Nadladění na EBEEBE

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
micek

Nadladění na EBEEBE

Příspěvek od micek »

Dobrý den všem, přicházím s amatérským ale kytarově životně důležitým dotazem

Včera jsem se jala učit novou píseň (asi všem známá: http://www.youtube.com/watch?v=i1tN-jlDWNA)

Problém je že tam je naladění kytary na EBEEBE, pak už je to vcelku jednoduché. Po dvou hodinách hraní mi praskla struna D hned u kobylky. D - tedy v tu chvíli naladěná o tón výš na E. Pak jsem šla tady na forum a viděla jsem tu samé názory, že struny se nadlaďovat nemají, že jim to strašně škodí a ať si člověk pořídí kapodastr.

Nikde jsem však nenašla, jak docílit tady tohoto naladění kytary, tady asi kapodastr jen tak nepomůže. Znamená to tedy, že se té svojí oblíbené písně mám vzdát? Mám teď koupené nové struny a prodavačka mi řekla, že 10ky ať si ani nekupuju, protože mi budou při nadladění praskat, prodala mi 11ky s tím že by to mělo být lepší, ale já opravdu nevím, jsem maximální kytarový amatér a nechci kupovat zase za týden nové struny. Dík za rady.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Nadladění na EBEEBE

Příspěvek od džetro »

Ničeho se vzdávat nemusíš, zkontroluj kobylku jestli tam není ostrá hrana o kterou by struna praskala. Normálně by to struny měly vydržet, nadlaďuju rezofonickou kytaru do EBGisEBE používám 012 a 013 sady a jde to v pohodě, při 011 by to mělo jít ještě lépe. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Já nevidím žádný důvod k nadlaďování a naopak bych se mu co nejvíc vyhýbal. Vždycky se dá kytara naladit tak, aby byly dodrženy intervaly ladění a do patřičné tóniny pak "šíbnout" kapodastrem. Momentů, kdy je nepřekonatelnou nevýhodou zkrácení "pole působnosti" je velmi málo. Rozvaha, zdali nadlaďovat, je trošku o fyzice. Ono totiž nadladění o tón reprezentuje od určitého momentu neúměrně zvýšené napětí (tah struny), průběh závislosti výšky tónu na tahu struny totiž není lineární. O nebezpečí prasknutí tahem tu ani tak nejde, struna by měla snést pětinásobný tah oproti normálu, představujícího tah při standardním naladění. Za prasknutí může vždy nějaká ostrá hrana, nejčastěji na sedle, kobylce nebo ostré zalomení v mechanice (to prakticky nejde odstranit na 100%, vždy jde jen zmírnit).
Průběh závislosti výšky tónu na tahu struny
Průběh závislosti výšky tónu na tahu struny
tah_struny.png (3.52 KiB) Zobrazeno 1311 x
Za největší problém bych považoval zvýšený tah struny a z toho plynoucí zvýšené namáhání přední desky. Pokud nadladíme o tón, není to ještě žádná katastrofa, ale třeba o dva už by mohlo způsobit problémy. Já bych raději naladil DADDAD a použil kapodastr. Ostatně přelaďuju velmi často a nemívám problémy. U nadladěné struny může být cítit zvýšený tah i na pohmat. Hratelnost kytary se zhorší, což nemusí vadit při nějakém jednoduchém strummingu s držením akordu (což je naštěstí případ zmiňované skladby), ale pokud je třeba nějaký hammer-on, pull-off, shift, tapping apod. tak to může jít o poznání hůř. Při podladění může být problémem drnčení a kapodastr pomůže jen málo.
Rozhodně bych nenechával nadladěnou kytaru ve futrále, ale nadladěné struny bych povolil.
Naposledy upravil(a) Ol'Dawg dne 2.11.2013 16:07, celkem upraveno 1 x.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Je pravda že nadladěním je více namáhaná horní deska, což mi hned nedošlo, (rezofonika je na to stavěná) ale v tomto případě z 011 ten tah nebude větší než normálně naladěné 012. Rozhodně podladění a kapodastr je dobré řešení :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Co se týče nadlaďování, vyhýbám se mu jako čert kříži... alespoň u klasický kytary se celkem bojím o přední desku.

Celkově nemám přelaďování rád, zabere to moc času, takže např. podladění řeším tak, že podladím hluboké E na D a zbytek nechám "standardně". Jinak ladění kytary neměním... Samozřejmě, ty skladby pak nejsou tak "lehce" hratelné a zpravidla to chce strávit hodně času nad vymýšlením prstokladů, ale na druhou stranu to člověku něco přinese. Případně zkusím danou skladbu transponovat.

Ale uznávám, že jsou i případy, kdy to takhle řešit nejde.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“