Bicí do začátku..?

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
rikl70

Re: Bicí do začátku..?

Příspěvek od rikl70 »

Já bych konkrétně toto vlákno svěřil Windy! :wink:
Jinak jsem rád, že to tu existuje a děkuji všem za každou radu.
Ve finále si za své činy můžu stejně jen sám, takže někomu něco vyčítat určitě nebudu..
Toť vše! :D
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
Windy

Příspěvek od Windy »

No nedalo mi to...
Důkladně jsem si to celé znovu přečetla a chvíli dokonce musela přemýšlet a to přemýšlení chvíli i bolelo :-D Nakonec jsem došla k závěru, který bych tu velmi ráda prezentovala veřejně.

Debata která se tu rozvinula je plná emocí, což ale není samo o sobě špatné. Hudebnící a zvlášť ti od bicích jsou lidé plní emocí a tak je to v pořádku. Čili nedivím se že do té debaty jdete všichni čelem napřed a naplno. Bohužel problém není v názorech které tu prezentujete. Problém je v definici výrazů, které tu my všichni používáme. S dovolením to rozvedu.

Tak zejména začátečník může být jeden z následujích
1. dítě 5-10 let. Malé, nesamostatné, namající samostaný výdělek. Začíná hrát protože by v budoucnosti (vzdálené minimálně 4-5 let) mohl začít hrát v kapele. Hraje doma a bicí nestěhuje. Má rodiče bez hudebního vzdělání, neznalé a nekušené.
2. dítě 5-10 let. Malé, nesamostatné, namající samostaný výdělek. Začíná hrát protože by v budoucnosti (vzdálené minimálně 4-5 let) mohl začít hrát v kapele. Hraje doma a bicí nestěhuje. Rodiče má s hudebním cítěním a má v nich nejen finanční ale i morální oporu.
3. dítě starší řekněme kolem 14-17 let. Čili člověk který si uvědomuje co by si přál, denně sám cvičí a plánuje si kapelu. nemá vlastní příjem a pokud ano, tak z brigád. Rodiče se neúčastní ničeho z toho co podniká.
4. dítě starší řekněme kolem 14-17 let. Čili člověk který si uvědomuje co by si přál, denně sám cvičí a plánuje si kapelu. nemá vlastní příjem a pokud ano, tak z brigád. Rodiče mu pomáhají a poskytnou garáž na zkušebnu, případně doplatí zbytek výbavy na kterou si dítko část financí našetří.
5. Člověk libovolného věku, který si přeje umět hrát na bicí ale netuší jestli je toho schopen opravdu dosáhnout. S omezeným příjmem, případně s omezeným životním prostorem. Nebude bicí nikam vozit. Neplánuje v blízké budoucnosti kapelu. Nemá hudební vzdělání ani zkušenosti. Má omezené finační prostředky ale neomezenou chuť hrát.
6. Člověk libovolného věku, který si přeje umět hrát na bicí ale netuší jestli je toho schopen opravdu dosáhnout. S omezeným příjmem, případně s omezeným životním prostorem. Nebude bicí nikam vozit. Neplánuje v blízké budoucnosti kapelu. Nemá hudební vzdělání ani zkušenosti. Má chuť hrát a je schopen investovat nejen do výuky a bicích ale i do vybavení
6. Člověk libovolného věku s hudebním vzděláním, zkušenostmi v kapele - snažící se rozšířit si hudební obzory a případně hledající vybavení do zkušebny nebo na koncerty. Má ovšem omezené prostředky, nicméně má přátele pohybující se v oboru. Takže víc co a jak a mohou mu pomoci například s nákupem na bazaru.
7. Člověk libovolného věku s hudebním vzděláním, zkušenostmi v kapele - snažící se rozšířit si hudební obzory a případně hledající vybavení do zkušebny nebo na koncerty. Je schopný a ochotný investovat, protože nástroj pořizuje do zkušebny a nástroj využije případně právě bubeník kterého v kapele už má...

A to jsem opravdu vzala jen základní rozdělení. Už jen když se na to podívám, je naprosto jasné, že každý z takto definovaných začátečníků bude mít absolutně jiné potřeby a požadavky! Čili chyba není v názorech, chyba není v tom kdo má pravdu, protože defakto! máte pravdu všichni.

