Jak se naučit doprovod?
Pravidla fóra
Jak se naučit doprovod?
Ahoj, na klavír se učím už několik let. Dnes běžně hraji v ZUŠce Chopina, Mozarta, Ježka, Debussyho... Akorát jsem vždy problémy s tvořením doprovodu. V mládí jsem to zanedbávala, akordy jsem se naučila až nedávno (ano, taky si říkám, že nechápu, jak můžu hrát klasiky a neznat základní věci, ale chci to změnit!). Když si třeba otevřu zpěvník Já písnička, vím, které tóny tvoří akord v levé ruce, ale nevím, jak ty tóny mám rozložit, aby zněly v doprovodu hezky. Moc děkuju komukoliv za rady
M.
Re: Jak se naučit doprovod?
Jako pianista na tebe nemám, jsem samouk. To, že jsi hrála "klasiku", je samozřejmě výhoda i nevýhoda. Mi se stalo to samé s kytarou. Začal jsem klasiku. A pak jsem zjistil, že se vůbec neorientuji na hmatníku a nepředstavím si souzvuky, resp. slyším je dopředu, ale nevím, jak se jmenují, tedy neumím rychle navázat na info typu - hrajeme v géčku, zkus kila nebo rozložené akordy. Na "klasickém" vzdělání je blbé to, že se hraje od začátku podle not a také se nijak nelpí na tom, aby muzikant slyšel. Tomu se nechává volný průběh. Zahodil jsem kytarovou školu a hrál si sám. Vytvořil jsem si vlastní prstoklady a vlastní souzvuky, překvapivě
jsem objevil většinu již dávno objeveného. Na klavíru to bude naprosto stejné. Objev si tam souzvuky tobě milé, prsty máš již obratné, tedy ty akordy mačkej unisono nebo je rozkládej, většinou se to dělá "odzdola nahoru a zas dolů". Důležité je si uvědomit, že tonika nemusí být nejnižším tónem akordu a že nemusíš hrát jen kvintakordy. Což jsou ale triviality ... a snad mne tady neukamenují, přestože mám doma (mimo klavíru a synťáku) dvoumanuálové varhany, tak na ně hraju jak děcko. Ale tento (a snad i tvůj) problém jsem již vyřešil. Moje rada zní: prostě hraj, hraj podle sluchu. Zavři oči a hraj, co slyšíš.
A pozor, moje zkušenost je omezená a rozhodně není universálně použitelná, každý podle svého.
Na Já písnička pozor též, použij to spíš jako zdroj textů. Většina písniček tam má akordy napsané špatně (a to i pro kytaru) a ještě k tomu je transponovaná, takže to zní fakt blbě.
A pozor, moje zkušenost je omezená a rozhodně není universálně použitelná, každý podle svého.
Na Já písnička pozor též, použij to spíš jako zdroj textů. Většina písniček tam má akordy napsané špatně (a to i pro kytaru) a ještě k tomu je transponovaná, takže to zní fakt blbě.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A co si zkusit najít noty nějaké modernější hudby a z partitury okoukat, jak se to těmi doprovody dělá?
Člověk získá aspon nějakou základní orientaci a představu, základ, který pak může dál rozvíjet.
Člověk získá aspon nějakou základní orientaci a představu, základ, který pak může dál rozvíjet.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Zdravím.
V prvé řadě bych se vrhnul na to naučit se systém akordových značek.
Vřele doporučuju knížku "Tajemství akordových značek - Milan Šolc"
http://www.enoty.eu/tajemstvi-akordovyc ... -solc-2818
Na stylizaci bych doporučil toto:
"Hrajeme na klavír podle akordových značek - Emil Hradecký"
http://www.enoty.eu/hrajeme-na-klavir-p ... l-hra-4843
Já osobně hraji akordy takhle:
C,C#,D,D#,E jako kvintakordy
F,F#,G,G#,A jako kvartsextakordy
B,H jako sextakordy
nejnižší tón je tedy malé c (akordy C a F)
nejvyšší cis1 (akord A)
Pro začátek je dobré hrát doprovod asi takto:
na první dobu základní tón ve velké oktávě malíčkem + podržet pravým pedálem
2 .a 4. doba zahrát akord v malé oktávě (viz tabulka výše)
na 3. dobu lze zahrát střídavý bass (kvinta akordu) opět v malé oktávě
Pravá ruka při tom hraje melodii.
