Ozvučení kláves

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Spitka

Ozvučení kláves

Příspěvek od Spitka »

Dobrý večer. Mám klávesy DGX-640 a ty mají jen sluchátkový výstup. A teď máme hrát, a já se bojím jestli je vůbec možné ozvučit to jen z toho sluchátkového výstupu, když to nemá line výstup ... Je to nějaký velký problém ? Existujou nějaká řešení ?? Děkuji za odpověď. Hezký večer.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení kláves

Příspěvek od pavlii »

Jde to udělat stejně, jako kdyby existoval linkový výstup - jen je třeba být opatrnější s nastavením hlasitosti, aby nedošlo k přebuzení vstupů následných PA repro (třebas).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Správně by měl být tenhle výstup oddělen DI boxem.

Předpokládám, že výstup je stereo, takže dvoukanálový DIbox (nebo dva jednokanály).
Z kláves povede Y kabel (něco takového: http://eshop.prodance.cz/k3ywpp0300/d-96521/).
Vhodný DIbox může být třeba toto: http://eshop.prodance.cz/dpdb/d-95987/
nebo dva takovéto: http://eshop.prodance.cz/dxi-dibox-pasivni/d-94238/

Jde o to, galvanicky oddělit klávesy od zbytku PA, protože tyhle levnější klávesy nemají dvakrát kvalitní výstupy a může hrozit poškození připojeného přístroje (znám takové případy), nehledě na brumy.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Už jsem se chtěl zeptat profesně, k čemu DI box v tomhle případě - a je vidět, že jako odborník píšeš vše do jednoho postu :-)

P.

Spitka

Příspěvek od Spitka »

Takže, když si koupím "Y" kabel, napíchnu ho ještě s redukcí 6,3 do sluchátkovýho výstupu do kláves. Zbylí 2x 6,3konce píchnu to DI Boxu a z DI Boxu už normálně do vstupu na mixáku ?? Máme tenhle " http://kytary.cz/resources/p/v/b0/50442180.jpg " .. nic moc, ale pro začátek myslím stačí. Tak do jakého vstupu to z boxu píchnout? Omlouvám se, v tomhle se teprve začínám orientovat. Děkuji všem za odpovědi a pomoc!! :))
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Pokud mají klávesy 6,3mm výstup, radši bych sehnal 6,3mm Y kabel, než to honit přes redukci. Na těch prodancích samozřejmě takovou variantu taky mají.

http://eshop.prodance.cz/k3yvpp0300/d-96515/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No a jen dodám, že pro zapojení do pultu jsou tu 4 šavle - 5/6 .. 11/12.

P.

Jaris
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaris »

No teoreticky je to problém a dá se o tom hodně dlouho psát, proč to nejde. Na druhou stranu se to tak normálně dělá. Do kláves se zapojí streo-jack, na druhou stranu kabelu se dají dva mono-jacky a kabel na připojení je hotový. Vhodné je mezi klávesy a mix dát di-box. Teoreticky je to pro impedanční přizpůsobení a proto, aby se nevedl nesymetrický signál na větší vzdálenost, hlavně to ale ochrání jak vstup mixu tak výstup kláves. Pokud se připojí klávesy přímo do mixu,NESMI TAM BÝT PHANTOM. Jinak výstup z kláves odejde do křemíkového nebe. Pokud se propojí kabel a mix strereo kabelem jack-jack, na dané šavli bude rozdíl signálu mazi pravým a levým kanálem. Takže nic moc ....
Yamaha LS9, MT18SUB, QSC, Kobble + plná dodávky krámů a k tomu světla
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pár věcí jsem z tohohle nepobral, ale moje téma to určené není, takže je mi to vcelku jedno 8) Ale je to k věci, takže to klidně můžeme rozvést. Čili co mi nějakým způsobem nesedí:

- 1. věta jako komplet. Obzvlášť jí nechápu ve vztahu k mému příspěvku hnedka nahoře...
- poznámka o Phantomu. Jako ano, je to (obecně) dobrá poznámka, ale opět relativně irelevantní vzhledem k mému příspěvku před tím tvým a druhak se obávám, že na moc pultech (pokud na nějakých) najdeme Phantom vyvedený na 1/4" vstupy (pokud vím, tak toto bývá výlučně spojeno z XLR mikrofonním vstupem).
- poslední věta (povzdech nepočítám) opět jako celek.

Dík za případné doobjasnění :-)

P.

Jaris
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaris »

