Jak odfiltrovat nechtěné zvuky
Pravidla fóra
Jak odfiltrovat nechtěné zvuky
Prosím o radu...Chystáme se nahrávat bicí, máme vše připraveno (sada 8 mikrofonů, zvukovka Tascam US 1800). Jediné s čím si nevím rady je, jak to udělat, aby mikrofon na kopák snímal jen kopák, na snare, snare, činely byly jen činely...Díky za rady
Re: Jak odfiltrovat nechtěné zvuky
Leda nahrávat každý buben či činel zvlášť. Vždyť to jsou mikrofony, leda že bys je zkusil přemluvit ať si hledí svého. Dá se pracovat s noise gatem, triggery...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přeslechy nejsou žádný strašák; teda pokud nejsou ty mikrofony blbě nainstalované. Přeslechy vždycky byly, vždycky jsou a vždycky budou!
P.
P.
Diky za reakci. Mikrofony jsou nainstalovany dobre, ale ty preslechy jsou celkem dost hlasity, hlavne kopak, je dost na vsech mikrofonech a kdyz se to budu snazit odfiltrovat, tak tim orezu zvuk samotneho nahravaneho cinelu, bubnu...no zkusim to jeste zkouknout, jestli nedelam neco spatne...
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jakou používáš sadu? Máš mikrofony tam, kde mají být (overhead na plechy, mikrofon na kopák na kopáku, atp.)? Jak už psal pavlii - ty přeslechy tam jsou vždycky. Pošli třeba nějakou ukázku (každou stopu zvlášť) ať můžeme posoudit, jestli je to normální, nebo ne.
Hraju na kytary a mašinky
-
Lukáš Kostka
No zkus to eliminovat nejdřív gatem aby činel hrál jen kdy hraje a jinak aby nehrálo skoro nic. No a potom ekvalizace. Tzn z činelů odeber minimálně 80 hz , ale rozhodně nějakým high pass filtrem aby to nebylo ostrý. Potom napiš jak to vypadá. Při ekvalizeci se řiď co nejvíc řezat a co nejmíň přidávat. Což by se při použití kvalitních mikrofonů a nástroje mělo podařit .
Měj se. Lukáš
Měj se. Lukáš
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
S gate každopádně opatrně, aby nebyly "ukousnuté" transienty (=začátky zvuků) a nebyl tak zabit ta která část soupravy. Nepředpokládám za nutné podotknout (ale radši to udělám), že gate opravdu nevyřeší problém pronikání kopáku do plechů (=OH mikrofony), kde bude spolehlivě vše a zhruba ve stejné úrovni (=dávat gate na OH je ptákovina).
Zase aby to nevyznělo, že gate ne - to takhle brát nikdo doufám nebude. Jen je potřeba mít prostě v podvědomí spoustu proměnných, které akce "více jak 1 mikrofon na bicí" ssebou nese. Bez ukázek se nikam nehneme; každý ti popíšeme tunu textu a výsledkem bude, že si z toho třeba stejně nic nevybereš, protože máš nějaký článek řetězu, který ti to technicky prostě neumožní posunout.
P.
Zase aby to nevyznělo, že gate ne - to takhle brát nikdo doufám nebude. Jen je potřeba mít prostě v podvědomí spoustu proměnných, které akce "více jak 1 mikrofon na bicí" ssebou nese. Bez ukázek se nikam nehneme; každý ti popíšeme tunu textu a výsledkem bude, že si z toho třeba stejně nic nevybereš, protože máš nějaký článek řetězu, který ti to technicky prostě neumožní posunout.
P.
Nahrávame s těmito mikrofony http://kytary.cz/prodipe-st8/HN125483/rotten77 píše:Jakou používáš sadu? Máš mikrofony tam, kde mají být (overhead na plechy, mikrofon na kopák na kopáku, atp.)? Jak už psal pavlii - ty přeslechy tam jsou vždycky. Pošli třeba nějakou ukázku (každou stopu zvlášť) ať můžeme posoudit, jestli je to normální, nebo ne.