Chyba je v názvu a definici vlákna. Podle mě by sekce "bicí pro začátečníky" mělo být subfórum a to by se mělo dále pro přehlednost dělit na vlákna jako:
první bicí pro dítě do výšky 110cm
první bicí včetně vybavení do 10tis
první bicí včetně výbavy do 20 tis
první bicí bez výbavy do 20tisíc
Výbava pro cvičení a hraní doma -tipy
první bicí do zkušebny a na koncerty
první bicí - jak hledat na bazarech a nač si dát pozor
co lze nahradit levnější variantou
co nelze nahradit a mělo by být nové
druhy činelů a jejich výhody a nevýhody
atd atd atd...
Je to jen návrh, ale tohle by podle mého fungovalo mnohem lépe, než jedno vlákno, kde se nakonec lidé poštěkají protože koneckonců ani nemají jinou možnost ;-)

Troška OT: Víte tohle celé mi připomíná nikdy nekončící diskusi na motorkářích na téma "začínat na litru nebo stačí 125ccm a po čase přejít". :-D Stejný princip, stejný problém ztráty peněz při prodeji... A přitom všechny objemy mají své fanoušky a své opodstatnění. A na žádném objemu motorky není všechno špatné a ani všechno nejlepší. Nakonec to jediné podstatné je víte co? Aby bylo na čem jezdit. respektive -
Aby člověk který si vybere cestu bubeníka měl možnost na něčem cvičit a na něčem hrát :-) Ale jestli to budou bicí za 15 tisíc nebo za osmdesát? To u začátečníka (nemluvím o profesionálních hráčích, na to je jiné téma) nehraje tu nejdůležitější roli. Život je otázka kompromisů a někdy prostě na to nejlepší nejsou peníze nebo místo.

Víte, já bych si třeba nesmírně přála ducati panigale. Moc. Nebo bmw s 1000RR. Na okruh. No a? I kdybych našetřila a nebo si vzala úvěr. Nemohu je mít. Jednak jsou obě opravdu velmi drahé. A za další jsem příliš malá a ani s úpravou všeho možného nedosáhnu správně na řidítka.Čili mohla by mi stát v garáži super motorka ale k čemu, když bych nedokázala nikdy plně využít její možnosti. Tak mám jinou. No. Ta upravit šla. A i když má jen třetinu koní a poloviční objem, je to stroj který si užívám protože jsem se naučila z něj dostat všechno! Udělala jsem kompromis a to i přesto, že všichni kolem tvrdí že to je pomalé a že nikdy nebudu nejrychlejší. :-)
Všechno je otázka priorit. Chci jezdit - jezdím na tom co zvládnu pořídit a ovládat. Chci hrát - tak budu hrát i kdyby to měly být hrnce! (obrazně řečeno, nebrat doslovně ! :-) )
Konec OT.

A prosím všechny o vyjádření na dělení vláken, případně další definice. Pokud se shodneme, mohli bychom udělat opravdu seznam a potom informace rozdělit tak, aby zde každý ze začátečníků opravdu našel to co potřebuje a nemusel se přitom prokousávat hromadou balastu, který nemá s výběrem bicích nic společného. ;-) Každý z Vás má spoustu zkušeností a může toho hodně poradit, jen si myslím, že každý z vás dokáže poradit lépe maličko jiné skupině začátečníků...

Adminům se omlouvám, můžeme to samozřejmě řešit jinde. Nechtěla jsem rozeslat hromadnou sz, abych nebyla označena za spamera! Chtěla jsem jen aby tu byl nějaký rozcestník podle kterého lidé z venku uvidí, že se téma případně rozštěpilo na další vlákna a proč. ;-)