Ahoj,
obecně mě nebaví pročítat fora, kde se někdo s někým hádá o kravinách. Nicméně na tvůj přispěvek zareaguju a doufám, že to povede k obajsnění situace a ne rozpoutání nesmyslných dohadů. Rozhodne nechci tvrdit, že mám ve všem pravdu.
První věta byla myšlená s ohledem na impedanční přizpůsobení zdroje signálu (kláves) a zátěže (mixu). Sluchátka mají jistě menší impedanci než mix. Přiznávam, že v praxi to problém neni, ale z pohledu teorie ano. Druhý problém, se kterým jsme se setkal, je ovládání hlasitosti na sluchátkovém výstupu. Zvukovka se udělá tak na polovinu hlasitosti a během večera se to samozřejmě vyhulí, co to dá. Např u zábavový samozvučící kapely to pak může být problém, protože si té rozsvícené červené ledky na mixu nikdo nevšimne. Zde záleží na tom, jak je dotyčný hráč rozumný.
Poznámka o phantomu byla spíš obecná. Už sem viděl phantomem odkouřené klávesy a ono udělat redukci jack-xlr, taky není takový problém (navíc redukce XLR - 1/4" je standadní věc - z toho může vzniknout nápad, do kláves se dá redukce a k mixu se to povede klasickým mikrofonnim kabelem). Je pravda, že phantoma na jacku jsem asi taky ještě neviděl.
Poslední věta byla myšlená jako upozornění nad tím, aby někoho nenapadlo - stereo jack mi vede z kláves, stero jack vstup má i pult, tak to propojím a je to vyřešené. Stereo jack vstup na mixu je, ale proto aby se tím přivedl symetrický signál a ne stereo signál. Už jsem viděl hodně a tohle propojení by mě zas až tak moc nepřekvapilo.
Doufám, že tyhle konspirační teorie nikoho nepobuřují.Jak říkám, viděl jsem už hodně a mnoho zapojení by mě ani ve snu nanapadlo.:-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nepobuřují :-) takhle je hned pochopitelnější co a jak jsi myslel. A já se o kravinách dost ze zásady nehádám, ale rád mám ve věcech jasno (hlavně i pro tu většinu čtenářů tady okolo, nejde tu až tak o mě). S impedancí souhlasím.

P.

EDIT: přesto si neodpustím: rychle jsem si projel pár namátkových HW a linkové výstupy mají vždy impedanci v řádech stovek ohmů; svým způsobem to platí i pro sluchátkové výstupy - čili řádový rozdíl tu je (viz specifikace pultu). Tohle stejně znamená v praxi jen to, že se příslušný vstup na pultu méně vybudí. Ten rozdíl v impedancích není tak markantní, aby došlo ke slyšitelné degradaci signálu.

Spitka

Příspěvek od Spitka »

Děkuju všem za příspěvky :) . Takže abych si to shrnul. Koupím si "Y" kabel s 6,3 jackama, jeden konektor píchnu do sluchátkového na klávesách a zbylé 2 do DI Boxu do tech dvou 6,3 dírek ? A z toho DI Boxu povede co ? Mám v tom trochu bordel. Příspěvek uživatele Jaris mě trochu rozhodil, "Takže nic moc ...." :( :D. Díky všem za rady :) P.S. kdyby někdo chtěl vážně pomoct, byl bych moc vděčný za celý postup/schéma zapojení !! :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Z DI boxu dva mikrofonní kabely XLR-XLR do dvou kanálů mixpultu (jeden kanál panovat L, druhý panovat R). Případně dva kabely XLR-TRS do stereo kanálu mixpultu.
Spitka

Příspěvek od Spitka »

Asi jsem trošku nechápavej. :( Předem se omlouvám :) . Teprve se zaučuju. Jak to je teda s tím DI Boxem ?? Když budu mít toto http://eshop.prodance.cz/dxi-dibox-pasivni/d-94238/ tak z kláves Y kabelem to vyvedu do něj, a z DI Boxu půjde XLR -> XLR na mixáku ? nebo XLR -> TRS ? ... jaký je v tom rozdíl ? mixák http://kytary.cz/resources/p/v/b0/50442180.jpg .. Vážně se omlouvám. Nějak mi to dneska nemyslí :) Kdyby někdo nakreslil celé schéma, byl bych vděčnej :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ten co uvádíš je jednokanálový. Potřebuješ dvoukanálový DI box nebo dva jednokanálové, výstup ze sluchátkového výstupu kláves je stereo.
Kabely pak volíš takové, kam se v mixu chceš napojit. Na výstupní straně DI boxu máš XLR(m) konektor. Buď pak půjdeš do dvou mikrofonních kanálů (2 kabely XLR(f)-XLR(m)) nebo do jednoho stereo kanálu (dva kabely XLR(f)-TRS).

Přečti si návod ke svému mixpultu http://www.behringer.com/assets/UB2442F ... O_M_EN.pdf.
Jaris
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaris »

Ahoj,
sežeň si následující věci:
a) 1 x kabel stereo jack 6,3 - 2 x mono jack 6,3 (délka cca 1,5m)
b) 2 x kabel stereo jack 6,3 - XLR samice (délka dle potřeby)
c) 1 x dvojkanálový di-box např (http://eshop.prodance.cz/dualzdirect/d-95990/)

Propojení bude následující:
kabelem a) propojíš sluchátkový výstup kláves (streojack) s di-boxem (2 x monojack)
dvouma kabelama b) propojíš di-box (XLR konektor) mixpult (streo-jack) Jeden zapojíš do line 5/6 L a druhý do line 5/6 R.
Doufám, že takto je to jasné. :-)
Spitka

Příspěvek od Spitka »

Ach, už to chápu ! :) DĚKUJU všem :) tohle je tedy vyřešené. Snad to pomůže, třeba i někomu dalšímu. :) Jen ještě malý dotaz. Jaký je rozdíl mezi aktivním a pasivním DI Boxem ?
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Aktiv = používá aktivní elektronické součástky, tudíž se musí něčím napájet (baterie, 48V z mixu apod)
Pasiv = používá diskrétní elektronické součástky, tudíž se nemusí napájet.

Rozdíly jsou pak ještě ve způsobu oddělování signálových zemí, funkcích, které DI box má a jaký způsobem jsou uskutečněny. To už je ale vyšší zvukařina, tím si hlavu nelam
LTH
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“