Hi hatka a síla utažení

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
machac.patrik
Bandzone: bandzone.cz/rloveution

Hi hatka a síla utažení

Příspěvek od machac.patrik »

Zdravím, mám novou hi hatku a tak jako většina jí opečovávám,jak se dá ( vození autem z chladné zkušebny do teplého domova každý den,obaly) jen mám problém s mírou utažení, mám nové filcky cympad, stojan Tama ten základní stage master za 2tisíce a když to utáhnu tak středně, tak to po hodině hraní se uvolní, když zase víc, tak to nehraje tak hezky a mám pocit,že kdybych tak pokračoval, tak prasklinka bude na světě, zejména u spodního bottom činelu, který tak není volný ale utažený dost. Existuje nějaký postup? DĚKUJI
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Hi hatka a síla utažení

Příspěvek od necibici »

Myslim,že je zbytečný vozit činely domů a zase do zkušebny,nikdy jsem to nedělal a neměl problém..
Utažení horního činelu hajtky se dělá tak,že zašroubuješ horní dvě zajišťovací matky nahoru,dáš filc,top hajtky,filc,pak nadoraz našroubuješ spodní matku. Pak dotáhneš směrem k činelu vrchní matky,ale necháš tam vůli,aby se kýval a pak ty dvě kontramatky zatáhneš proti sobě.Při každým dalším sundavání povoluješ už jen tu spodní matku a pak jí zas dotahuješ nafest. :wink: Bottom u hajtky leží volně.
Prasklina na hajtce,tak to jsem ještě neviděl. :twisted:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Hi hatka a síla utažení

Příspěvek od Monikad »

Tak já na rozdíl od kolegy jsem už pár popraskaných hajtek viděla....... ať už nezaviněně, tak i zaviněně. většinou ale šlo o nevhodně zvolenou tloušťku versus nadměrnou razanci hraní.

Co se týče upnutí činelu, tak to kolega popsal přesně.
jen si dovolím Patriku malý postřeh: Píšeš že se ti ten TOP plech povolí cca po hodině hraní. Kéž by mě to vydrželo zatažené takhle dlouho :roll: De fakto to za hodinu a půl dlouhý koncertní set tak 2 až 3x utahuju. :twisted:

Co se týče toho utažení, pak jde hodně i o to, hraješ-li hajtku často i nohou a nebo je-li tvé hraní spíše rockové a často nohu nepoužiješ a hraješ pak "polootevřenou" hajtku naplno. V tomto případě se hodí opravdu nechat plechy ve svém upevnění spíše volněji plavat. Spodní je vždy navolno, ale mluvíme hlavně o vršku a o dotažení zěch matic, jak psal už Necibicí........ čím volnější je to uchycení, tím hlasitější, ale i delší zvuk to produkuje, což se hodí v rocku, punku, metalu... a zárovň to odvádí více enrgie od rány paličkou, takže činel tolik netrpí.

Co se týče chladu a vlhkosti zkušebny...... plechy jsou na soupravě to nejméně háklivé na tyto vlivy. De fakto i kdyby tvoji zkušebnu zatopila velká voda a ta následně zmrzla, pak by si po oblevě mohl činel učistit od bláta čistidlem nebo jen flanelovou utěrkou, a hned hrát!!
O moc húž by dopadly šlapky a stojany.... korpusy bubnů by byly na odpis!

Opečovávání tvých činelů tedy je nadmíru luxusní a zbytečné. De fakto stačí aby ses vyvaroval házení plechů po zemi, nejezdil po tom třeba autem a nebo na tom nesvačil chleba s paštikou :twisted:
Uklízet si činely domů ze zkušebny je snad jen prevencí proti případným nenechavcům.... na životnost ani hodnotu plechu to však nemá žádný vliv;)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“