Na závěr vám všem velmi děkuji, že mě tak hezky zmiňujete (doufám že jsem si to právě celé nepo ...:-D) ale i za to, že reagujete i na sebe navzájem. Dokud spolu lidé mluví, vždycky je cesta že se domluví ;-)
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Jsem pro. Tak jak jsi to napsala.
Kdo tady hledá radu, jaké bicí do začátku, nedozví se nic.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Já vím co by to chtělo,aby sem psal taky někdo z obchodu,nejlépe prodavač bicích a objektivně řekl,co je na kterých bicích dobré(nepředpokládám,že je bude hanit) a to je celý problém,že se tu plácá a plácá..
Já jsem tyto návrhy na bicí dával,ale problém je v tom,že skupina lidí prostě neuznává nové levné bicí pod 15-20t.a o tom to všechno je.To by se tu taky mohla strhnout nová studená válka. :twisted:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Windy

Příspěvek od Windy »

s dovolením se vrátím k bicím do začátku...
Právě jsem si pořídila pár kousků profi vybavení a tak mohu srovnávat.
Hw k Sonor Smart Force... vs Mapex.

1) stojan na Snare. Pořídila jsem si další bubínek a proto také přišel na pořad dne nový stojan. Jelikož jsem chtěla kloubový kvůli lepšímu nastavení sklonu a usazení nožiček na zemi , padl mi do oka Mapex. Je nastavitelný skoro ve všech směrech a myslím že je téměř dokonalý. Téměř říkám schválně, protože má jednu obrovskou nevýhodu.
I když ho posunu na nejnižší možnou pozici, a posunu i tyč na které to všechno drží, směrem k zemi, tak že se země téměř dotýká, i tak je stojan o nějakých 8cm vyšší než stojánek od Sonoru.
Takže já se svou výškou 156 cm ho mám "tak tak" aby byl akorát. Ale můj malý syn už na bubínek na tomhle stojanu hrát nemůže. (bohužel takhle vysoké jsou i ostatní "lepší stojánky")
Čili - pro malé dítě, rozhodně upřednostňuji ten stojánek od Sonoru... a nebo nějaký další laciný, protože se evidentně šetří i na délce materiálu a to je v tomhle případě spíše k užitku.

Totéž platí pro židličku. Koupila jsem od mapexu židližku. Stabilní, za 2600. Je skvělá, nastavitelná a drží jak má. Ale opět: i v té nejnižší pozici je příliš vysoká. A to skoro i pro mě.
Proto bych opět zaději pro malé dítě do 150 cm sáhla po levnější židličce, protože bude nižší.

pokračování příště :D
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

S tim stojánkem na virbl je to fakt.Taky mám na Tamě Roadpro úplně nejnižší polohu a je to tak akorát na mejch 183cm.Někdo má rád virbl až u pupku,ale já potřebuju mít místo na silný údery..Židli mám naprosto dokonalou(možná i nejdražší),ale fakt se vyplatí,můžeš si jezdit nahoru-dolu,jak chceš a je totálně stabilní. 8)
http://www.drumcenter.cz/eshop/stolicka ... 64135.html
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Windy, trochu se divím, že sis to před koupí neotestovala.
Ale teď už je pozdě, no co už. Aspoň máš novou zkušenost.
Je fakt, že my co máme 190+ tohle nemusíme řešit, ale zase máme jiné problémy :D .

necibici: vypadá fakt luxusně 8)...

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Windy

Příspěvek od Windy »

zzbar píše:Windy, trochu se divím, že sis to před koupí neotestovala.
Ale teď už je pozdě, no co už. Aspoň máš novou zkušenost.
Je fakt, že my co máme 190+ tohle nemusíme řešit, ale zase máme jiné problémy :D .
necibici: vypadá fakt luxusně 8)...
Ale jo, otestovala a proto jsem ji také koupila. Nevadí to ani u stojánku na snare... Syn vyroste a bude určitě o dost vyšší než já a zatím máme židličky dvě, což mi přišlo jako nejlepší řešení. A až pořídím novou soupravu, dostane svůj bubínek i se stojánkem. Tamíka prostě půjčovat nebudu :mrgreen:

Jen to tak hlásím, aby začátečníci věděli, nač je třeba také myslet ;-)
blanobijec

