Edit: A hlavně nepoužívej žádné přechodky z jednoho typu konektoru na druhý. To jsou ty nejlepší pozvánky na rušící bordel do systému.
Připojení signálu do mixpultu
Pravidla fóra
Re: Připojení signálu do mixpultu
Jako zvukař ze staré školy bych nejdřív řešil kabely. Hlavně bych jako první vyházel všechno z OK elektro, Planeo a podobných verbežáren. Protože to většinou postrádá stínění. Pokud budeš propojovat pomocí konektorů 3,5mm jack a RCA (cinch) tak máš docela problém, to nikdy nebyl profesionální standard a kvalitní kabely asi nekoupíš. To co se vyrábí jsou blbě odstíněné paskvily, které fungují spíš jako antény pro rušení. Zašel bych koupit kvalitní kabely a konektory do prodejny hudebních nástrojů a pak to propájel, odizoloval a pro jistotu ještě externě odstínil (hlavně na straně RCA, kde je více vůle a tudíž více místa, kde se může procpat bordel). Profi standard vždycky byl a dodnes je XLR (ballanced) a 1/4" Jack unball s uzemněným tělem a živou špičkou. 1/4" jack "stereo" s kroužkem se používá jenom na sluchátka (stereo) nebo vstup i výstup na insertu mixpultu (většinou tip=vstup, ring=výstup). XLR, pokud chceš použít jako unball má taky drobný problém, a to je rozdíl mezi UK a US normou. Jedna na unball používá jako živý kontakt pin3 (tuším UK) druhá pin2. Ono to většinou nějak funguje, maximálně si otočíš fázi 
Edit: A hlavně nepoužívej žádné přechodky z jednoho typu konektoru na druhý. To jsou ty nejlepší pozvánky na rušící bordel do systému.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Celkem dobrý post, ale hodně ho sráží moment: "...1/4" jack "stereo" s kroužkem se používá jenom na sluchátka (stereo) nebo vstup i výstup na insertu mixpultu...". Není pravda - TRS jsou úplně stejný standard jako XLR a vůbec nejsou omezeny jen na Insert
UK a US norma slyším poprvé, ale pokud je to pravda, tak je třeba prostě mít nastudován manuál k tomu kterému přístroji a člověk pak nemůže být zaskočen.
P.
P.
V tom případě se omlouvám za neúmyslnou mystifikaci.
Já se zvučením živil v letech 91 - 95 a se symetrickým 1/4" Jack se tehdy nesetkal. Všechny přístroje měly ve specifikacích "XLR ballanced - 1/4" unballanced", některé přístroje (pokud si pamatuju, tak ekvalizér od Alesisu) měly pak i možnost zapojení přes RCA, ale to byla výjimka (a taky pěkná plečka).
S rozdílem US a UK normy jsem se tehdy setkal, protože jsem měl anglický mix AHB a s něčím z US to nechtělo spolupracovat a dost dlouho trvalo, než jsem na to přišel. Google tehdy nebyl...
Pomohl mi s tím tehdy kolega zvukař s mnohem delší praxí a vysvětlil to právě rozdílem norem (takže je to vlastně taky informace bez záruky, nicméně jsem se s tím setkal). Problém se ovšem objeví snad jen tehdy, kdy je přístroj osazen sice XLR, ale unball a druhý přístroj taky, jenže podle opačné normy (ano, s XLR od výroby zapojenými jako unball jsem se opravdu setkal a jak píšeš, v manuálu bylo napsáno, který kontakt je "živý". Ovšem ne ke všemu jsem měl manuály a tam právě nastoupil onen problém). Dneska už asi pouze hypotetická možnost 
Já se zvučením živil v letech 91 - 95 a se symetrickým 1/4" Jack se tehdy nesetkal. Všechny přístroje měly ve specifikacích "XLR ballanced - 1/4" unballanced", některé přístroje (pokud si pamatuju, tak ekvalizér od Alesisu) měly pak i možnost zapojení přes RCA, ale to byla výjimka (a taky pěkná plečka).
S rozdílem US a UK normy jsem se tehdy setkal, protože jsem měl anglický mix AHB a s něčím z US to nechtělo spolupracovat a dost dlouho trvalo, než jsem na to přišel. Google tehdy nebyl...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.