Rada při výběru zvukové karty
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rada při výběru zvukové karty
Je to pořád dokola. Debatu o většině těch zvukovek (ne-li o všech) v tomto tématu již najdeš. Lexicon je dnes už trochu zastaralá, Akai EIE je v této verzi pouze 16bitová, tomu M-audio bych moc nevěřil (nemá vlastní drivery), takže ti nakonec vyjde ten Focusrite.
Ještě by stál za zváženou Steinberg, který je také výše zmíněn.
Požadavek na počet kanálů zvukové karty bys mohl upřesnit, tzn. kolik tam toho potřebuješ zapojit a nahrávat najednou.
Ještě by stál za zváženou Steinberg, který je také výše zmíněn.
Požadavek na počet kanálů zvukové karty bys mohl upřesnit, tzn. kolik tam toho potřebuješ zapojit a nahrávat najednou.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A hlavně nemá Omega 8 vstupů (minimálně ne z pozice současného nahrávání do samostatných stop). Zcela souhlasím s Hendrekem (jinak EIE ve verzi Pro je 24bit, ale zase za malinko jiné peníze) a M-Audio zmíněná je ALESIS io (a naopak).
Z mého pohledu ti budget 4kKč na víc jak 2 vstupy stačit nebude.
P.
Z mého pohledu ti budget 4kKč na víc jak 2 vstupy stačit nebude.
P.
- Elinor
- Bandzone: http://bandzone.cz/elinor
- Kontaktovat uživatele:
Domácí nahrávání zpěvu/podkladu? Vyřeším to mixem?
Drazí hudební mistři,
potřebuji jako naprostý laik poradit, jakou aparaturu bych si měla pořídit, když chci nahrávat svůj zpěv a mixovat ho s hotovými instrumentálními podklady v PC nebo nahrávat do PC hru na Yamaha E423 klávesy?
Mám mikrofon Shure SV100 s XLR/Jack koncovkou a předpokládám, že ho mám píchnout do PC přes Mixážní pultík - proto bych chtěla poprosit o radu, jaký nejkvalitnější Mixák na trhu si mohu „přát k ježíšku“
v rozpočtu max. 3-4 tis?
Podrobnosti:
Potřebuju do něj vstupy min. 1 na mikrofon na zpěv, min. 2-3 na nástroje (pro budoucí hru s kapelou) a výstup na min. 1 aktivní bednu (mám Behringer CE500A – tak nevím, jestli by jedna bedna zvládla vyloudit třeba zvuk zpěvu, kytary a kláves zároveň? myslím pro zkoušky v menší místnosti), pak výstup na 1 uzavřená sluchátka (na odposlech při nahrávání), výstup USB do počítače, a nevím, co je ještě nutné. Zvukovou kartu mám jen tu, co má můj 7 let starý osobní počítač zabudovanou (HD Audio). Výsledné nahrávky bych chtěla kvalitou takové, abych se za ně nemusela stydět, když se s nimi budu prezentovat
(prostě bez šumu, poslouchatelné, aby to neznělo amatérsky).
Primárně chci tedy Mixem vyřešit nahrávání do PC shure mikrofonem a nahrávání kláves (a spojování těchto zvuků do jedné skladby), takže existuje-li i jiná levnější možnost, jak toho docílit (např. pokud mi poradíte, že je nutné koupit kvalitnější zvukovku a ňáký nahrávací program a mix třeba není třeba
) budu Vám vděčná za Vaše zkušenosti. Musím to do Ježíška stihnout vybrat
Pozn. poslední dotaz – je v programu Mixážního pultu i možnost spojovat zvuk s videem? (nebo se ptám úplně scestně?
..)
PS: zkoušela jsem odpovědi nejdřív najít na fóru, ale většina je pro mě v jazyku „španělském“
, takže Vás přeci jen musím otravovat dotazem. DĚKUJI VŠEM VELA! Eli 
potřebuji jako naprostý laik poradit, jakou aparaturu bych si měla pořídit, když chci nahrávat svůj zpěv a mixovat ho s hotovými instrumentálními podklady v PC nebo nahrávat do PC hru na Yamaha E423 klávesy?