Příspěvek od blanobijec »

zzbar píše: necibici: vypadá fakt luxusně 8)...
Sorry za off topic. Vypadá, ale čtyři nohy, toho bych se bál. Ne všude mají rovnou podlahu :) .
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

blanobijec píše:Sorry za off topic. Vypadá, ale čtyři nohy, toho bych se bál. Ne všude mají rovnou podlahu
Proto vozím praktikábl :D .
A když je málo místa a nevejde se, tak nevadí. Podlahy bývají rovné. A kdyby náhodou ne, člověk si dokáže poradit. Rozhodně vypadá bytelně a pro mých 102 kg by byla jak vyšitá :D .

a spousta No name...
singapore

Příspěvek od singapore »

mne sa paci najviac bicie tie od MPax za 900 eur 0.0 dufam ze si ich raz kupim aj ked nemam ziadne ale zacinam chodit od januara na bicie :) poradil by mi niekto ake kupit?
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Přečti si cele vlákno a pak bud konkrétní. To znamená kolik peněz na to mas, jestli maji byt nové, nebo použité.
Windy to tu celkem podrobně rozepisuje.
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
Windy

Příspěvek od Windy »

rikl70 píše:Přečti si cele vlákno a pak bud konkrétní. To znamená kolik peněz na to mas, jestli maji byt nové, nebo použité.
Windy to tu celkem podrobně rozepisuje.
souhlas :-) chce to lepší dotaz.
singapore píše:mne sa paci najviac bicie tie od MPax za 900 eur 0.0 dufam ze si ich raz kupim aj ked nemam ziadne ale zacinam chodit od januara na bicie :) poradil by mi niekto ake kupit?
ale víš co? zkusím se zeptat konkrétně:
Jak jsi velký? Kolik peněz máš k dispozici? kde budeš cvičit? Co po tobě bude vyžadovat učitel? Máš nějaké zkušenosti s hraním? Pokud ano, na jaký nástroj? Máš doma metronom? Máš kapelu?
:)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Windy píše:......................zkusím se zeptat konkrétně:
Jak jsi velký? Kolik peněz máš k dispozici? kde budeš cvičit? Co po tobě bude vyžadovat učitel? Máš nějaké zkušenosti s hraním? Pokud ano, na jaký nástroj? Máš doma metronom? Máš kapelu?
:)
ANO, konkrétní návodné otázky rozhodně!
Asi bych se ale ptala trošku jinak.... některé z těch otázek mi přijdou v rámci výběru nástroje do začátku jako nepodstatné a jiné tu naopak velice chybí. (např. ptát se na tělesnou výšku, vlastnictví metronomu, či na případného učitele.... to mi přijde v tomto tématu trošku mimo).

Spíše:
jaké jsou tvé představy o budoucí soupravě?

jaké jsou tvé finanční možnosti?

bavíme se tu JEN o bubnech? (v začátcích si třeba leckdo neuvědomuje, že se mnohdy prodávají pouze bubny zvláš´t..... hardware, blány, činely,..... pak jsou dalšími zvláštními položkami)

jaký žánr je ti nejbližší, resp. co by si chtěl hrát za muziku?

máš nějaké zkušenosti s muzikou obecně, případně jestli si členem nějaké kapely?

jsi ochoten si pořídit pouze nový, nebo by si akceptoval i něco z druhé ruky?

máš nějakého zkušenějšího bubeníka ve své blízkosti, se kterým by si mohl zajet možný nový nástroj osobně osahat před koupí?
.......
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Windy

Příspěvek od Windy »

Moni, já se ptám na výšku proto, že kupodivu dost lidí se mnou po sz řešilo třeba to, jak velký kopák kvůli tělesným proporcím :-) Takže věř mi, že to otázka mimo vůbec nebyla. :-)
Ono ne každý totiž nakonec sáhne po 22" kopáku. Třeba i z toho důvodu, že menší je tišší.

A totéž metronom. Je totiž další investicí se kterou člověk při pořizování bicích nepočítá. A jestli bude kolega singapore hrát s učitelem, tak ten od něj určitě bude chtít aby hrál s metronomem. :-) Je to stejné jako s hw. Nicméně, myslím že hodně začátečníků absolutně netuší, že by se souprava měla prodávat i jen jako shell set. Myslím že hodně lidí - stejně jako jsem to měla já - prostě považuje "bicí" za kompletní nástroj se vším všudy a tedy i se stojánky. A tak pokládá otázky které se týkají "kompletu". Tohle mi tak nějak připadá z dotazu Mapex za 900 euro. Strejda google mi v této cenové relaci vyhodil dokonce sestavy včetně činelů...

