Mám tady nějaké archivní, babičky děda je údajně protáhnul zákopy WW 1, teď jsou u mě s nejasnym záměrem, že přejdou na některé z mých potomčat. No, teď mi přišly pod ruku a řikali jsme si, že by bylo pěkný, kdyby se manželka naužila na ně zavrzat něco ve smyslu melodie ke koledám atp. Prohlídl jsem je, naladit se dají, nikde nic nedrnčí, akorát mě přijde, že maj příšernej dohmat (mam ještě jeden vrak, kde je menší) je to cca 3 a půl mm na tom místě, kde je přidělanej krk k tělu. Je to hodně, nebo to tak má bejt? Sníží se to jak? Na těch druhejch je nižší kobylka. To se koupí menší, nebo si jí mam ořezat? Díky.
P.S.: Pokud to už někde je, tak prosím o slouzčení, já dohmat našel jen u el houslí a tam mi to přišlo OT dávat.
Jak vysoký má být dohmat u houslí?
Pravidla fóra
- jeleniste
Jak vysoký má být dohmat u houslí?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Re: Jak vysoký má být dohmat u houslí?
Já to dělám u nástrojů tak, že na konci hmatníku je výška strun od hmatníku G- 5mm a E 3mm .
Jak je to v prostředku hmatníku potom záleží na jeho prohnutí...
Pokud jsou ty struny vysoko potom je třeba snížit kobylku (upraví se ten radius)
Jak je to v prostředku hmatníku potom záleží na jeho prohnutí...
Pokud jsou ty struny vysoko potom je třeba snížit kobylku (upraví se ten radius)
Jen bych dodal asi nemenit kobylku sam, i kdyz je to mala vec, nechat to na houslari. Pri povoleni vsech strun najednou se snizi tlak na horni desku a muze spadnout duse, pak ji stejne musi houslar dat zpet. Navic houslar ji presne upravi podle tvaru desky. A s takovym pribehem o WW1 bych je stejne nechal odborne sestelovat a vycistit, stoji to za to. Maji svou cenu.
- jeleniste
Tak příběh o WW 1 beru s určitou rezervou. Je to rodinná mytologie a je pravda, že jeden z předků protáhnul nějaké housle WW1, jinej zase učil, takže se sešlo u dědy několik nástrojů v různym stavu hratelnosti a tyhle byly nejhratelnější, který byly v těch zákopech, to se s jistotou neví. Ale jestli je podědí synek, tak mu, samozřejmě řeknu, že je prapraděda měl v zákopech, je to legenda a každopádně je to rodovej dědičnej nástroj, kterýmu asi do sta let mnoho nechybí (i když je to asi nějaká manufaktura z pohraničí) a je celkem jedno, jestli na nich hrál prapraděda z babiččiny strany v zákopech, nebo prapraděda z dědovy strany učil vrzat žáčky na benešovsku, nebo jestli byly prapraprastrýce, kterej na ně hrával na svadbách někde v okolí čelákovic.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Kobylka na houslích se běžně upravuje. Jednak nožky (aby přesně sedly na desku, na její klenutí), jednak výška a zakřivení horného břitu kobylky. Tož si to pošteluj dle libosti, ni? Jinak, výšku strun také přece určuje umístění kobylky. Což zase souzní s umístěním duše. Nu, pohraj si.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.