Zkouším se v cubase proklikat k něčemu kloudému, ale když už dám gate do činelů aby tam byl kopák a snare co nejmíň, tak je zvuk činelů zas...Je to pořád dokola. Trochu naivně jsem si myslel, že stačí mikrofony, zvukovka, cubase a je vyhráno...
Pokud je někdo ochotný poradit, jakou stopu by jste potřebovali slyšet? Každý mikrofon zvlášť nebo všechny dohromady...?
-
Lukáš Kostka
hoď to do zipu každou stopu zvlášť.....
tady to je...je to čistý zvuk mikrofonů, nijak upravený...pro mikrofony na činely jsme měli zapnutý fantomový napájení, protože jinak nenahráli nic, ale kvůli tomu berou dost všeho...za každou radu budu rád...
http://uloz.to/xLzx3nPD/bici-zip
http://uloz.to/xLzx3nPD/bici-zip
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jen poznámka - ještě jsem si to neposlech, takže na okraj: to, že OH mikrofony "berou dost všeho" není kvůli Phantom napájení, aby tady nedošlo k mýlce
Je to proto, že jsou nad celou soupravou a nastavené tak, aby - kupodivu - "braly dost všeho", to je koneckonců i jejich účel. Phantom napájení je pro ně nutné zapnout, protože jsou kondenzátorové.
P.
EDIT: Tak jsem si to poslech. PROOOOČ..?!?!?! Proč je všechno, kromě OH ve stereo, to je vopruz...no dobře. Upřímně - celkem nevím, o co ti jde, tohle jsou dobře použitelné náběry. Lenoši použijí na všech stopách, kromě OH, GATE, čímž spolehlivě odfiltrují přeslechy. Profesionální pracanti si to prostříhají
Ale jinak OK, snare je na můj vkus pěkně průrazný, víc práce bych viděl u kopáku (takhle nahrubo je takový bez tečky), ale OK.
P.
EDIT: Tak jsem si to poslech. PROOOOČ..?!?!?! Proč je všechno, kromě OH ve stereo, to je vopruz...no dobře. Upřímně - celkem nevím, o co ti jde, tohle jsou dobře použitelné náběry. Lenoši použijí na všech stopách, kromě OH, GATE, čímž spolehlivě odfiltrují přeslechy. Profesionální pracanti si to prostříhají
To je divný, že jsou stereo, ale každopádně jsem to exportoval aniž bych nějak sledoval jak. V zipu je čistě jen zvuk mikrofonů, na každou věc už mam předpřipravený EQ a komprese. V Gateu se popravdě moc nevyznám, co mě nyní vadí je, že v rytmičáku mam dost kopáku a to samé v činelech. Jde o to, že když si vyladim každý zvuk zvlášť je to dobrý, ale když to pustím dohromady, tak je zvuk na nic, protože ty přeslechy jsou tak velký, že mi zabijou čistě snare, kopák... :/ asi si s tím musim víc pohrát no.
Ten kopák nějak nechápu... Chtělo by si to podle mě pohrát přímo s bubnem jako takovým. Takováhle tupá basová rána bez jakýchkoliv výšek (Alespoň mně teda analyzér ukazuje nějakých 70 Hz kopec a víc nic co by stálo za řeč) musí být v mixu naprosto nepoužitelná. (Pavlii by to možná dokázal, já tak zkušený nejsem
)
Stejně tak mi v těch ukázkách trochu chybí ty činely a hihat, protože si nemůžu udělat představu o tom, jak hlasité budou oproti těm přeslechům.
[pár mých neprofi postřehů ze včerejší zkoušky, v nahrávce to fungovat vůbec nemusí]
Když jsem vypl strunění na snaru,tak se mi přestal líbit kopák a najednou byl hrozně tupý. Bylo to proto, že kopák rozezníval lehce i struník a dodávalo mu to tak pěkný mlask. Tím chci říct, že ne každá interference musí být nutně na škodu.