Ale jinak souhlasím, že dotaz na kolegu z bubenické branže co by mu pomohl vybrat nástroj je něco co mě nenapadlo. ;-)
Mimochodem, pokud by kupoval nové bicí, tak já osobně bych docela v klidu šla do osvědčených obchodů a tam prostě pokecala s prodavači. Zatím mám tu zkušenost, že místo snahy prodat se mi spíš snažili poradit. A dokonce mi i ukázali co a jak.
Nejhorší varianta je podle mě ta, vybrat si "něco" na internetu. I levná souprava totiž může znít slušně, jen je třeba ji slyšet naživo. A i dražší souprava může být "za ty prachy nic moc". Ale to koneckonců není až tak na mém posouzení, jakožto bubenické kuře jen potichu pípám zatímco se snažím rozproudit plodnou diskusi, která by pomohla. :oops:

A ještě k cenám. Internetové ceny nemusí být vždycky ty nejnižší. Někteří obchodníci nabízí třeba procentní slevu za nákup na prodejně a nebo jsou schopní v obchodě nabídnout stejnou cenu jako je ta nejnižší na internetu. Stačí se jen nebát a zeptat se!
singapore

Příspěvek od singapore »

- v kapel niesom a nikdy som nebol, a ano chcel by som mat jednu.
- co sa tyka hudby tak skor sa chcem zamerat na pop&rock,
- financne? nieje problem si kupit bicie aj z druhej ruky, kedze som zaciatocnik tak nemyslim ze budem vyhadzovat peniaze za bicie co stoja 500 eur,
- ucitel? tam zacinam chodit od januara,
- ci poznam nejakeho skuseneho? ano poznam ich ale s jednim som sa nevidel 5 rokov a s druhym sa stretavam castejsie - on tiez zo zaciatku mal z druhej ruky bicie a teraz ma mapex,
- ano, viem ze sa sa daju kupit bicie aj bez cinelov.

ano tiez mam takyto problem s umiestnenym bici v "baraku" kedze samotne buchanie po tele&nabytku rodicom to nerobi dobre.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Ja zadne podrobnosti psat nemohu, ale takové základní pravidlo bude:
Pokud budeš chtít koupit nové, tak rozhodně vyraž do obchodu kde maji showroom. Odzkousej co se da a personál už v takové prodejně bývá zkušený, takže si nech vše vysvetlit.
Při koupi bazaroveho nástroje bych ale bez zkušenýho bubeníka nic nekupoval.
Windy pise, ze je začátečníky kuře(takové kůře bych chtěl byt :-) , ale i proto tento rok nasbírala spousty zkušenosti. Myslím, ze se nemusis bát ji kontaktovat i pres SZ.;-)
singapore

Příspěvek od singapore »

myslite ze je potrebne si zo zaciatku kupit bicie? napr. nieje lepsie tak ze 2 mesiciace co uz budem chodit k ucitelovi zato sa nieco uz naucim nie? a az tak si kupit bicie? tzv. lepsie?
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Když na to nespechas, tak by ti zatím stačil i snare z druhy ruky se stojanem, nebo pokud nechces dělat zatím doma rámus, tak cvičný pad.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Někde ale musíš cvičit, ne? Bez toho ani k učiteli nechoď, protože hned napodruhé tě vyhodí, nebo ti aspoň vynadá, žes přišel nepřipravený. Můžeš si sice koupit cvičný pad a trénovat zatím jen rytmická cvičení na malý bubínek, i to je hodně přínosné a chvíli se s tím potrápíš, ale bicí jsou komplexní násroj a většinou se jede tak, že se cvičí i koordinace rukou a nohou na celé, třebas i té nejzákladnější soupravě.
Já bych měl tip, jak do 500 EUR pořídit novou, pro začátečníka naprosto vyhovující soupravu i s činely, ale za ten tip jsem tu dostal pěknou nakládačku, přestože souprava bez problémů slouží jak mně ke cvičení, tak na zkoušení kapele, tak radši radit nebudu.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“