Mám mikrofon Shure SV100 s XLR/Jack koncovkou a předpokládám, že ho mám píchnout do PC přes Mixážní pultík - proto bych chtěla poprosit o radu, jaký nejkvalitnější Mixák na trhu si mohu „přát k ježíšku“
Podrobnosti:
Potřebuju do něj vstupy min. 1 na mikrofon na zpěv, min. 2-3 na nástroje (pro budoucí hru s kapelou) a výstup na min. 1 aktivní bednu (mám Behringer CE500A – tak nevím, jestli by jedna bedna zvládla vyloudit třeba zvuk zpěvu, kytary a kláves zároveň? myslím pro zkoušky v menší místnosti), pak výstup na 1 uzavřená sluchátka (na odposlech při nahrávání), výstup USB do počítače, a nevím, co je ještě nutné. Zvukovou kartu mám jen tu, co má můj 7 let starý osobní počítač zabudovanou (HD Audio). Výsledné nahrávky bych chtěla kvalitou takové, abych se za ně nemusela stydět, když se s nimi budu prezentovat
Primárně chci tedy Mixem vyřešit nahrávání do PC shure mikrofonem a nahrávání kláves (a spojování těchto zvuků do jedné skladby), takže existuje-li i jiná levnější možnost, jak toho docílit (např. pokud mi poradíte, že je nutné koupit kvalitnější zvukovku a ňáký nahrávací program a mix třeba není třeba
Pozn. poslední dotaz – je v programu Mixážního pultu i možnost spojovat zvuk s videem? (nebo se ptám úplně scestně?
PS: zkoušela jsem odpovědi nejdřív najít na fóru, ale většina je pro mě v jazyku „španělském“
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 21.11.2013 9:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Netřeba zakládat nový.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Netřeba zakládat nový.
ano, v podstate mix neni treba ... staci vhodna zvukova karta s prislusnym poctem vstupu.
samozrejme existuji mixy, co maji vicestope rozhrani pro PC (a muzes je pouzivat i bez pocitace), ale obavam se, ze za 3-4 tisice nebude nic.... a asi bude i trochu problem (za tu cenu) vybrat idealni zvukovku...
no... podivej(me) se, co je ted na trhu ... klidne posli odkaz, co se ti zda jako vhodne, prodiskutujeme to tu...
samozrejme existuji mixy, co maji vicestope rozhrani pro PC (a muzes je pouzivat i bez pocitace), ale obavam se, ze za 3-4 tisice nebude nic.... a asi bude i trochu problem (za tu cenu) vybrat idealni zvukovku...
no... podivej(me) se, co je ted na trhu ... klidne posli odkaz, co se ti zda jako vhodne, prodiskutujeme to tu...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Vydal bych se cestou mixpultu, který se dá připojit přes USB k počítači a funguje jako audio interface (externí zvuková karta) - na použití interní zvukovky, co už máš v PC, zapomeň. Kdyby byl požadavek jen na nahrávání, volil bych klasickou externí zvukovku, ale v tomto případě se IMHO správně dotazuješ na mix.
Jako příklad uvedu http://kytary.cz/alesis-multimix-8-usb-fx/HN091947/.
Další problém vidím v mikrofonu. Je to karaoke mikrofon, takže to na nahraném materiálu bude asi i poznat.
Nicméně nejvíc bude poznat to, že nemáš se zvučením a nahráváním zkušenosti, takže bych ten hardware až tak úplně neřešil. Nějaký "profi" zvuk stejně v takových podmínkách nečekej, ono to chce hodně studovat a mít zkušenosti, nejen mít kvalitní vybavení. Tím tě nechci odradit, jen tě dopředu připravuju na to, že ta cesta "zvukaře" je dlouhá a náročná
.
Nahrávací programy jsou často ke zvukovkám přibalovány (např. osekané verze Cubase), ale dá se i levně (resp. zadarmo) stáhnout Reaper, což je pro začátek naprosto dostačující DAW.