Stejně tak mi v těch ukázkách trochu chybí ty činely a hihat, protože si nemůžu udělat představu o tom, jak hlasité budou oproti těm přeslechům.
[pár mých neprofi postřehů ze včerejší zkoušky, v nahrávce to fungovat vůbec nemusí]
Když jsem vypl strunění na snaru,tak se mi přestal líbit kopák a najednou byl hrozně tupý. Bylo to proto, že kopák rozezníval lehce i struník a dodávalo mu to tak pěkný mlask. Tím chci říct, že ne každá interference musí být nutně na škodu.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Tak náš bubeník má dost hluboký kopák, možná to je tim, každopádně já si s tím vším pohrál a výsledek se mi hodně líbí. Popravdě jsem v tomhle amatér a je mi jedno co v různých nastaveních ubírám a co přidávam, dělám to podle zvuku a dojdu k tomu co se mi líbí nejvíc. Prostě když si tak nějak poladíte každou stopu zvlášť a pak si je pustíte dohromady, tak to zní špatně (kvůlu přeslechům) a já ještě nedošel k tomu, co mam udělat. aby to tak neznělo...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Sakrapráce - buď jsem natvrdlej nebo mi něco uniká. Nechci se opakovat, protože jsem v podobných případech líný a radši budu delší text uštěpačný, to mě naplní víc 
KDE máš problematické přeslechy? V místě úderu toho kterého bubnu? Asi takhle: na virblu a kopáku s tím v zásadě moc neuděláš (ano, může pomoci "chytrý" gate, který bude klíčován jen určitou frekvencí, takže by se dal použít taky). Tomy - bez problémů, prostříháš. OH bez problémů - nezabýváš se s nimi, maximálně řízneš odspodu víc, aby tam nebylo tolik nízkých frekvencí.
Prostříhat - tím myslím skutečně PROSTŘÍHAT (ano - o tom je studiová práce), čili kromě těch pár TOM úderů, kterých je za celou skladbu obvykle "třiapůl" nebude v příslušné stopě nic (=žádné přeslechy).
Ufff - to je to tak těžké?
P.
KDE máš problematické přeslechy? V místě úderu toho kterého bubnu? Asi takhle: na virblu a kopáku s tím v zásadě moc neuděláš (ano, může pomoci "chytrý" gate, který bude klíčován jen určitou frekvencí, takže by se dal použít taky). Tomy - bez problémů, prostříháš. OH bez problémů - nezabýváš se s nimi, maximálně řízneš odspodu víc, aby tam nebylo tolik nízkých frekvencí.
Prostříhat - tím myslím skutečně PROSTŘÍHAT (ano - o tom je studiová práce), čili kromě těch pár TOM úderů, kterých je za celou skladbu obvykle "třiapůl" nebude v příslušné stopě nic (=žádné přeslechy).
P.
A co přesně myslíš tim prostřiháváním? Já jsem se do teď nikdy takhle detailně zvukem nezabýval. Možná jsem se špatně vyjadřoval. Vy v tom možná problém neslyšíte protože víte co s tím...každopádně jak říkám po úpravě zní každá stopa dobře, ale jelikož v činelech jsou pořád dost slyšet bubny, tak mi to celkovým zvuku kazí výsledek...pavlii píše:Sakrapráce - buď jsem natvrdlej nebo mi něco uniká. Nechci se opakovat, protože jsem v podobných případech líný a radši budu delší text uštěpačný, to mě naplní víc
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Aha, no konečně něco malinko konstruktivnějšího
asi napíšu krátký článek na téma "Střih a jeho úskalí v mixu" 
Prostříhat znamená, že - odvolám se na postnutou ukázku - v místě, kde například TOM1 nehraje, se celé to audio z jeho stopy ustřihne (nástrojem v DAW). Takže ve stopě TOM1 bude ticho, ticho, BUMBUMBUMMMM, ticho, ticho, ..., až do konce ticho. V ostatních stopách stejně.
