jde začít hrát na digi.piáno v každém věku?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
votavik

Re: jde začít hrát na digi.piáno v každém věku?

Příspěvek od votavik »

jj diky, hudebku uz sem projizdel a myslite ze zalezi na veku lektora? kdyz je mu treba 21, ale na klavir hraje pres 10 let a studuje konzervator, jestli takovy ucitel vubec umi ucit nebo je lepsi nejaka starsí zkuseny.. ;)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

votavik píše: jestli takovy ucitel vubec umi ucit nebo je lepsi nejaka starsí zkuseny.. ;)
Věk člověka není zárukou toho, jestli umí učit a hlavně naučit.
Starší zkušený v čem? V učení nebo v hraní?
votavik

Příspěvek od votavik »

tak cim bude zkusený ve hre, tak by mel byt i zkuseny ucitel a predat svoje zkusenosti z hrani dal, ale diky, na veku nezalezi, to sem chtel slyset :)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

votavik píše:tak cim bude zkusený ve hre, tak by mel byt i zkuseny ucitel
Obávám se, že tato přímá úměra ne vždy platí. Mám životní zkušenost takovou, že to je spíše nepřímá úměra.
Vžycky se říkalo: kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí. Kdo neumí učit, ten řídí. :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Milane, jsou i vyjímky ;). Znám učitele, výborného profesionálního baskytaristu a skvělého pedagoga. Ale to jen tak na okraj mimo téma.
Nicméně to, jestli je člověk výborný ve hře na nástroj a rovněž výborný pedagog spolu nikterak nesouvisí, jsou to dvě nezávislé vlastnosti/dovednosti.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Hendrek píše:Milane, jsou i vyjímky
...které potvrzují moje výše uvedené pravidlo. :wink:
Hendrek píše: Nicméně to, jestli je člověk výborný ve hře na nástroj a rovněž výborný pedagog spolu nikterak nesouvisí, jsou to dvě nezávislé vlastnosti/dovednosti.
...které navíc vůbec nesouvisí s věkem.
neibour

Příspěvek od neibour »

Osobne bych to resil asi tak, ze bych se prihlasil na ZUS do oboru klaviru, pokud by se z toho vyvrbila neochota ucitele odklonit se od suchoparnych osnov, pak bych alespon k tomu pribral obor klavesy, ktery by suploval to ostatni. Ze zkusenosti vim, ze na ZUSkach jsou dobri a vsestranni ucitele, bohuzel valna cast ucitelu rada jede ve svych zajetych kolejich, aby nahodou nevyplulo na povrch, ze zabredli a nic jineho uz neumi a nedej boze nemuseli cvicit s zakem :-), mohlo by se u pokrocilejsich zaku stat, ze ucitel se stane zakem a zak ucitelem...a u dospelych preci jen toto riziko maji.
Jo jeste podotknu, kdybych mel ucit nejake nemehlo a delal to celou pracovni dobu, tak bych asi vyskocil, kdyz ne z okna, tak aspon z kuze. Opravdu obdivuju trpelivost ucitelu a nekdy musi byt snad svati, na druhou stranu to muze byt i dobry veget, kdyz jsou dobri zaci:-)
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
votavik

Příspěvek od votavik »

Koukal jsem kolik stoji zus pro dospele a je to neskutecna petarda, coz si jako student nemohu bohuzel dovolit, takze kdyz ucitele, tak jedine soukromeho, ktery je pro me financne prijatelnejsi a myslim ze s tim se i lepe domluvim na stylu vyucovani..
neibour

Příspěvek od neibour »

No, jak kde, v Koline chteji neskutecnych 1500,- za pulrok.
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Kolik to je lekcí? Pak se teprve můžeme bavit o "neskutečně" vzhledem k ceně...

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
neibour

Příspěvek od neibour »

Je to hodina tydne, takze cca 20 vyucovacich hodin, coz dela priblizne smesnych 75,- Kc/h, ovsem je to samozrejme dotovano mestem. Bohuzel v Praze lze narazit na cenu i 19000,- rocne za totez (Zus na Proseku pred dvema lety) :-)
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Začátek hry na klavír

Příspěvek od martina72 »

votavik píše:Zdravim :),
je mi 22 let a mam strasnou chut naucit se hrat na klavi. Chci se zeptat, jestli uz neni pozde i pres tu obrovskou odhodlanost. Neco malo o mne a muzice: jako zak zakladni skoly jsem navstevoval ZUŠ, kde jsem hral 5 let na housle (v té dobe me to nebavilo a byl jsem nuceny tam chodit), takze jsem byl rad kdyz jsem skoncil. Noty jsem bohuzel uplne zapomnel. Cim sem byl starsi, muzika me zacinala porad vic a vic zajimat. Po stredni skole jsem vzal doma heligonku po dedovi a podle sluchu se na ni naucil hrat. Dale jsem zacal hrat na kytaru, na kterou umim zakladni akordy a songy. Hudebni sluch mam myslim dobry, uz pan ucitel na housle mi rikal, ze slysim travu rust. Myslim ze mam muzikantsky typ, tak uz jen kvuli tomu by to mozna slo se ted zacit ucit na klavir i v mem veku, co myslite? A asi by bylo lepsi brat hodiny, nez byt zase samouk, ze?
Predem diky za vsechny vase rady!
Máš to stejné (s minulostí) jako já. Moje zkušenost je ta, že klidně hraj, prostě hraj, co nejvíc a jak jen ti to půjde. Klávesy jsou velmi snadné. Akordy tam přímo vidíš, ruce se po zkušenosti s kytarou a houslemi přizpůsobí, rozcvičené taknějak jsou, ni? Akoráte budeš zklamán velmi omezenou možností práce se zvukem. To je dar a prokletí klapek. Zatracené temperované ladění a to tvoje "digi", které jest obsahem dotazu.
Na "digi" si moc nezahraješ.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
neibour