Edit: Paris rychlejší, ale jaksi asi nebere v potaz to živé hraní, kdy budeš chtít mixovat klávesy a zpěv. Závisí, jestli máte ve zkušebně mix a PA, nebo si každý jedete přes svoje.
Jako příklad uvedu http://kytary.cz/alesis-multimix-8-usb-fx/HN091947/.
Další problém vidím v mikrofonu. Je to karaoke mikrofon, takže to na nahraném materiálu bude asi i poznat.
Nicméně nejvíc bude poznat to, že nemáš se zvučením a nahráváním zkušenosti, takže bych ten hardware až tak úplně neřešil. Nějaký "profi" zvuk stejně v takových podmínkách nečekej, ono to chce hodně studovat a mít zkušenosti, nejen mít kvalitní vybavení. Tím tě nechci odradit, jen tě dopředu připravuju na to, že ta cesta "zvukaře" je dlouhá a náročná
Nahrávací programy jsou často ke zvukovkám přibalovány (např. osekané verze Cubase), ale dá se i levně (resp. zadarmo) stáhnout Reaper, což je pro začátek naprosto dostačující DAW.
Edit: Paris rychlejší, ale jaksi asi nebere v potaz to živé hraní, kdy budeš chtít mixovat klávesy a zpěv. Závisí, jestli máte ve zkušebně mix a PA, nebo si každý jedete přes svoje.
ano ... trochu jsem to preskocil, a ridil se hlavne timhle: "Primárně chci tedy Mixem vyřešit nahrávání do PC shure mikrofonem a nahrávání kláves (a spojování těchto zvuků do jedné skladby)" 
na kytary.cz jsem nasel (k tomuto omezenemu ucelu) vhodnou zvukovku do 4000:
http://miditech.de/236-produkte-audiolink-Pro2496
ale bohuzel o ni nec nevim, bude to chtit trochu pred rozhodovanim hledat.
na kytary.cz jsem nasel (k tomuto omezenemu ucelu) vhodnou zvukovku do 4000:
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, prolistoval jsem manuál a odvahu to koupit bych asi neměl. Tím nehodnotím kvalitu výrobku, jen kvalitu manuálu.Paris píše:na kytary.cz jsem nasel (k tomuto omezenemu ucelu) vhodnou zvukovku do 4000:
Ano ... u tech levnych, dobre vybavenych, ale malo proverenych zarizeni, je to skoro vzdycky problem. Ja bych si to odvahu koupit mel, ale to je jine ... predpokladam, ze bych si s tim poradil, kdyby neco nebezelo idelane. Ale doporucovat bych si to samozrejme taky netroufnul.
Problem je, ze pri tomhle rozpoctu neni moc vyber ... ani v mixech - ty budou maximalne s dvoukanalovym rozhranim.
Problem je, ze pri tomhle rozpoctu neni moc vyber ... ani v mixech - ty budou maximalne s dvoukanalovym rozhranim.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Otázkou je, zda dva výstupy (stereo záznam) nebudou pro začátek dostačující. V případě samostatného náběru zpěvu a kláves při nahrávání bude tento neduh eliminován. Navíc při současném náběru zpěvu a kláves hrozí, že se do mikrofonu dostanou nechtěné pazvuky mechanického klapání klaviatury apod.
Nechme to na Elinor, ať se ještě rozhodne, zda potřebuje mix s USB, nebo jí zatím stačí zvukovka a mix si dokoupí později.
Nechme to na Elinor, ať se ještě rozhodne, zda potřebuje mix s USB, nebo jí zatím stačí zvukovka a mix si dokoupí později.
- Elinor
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju kluci moc za echt rychlé odpovědi! vy tu snad bydlíte 
Máš Hendreku rozhodně pravdu v tom, že bez studia a zkušeností mi k dobrýmu zvuku hardware nepomůže, a tak mi nezbývá, než se ke znalostem poctivě dopracovat (ale nerada bych vyhodila peníze za levnej studijní HW a až pak kupovala použitelnej drahej, a tak bych teď ráda šla zlatou střední cestou).
