Expression/Volume pedál

Pedály, multiefekty, procesory, ...
JohnyWM

Re: Expression/Volume pedál

Příspěvek od JohnyWM »

ok, dík to by snad mělo být všecko :D
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

Zneužiji toto téma. Potřeboval bych volume pedal, kde by byl poťák s minimální hlasitostí. Tak, aby mi naplno "vyšlápnutý" hrál na doprovod (to by byla nastavená minimální hlasitost) a sešlápnutý by bylo zesílení na sola.
Co jsem se dočetl, tak klasické volume pedály bez poťáku ztlumují až tak, že signál nakonec není slyšet - to nepotřebuji, těžko se to pak nastavuje na původní hlasitost doprovodu.
Co byste prosím doporučili? Na bazaru jsem našel třeba toto: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=650681
Funkci by asi plnil, ale na moje poměry je dosti drahý... Nevíte o něčem jiném?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Můžu ti nabídnout za lepší cenu (1400 Kč) pedál G. Dennis, jehož hlavní funkce je Flanger/Chorus (flanger není moc výrazný, ale chorus docela hezký, i když žádný extrém), a ve vypnutém stavu funguje jako volume, pro nastavení jeho minimální hlasitost je tam poťák.
Je to tento:
http://kytary.cz/george-dennis-gd-90-st ... /HN000350/
Kdybys měl zájem, pošli SZ.
Ale pokud chceš něco ještě levnějšího, tak nejlevnější (nový) volume/expression s nastavitelnou minimální hlasitostí je asi tento Behringer:
http://kytary.cz/behringer-fcv-100/HN021348/
Ale nemám s ním zkušenosti, i když s jinými B. krabičkami jsem neměl a nemám problémy (na rozdíl od řady jiných).
cherreda
Rádce

dotaz

Příspěvek od cherreda »

Mám volume pedál PMT (Michalík, přesněji je to kombinace wah a volume) a zjistil jsem, že v nejztlumenější poloze kytara ještě pořád trochu "hraje", resp. je slyšet tiché škrundání, samozřejmě obzvlášť se zkresleným zvukem.
Neznám jiné volume pedály, používám ho jen zřídka při nahrávání - je to normální a nebo jen blbá vlastnost toho mého?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To je normální, protože to funguje jako dělič napětí a aby skrz ten pedál nic neproteklo, musel by mít poťák v něm na konci dráhy odpor blízký nekonečnu. Moje volumítka na kytaře jsou v tomhle smyslu nedokonalá úplně stejně a nejen tam, ale třeba i na aparátu.

EDIT: Viděl jsem jednoduchou úpravu, kde někdo dotyčný poťák vzal, rozmontoval ho a konec té uhlíkové dráhy vydřel. Pak to fungovalo lépe. Zkusím to najít.

EDIT2: Tak jsem to našel, ale je to udělané obráceně - dráhu zničil na druhém konci, aby de-facto vyřadil otevřený poťák z obvodu.

EDIT3: Hmm a nakonec tam píše, že pro volumítka to fungovat nebude. :D Tak nevím, jsem přecijen přes elektřinu dřevo :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) každopádně díky

Ten PMT je optický, dokonce snad nějak dvojitě či co. Používám ho už spoustu let primárně jako další wah, ale tohoto nešvaru ve volume módu jsem si všiml prvně. :)

Znáte volume pedály (i kombinace volume/wah), které běží na patě od úplného ticha? Rada nespěchá, poohlédnu se asi spíš na bazaru a nějaký se časem jistě objeví, tak abych věděl po čem kdyžtak koukat - každopádně mě zajímají hlavně ty bez potenciometru a provázků, nejsem zrovna vintage carevna. ;)
Díky.
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

Ahoj,
chtěl bych se zeptat na tento volume pedal: Dunlop Volume Pedal GCB80
- zda-li někdo znáte jeho rozměry, protože jsem je nikde nenašel
- a pak mě trochu mate to označení HighGain, jež se na něm objevuje. Je to jenom název nebo přidává i zkreslení??? (http://www.thomann.de/cz/dunlop_volumepedal_gcb80.htm)
Díky.
Awsys

Příspěvek od Awsys »

Zdar,
nevím, zda to pomůže. Mám Dunlop 95Q Cry Baby a ten má 254 x 102mm. To tělo bude asi stejný jako na GCB80.
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

Díky, no přišly mi docela podobný, tak je to možný, ale kdyby byl o cenťáček menší, tak bych se vůbec nezlobil :D
Gemo

Příspěvek od Gemo »

Zdravím všetkých!
Zháňam si volume pedál. Momentálne mám vyhliadnuté dva:

Dunlop GCB 80
Boss FV 500H (alebo stereo FV500L)

Ak má niekto z vás skúsenosti s týmito pedálmi, veľmi ma zaujíma váš subjektívny pocit- ako sa vám s nimi hralo a potom ešte:

Aká bola plynulosť regulácie hlasitosti počas dráhy pedálu?
Majú nastaviteľný odpor ovládania pedálu?
Dozvedel som sa, že GCB 80 pri vyšľapnutí nestišuje signál úplne. (Boss -neviem, ako je na tom) Vidíte v tom výhodu, alebo je to mínus pedálu?
Ovplyvňoval vám pedál nejakým nežiadúcim spôsobom farbu zvuku gitary?
Našli ste pri hre praktické využitie pre stereo volume pedál?

