Hi hatka a síla utažení
Pravidla fóra
-
machac.patrik
- Bandzone: bandzone.cz/rloveution
Hi hatka a síla utažení
Zdravím, mám novou hi hatku a tak jako většina jí opečovávám,jak se dá ( vození autem z chladné zkušebny do teplého domova každý den,obaly) jen mám problém s mírou utažení, mám nové filcky cympad, stojan Tama ten základní stage master za 2tisíce a když to utáhnu tak středně, tak to po hodině hraní se uvolní, když zase víc, tak to nehraje tak hezky a mám pocit,že kdybych tak pokračoval, tak prasklinka bude na světě, zejména u spodního bottom činelu, který tak není volný ale utažený dost. Existuje nějaký postup? DĚKUJI
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Re: Hi hatka a síla utažení
Myslim,že je zbytečný vozit činely domů a zase do zkušebny,nikdy jsem to nedělal a neměl problém..
Utažení horního činelu hajtky se dělá tak,že zašroubuješ horní dvě zajišťovací matky nahoru,dáš filc,top hajtky,filc,pak nadoraz našroubuješ spodní matku. Pak dotáhneš směrem k činelu vrchní matky,ale necháš tam vůli,aby se kýval a pak ty dvě kontramatky zatáhneš proti sobě.Při každým dalším sundavání povoluješ už jen tu spodní matku a pak jí zas dotahuješ nafest.
Bottom u hajtky leží volně.
Prasklina na hajtce,tak to jsem ještě neviděl.
Utažení horního činelu hajtky se dělá tak,že zašroubuješ horní dvě zajišťovací matky nahoru,dáš filc,top hajtky,filc,pak nadoraz našroubuješ spodní matku. Pak dotáhneš směrem k činelu vrchní matky,ale necháš tam vůli,aby se kýval a pak ty dvě kontramatky zatáhneš proti sobě.Při každým dalším sundavání povoluješ už jen tu spodní matku a pak jí zas dotahuješ nafest.
Prasklina na hajtce,tak to jsem ještě neviděl.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Re: Hi hatka a síla utažení
Tak já na rozdíl od kolegy jsem už pár popraskaných hajtek viděla....... ať už nezaviněně, tak i zaviněně. většinou ale šlo o nevhodně zvolenou tloušťku versus nadměrnou razanci hraní.
Co se týče upnutí činelu, tak to kolega popsal přesně.
jen si dovolím Patriku malý postřeh: Píšeš že se ti ten TOP plech povolí cca po hodině hraní. Kéž by mě to vydrželo zatažené takhle dlouho
De fakto to za hodinu a půl dlouhý koncertní set tak 2 až 3x utahuju.
Co se týče toho utažení, pak jde hodně i o to, hraješ-li hajtku často i nohou a nebo je-li tvé hraní spíše rockové a často nohu nepoužiješ a hraješ pak "polootevřenou" hajtku naplno. V tomto případě se hodí opravdu nechat plechy ve svém upevnění spíše volněji plavat. Spodní je vždy navolno, ale mluvíme hlavně o vršku a o dotažení zěch matic, jak psal už Necibicí........ čím volnější je to uchycení, tím hlasitější, ale i delší zvuk to produkuje, což se hodí v rocku, punku, metalu... a zárovň to odvádí více enrgie od rány paličkou, takže činel tolik netrpí.
Co se týče chladu a vlhkosti zkušebny...... plechy jsou na soupravě to nejméně háklivé na tyto vlivy. De fakto i kdyby tvoji zkušebnu zatopila velká voda a ta následně zmrzla, pak by si po oblevě mohl činel učistit od bláta čistidlem nebo jen flanelovou utěrkou, a hned hrát!!
O moc húž by dopadly šlapky a stojany.... korpusy bubnů by byly na odpis!
Opečovávání tvých činelů tedy je nadmíru luxusní a zbytečné. De fakto stačí aby ses vyvaroval házení plechů po zemi, nejezdil po tom třeba autem a nebo na tom nesvačil chleba s paštikou
Uklízet si činely domů ze zkušebny je snad jen prevencí proti případným nenechavcům.... na životnost ani hodnotu plechu to však nemá žádný vliv;)
Co se týče upnutí činelu, tak to kolega popsal přesně.
jen si dovolím Patriku malý postřeh: Píšeš že se ti ten TOP plech povolí cca po hodině hraní. Kéž by mě to vydrželo zatažené takhle dlouho
Co se týče toho utažení, pak jde hodně i o to, hraješ-li hajtku často i nohou a nebo je-li tvé hraní spíše rockové a často nohu nepoužiješ a hraješ pak "polootevřenou" hajtku naplno. V tomto případě se hodí opravdu nechat plechy ve svém upevnění spíše volněji plavat. Spodní je vždy navolno, ale mluvíme hlavně o vršku a o dotažení zěch matic, jak psal už Necibicí........ čím volnější je to uchycení, tím hlasitější, ale i delší zvuk to produkuje, což se hodí v rocku, punku, metalu... a zárovň to odvádí více enrgie od rány paličkou, takže činel tolik netrpí.
Co se týče chladu a vlhkosti zkušebny...... plechy jsou na soupravě to nejméně háklivé na tyto vlivy. De fakto i kdyby tvoji zkušebnu zatopila velká voda a ta následně zmrzla, pak by si po oblevě mohl činel učistit od bláta čistidlem nebo jen flanelovou utěrkou, a hned hrát!!
O moc húž by dopadly šlapky a stojany.... korpusy bubnů by byly na odpis!
Opečovávání tvých činelů tedy je nadmíru luxusní a zbytečné. De fakto stačí aby ses vyvaroval házení plechů po zemi, nejezdil po tom třeba autem a nebo na tom nesvačil chleba s paštikou
Uklízet si činely domů ze zkušebny je snad jen prevencí proti případným nenechavcům.... na životnost ani hodnotu plechu to však nemá žádný vliv;)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
" Co neuhraješ neukecáš!! "