Tímhle stylem vyjde, že se nedaj prostříhat pouze stopy kopáku, virblu, HH a OH. Co se OH týče, tak - a zase se opakuju!!! - to vůbec nevadí, OH stopy berou celou soupravu jako celek a nemá smysl s nima něco dělat, vyjma ořezání frekvenčně zespodu, aby tam nebylo tolik basů. Kopák a virbl se dají prohnat efektem GATE; ideální by bylo mít s "look-ahead" funkcí, aby nežral zbytečně transienty (=začátky úderů), a navíc ještě s filtrem, kde se dá vymezit, na jaké frekvenční spektrum bude reagovat (=dá se pak odlišit přibližně stejný úder do kopáku od virblu, frekvenčně jsou zcela jinde). Totéž platí pro HH.
V činelech (čtěmež "OH") budou bubny slyšet VŽDY! Základem je mít dobré mikrofony a jejich dobré postavení. Protože budou-li se výrazně zvukově lišit charaktery jednotlivých bubnů z kontaktních mikrofonů a z OH náběru, tak je něco špatně a dohromady to fungovat opravdu nemusí.
Výtek i doporučení k uvedené ukázce zde již zaznělo dost. Zkusím dodat výsledek tak, jak by odpovídal mojí představě (=zcela se to může rozcházet s tvojí představou, protože o tom je zvukařina a tu soupravu naživo jsem neslyšel).
P.
Prostříhat znamená, že - odvolám se na postnutou ukázku - v místě, kde například TOM1 nehraje, se celé to audio z jeho stopy ustřihne (nástrojem v DAW). Takže ve stopě TOM1 bude ticho, ticho, BUMBUMBUMMMM, ticho, ticho, ..., až do konce ticho. V ostatních stopách stejně.
Tímhle stylem vyjde, že se nedaj prostříhat pouze stopy kopáku, virblu, HH a OH. Co se OH týče, tak - a zase se opakuju!!! - to vůbec nevadí, OH stopy berou celou soupravu jako celek a nemá smysl s nima něco dělat, vyjma ořezání frekvenčně zespodu, aby tam nebylo tolik basů. Kopák a virbl se dají prohnat efektem GATE; ideální by bylo mít s "look-ahead" funkcí, aby nežral zbytečně transienty (=začátky úderů), a navíc ještě s filtrem, kde se dá vymezit, na jaké frekvenční spektrum bude reagovat (=dá se pak odlišit přibližně stejný úder do kopáku od virblu, frekvenčně jsou zcela jinde). Totéž platí pro HH.
V činelech (čtěmež "OH") budou bubny slyšet VŽDY! Základem je mít dobré mikrofony a jejich dobré postavení. Protože budou-li se výrazně zvukově lišit charaktery jednotlivých bubnů z kontaktních mikrofonů a z OH náběru, tak je něco špatně a dohromady to fungovat opravdu nemusí.
Výtek i doporučení k uvedené ukázce zde již zaznělo dost. Zkusím dodat výsledek tak, jak by odpovídal mojí představě (=zcela se to může rozcházet s tvojí představou, protože o tom je zvukařina a tu soupravu naživo jsem neslyšel).
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mě picnewabi píše:To je divný, že jsou stereo, ale každopádně jsem to exportoval aniž bych nějak sledoval jak...
P.
S tím přednastavením mi to taky není jasné. Wabi uvádí Tascam zvukovku a 8 mikrofonů, předpokládám že k veškeré editaci dochází uvnitř DAW.
Proč tedy přednastavovat?
Je to jako v threadu o presetech na SD.
Proč tedy přednastavovat?
Je to jako v threadu o presetech na SD.