A ešte dve otázky:
Máte nejaký tip, na čo si dávať pozor pri výbere volume pedálu?
Prípadne tip na nejaký iný volume pedál v cene cca do 100 eur?

Pedál chcem používať hlavne na swell efekty, pre funkciu expression zatiaľ v hre nemám využitie.

Vďaka! :wink:
Naposledy upravil(a) Gemo dne 24.11.2013 1:54, celkem upraveno 1 x.
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

Ahoj,
ten Dunlop jsem si teďka pořídil.
Mě teda signál utiší uplně. Ale jedna věc mě trošku vadí a to je odpor pedálu. Ten je hrozně slabý...
Takže na tebou zmíněné swell efekty nevím no. Mě se zatím hrají dost blbě...
Zajímalo by mě jestli se dá nějak ten odpor nastavit?
Gemo

Příspěvek od Gemo »

Diki!
Hm, pri tomto pedáli by sa mal dať nastaviť odpor.
Ak sa pozrieš na kĺb pedálu, mal by tam byť taký kovový jazýček, resp. kovový pásik prehnutý ponad os kĺbu, uchytený z dvoch strán skrutkami. Doťahovaním skrutiek meníš odpor ovládania pedálu.
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

Jo máš pravdu. Ten odpor se tím dá trošku nastavit, ale podle mě by to chtělo ještě víc, ale to už jsem se bál rvát ten šroub, protože se mi zdálo, že už je to docela na fest.
Gemo

Příspěvek od Gemo »

Potom už len vymyslieť nejaký spôsob, ako zväčšiť trenie toho kĺbu. Napr. medzi ten jazýček a os niečo podložiť, len to bude docela prplačka, kedže je tam strašne málo priestoru na manipuláciu. Alebo trochu prihnúť do opačnej strany ten kov, nech máš potom väčší rozsah na dotiahnutie skrutky.
Veď poskúšaj, podľa mňa nejaký spôsob určite nájdeš.

===================================================================================

Mimochodom, nemá tu niekto skúsenosti s pedálom Boss FV 500H, ako som sa pýtal vyššie? :?:
Dik :wink:
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

No něco ještě pozkúšám :-)
Jo a ještě jedna věc k tomu pedálu, co by tě mohla zajímat: Při plném sešlápnutí na špičce o sebe docela mlátěj ty kovy. Moc tam nemaj dobře pořešený nějaký podložky (pro srovnání u voxe wah wah pedálu to není slyšet vůbec). Asi je to věc, která se bude dát snad nějak vyřešit, ale od takového pedálu jsem teda čekal lepší zpracování... :?
Gemo

Příspěvek od Gemo »

Hej, máš pravdu.
Dostal sa mi do ruky ten Dunlop a odpor má dosť malý a tým doťahovaním sa dá nastaviť len veľmi mierne. Tiež aj ten doraz je dosť hlučný. Zato samotné prevedenie ako také vyzeralo byť hodne pevné a kvalitné. Ovládanie bolo krásne plynulé a keď si odmyslím ten odpor a pomerne malý rozsah ohybu (na čo sa dá zvyknúť), hralo sa mi s ním fakt super.

Ja som si nakoniec poriešil toho Boss-a. Je o hodne väčší, ako rozmerovo, tak aj zdvihom pedálu. Odpor sa dá krásne nastaviť. Ale zaujímavé je, že aktívny rozsah ovládania volume má len o trošku väčší, ako GCB 80. Totiž v počiatočnej a koncovej fáze má pedál akoby prázdny zdvih. Dá sa na to pozrieť ako na výhodu, aspoň nemusím behať s pedálom nadoraz, ale očakával som väčší aktívny rozsah.

Čo sa týka materiálu, tak pedál je z Al zliatiny a teda je o niečo ľahší (čo je pre mňa lepšie) ako ten Dunlop, ktorý konštrukciou vyzerá fakt masívne a nezničiteľne.
Tiež mi krásne sedí na nohe a dobre sa ovláda.
Samozrejme, pedál má ešte nastavenie minimálnej hlasitosti a výstup ako expression pedál, ale to zatiaľ nevyužívam. :wink:
ZH6

Příspěvek od ZH6 »

Ten doraz jsem už částečně vyřešil: nalepil jsem pod pohyblivou část pedálu takový podložky, ale jenom na špičce. Na patě ne, protože bych pak nebyl schopnej uplně utišit signál. Na ten odpor už jsem si asi zvyknul, ikdyž by to mohlo bejt lepší...
Já jsem to měl s vybíráním trochu těžší, protože jsem potřeboval, s ohledem na místo v pedalboardu, vstup i výstup ze strany a ne ze zhora jako to má např. ten BOSS nebo DUNLOP DVP-1 - Volume Pedál.
Jinak máš pravdu ta plynulost ovládání zvuku u toho mýho Dunlopa je podle mě uplně super :)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Zdravím, sháním expression k memory boy, (dokáže tam ovládat feedback a rychlost modulací) a chtěl bych se zeptat, jestli se k tomu dá použít právě třeba ten bespeco http://kytary.cz/bespeco-vm10l/HN103706/ protože jinak jsem našel co se týče kytarové sekce jen pedály od 1700 nahoru a to už je pomalu cena celého delaye, moc tomu jak to funguje nerozumím, tak pokud někdo víte, dejte pls vědět:)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

V návodu k MB bys měl najít, jaký typ je třeba (hlavně jaký typ konektoru, jestli stačí tenhle TS nebo z nějakého důvodu vyžaduje TRS).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Návod nemám, zkusím najít na netu, díky:)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“