Příspěvek od neibour »

Na digi si zahraje, zalezi ovsem co tim mysli, nektera digitalni piana jsou uz hodne dobra a mohou byt a byvaji lepsi volbou nez stary klumpr, na kterm se dynamika taky vyjadrit moc neda. Pokud se bavi o klavesach, tak je to mimo misu.
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

neibour píše:Je to hodina tydne, takze cca 20 vyucovacich hodin, coz dela priblizne smesnych 75,- Kc/h, ...
Ajj - já jsem špatně pobral to "neskutečných" :oops: předpokládám tedy, že to mělo znamenat smysl "neskutečně nízká částka" :-)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Predator

Příspěvek od Predator »

neibour píše:Na digi si zahraje, zalezi ovsem co tim mysli, nektera digitalni piana jsou uz hodne dobra a mohou byt a byvaji lepsi volbou nez stary klumpr, na kterm se dynamika taky vyjadrit moc neda. Pokud se bavi o klavesach, tak je to mimo misu.
Plný súhlas, staré rozflákané piano za pár šupov, na ktorom je hrať zážitok pre masochistu, je demotivujúce. Skúste byť niekto motivovaný pri cvičení, keď dávate zo seba všetko, a z nástroja lezie rozladený pazvuk sprevádzaný štrkotavým klepotaním vylágrovanej mechaniky, to potom človek po pár minútach trápenia radšej zavrie klaviatúru a ide robiť niečo zmysluplné. Načo je nástroj, za ktorým aj dobrý hráč znie rovnako mizerne a falošne, ako začiatočník?

To také digitálne piano s čo len trošku slušnejšou hammer klaviatúrou je oproti tomu luxusným nástrojom, na ktorom človeka hrať baví, lebo počuje, že jeho snaha prináša adekvátny výsledok v tom, čo z nástroja dostane. Nepodceňujme tieto veci, zvuk a reakcia nástroja naozaj inšpirujú.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
neibour

Příspěvek od neibour »

Ano, vykon hrace je primo umerny kvalite nastroje. Na te moji Es 7 mohu nastavit zpozdeni kladivek, rezonanci strun, intenzitu zvuku klapnuti klavesy pri dosednuti na polstar hraciho ramu, rezonanci pri odtazeni dusitek, intonovat barvy zvuku, takze lze se tim pocitove velmi priblizit kridlu, kdyz si to clovek poladi podle sveho gusta.
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
votavik

Příspěvek od votavik »

nemate nekdo naskenované nove vydani te slavne BGSky? ;) moc se mi do ni nechce investovat, kdyz nekdo rika, ze je dobra nekdo ze ne, ale chtel bych ji vyzkouset
clayman

Příspěvek od clayman »

Nové vydání? :) Nějaké, o kterém nevím? :D Já používám to, které jsem si koupil před cca rokem, tmavomodré s barevným nápisem "ŠKOLA". O jiném nevím, každopádně naskenované to nemám.

Jinak uznávám, že BGSka je poměrně nudný studijní materiál, zaměřený velmi silně na pilování techniky hry, což samozřejmě samo o sobě není špatně -- však kdo by chtěl pěstovat zlozvyky, které by musel později horkotěžko lámat -- ale je to občas pruda, to uznávám.

Osobně s učitelkou střídáme BGSku se "Školou hry na keyboard" od Jiřího Ullmanna, ta je zábavnější, ale to zaměření na keyboard je znatelné, neřeší se tam žádná dynamika úhozu a podobné věci, které je třeba znát, pokud to člověk s hraním na piano myslí vážně. Ale jako doplňkový materiál k zahnání nudy docela funguje i přes občasné výkyvy obtížnosti ve cvičeních. :)
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
votavik

Příspěvek od votavik »

no to sem myslel, rok stare je pro me nove :), pac ja se nekde nasel povalecne vydani ktere je psano slovensky a skenovat by se ti to asi nechtelo, co? :)
clayman

Příspěvek od clayman »

"Nechtělo" není úplně to, oč tu běží... :) Mnohem těžší by bylo to technicky provést, protože je to relativně tenký sešit s pevnou lepenou vazbou, takže by bylo peklo to jen naohýbat, aby se to dalo nějak sejmout bez deformací na tom osvitovém skle skeneru. :) Navíc je to co do formátu ještě kapku větší než klasické "sheet music" sešity, které se ve většině případů tisknou ve formátu 9x12 palců a i lepší kopírky, resp. skenery s touhle velikostí docela často bojují.

Abych zaapeloval na tvoji morální stránku :lol: myslím, že ty cca dvě stovky a něco není zas taková přemrštěná cena a i když se BGSka může leckomu zdát nudná, jsem toho názoru, že u nás moc lepších učebnic základů klavíru není. Kdyby byla tak špatná, těžko by se za posledních X desetiletí dočkala tolika vydání.
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. :)
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“