Jestli vaše rady dobře chápu – pokud bych teď prioritně řešila spíš nahrávání než kapelu, tak byste mi radili spíše koupit externí zvukovku, než mix pult? Docílí tím laik po nějaké dobře studia lepšího zvuku, než s mixem bez lepší zvukovky? (tedy jestli je toto ten důvod, proč to upřednostňujete)
PS: a v tom případě ještě k dotazu na video: můžu i bez mixu levně stáhnout program, který umí „zmixovat“ nahrávku nástroje, nahrávku zpěvu a nahrané video?
Máš Hendreku rozhodně pravdu v tom, že bez studia a zkušeností mi k dobrýmu zvuku hardware nepomůže, a tak mi nezbývá, než se ke znalostem poctivě dopracovat (ale nerada bych vyhodila peníze za levnej studijní HW a až pak kupovala použitelnej drahej, a tak bych teď ráda šla zlatou střední cestou).
Jestli vaše rady dobře chápu – pokud bych teď prioritně řešila spíš nahrávání než kapelu, tak byste mi radili spíše koupit externí zvukovku, než mix pult? Docílí tím laik po nějaké dobře studia lepšího zvuku, než s mixem bez lepší zvukovky? (tedy jestli je toto ten důvod, proč to upřednostňujete)
PS: a v tom případě ještě k dotazu na video: můžu i bez mixu levně stáhnout program, který umí „zmixovat“ nahrávku nástroje, nahrávku zpěvu a nahrané video?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
V relaci do 4000 budou všechno "levné" zvukovky. Pokud budeš chtít, aby to nahrávalo zároveň klávesy i zpěv do svých stop, potřebuješ čtyřkanálovou zvukovku (bavíme se o výstupech, které je schopná přenést po USB) a tu v této relaci neseženeš. Ty se pohybují kolem 7tis. I když... ona to umí http://kytary.cz/lexicon-omega/HN079087/. Je to už starší kousek a není bez problémů, ale ty se dají vychytat. Navíc to má přibalený SW Cubase LE. Možná to bude fungovat i bez PC (jelikož to není napájeno přes USB) a mohlo by se to použít jako velmi primitivní mix (klávesy do sterea a mikrofon jako mono uprostřed) - tuto variantu by ale bylo nutno ověřit u někoho, kdo tu zvukovku má.
Pokud bych měl selským rozumem porovnat mix USB a zvukovku, které budou stát cca stejně, pak na tom bude zvukovka co se nahrávání týče lépe, protože se dá předpokládat, že bude disponovat kvalitnějšíma součástkama. Mix musí za tu stejnou cenu umět navíc i mixovat, má na kanálech EQ, PAN a další věci a audio interface (převodník) bude mít jen jako doplňkovou funkci, kdežto u zvukovky je to primární účel. Tím bych odpověděl na jednu část dotazu.
Odpověď ohledně DAW (digital audio interface, neboli SW pro nahrávání a mixování na PC) už jsem ti podal v předešlé odpovědi. Můžeš si stáhnout program Reaper. Zkušební verze je zadarmo a po uplynutí lhůty, jej můžeš zaplatit a provozovat i nadále. Pokud nezaplatíš, bude fungovat taky bez omezení. Záleží tedy na tvých morálních a etických hodnotách. Pro někoho je to "zdarma", pro jiného za pár peněz (on skutečně není drahý).
Co se videa týče, většinou se mixuje zvuk zvlášť a pak se přidá jako audio stopa k nějakému videu v SW, který to umí. Jde to i v primitivním Windows Movie Maker.
Pokud bych měl selským rozumem porovnat mix USB a zvukovku, které budou stát cca stejně, pak na tom bude zvukovka co se nahrávání týče lépe, protože se dá předpokládat, že bude disponovat kvalitnějšíma součástkama. Mix musí za tu stejnou cenu umět navíc i mixovat, má na kanálech EQ, PAN a další věci a audio interface (převodník) bude mít jen jako doplňkovou funkci, kdežto u zvukovky je to primární účel. Tím bych odpověděl na jednu část dotazu.
