by si to mohl vzít osobně. :D
:-) :-)Ale heynow píše gramaticky správně. Netřeba cizích učených označení pádů a čísel, pitomec jest podle vzoru muž (feministky zavýsknou radostí), takže poraďte muži - poraďte pitomci. Poraďte mužovi zní tak nějak krajově, nespisovně. Aspoň tak to cítí vysloužilý šéfredaktor a jazykový korektor. Myslím ale, že největší jazykový expert bude heynow - hodila nám sem špek, na kterém budeme klouzat ještě dlouho. Proto jí patří palec nahoru :-)
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“