V prvé řadě bych se vrhnul na to naučit se systém akordových značek.
Vřele doporučuju knížku "Tajemství akordových značek - Milan Šolc"
http://www.enoty.eu/tajemstvi-akordovyc ... -solc-2818
Na stylizaci bych doporučil toto:
"Hrajeme na klavír podle akordových značek - Emil Hradecký"
http://www.enoty.eu/hrajeme-na-klavir-p ... l-hra-4843
Já osobně hraji akordy takhle:
C,C#,D,D#,E jako kvintakordy
F,F#,G,G#,A jako kvartsextakordy
B,H jako sextakordy
nejnižší tón je tedy malé c (akordy C a F)
nejvyšší cis1 (akord A)
Pro začátek je dobré hrát doprovod asi takto:
na první dobu základní tón ve velké oktávě malíčkem + podržet pravým pedálem
2 .a 4. doba zahrát akord v malé oktávě (viz tabulka výše)
na 3. dobu lze zahrát střídavý bass (kvinta akordu) opět v malé oktávě
Pravá ruka při tom hraje melodii.
Jestli muzu taky poradit, tak zakladem je umet briskne akordy, nehrat v leve ruce cele akordy, tzn. naraz toniku, dominantu a subdominantu, to klavir v basu nepobere. Procisti se to hranim cistych kvint, kvart, oktav, chybejici subdominantu vetsinou nahradi ton melodie, nebo i cely akord v prave ruce. Velmi dulezite je, jak uz tu zaznelo menit rozklady a nezacinat vzdy tonikou, hrat akordy stridave i v prave ruce na nektere tezke doby, levou rukou obcas bouchnout toniku (nejen) o oktavu niz. Velmi efektni je v dane stupnici (ve ktere je melodie) jit kontra proti melodii po celych tonech, basovat jednotlivymi tony dane stupnice. Hrat obema rukama homogenne, obcas pouzivat pri hrani rozkladu arpeggio, slozitejsi akordy (napr. maj7, dim, sus, aug) se snazit zahrat pravou rukou, nebo vys levou, lepe vyzni, nez v basu, pouzit akcenty pri hrani akordu, zvyraznit ton melodie v danem akordu. Naucit se bluesove stupnice - intevaly bluesove stupnice C jsou : C,Dis,F,Fis,G,B,C, od toho uz odvodite ostatni. V Jazzu, rokenrolech, swingu a pod. lze pouzit, vyhodou je, ze pokud clovek nevykoleji z dane bluesove stupnice, bude to vzdy znit dobre, proste se nelze prehmatnout.
Pri hrani tklivych plouzaku neuskodi semtam zahrat v prave ruce devitkovy akord, tj treba psano C dur, tak zahrat toto : C-D-G (C sus 2, C9), je to efektni a jednoduche (Markove Ztraceni a jemu podobni to s gustem pouzivaji
)
Pak si taky naslapat v leve ruce "kolibacky" ruznych variant a kombinaci - rozklady akordu v ruznem poradi a poctu souzvuku, pro kazdou pisnicku se samozrejme hodi neco jineho, takze zkusit. Pro doprovody, mezihry rozkladat akordy obema rukama stridave nahoru, dolu po cele klaviature. Treba me nekdo jeste doplni, moznosti je tolik, ze to nejde vsechno popsat. Zkouset, zkouset, cvicit, je to na roky a cim vic toho budete umet, tim vic se vam bude zdat, ze toho umite jeste malo.
Pri hrani tklivych plouzaku neuskodi semtam zahrat v prave ruce devitkovy akord, tj treba psano C dur, tak zahrat toto : C-D-G (C sus 2, C9), je to efektni a jednoduche (Markove Ztraceni a jemu podobni to s gustem pouzivaji
Pak si taky naslapat v leve ruce "kolibacky" ruznych variant a kombinaci - rozklady akordu v ruznem poradi a poctu souzvuku, pro kazdou pisnicku se samozrejme hodi neco jineho, takze zkusit. Pro doprovody, mezihry rozkladat akordy obema rukama stridave nahoru, dolu po cele klaviature. Treba me nekdo jeste doplni, moznosti je tolik, ze to nejde vsechno popsat. Zkouset, zkouset, cvicit, je to na roky a cim vic toho budete umet, tim vic se vam bude zdat, ze toho umite jeste malo.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II