Výroba PRS

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Tengli

Re: Výroba PRS

Příspěvek od Tengli »

Taky jsem si myslel,že švestka... Průměr by tak nevadil ale ta výška kmene...? Zkus to hodit na knife.cz tam se to hemží odborníky na kde co. Jilm to podle mě není,ale co už,že?
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Pošlu fotku na rouming.cz. Tam ty lidi rozumí úplně všemu. A když říkám úplně, tak myslím úplně. Sice si jich pár bude naprosto jisto, že je to vzor 58, ale co už... :lol:

(Pozor: Bez znalosti zmíněného webu je můj komentář nepochopitelný a nesmyslný)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Nahodím, sám jsem z knife.cz :wink:

Carver na tečky jsem už koukal, něco je.
Dan Rohanský

Trochu pokračování. Teď v létě by mohlo na to být víc času, ale zase mám k dispozici jenom domácí podmínky. Tak uvidíme jak to půjde.

Mám nařezaný javor na krk a přilepenou hlavu:
Lepil jsem s epoxy 1200 tak doufám že nezklame po tom co jsem tady četl za názory na epoxidy :)

Dan Rohanský

Pokračování na krku, není freza, a tak jsem drážku na výstuhu projel kocourem. :)

http://img12.rajce.idnes.cz/d1203/7/760 ... rk_003.jpg
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

Ač jsem velkým zastáncem epoxidů, 1200ka není uplně to nej co se dalo použít, snad to aspoň nebyla nějaká skladová zásoba ze socíku.
Sám s úspěchem používám LETOXIT PR102, který je řidší, líp zavzlíná do dřeva a spoj je opravdu nerozebiratelný v pravém slova smyslu.
Jinak samo super práce :wink:
Dan Rohanský

Normální nový epoxy 1200 co dělají v plastové "plechovce". Zkoušel jsem rozebírat spoj na odřezcích a dřív povolí samotné dřevo vedle, ale spoj se ani nehne. :)
Dan Rohanský

Dneska trochu rašplování, ještě to nemám úplně kulatý...

Mastr

Příspěvek od Mastr »

Viděl jsem týpka z Crimson guitars, jak dělá profil krku na férovku flexou. Sice si musíš dávat pozor protože jak ti ujede ruka tak ho můžeš vyhodit do koše, ale zas to jde nehorázně rychlé. Na hrubo to uděláš flexou a do jemna pak rašplí a smirkama.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Dan Rohanský

Radši moc chvátat nebudu :lol:
Dan Rohanský

Aktuálně: krk zespodu hotov, hlava taky, lepí se hmatník.

Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ahoj.
Opracování krku vypadá dost dobře. Čím jsi to tvaroval? Ten spoj hlavy a krku je nějaký červený :?: (aspoň podle fotky). To byl ten epoxid ta barevný? Já lepil hlavu TiteBondem ale k broušení jsem se ještě nedostal. A teď mám strach,že to bude taky tak moc vidět... Jestli bude nějaké příště asi zkusím tu hlavu nalepit zespodu. Přece jenom se ten spoj na hranách hlavy asi schová lépe než v těle krku.
Jak Ti tam sedí ta výztuha? Od toho kocoura to vypadá,že ta drážka celkem "lítá"...
Ať se daří!
Tengli
Dan Rohanský

Na drážku koukni výše, je to dělaný kocourem, že lítá se jenom zdá, výztuha zapadla akorát.
Červený je jenom kvůli barvám fotky, jinak spoj tmavší bude, epox je celkem dost vidět. Neřeším, tajit to nebudu. :D
Krk je celý tvarovaný rašplí a pak nakonec srovnaný podloženým šmirglem. Uvidím po hmatníku, jak to bude sedět v ruce, případně ještě doladím. Zatím spokojenost, javor se dobře brousí. :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

zatím pěkná, čistá práce, jen by mě zajímalo, co tě vedlo k tomuto "obrácenýmu" postupu. Teď se ti ten hmatník bude špatně lepit, protože to pořádně nepřitlačíš a krk se ti bude zespod přes ten profil při lepení dost blbě podkládat, aby to bylo v rovině. Navíc pokud se Ti hmatník při lepení o nějakých pár desetin uhne do strany, což se stává celkem běžně, tak to zas budeš muset dorovnávat na celým profilu. Jednodušší je nejdřív nalepit hmatník a pak i s hmatníkem dobrousit profil.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Dan Rohanský

Nojo, žádné zkušenosti, tak to dělám podle sebe... Hmatník má kousek přesah, takže trefit to není problém a utáhnout mi to šlo dobře, už mám slepeno.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

