Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
bobrr

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od bobrr »

Díky za další zpřesnění. Ta problematika zdroje je čim dál zajímavější :) Na metal to rozhodně nemam...to neni oblast mýho zvukovýho (ani hudebního) zájmu :) Baví mě více či méně nakřáplej zvuk a na to ten zesík chci postavit a odladit zvuk,kterej mi bude vyhovovat. A i proto už měsíc osciluju mezi usměrněním lampou vs. křemík. A už nevim. Protože jednou se dočtu,že usměrňovat lampoou je v dnešní době blbost (mr. Soldano). Pak zase, že lampa ve zdroji umí zafungovat podobně jako kompresor (tzv. sag efekt, už sem toho o něm přečet celkem dost), jenže to jen u dvojčinný AB třídy, u jednočinnýho to tak prý nefunguje, tudíž se může klidně použít křemík (kterej je použitej i v nejnovější verzi SEL AX84, byla tam lampa). Takže, kam se mam vrtnout? Zdroj ošulit nechci, až ho napočítam,pochlubim se... Budu rád,když mi k tomu pak přidáte názor, klidně se necham zkorigovat do lepší (dražší) varianty, pokud to netrefim. Objednávku udělam, až si budu jistej, že to je finální a kvalitní řešení.
Naposledy upravil(a) bobrr dne 31.10.2013 9:14, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

moh by sis tam dát jak usměrňovačku tak diody a přepínat mezi . jen je třeba počítat s tim že usměrňovačka ti sežere 20V (podle typu) z anodovýho napětí a normální diody asi jen 1,5V .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Mně se po letech bádání nejvíce osvědčil tento zdroj:
BN4W (2).jpg
Ideálně použít měkký síťák s plechy s nižším sycení, třeba od Mercury Magnetics, s napětím třeba 320 - 0 - 320mA. Ovšem to se trochu prodraží. U běžného standartu bys měl mít pro takovýto zesilovaček na primáru cca 275 - 0 - 275 / 60mA. Tlumivka pak pochopitelně na stejný proud a napětí min 400V. Když to šikovně poskládáš, ze zdroje Ti nepůjde absolutně žádný brum ani při vytočeném volume na max. a přitom ve špičkách docílíš krásného komprimačního efektu.
bobrr

Příspěvek od bobrr »

Dík. Nevíš náhodou napětí na anodě a bias, jaký má v tomhle případě ELka? Snažim se pořádně pochopit ty konce porovnáváním teorie a praxe. Navíc, chtěl bych si to trafo nechat namotat s odbočkama na nižší napětí, abych moh použít i diodovej usměrňovač a nezměnilo se mi napětí po usměrnění. Jak sem řikal, ten zesík stavim k edukačním účelům. Vyjdu z něčeho,co funguje a pak chci zkoušet, co se stane "když". Samozřejmě na základě nějaký teorie. A zajímá mě i vliv křemík vs. lampa (dokud to neuslyšim,tak s tim nedam pokoj :) ).
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Záleží na vlastnostech výstupáku. Moje hodnoty budou pravděpodobně úplně jiné, než naměříš Ty.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

když je tam auto bias tak tam je to asi jedno když se teda použije vástupák s +- impedancí co potřebuje lampa a bias se nastaví sám podle napětí . no a když by se dělal fixní bias tak to se nechá spočítat http://ax84.com/biascalc.html do katody se vrazí odpor do serie s výkonovým potenciometrem a tim si pak nastavíš proud .
Obrázek
bobrr

Příspěvek od bobrr »

Ahoj.Bude tam autobias. Ale i tak jsem si to napočítal :)
Mam dotaz ohledně výstupáku. Použiju vykuchanej z Tesly Teslatron TS536. Tam běželo na 260V s koncovou ECL86. Moje otázka je - uhandluje to 300V? Když jsem si zpočítal impedanci primáru, vychází 7430 OHM, což akorát sedí se 7500 OHM potřebných pro EL84 pracující na 300V a protože k těm trafům jsem nikde nenašel jedinej dokument, nevim, co si můžu dovolit...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

pokud to trafo bude v nějakým slušným stavu a nebude se drobit izolace tak těch 40V navíc by tomu nemělo dělat problém . Těch 300V je na to EL84 už trošku moc . Nebo teda je to maximum co snese . lampa to ustojí ale asi odejde rychlejš .
Obrázek
bobrr

Příspěvek od bobrr »

To trafo nevypadá španě. Uvidíme :)
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

nech si proměřit izolaci na megmetu. starý trafa můžou stokrát vypadat dobře...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
bobrr

Příspěvek od bobrr »

Taky mi napadlo,nechat si to někde proměřit,jenže v Plzni kde? Nikoho,kdo tohle dělá neznam. Mimochodem, to trafo je z Teslatonu a má číslo 1PN 676 40. Kdyby jste k němu měl někdo nějaký informace,budu rád.
majmo

Příspěvek od majmo »

Ahoj, dělám náčrt rozložení součástek pro šasí a všiml jsem si že transformátory jsou navzájem (na většině fotkách) o devadesát stupňů otočeny. Je to pravidlem?

EDIT: tak otázku stahuji, našel jsem to.
Vliv to má na brum
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Slyšel jsem tu, že je to proto, aby se brumy z napájecího trafa neindukovaly do výstupního.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
majmo

Příspěvek od majmo »

Díky!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nejlepší je, když jsou osy vinutí traf úplně mimoběžné v prostoru, a neměly by ani mířit na elektronky. Třeba napájecí trafo naležato s osou vodorovně a kus od něho výstupák na stojato s osou svisle.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Taky můžeš zkusit metodu se sluchátkama. Najdeš to tuším někde na AX84
majmo

Příspěvek od majmo »

Právě jsem se někde na anglickym FAQ o stavění high gain zesolovačů dočetl, že někdo vůbec nepoužívá stínený drát a že prý jenom zakroutí dva dohromady a má i tak dobré výsledky. Stavěl prý Valve junior, použil to tam a používá to pořád. Jakej na to máte názor vy?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

valve junior neni hi-gain ...
majmo

Příspěvek od majmo »

Tak to teda nevim proč to tam pletl. Jinak, dá se to teda používat?
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Stíněný kabel používám hlavně na signálové cesty. Je to vyšší level než kroucená dvojlinka a hlavně nevím jak bys ji tam chtěl použít. Zkus si postavit něco higain ať víš jak je to citlivé...
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“