Odpověď ohledně DAW (digital audio interface, neboli SW pro nahrávání a mixování na PC) už jsem ti podal v předešlé odpovědi. Můžeš si stáhnout program Reaper. Zkušební verze je zadarmo a po uplynutí lhůty, jej můžeš zaplatit a provozovat i nadále. Pokud nezaplatíš, bude fungovat taky bez omezení. Záleží tedy na tvých morálních a etických hodnotách. Pro někoho je to "zdarma", pro jiného za pár peněz (on skutečně není drahý).
Co se videa týče, většinou se mixuje zvuk zvlášť a pak se přidá jako audio stopa k nějakému videu v SW, který to umí. Jde to i v primitivním Windows Movie Maker.
- Elinor
- Kontaktovat uživatele:
Jasný, díky! Z toho vyplývá, že Reaper požadované umí 
Takže nejlépe je koupit do téhle ceny zvukovku a co nejdřív lepší mikrofon (jakej, snad na fóru najdu); a až někdy později mix pro kapelu.
Děkuju za typ na lexicon za 4 – nástroj/e i zpěv mi stačí nahrávat jednotlivě – v tom případě by na trhu byla zvukovka i levnější podobných kvalit?
Takže nejlépe je koupit do téhle ceny zvukovku a co nejdřív lepší mikrofon (jakej, snad na fóru najdu); a až někdy později mix pro kapelu.
Děkuju za typ na lexicon za 4 – nástroj/e i zpěv mi stačí nahrávat jednotlivě – v tom případě by na trhu byla zvukovka i levnější podobných kvalit?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když stačí nahrávat zvlášť, pak z těch kvalitnějších ti budou stačit dvoukanálové Focusrite Scarlett 2i2 nebo letošní novinka Steinberg UR22 (včetně DAW Cubase AI).
Já bych volil Steinberga. V lednu by měl navíc k prodejcům dorazit nový čtyřkanálový model UR44 (mám jej na wishlistu), nicméně ten bude za cca 7tis.
Existují samozřejmě i levnější zvukovky. Ona i http://kytary.cz/lexicon-alpha/HN089202/ by teoreticky mohla stačit. Prakticky ale může být problém s brumem, o čemž jsem se po připojení mého piana Casio PX800 nedávno přesvědčil. Vyřešil to až DI box, ale mám za to, že po zvukové stránce to pak stejně nebylo ono. Je to alchymie.
Malý mix pak časem můžeš koupit na bazaru. Zrovna včera tam byl Soundcraft Notepad 124 FX za 1800, ale zaprášilo se po něm velmi rychle (už tam není).
Já bych volil Steinberga. V lednu by měl navíc k prodejcům dorazit nový čtyřkanálový model UR44 (mám jej na wishlistu), nicméně ten bude za cca 7tis.
Existují samozřejmě i levnější zvukovky. Ona i http://kytary.cz/lexicon-alpha/HN089202/ by teoreticky mohla stačit. Prakticky ale může být problém s brumem, o čemž jsem se po připojení mého piana Casio PX800 nedávno přesvědčil. Vyřešil to až DI box, ale mám za to, že po zvukové stránce to pak stejně nebylo ono. Je to alchymie.
Malý mix pak časem můžeš koupit na bazaru. Zrovna včera tam byl Soundcraft Notepad 124 FX za 1800, ale zaprášilo se po něm velmi rychle (už tam není).
- Elinor
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju Ti moc za skvělý tipy a rozluštění směru koupěHendrek píše:Když stačí nahrávat zvlášť, pak z těch kvalitnějších ti budou stačit dvoukanálové Focusrite Scarlett 2i2 nebo letošní novinka Steinberg UR22 (včetně DAW Cubase AI).
Malý mix pak časem můžeš koupit na bazaru. Zrovna včera tam byl Soundcraft Notepad 124 FX za 1800,-.
Zvukové zariadenie na 5 stopové nahrávanie.