J.J. píše:zatím pěkná, čistá práce, jen by mě zajímalo, co tě vedlo k tomuto "obrácenýmu" postupu. Teď se ti ten hmatník bude špatně lepit, protože to pořádně nepřitlačíš a krk se ti bude zespod přes ten profil při lepení dost blbě podkládat, aby to bylo v rovině. Navíc pokud se Ti hmatník při lepení o nějakých pár desetin uhne do strany, což se stává celkem běžně, tak to zas budeš muset dorovnávat na celým profilu. Jednodušší je nejdřív nalepit hmatník a pak i s hmatníkem dobrousit profil.
Poprosil bych trochu rozvést... Zkouknul jsem nemálo tutorialů a lepení hmatníků "na závěr"jsem viděl mnoho. Což samozřejmě neznačí,že je to ta správná cesta. Tak by mě zajímala více ta úskalí a detaily od zkušenějších.
Takže v čem je výhoda lepit hmatník před tvarováním,kromě výše zminěného?
Pokud je běžné,že se pohne o několik desetin tak to znamená řezat drážky pro pražce až po nalepení hmatníku?
V této chvíli v tom docela plavu. Pokud se tedy již netopím...

Má idea byla vytvarovat krk,poté připravit komplet hmatník(s drážkami pro pražce i zahloubením pro výložky),skrz budoucí výložky si připravit čepy aby hmatník neměl kam "ujet",hmatník přilepit,poté vyložit,zabrousit a opražcovat... Kde jsem mimo?

Díky za každou radu. Ať to nemusím zbytečně dělat znovu.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Já jsem to dělal už několika způsoby a vždycky to nějak dopadlo, takže každá cesta, která Tě dovede do cíle je správná, ale podle mě zatím nejjednodušší a nejbezpečnější postup je tento. Připravit si komplet hmatník tzn. výšku, radius, drážky, tvar na čisto příp. díry pro inlaye. Krk nechat jako hrubou fošnu, pokud možno s přesahy po stranách hmatníku. Hlavu už mám tou dobou přilepenou, příp. zakloněnou a nahrubo vyfrézovanou. Připravený hmatník položím na krk a vymezím si jeho polohu nalepením malých kousků dřívek stačí ty dřívka Titebondem jen lehce v jednom bodě přichytit a při lepení hmatníku se to už nehne. Následuje lepení hmatníku ke krku, tak že fošnu, která je rovná zespod i zvrchu po celé délce krku prostě položím na rovnou desku a přes radiusový špalky s vloženým korkovým plátnem to přitáhnu svěrkama k podložce. Výhoda je v tom, že kraje krku nejsou zeslabeny a mají menší tendenci se nějak ohýbat nebo kroutit apod.(nevěřil bych tomu, kdybych to nezažil, že i na tak malý ploše se to dřevo krku na krajích při tom tlaku při lepení ohne, což se nestane, když je položený celou plochou na podložce) a ten krk se nemusí nijak složitě vypodkládat, aby to bylo rovný. Po nalepení objedu krk kopírovací frézou, takže ložisko jede po boční straně hmatníku a mám vytvarovanej krk. Pak je samozřejmě potřeba načisto srovnat hmatník, protože při lepení se tam udělaj trochu vlny. Následuje pražcování, kdy je opět rovná plocha zespod hmatníku velkou výhodou, protože při lisování to opět není potřeba jakkoliv složitě vypodkládat jen se to položí na podložku a můžeš lisovat. Totéž, když se pražce nabouchávaj paličkou, prostě to jen položíš na podložku a máš to pevný a rovný. Pak teprv následuje dobroušení profilu, patky, spoje krku a hlavy a dočištění ze všech stran. Nehledě k tomu, že pokud by se hmatník musel po nalepení, třeba ještě o milimetr z jakýhokoliv důvodu zbrousit, tak tloušťku krku mám možnost doladit větším či menším obroušením na profilu. Navíc se profil brousí a začišťuje už s nalepeným hmatníkem, takže není problém ho vybrousit naráz krásně plynulej až k vrchní straně hmatníku.
Neříkám, že neexistuje lepší způsob nebo postup. Vyrobil jsem zatím jen 6 krků, ale snažím neopakovat chyby a když vidím, že něco nefunguje, tak se to snažím příště udělat líp.
Naposledy upravil(a) J.J. dne 21.11.2013 20:11, celkem upraveno 1 x.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Docela vyčerpávající. To je přesně to o čem jsem psal. Podělit se o zkušenosti a neopakovat donekonečna stejné chyby. Vřelé díky. Super!
Mi se trochu ten krk na ukulele ohnul už při lepení pevné výztuhy,tak to musím znovu přebrousit. Kdyby se mi to znovu ohlo ještě při lepení hmatníku... :twisted: Asi by mi praskla žilka a začal bych tahat nožičku...
Znovu to promyslím. Tož tak...
A ještě jednou díky :!:
Dan Rohanský

Moc pěkně, tohle já vědět dřív, udělal bych to tak a už bych měl ty pražce za sebou :D
Nechvátám, klidně to budu brousit o něco déle, pomaleji...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

JJ: Takže pražcuješ ještě hranaté prkno a teprve potom tvaruješ profil krku? Bál bych se, že jak uberu tolik dřeva, uvolním nějaké vnitřní napětí a krk se pohne a budu muset o to víc přebrušovat pražce.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“