Čau, nepoznáte niekto nejaké lacné zariadenie (nejaké rozhranie), cez ktoré môžem nahrávať súčasne 5 a viac mikrofónov aby som dostal na PC v DAW 5 osobitne nahratých zvukových stôp?
Zháňam momentálne čo najlacnejšie riešenie , pretože to chcem použiť len jednorázovo zatiaľ a zvukové karty s toľkými vstupmi sú dosť drahé a nevyužil by som to už potom. Nepoznáte také niečo napríklad z Ebay, kde predávajú všelijaké také čínske USB vynálezy? Kvalita zvuku nerozhoduje, ide predovšetkým o cenu a požičať si zvukovku alebo mixpult z USB nemám od koho momentálne v okolí.
Ďakujem za rady prípadne nejaké alternatívne riešenia.
Zháňam momentálne čo najlacnejšie riešenie , pretože to chcem použiť len jednorázovo zatiaľ a zvukové karty s toľkými vstupmi sú dosť drahé a nevyužil by som to už potom. Nepoznáte také niečo napríklad z Ebay, kde predávajú všelijaké také čínske USB vynálezy? Kvalita zvuku nerozhoduje, ide predovšetkým o cenu a požičať si zvukovku alebo mixpult z USB nemám od koho momentálne v okolí.
Ďakujem za rady prípadne nejaké alternatívne riešenia.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 3.12.2013 20:35, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
Důvod: Sloučeno do sběrného tématu.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvukové zariadenie na 5 stopové nahrávanie.
Buď nahrej dvoukanálovou zvukovkou stereo výstup z mixu nebo to nahrej postupně. IMHO nic jiného než vícestopé zvukovky a USB mixy nebude, takže je tvůj požadavek nereálný. Pokud něco takového existuje, budu ostatními milerád poučen.
Napríklad myslíš, že cez toto by to šlo? Má to 8 vstupov a USB výstup.
http://www.behringer.com/EN/Products/Q802USB.aspx
http://www.behringer.com/EN/Products/Q802USB.aspx
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ne. Výstup je jen stereo. Pokud nechceš investovat peníze, máš smůlu. Smiř se s tím.
Něco si o tom nastuduj. Chceš nahrávat pět mikrofonů a postuješ link na mix se dvěma mikrofonními vstupy. Pokud ovšem nechceš nahrávat postupně. Pak ano.
Něco si o tom nastuduj. Chceš nahrávat pět mikrofonů a postuješ link na mix se dvěma mikrofonními vstupy. Pokud ovšem nechceš nahrávat postupně. Pak ano.
Máš pravdu, v tomto sa nevyznám. Myslel som že môžem použiť aj tie linkové vstupy čo sú tam na tom mixe. Poznáš nejakú lacnejšiu vyhovujúcu alternatívu? Nie, že sa mi nechce hľadať, ale neviem čo mám konkrétne hľadať.
Potrebujem teda aspoň nutne 4 mikrofónne vstupy a aby som mohol nahrávať naraz a v Cubase by boli tracky nahrávané osobitne.
Potrebujem teda aspoň nutne 4 mikrofónne vstupy a aby som mohol nahrávať naraz a v Cubase by boli tracky nahrávané osobitne.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
4 mikrofonní vstupy najednou (v 16bit kvalitě) umí http://kytary.cz/alesis-io4/HN119441/
Nic levnějšího nejspíše neseženeš.
Pak ještě http://kytary.cz/akai-eie/HN119724/ (rovněž 16bit) a pak http://kytary.cz/akai-eie-pro/HN119725/ (ta už umí 24bit).
Tím pádem jsme u výběru zukovky, které ses vyhýbal. To ovšem bylo z nesnalosti, není-liž pravda?
Proto slučuji.
Nic levnějšího nejspíše neseženeš.
Pak ještě http://kytary.cz/akai-eie/HN119724/ (rovněž 16bit) a pak http://kytary.cz/akai-eie-pro/HN119725/ (ta už umí 24bit).
Tím pádem jsme u výběru zukovky, které ses vyhýbal. To ovšem bylo z nesnalosti, není-liž pravda?
Proto slučuji.